UNESCO.HU

XX. Jubileumi Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny Miskolcon/ XX. World Water Day International Swimming Competition (Miskolc, Hungary)

2016. február 3.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: 2016. március 5-6-án immár 20. alkalommal kerül megrendezésre hazánkban a Víz Világnapi Úszóverseny, melynek helyszíne Miskolc. Március 5-én több mint 100 iskolás amatőr versenyző, március 6-án pedig több mint 300 igazolt versenyző nemcsak a vízben, de a víz védelméért is úszik. A Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny ünnepélyes megnyitója és a verseny kezdete: 2016. március 6. 9:30.További információk hamarosan.


EN: 6 March 2016 - XX. World Water Day International Swimming Competition will take place in Miskolc. As a tradition, the Regional Organisation of Borsod of the Hungarian Hydrological Society organizes the competition since 1997. The competition is international since 1999, as the organizers invite teams from the countries along the Tisza and Danube as well. Further information will be soon available.


XX. Jubileumi Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny

(Húsz év a víz védelméért)

Az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz védelmének fontosságára és nemzetközi jellegére.

Jó célt, jó ügyet, csak jó eszközökkel lehet sikeresen szolgálni. Amikor a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete 1997-ben elhatározta, hogy úszóversennyel hívja fel a figyelmet a víz védelmének, megóvásának fontosságára, emlékezik a Víz Világnapjára, keresve sem találhatott volna kiválóbb eszközt, mint az uszoda, az úszóverseny. A víz védelmére, a természet szeretetére való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni. Az úszómedencében pedig az óvodás korú gyerekektől a felnőtt korú fiatalokig minden korosztály jelen van. A víz szeretetére, megóvására való nevelés természetes közegükben szinte észrevétlen történik, amely egy egész életre meghatározza viszonyukat a vízhez, a természethez, de ami a legfontosabb, egymáshoz. A sport a küzdelem mellett közösséget épít, fegyelemre, kitartásra, egymás megbecsülésére, tiszteletére nevel.

IMG_4889

20 évvel ezelőtt, 1997-ben az első versenynek a diósgyőri uszoda adott otthont, mely olyan sikeres volt, hogy azóta is minden évben megrendezzük, egyre nagyobb érdeklődés mellett.

Két év után a Tisza vízgyűjtőjéhez tartozó szomszédos országokból, Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából is meghívtunk versenyzőket.

Érdekesség, hogy 2000 és 2002 közötti 3 évben a kétnapos verseny úgy zajlott, hogy első nap Miskolcon, második napon pedig Kassán folytak a versenyek. Ezzel arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy a több országot érintő vízfolyások védelme közös érdek.

A 2010-ben újabb lépést tettünk, amikor átadásra került az új Városi Sportuszoda, mely új távlatokat nyitott, és az addig megyei szintű nemzetközi versenyt kiterjesztettük az egész észak-magyarországi régióra, azon már Heves és Nógrád megye versenyzői is részt vettek.

2011-ben a verseny átlépte a régió határát.

2012-ben országos szintűvé vált a verseny, Budapest és több más város neves egyesülete is részt vett az úszóversenyen. Szlovákiát Kassa, Eperjes és Rimaszombat, Romániát Marosvásárhely versenyzői képviselték.

2013-ban a rekordszámú nevezés miatt ismét kétnapossá bővült a rendezvény, mely az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága figyelmét is felkeltette. Dr. Réthelyi Miklós elnök jelenlétével tisztelte meg a versenyt.

Az elmúlt 4 évben a Magyar Úszó Szövetség anyagiakkal is támogatja versenyünket, és elismerően nyilatkozott a kettős célt szolgáló rendezvényről.

2014-ben újabb fordulóponthoz érkeztünk, az addigi Tisza vízgyűjtőről a versenyt a Duna vízgyűjtőjére is kiterjesztettük, Bécsből, és Pozsonyból is hívtunk versenyzőket. Itt kell dr. Fázold Ádámnak, a Magyar Hidrológiai Társaság tiszteleti tagjának köszönetet mondani, aki 18 éven keresztül (1997-2014.) fáradhatatlanul, és töretlen hittel szervezte a víz világnapi úszóversenyeket, tanácsaival továbbra is segíti munkánkat. Ő a két évvel ezelőtti megnyitón ezt mondta: azzal, hogy versenyünkkel a Tisza vízgyűjtőjét átléptük, megtettük az első lépést a 10 országot érintő Duna vízgyűjtő felé. Remélem, hogy a sporton keresztül rendezvényünkkel mi is hozzájárulunk a több országot érintő vízfolyások közös védelméhez.

Az elmúlt évben minden addigit meghaladó, 600 fős nevezés érkezett a versenyekre. Kassáról és Nagyváradról is érkeztek versenyzők.

Az idei XX. Jubileumi Víz Világnapi Úszóverseny - megtartva országos és nemzetközi jellegét - visszatér a hagyományokhoz. Március 5-én (szombaton), mint anno 1997-ben a Diósgyőri Tanuszodában a Miskolc város általános és középiskolás tanulóinak meghirdetett amatőr úszóversenyre kerül sor, március 6-án (vasárnap) pedig a Kemény Dénes Sportuszodában zajlik a nemzetközi verseny a profik részvételével.

Az utóbbi 6 évben az úszóverseny rendezését a Miskolc Városi Sportiskola és a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség együttműködve végzi, a szervezési feladatokat pedig a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Terület Szervezete látja el.

A versenyzők és a résztvevők között tájékoztató kiadvánnyal hívjuk fel a figyelmet a Víz Világnapjára, a víz védelmének fontosságára. Ezzel is demonstráljuk, hogy a több országot érintő vízfolyások védelme közös érdek.

Az úszóversenyt Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az uszoda térítésmentes biztosításával, az ÉRV Zrt., MIVÍZ Kft., a BORSODVÍZ Zrt. és a Magyar Úszószövetség szponzorként anyagiakkal támogatja.

Ne felejtsük el, hogy nem akármilyen rangú versenyről van szó! Én nem tudok róla, hogy Miskolcon kívül bárhol másutt nemzetközi úszóverseny zajlana a Víz Világnap jegyében 20 éve megszakítás nélkül.

Március 5-én több mint 100 iskolás amatőr versenyző, március 6-án pedig több mint 300 igazolt versenyző nemcsak a vízben, de a víz védelméért is úszik.

Mert a víznek kitüntetett szerepe van életünkben, melyet a 2013-ban a Budapesti Víz Világtalálkozó zárónyilatkozata így fogalmazott meg: „A víz meghatározta múltbeli és alakítja jövőbeni fejlődésünket. A víz egyesít. A víz az emberek közötti együttműködés forrása.”

Miskolc, 2016. január 12.

Sallai Ferenc

főszervező

az MHT Borsodi Területi Szervezet alelnöke

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet