UNESCO.HU

„A VÍZ KÖZÖS FELELŐSSÉGÜNK” - XXI. Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny (2017. március 11-12.)

2017. március 31.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete 21 évvel ezelőtt 1997-ben elhatározta, hogy a tudományos szakmai rendezvények mellett a Víz Világnap jegyében szervezett úszóversennyel hívja fel a figyelmet mindennapi vizünk megóvásának fontosságára.


Az úszómedencében az óvodás korú gyerekektől a felnőtt korú fiatalokig minden korosztály jelen van. A víz szeretetére, megóvására való nevelés természetes közegükben történik, amely egy egész életre meghatározza viszonyukat a vízhez, a természethez.

Az első alkalommal miskolci iskoláknak meghirdetett verseny mára Miskolc egyik legrangosabb, országos (nemzetközi) versenyévé nőtte ki magát. Nemzetközi jellegét a szomszédos országokból meghívott Kassa, Nagyvárad, Marosvásárhely Eperjes, Rimaszombat, Pozsony, Magyarkanizsa versenyzői képviselik.

A nagyszámú nevezés miatt az utóbbi 5 évben már 2 naposra bővült a rendezvény, mely UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának a figyelmét is felkeltette, Dr. Réthelyi Miklós elnök úr 2013-ban, Géher Mariann főtitkár pedig 2015-ben jelenlétével tisztelte meg a Víz Világnapi Úszóversenyünket.

Az idén március 11-12.-i hétvégén 23 egyesület 461 igazolt versenyzője, 33 versenyszámba (köztük a kassai és nagyváradi versenyzők) nevezett be Miskolcon, a Kemény Dénes városi uszodában megrendezett úszóversenyre. Az uszoda 50 méteres, 10 pályás, elektromos időmérővel felszerelt, 27 °C-os feszített tükrű medencéjében folyamatosan zajlott a versenykiírás szerinti számokban a verseny. Az egyéni számokban 2120 rajt volt, a versenyzők közül sokan több versenyszámban is indultak. A váltó számokban 7 csapat versenyzői vettek részt. Az I –III. helyezettek érmet és kedvezményes vásárlásra szóló utalványt kaptak.

Az utóbbi 7 évben az úszóversenyt a Miskolc Városi Sportiskola, a B. A. Z. Megyei Úszó Szövetség és az MHT Borsodi Terület Szervezete együttműködve rendezte meg.

Az elmúlt évek során hagyománnyá vált, hogy a versenyzők és a résztvevők között szétosztott tájékoztató kiadvánnyal hívjuk fel a figyelmet a Víz Világnapjára, a víz védelmének fontosságára.

Az úszóversenyt Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az uszoda térítésmentes biztosításával, a MIVÍZ Kft., a BORSODVÍZ Zrt, az ÉRV Zrt és a Magyar Úszószövetség szponzorként, valamint Török Dezső a B.- A.- Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Pfliegler Péter Miskolc város alpolgármestere és Glatz Katalin önkormányzati képviselő személyi keretükből anyagiakkal támogatta a versenyt.

Sallai Ferenc

főszervező

az MHT Borsodi Területi Szervezet alelnöke

1
Vasas István, az MHT Borsodi Területi Szervezetének elnöke átadja az érmeket

2

Rajt

 


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet