Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Világemlékezet Program

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO Világemlékezet Programja (Memory of World) a világ archívum, könyvtári gyűjtemény és dokumentum örökségének megőrzésére és terjesztésére jött létre. A nemzetközi szervezet - tagállamai javaslatai alapján - listába veszi a világ dokumentált archív értékeit, és lehetővé teszi azok széles körben történő megismertetését.


Az UNESCO a Világemlékezet programot (Memory of the World Programme) 1992-ben indította el azzal a céllal, hogy a tagországokban fellelhető egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett, írott vagy audiovizuális dokumentumok, gyűjtemények azonosítását, megőrzését és a széles körű megismertetését elősegítse. A program létrehozását az a felismerés ihlette, hogy az emberiség dokumentum örökségének jó része könnyen megsemmisülhet, ha nem szentelnek a védelmére kellő figyelmet és energiát. A háborús és társadalmi megrázkódtatások, a megfelelő anyagi források, valamint az odafigyelés és a tudatosság hiánya egyre nagyobb veszélyt jelentenek az örökségi, információs emlékek fennmaradására.

A Világemlékezet Lista magyar elemei

· Eötvös Loránd életműve két kiemelkedő eredményével kapcsolatos három dokumentum (2015)

· Semmelweis felfedezése a gyermekágyi lázról és az aszeptikus prevenció bevezetéséről (2013)

· Magyar Tudomány Akadémia könyvtárában őrzött Kőrösi Csoma Sándor Archívum (2009)

· Bolyai János Appendix című műve (2009)

· Tabula Hungariae - Lázár térképe (2007)

· Bilbiotheca Corviniana (2005)

· Tihanyi Kálmán 1926. március 20-án benyújtott szabadalmi kérelme "Radioskop" címen (2001)

További infromációk elérhetők az UNESCO központi weblapján: https://en.unesco.org/programme/mow/register

A nemzetközi regiszter- vagy más néven a Világemlékezet Lista mindazon örökségeket tartalmazza, melyek megfelelnek az UNESCO által megszabott kritériumoknak és melyeket a program Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága befogadásra érdemesnek talál. A Világemlékezet Listán szerepel ennek megfelelően például a legrégibb fennmaradt mozgatható betűkkel nyomtatott könyv, a Guttenberg-biblia, valamint a regiszteren audiovizuális dokumentumok is találhatók, ilyen a legelső játékfilm, Fritz Lang német filmrendező Metropolis című munkája.


További hírek


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet