Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
UNESCO.HU

Bogyay Katalin leköszönt az elnökségről / Katalin Bogyay steps down at the end of her presidency

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Bogyay Katalin közgyűlési elnök leköszönésével vette kezdetét kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 37. ülésszaka. A közgyűlést a két évvel ezelőtt megválasztott elnök nyitotta meg, majd a hagyományoknak megfelelően leköszönt posztjáról. Személyes hangvételű búcsúbeszédében Bogyay Katalin elmondta, hogy mandátuma két évében - a szervezet szellemiségének megfelelően - munkája legfőbb mozgatórugói a kulturális és a nyelvi sokszínűség, a biodiverzitás, a nőknek a konfliktusok megelőzésében és a békefolyamatok előremozdításában betöltött szerepe, valamint a kulturális, tudományos és sportkapcsolatoknak a békeépítés érdekében való felhasználása voltak.

 

EN: The opening day of the 37th Session of the General Conference of UNESCO was an occasion for H.E. Ms. Katalin Bogyay to deliver her end-of-mandate speech, and to welcome the new President of the General Conference of UNESCO to this important post. In her speech, the outgoing President highlighted the major objectives of her tenure, and actions that she undertook to reach these objectives in the areas of promoting diversity, fighting for gender equality and women’s empowerment, and advancing UNESCO’s mandate through cultural diplomacy.


HU: Kiemelte, hogy valamennyi konfliktusos helyzetben a tárgyalófelek emberi méltóságának tiszteletben tartására ügyelt. Elnöksége idején különleges helyzetet jelentett az, hogy az elmúlt időszakban a szervezet történetében először három kelet-európai nő vezette az UNESCO-t. A szervezet főigazgatója ugyanis a bolgár Irina Bokova, a Végrehajtó Tanács élén pedig Eleonora Mitrofanova, Oroszország állandó UNESCO-képviselője állt.

Bogyay Katalin elnökségi idejéhez hasonlóan továbbra is Magyarország UNESCO-nagykövete marad. Magyarország állandó UNESCO-képviselőjének utódát a délutáni ülésen választják meg. A szervezet Végrehajtó Tanácsa Hao Ping kínai oktatási miniszterhelyettest terjeszti egyedüli jelöltként a plenáris ülés elé.

A szervezet párizsi székházában rendezett ünnepélyes megnyitón jelen volt Martonyi János külügyminiszter is. "Ez egy különösen sikeres elnöki időszak volt, annak ellenére, hogy az elmúlt két év nem volt könnyű az UNESCO életében" - mondta el a külügyminiszter. Utalt arra, hogy az UNESCO költségvetése a korábbi 607 millió dollárról (132 milliárd forintról) 22 százalékkal 507 millió dollárra (111 milliárd forintra) csökkent 2012-ben és 2013-ban azután, hogy a szervezet előző közgyűlésén, 2011. október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot, és az Egyesült Államok ezt követően felfüggesztette a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást.

A külügyminiszter szerint Bogyay Katalin nagyon nagy politikai és diplomáciai érzékkel, kulturáltan, ügyesen, ragyogó emberismerettel látta el a feladatát. Martonyi János azt is elmondta: Magyarországnak nagyon fontos az UNESCO egyebek mellett a kulturális sokszínűség, az anyanyelv használata és az azon való oktatás szempontjából, valamint a romastratégia univerzális szempontjából.

A külügyminiszter hétfő este kétoldalú megbeszélést is folytatott Irina Bokovával, az UNESCO főigazgatójával, egyebek mellett a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékévről, amely felett a szervezet fővédnökséget vállalt. Ennek keretében a főigazgató áprilisban, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Magyarországra látogat - közölte a külügyminiszter.

Az UNESCO Általános Konferenciája, azaz közgyűlése a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma, amely kétévente ülésezik két héten át. A 195 tagország itt határoz a szervezet főbb programjairól, költségvetéséről, feladatai közé tartozik a Végrehajtó Tanács és a kormányközi bizottságok tagjainak megválasztása, valamint olyan évfordulókról is dönt a testület, mint a jelenleg is zajló Amrita Sher-Gil-év. Az elnök vezeti a közgyűlést, az ő feladata a pártatlanság és a szabályok betartatásának biztosítása, majd azt követően két éven át az UNESCO értékrendjének és filozófiájának képviselete a világban. A beszéd elérhető itt.

EN: “Let our dreams be bigger than our fears,” called the President to the participants, “and our actions be louder than our words, as we move forward, together, fulfilling the vision of lasting peace.” The address of H.E. Katalin Bogyay featured the performance by the world renowned Budapest Bar - a Hungarian Gypsy Band that performed the second Hungarian Rhapsody by Ferenc Liszt. "The Art of Cultural diplomacy: Panorama of a Presidency" is a title of a publication launched by H.E. Ms. Katalin Bogyay, with the financial support of the Hungarian government, the Ministry of Foreign Affairs of Hungary, and the artistic and financial contribution of Espace Cinko of Paris, an establishment that is committed to open creative expression, and in collaboration with UNESCO. Using her speeches and her communication, the book summarizes the work and the accomplishments of the President of the General Conference, and sheds light on the related events and initiatives. The speech can be downloaded from here.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet