UNESCO.HU

Újabb magyar siker a L’Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" programban – Dr. Kóspál Ágnes csillagász az International Rising Talents kategória egyik díjazottja /L’Oréal-UNESCO For Women in Science Award

2017. március 24.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: 2017. március 23-án rendezték meg a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért programjának idei, 19. díjátadó ünnepségét, ahol a nemzetközi feltörekvő tehetségek (International Rising Talents) kategória egyik díjazottja Dr. Kóspál Ágnes csillagász volt.

EN: Last night, for the 19th edition of the L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards Ceremony at the Maison de la Mutualité, the international scientific community gathered to honour and celebrate five exceptional women scientists and fifteen promising young researchers.


L’Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" program

1998 óta a L’Oréal és az UNESCO által közösen szervezett - A Nőkért és a Tudományért (For Women in Science) – nemzetközi programjának célja, hogy támogassa a különböző tudományok területén tevékenykedő kiváló kutatónőket és az ígéretes fiatal tehetségeket, elismerve az előttük álló kihívások legyőzése érdekében végzett tudományos tevékenységüket. A program keretein belül kétféle kategóriában kerül sor díjátadásra:

  • 5 kiemelkedő kutatónő: A díjban a világ különböző részein tevékenykedő, kiemelkedő tudományos munkásságot folytató kutatónők részesülnek. Az életműdíjas kutatók fejenként 100 000 eurót kapnak, hogy tovább folytathassák tudományos munkásságukat.
  • 15 fiatal tehetség (International Rising Talents): A 15 tehetség fejenként 15 000 eurót kap tudományos munkássága folytatására. Az elismerésben részesülőket a L’Oréal-UNESCO Nőkért és a Tudományért program nemzeti és regionális kiírásának legjobbjai közül választják ki.

Az International Rising Talents program a korábbi években kiírt L’Oréal-UNESCO International Fellowships program folytatása. A korábbi ösztöndíj programban 2014. március 19-én először részesült magyar kutatónő – Czöndör Katalin neurobiológus – ilyen rangos elismerésben. A tavalyi esztendőben, immár az International Rising Talents kategóriában Dr. Farkas Eszter agyi keringést kutató idegtudós, biológus második magyarként lett díjazott.

KospalAgnescikk

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatának részleteit kutatja, és tudományos megállapításaival nemcsak a csillagkeletkezés sok nyitott kérdésére adott magyarázatot, hanem arra is következtetni enged, hogy mi zajlott le 4,6 milliárd évvel ezelőtt, Napunk, Naprendszerünk és bolygónk keletkezésekor.

A csillagok akkor jönnek létre, amikor a csillagközi por- és gázfelhők legsűrűbb részei a gravitáció hatására összeomlanak. Az anyag egy korongszerű struktúrát hoz létre, mely táplálja a csillagot, a benne lévő porszemcsék pedig összetapadnak és bolygókat hoznak létre. Ágnes arra jött rá, hogy a csillagkörüli korongok belső szerkezete befolyásolja a bolygók keletkezését, mert amikor a tömegátadás megnő és a csillag fényesebb lesz, megváltozik a korong hőmérséklete, sűrűsége, és összetétele is. Az égitestek születésének körülményei szabják meg további sorsukat, hogy milyen méretűek lesznek vagy milyen fényesen fognak ragyogni a következő pár milliárd évben.

Kutatásai segítik és formálhatják a tudományág jövőbeni fejlődését is, hiszen olyan új műszerek és távcsövek létrejöttét ihletik, melyek akár a csillagkeletkezésről alkotott egész elképzelésünket átírhatják.

Dr. Kóspál Ágnes a L'Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" program harmadik magyar díjazottja.

További információk a 2017. évi díjazottakról és a L’Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" programról az alábbi linkeken keresztül érhetőek el:

http://fondationloreal.com/posts/prix-2017-l-oreal-unesco-pour-les-femmes-et-la-science/en

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/priority-areas/gender-and-science/supporting-women-scientists/for-women-in-science-programme/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet