Természettudomány
UNESCO.HU

Zárónyilatkozattal ért véget a Tudomány Világfóruma / The World Sicence Forum ended with a closing declaration

2013. december 2.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A november 24-27. között Brazíliában, Rio de Janeiróban, immár hatodik alkalommal és UNESCO védnökséggel megrendezésre került fórum "Tudomány a fenntartható fejlődésért" címmel hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban tárgyalta a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásait. A Világfórum záró szekciója kiállt a tudomány a fenntartható fejlődés szolgálatába állítása mellett és öt pontban fogalmazta meg ajánlásait, melyek az UNESCO közbenjárásával, a 2015 utáni fenntartható fejlesztési célok tervezésének kiindulópontja lesz.

 

EN: The sixth World Science Forum which was held in Rio de Janeiro (Brazil) from 24 to 27 November, focused on the theme of “global sustainable development”. The forum held six plenary, twelve thematic sessions and one parliamentary session. The closing session of the 6th World Science Forum published its closing declaration with delegates from over 100 countries pledging to advance the use of Science for global sustainable development. The declaration accepted by unanimous vote of the participants will now be taken forward by UNESCO as a key starting point for preliminary planning of the Post-2015 Millennium Sustainable Development Goals. Based on three days of intense and informed debate, the declaration contains 5 main recommendations for action. For more information, please visit the official website of WSF.


Száz ország félezer résztvevője a fenntartható fejlődés érdekében kifejtett globális és nemzeti erőfeszítések összehangolását, a fenntartható tudomány és innováció elősegítésére szolgáló oktatás területén az egyenlőtlenségek csökkentését és a tudományos kutatásokban az etikai szempontok érvényesítését javasolja - olvasható az MTA kommunikációs főosztálya által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ajánlások közt szerepel továbbá a tudomány finanszírozására fenntartható mechanizmusok kialakítása, valamint a kormányzati és a civil szféra képviselőivel, illetve a gazdaság és a média szereplőivel a fenntarthatóság kérdéseiről folytatott párbeszéd kibővítése.

A deklarációt elfogadó ünnepi ülésen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke is felszólalt. "Nagyon jó volt a fórumon magyarnak lenni, mert a világ több mint száz országából csakis elismerést kaptunk, ráadásul csupa hazájában befolyásos embertől, aki el is viszi oda a jó hírünket" - idézi az összegzés Pálinkás Józsefet. Mint elmondta, egyöntetű elismerés övezte azt a nagyvonalúnak nevezett lépést, "hogy egy Magyarországon életre hívott konferenciát - ha úgy tetszik: egy magyar terméket - világtermékké tettünk".

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a záró napon tartott ülés előadójaként arról beszélt, hogy a magyar kormány szerint olyan termelőiparágakra kell koncentrálni, amelyek a tudomány, a kutatás és fejlesztés eredményeit a leghatékonyabban tudják felhasználni. A politikus bejelentette, hogy Magyarország a közeljövőben újra megnyitja Sao Pauló-i főkonzulátusát, amellyel azt jelzi, hogy újra akarja építeni jelenlétét az amerikai kontinens Egyesült Államok utáni második legerősebb gazdaságú országban.

A 2017-es Tudomány Világfórumának házigazdája, Jordánia arra is szeretné felhasználni az eseménysorozatot, hogy a világgal jobban megismertesse az ország lakóinak gondolkodásmódját és kultúráját - idézett a közlemény abból a nyilatkozatból, amelyet Hasan Saraireh, a Jordán Hasemita Királyság attaséja adott az mta.hu-nak. A diplomata annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fórum irányító testületének döntését minden bizonnyal az is befolyásolta, hogy Jordániában a legmagasabb szinten támogatják a tudományt.

A hatodik Tudomány Világfóruma Nobel-díjas kutatók, miniszterek és a világ legbefolyásosabb tudományos tanácsadóinak részvételével kezdődött meg vasárnap Rio de Janeiróban, és helyi idő szerint szerda délután ért véget. A Magyar Tudományos Akadémia szakmai támogatásával megrendezett fórum Tudomány a fenntartható fejlődésért címmel hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban tárgyalta a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásait. forrás: MTI

 

Még az ajtóban is álltak az érdeklődők a Tudomány Világfórumának azon a szekcióülésén, amelynek témája a tudománydiplomáciának a nemzetközi válságkezelésben, a különböző kulturális hátterű és fejlettségű országok közötti békés együttműködés megteremtésében betöltött szerepe volt. Az iráni, izraeli, palesztin, egyiptomi, ruandai és amerikai szakértők részvételével rendezett program levezető elnöke, Bogyay Katalin, Magyarország állandó UNESCO nagykövete a tanácskozás után nyilatkozott az mta.hu-nak:http://mta.hu/mta_hirei/a-tudomanydiplomacia-nem-illuzio-133131/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet