Természettudomány
UNESCO.HU

Tudományos Világfórum 2015, Budapest 2015. november 4-7. / World Science Forum 2015, Budapest 4-7 November

2015. november 10.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A tudományos élet több mint 900 kiemelkedő képviselője, több mint 100 országból érkezett Budapestre a már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Tudományos Világfórumra, melynek idei témája, a „the enabling power of science” arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a tudomány milyen sokféle módon válhat a társadalom hasznára, és hogyan javíthatja az életünk minőségét.

 

EN: More than 900 scientist from more than 100 countries arrived to Budapest to attend the seventh World Science Forum (WSF), organized under the theme ‘the enabling power of science’, to examine and highlight the many ways in which science improves quality of life for the benefit and advancement of society.


A fórumot Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Lovász László, az MTA elnöke, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Gordon McBean, az ICSU elnöke, Flavia Schlegel, az UNESCO természettudományos főigazgatója, valamint Rush D. Holt, az AAAS elnöke nyitotta meg november 4-én.

e373f99ab1
©UNESCO - UNESCO Director-General, Irina Bokova, and the President of Hungary, H.E. Mr Janos Ader, November 2015

 

A találkozón, amelynek zárónapjára Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója is hazánkba érkezett, külön szekció foglalkozott a fény nemzetközi évével és az UNESCO fennállása hetvenéves évfordulója kapcsán a szervezet béke érdekében tett tudománydiplomáciai erőfeszítéseivel. A tudomány a békéért szekciót az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Dr. Réthelyi Miklós előadása nyitotta meg, mely ITT érhető el.

22417519319_8c6924a6bc_k
@WSF2015_Mudra Laszlo MTA Kommunikáció

A kétévente megrendezésre kerülő Tudományos Világfórum a világ legnagyobb tudománnyal foglalkozó eseményei egyike, mely a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére, az UNESCO, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), a Tudományok Világakadémiája (TWAS)valamint az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS) szervezésében valósul meg.
Jelentőségét, egyediségét növeli, hogy a legjelentősebb tudományos szervezeteket, kutatókat, a döntéshozókat és szakértőket közös eseményre hívja, összekapcsolja.

A konferencián zárónyilatkozatot fogadtak el, mely a WSF honlapján olvasható.

További információk a fórum honlapján, az UNESCO és az MTA weboldalán érhetők el.

 

5fb0c1dabd
©UNESCO - Director-General addressing the World Science Forum, Budapest, November 2015


 

Organized every 2 years, the forum is one of the world’s major science events. It brings together over 600 scientists and provides linkages between scientists, industry and policy makers. The 2015 World Science Forum is organized by UNESCO, the Hungarian Academy of Sciences, the International Council for Science (ICSU), the American Association for the Advancement of Science (AAAS), The World Academy of Sciences (TWAS) and European Academies Science Advisory Council (EASAC). This is the 7th edition of the World Science Forum. The previous WSF took place in Rio de Janeiro in November 2013.Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet