Természettudomány
UNESCO.HU

Víz és Jövő fotópályázat / Water and Future photo contest

2013. augusztus 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve és a 2013. októberében megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a Magyar Fotográfusok Háza az Indafotóval együttműködésben fotópályázatot hirdet.

EN To celebrate the International Year for Water Cooperation and the Budapest Water Summit taking place in October, the House of Hungarian Photographers together with Indafoto invites photo applications.


Water_futureA pályázat tematikája
A pályázat meghirdetésével lehetőséget kívánunk nyújtani mindazoknak a fényképezőgépet használóknak, akik fontosnak tartják, hogy a vízről gondolkodjanak, a Víz és Jövő kapcsolatrendszerét megörökítsék. Olyan fotókat várunk, amelyek konkrét képekkel mutatják be a víz fogalmát, de olyanokat is, amelyek általános jellegzetességekre építkezve jelenítik meg magát a vizet és annak sajátosságait. A legrégebbi koroktól fogva, amióta törekszik az emberiség arra, hogy megörökítse és megértse a történetét, a víz mindig is az élet és az állandó változás jelképe volt. Az életé: hiszen a földi élet és az emberiség fenntartása elképzelhetetlen a víz nélkül. A változásé: mert az élet körforgásában a víz folytonos változása, mozgása magát az élet folyását, az idő változását jeleníti meg. S bár a víz szimbóluma a tisztaságnak, megtisztulásnak, de szennyezett mivoltában az ember önpusztításának, gyarlóságának egyik legalapvetőbb allegóriája is. A víz mára a közélet egyik kiemelt témájává vált. Egyre többet hallunk róla, akár a tudatos fogyasztására figyelmeztetnek, vagy a sarkköri jégtakaró olvadásáról értesülünk, vagy látjuk a Földön pusztító árvizek, a tomboló viharok, és a fenyegető szárazság képeit is. E mellett ismételten szeretnénk ráirányítani a figyelmet a fotográfia értékeire és elengedhetetlen dokumentáló jellegére, amely az utókornak (és persze a jelennek is) szól. Inspiráció: www.budapestwatersummit.hu

Pályázati kiírás
A pályázatot a Magyar Fotográfusok Háza és az Indafotó hirdeti meg. A pályamunkák formai és technikai megközelítése műfaji megkötés nélkül, teljesen szabadon kezelhető és értelmezhető. Minden pályázó csak egyedi, 2000 után készített fényképet (max. 3 db különálló kép) küldhet be a pályázatra.

A pályázat technikai részletei
A pályázaton részt vehet saját alkotásával minden magyar, vagy Magyarországon élő, külföldi állampolgár. A műveket Indapass regisztrációt követően az Indafotón a “Víz és Jövő gyűjteménybe” kell elhelyezni 2013. augusztus 1. – 31. között. A feltöltött képek mindegyikének pontos címet kell adni és a képaláírásoknak tartalmazniuk kell a pályázó nevét és a kép keletkezésének évszámát. A zsűri által kiválasztott alkotókat az Indafotóban megadott értesítési címükön fogjuk megkeresni. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott alkotások elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázatot beadó szerzőt terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban a reprodukciókat térítésmentesen használják, valamint a pályázattal kapcsolatos valamennyi internetes felületen azokat megjelenítsék. Az alkotás az alkotó tulajdonában marad. A rendezők fenntartják a jogot, hogy bármelyik, a kiírási feltételeknek nem megfelelő vagy az emberi, illetve személyi jogokat sértő pályázatot töröljék.

A pályázat határideje: 2013. augusztus 31. 24 h

Eredményhirdetés: 2013. szeptember 9. a Magyar Fotográfusok Háza blogján

Díjazás: I.-X. helyezett

  • csoportos kiállításon való részvétel a Magyar Fotográfusok Háza Mai Manó Galériájában 2013. szeptember 12. és október 13. között
  • a Fényképészet (szerk.: Baki Péter) című szakkönyv
  • két személyre szóló tiszteletjegy a Magyar Fotográfusok Háza őszi kiállítására

A nyertes műveket elbíráló zsűri tagjai:
Benkő Imre, fotográfus
Csizek Gabriella, a Magyar Fotográfusok Háza művészeti munkatársa
Hargita Nándor, Indafotó
Stenczer Sári, független kurátor
Uhl Gabriella, kurátor, Magyar Fotóművészek Szövetsége képviseletében

Kontakt:

Technikai kérdések: hargita.nandor[kukac]gmail.com
Egyéb információ: vivien.boronyak[kukac]maimano.hu

Forrás: http://maimanohaz.blog.hu

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet