Természettudomány
UNESCO.HU

Az UNESCO párizsi központjában találkoztak az európai geoparkok / Representatives of the European Geoparks Network met at the Headquarters of UNESCO

2013. április 11.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO párizsi központjában tartotta sorrendben 31. Koordinációs Bizottsági ülését az Európai Geoparkok Hálózata (European Geoparks Network – EGN) 2013. március 21-én és 22-én. A nemzetközi hálózatnak jelenleg két magyar tagja van.

 

EN: The European Geoparks Network organised its 31st meeting of the Coordination Committee at UNESCO Headquarters in Paris between 21-22 March. Representatives of the 52 members of the European Geoparks Network discussed various joint activities and areas of cooperation. Hungary has so far two geoparks.


A nógrádi térségben található Novohrad–Nógrád Geopark (mely a világ első, kezdettől fogva határon átnyúló, magyar–szlovák területen működő geoparkja) 2010 tavaszán nyert felvételt, a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található Bakony–Balaton Geopark pedig 2012 őszén vált a hálózat tagjává.
A geoparkok célja a területükön található földtudományi értékekre alapozott, de nem csak a geológiai, hanem további természetvédelmi, kulturális, történelmi, néprajzi és egyéb helyi értékeket is magába foglaló, fenntartható fejlesztések megvalósítása, ezáltal ezek bemutatása, széles körű megismertetése. Kiemelten fontos a helyi közösségek minél szélesebb körű bevonása.

20130321_EGN_CC_31_Meeting_UNESCO_Parizs_1


Az eddigi hasonló ülések mind egy-egy európai geoparkban zajlottak, a mostani helyszín apropóját az UNESCO őszi, 192. Végrehajtó Tanácsi Ülésének (192th Session of the Executive Board) egyik témája adta, mely lényegében a geoparkok „felvétele” lesz majd. Az európai területeket is tömörítő globális hálózat (Global Geoparks Network – GGN) jelenleg az UNESCO égisze alatt működik, de nem a világszervezet sajátjaként, mint például az Ember és bioszféra- valamint a Világörökség programok. A geoparkok legfőbb célja jelenleg, hogy hálózatuk az UNESCO harmadik, saját programjává váljon, melyre vonatkozó törekvéseik hosszú évekre nyúlnak vissza.

A 31. ülésen az európai hálózat elnökének és alelnökének személyéről is döntött a 104 delegált. Az elnök tisztségében újfent a hálózatot eddig is irányító Nickolas Zouros erősítette meg a tagság, amelynek teljes támogatását élvező görög elnök a következő gondolatokkal mondott köszönetet:

- Amint ide, az UNESCO épületében beléptek, láthatták, hogy a „homlokzaton” már a globális geoparkok hálózata is megtalálható. A célunk nem lehet más, minthogy a jövőben ne csak ott jelenjenek meg a geoparkok, hanem idebent, funkciójukban is kiteljesedjenek majd az UNESCO részeként.

Az ülés egyben kitűnő lehetőség volt a geoparkok számára arra is, hogy a nagy presztízsű nemzetközi szervezet párizsi székházában – különböző információs anyagokkal – bemutatkozzanak, és az ülés első napjának végén tartott fogadáson helyi termékekkel kínálják meg a vendégeket.

20130321_EGN_CC_31_Meeting_UNESCO_Parizs_2_N_Zouros

Nickolas Zouros, az Európai Geoparkok Hálózata (European Geoparks Network – EGN) elnöke

 


Az Európai Geoparkok Hálózatának a most hozott döntésekkel immáron 54 geopark a tagja, 19 országot reprezentálva, míg a Globális Geoparkok Hálózata 27 ország 93 geoparkját tömöríti.

A Novohrad–Nógrád Geoparkot a salgótarjáni székhelyű Novohrad–Nógrád Geopark Nonprofit Kft. irányítja, területüket 63 nógrádi és 28 Dél-szlovákiai település alkotja. A 151 települést magában foglaló Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A hazai geoparkokról további információ a www.nngeopark.eu és a www.bakony-balaton-geopark.huhonlapokon érhető el, az Európai Geoparkok Hálózatának honlapja a www.europeangeoparks.org címen működik.
Felhasznált forrás:

a Bakony–Balaton Geoparkot irányító Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad–Nógrád Geoparkot irányító Novohrad–Nógrád Geopark Nonprofit Kft. közös, szabadon felhasználható sajtóközleménye az Európai Geoparkok Hálózatának 31. Koordinációs Bizottsági Üléséről (Párizs, 2013. március 21–22.)
Írta: Kéri István
Fotók: Korbély Barnabás
2013. március 26.
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet