Természettudomány
UNESCO.HU

Az UNESCO- t képviselő, „Verseny a Vízért” hajó részvétele a nemzetközi Krys Oceans megmérettetésben, a cél a víz fontosságának kihangsúlyozása

2012. július 7.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A jellegzetes trimaran vitorlások egy kis flottája gyűlt össze New York kikötőjében a Szabadságszobor alatt, hogy részt vegyen a Krys Oceans versenyben. Ezen elit hajók egyike „Verseny a Vízért” nevet kapta, ezzel szimbolizálva egy az UNESCO-val közösen kezdeményezett globális programot: védjük a világ legértékesebb erőforrását, a vizet.


vitorlas_kepA svájci központú Multi One Attitude Alapítvány (MOAF), egy jótékonysági szervezet, amely a vitorlázáson keresztül hívja fel a figyelmet a víz állandóságának megóvására. A szervezet kapcsolatba lépett az UNESCO-val, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, milyen nagy szükség van az óceánok és édesvízi forrásaink megmentésére.

Az UNESCO Kormányközi Oceanográfiai Bizottsága örömmel csatlakozott a nemzetközi vitorlás közösséghez, azzal a céllal, hogy támogassák a világ óceánjainak és édesvízi erőforrásainak megőrzését. „A sport egy kiváló eszköz arra, hogy közvetítse ezt az üzenetet és büszkék vagyunk, hogy a Multi One Attitude Alapítvány partnerei lehetünk a Vízért való versenyben.” – nyilatkozta Wendy Watson-Wright, főigazgató-helyettes.

Az amerikai függetlenség napja után pár nappal, július 7-én indultak New York-ból és július 14-én Bastille bevételének napján Brest-nél értek partot, Franciaországban, Brittany csúcsánál. Brest a tenger és tengeri tevékenységek 2012-es európai fővárosa és annak a 20. Les Tonnerres de Brest fesztiválnak a gazdája, ami a partja mentén 7km hosszan mutat be trimaran vitorlákat.

Brest után a verseny a következő állomásokkal folytatódik szeptemberben: Németország, Írország, Portugália, Olaszország Franciaország és további csendes-óceáni kikötővárosok.

A MOAF a verseny minden állomásán felállít egy klubházat, amelynek célja felhívni a közvélemény figyelmét a víz megóvására. A klubház egy része különleges programokat kínál gyermekeknek, temérdek nevelési és szórakoztató programmal. Másrészt a szervezetek és az üzleti partnerek egységes vízió létrehozását szolgálja az óceánok és édesvízi források szennyezettségének megoldására. Az UNESCO magával hozza a szaktudását és tudományos hátterét, amelyekkel hatással van a vízre vonatkozó kérdésekre.

 További információ:

http://www.multioneattitude.com/en/

http://www.krys-oceanrace.com/fr/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet