Természettudomány
UNESCO.HU

A Tudomány Világfóruma - 2011

2011. november 29.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A kétévente megrendezésre kerülő Tudomány Világfórumát november 17-től 19-ig tartották Budapesten. A fórum idei témája: “A tudomány változó világtérképe: kihívások és lehetőségek”. A fórum platformot biztosít a világ minden pontjáról érkező parlamenti képviselők, tudósok, a politikai irányvonalat kialakító és meghatározó személyek, valamint a média és a civil egyesületek képviselői számára ahhoz, hogy megvitassák a felmerülő és a már létező globális tudományos kérdéseket.

 

A résztvevők a fórum utolsó napján "Új korszak a globális tudományban címmel" fogadták el a Tudomány Világfóruma zárónyilatkozatát.


Ebben az évben a napirenden számos aktuális kérdés szerepelt, többek között: a tudomány és technológia területén felmerülő energiaellátás; a felsőokatatás jövőképe; a kialakuló és újra felmerülő fertőzések problémája; a politika bekapcsolódása, valamint a tudomány és kutatás-fejlesztés új irányvonala. A korábbi fórumokkal összhangban, a fiatal tudósok is lehetőséget kaptak az ismereteik és tapasztalataik megosztására, különös figyelmet fordítva arra, hogy a tudomány változó képe milyen hatással van a tudományos együttműködésre.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon videó üzeneten keresztül üdvözölte a résztvevőket. A konferenciát Irina Bokova, az UNESCO főigazgaója és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor jelenlétében.

Az idei előadók között szerepelt a Kémiai Nobel-díjas Ahmed Zewail, a Kaliforniai Technológiai Intézetből; Sumaya bint El Hassan Herceg Jordániából; Aloizio Mercadante, Brazília Tudomány és Technológiáért felelős minisztere; a Wolf Prize-díjas Roger N. Beachy, az Amerikai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Nemzetközi Intézet korábbi Igazgatója; a 2009-ben Világ Élelmiszer díjat elnyert Gebisa Ejeta, Barack Obama Elnök tudományos küldötte; Daniel Herschkowitz, Izrael Tudományokért felelős minisztere és Bogyay Katalin, az UNESCO Általános Konfereniájának elnöke. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke a rendezvény záró ünnepségén tette tiszteletét.

A következő Tudomány Világfóruma 2013-ban, Brazilában, Rio de Janeiroban kerül megrendezésre. A tudomány változó képéről való gondolkodást és felismerést szemléltetheti ez a lépés, ugyanis a Fórum helyszínének változtatása követi a tudományos életben bekövetkezett súlyponteltolódást.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet