Természettudomány
UNESCO.HU

A Semmelweis ikon című időszaki kiállításának megnyitója / Exhibition about the work of Semmelweis

2013. szeptember 12.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár legújabb időszaki kiállítása Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, s bemutatja, hogy Semmelweis értékelése hogyan változott az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A megnyitóra 2013. szeptember 12-én, csütörtökön kerül sor délután négy órakor. A kiállítást megnyitja Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök. A Semmelweis ikon című kiállítás aktualitását az adja, hogy Semmelweis életművét – a SOM felterjesztése alapján – az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította. A kiállítás 2013. szeptember 13-tól látogatható a SOM Apród utcai épületében (Semmelweis szülőházában, és hamvainak nyughelyén).

Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök a kiállítás megnyitóján elhangzott beszéde itt olvasható.

 

EN: The exhibition will be opened by Dr Miklos Réthelyi, chairperson of the Hungarian National Commission of UNESCO on the 12th of September at 16:00. Venue: Semmelweis Medical History Museum, H-1013 Bp. I., Apród utca 1-3.


A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga? A Semmelweis ikon című kiállítás aktualitását az adja, hogy Semmelweis életművét – a SOM felterjesztése alapján – az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította. A kiállítás 2013. szeptember 13-tól látogatható a SOM Apród utcai épületében (Semmelweis szülőházában, és hamvainak nyughelyén). 2013. december 13. – 2014. január 31. között Rómában, a Római Magyar Akadémián, s terveink szerint 2014 áprilisától Párizsban, az UNESCO székházában.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet