Természettudomány
UNESCO.HU

Prof. Szentágothai János szobrának ünnepélyes avatása / Statue inauguration ceremony of Professor Janos Szentagothai

2012. november 27.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A 2011-ben 36. alkalommal ülésező UNESCO Közgyűlés döntött arról, hogy a 2012-es esztendőt Szentágothai János emlékévvé nyilvánítja, így tisztelegve a neurológus professzor munkássága előtt, születésének 100. évfordulójának alkalmából, mely keretében számos rendezvényt tartottak többek között Magyarországon, de Párizsban és New Yorkban sem múlt el az emlékév esemény nélkül.

Ezen eseménysorozatba illeszkedve a 2012. november 27-én a Semmelweis Egyetem, Belső Klinikai Tömb udvarán (1085 Budapest, Üllői út 26.) felavatták a neves neurológus professzor mellszobrát, amelyet Törley Mária szobrászművész készített.

 

EN: In 2011, the 36th session of the General Conference of UNESCO decided to dedicating this year, 2012, to Professor Janos Szentagothai the honorable neuroscientist on the occasion of his 100th birth anniversary. Number of events were held mostly in Hungary, but there were memorial events in Paris and in New York as well.

This statue inaguration ceremony, belongs to this series of events, was held on 27th November 2012 at Semmelweis University (1085 Budapest, 26, road Üllői) in the presence of the sculptor, Maria Törley, and in the presence of family members, friends, former collegues and students.

A 2011-ben 36. alkalommal ülésező Közgyűlés döntött arról is, hogy a 2012-es esztendőt Szentágothai János emlékévvé nyilvánítja, így tisztelegve a neurológus professzor munkássága előtt, születésének 100. évfordulójának alkalmából, mely keretében számos rendezvényt tartottak többek között Magyarországon, de Párizsban és New Yorkban sem múlt el az emlékév esemény nélkül.

 

Ezen eseménysorozatba illeszkedve a 2012. november 27-én a Semmelweis Egyetem, Belső Klinikai Tömb udvarán (1085 Budapest, Üllői út 26.) felavatták a neves neurológus professzor mellszobrát, amelyet Törley Mária szobrászművész készített.

 

Az ünnepélyes avatás keretében Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora mondta el a megnyitó beszédet. Beszédében a mester és tanítvány közötti kapcsolat jelentőségét emelte ki, így is köszöntve Szentágothai János megjelent volt hallgatóit. Illetve reméli, hogy a szoborban, ami emléket állít neki, mindenki megtalálja azt a személyt, akit személyesen ismert, vagy csak tisztelt munkássága és eredményei miatt.

DSC_0630_

Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, köszöntőjében a szobor által megtestesített személyiségről beszélt. A mellette elhaladó hallgatókat pedig cselekvésre és a minél nagyobb tudás megszerzésére ösztönzi.

DSC_0648_ 

A szobrot alkotó művész is összefoglalta a folyamatot, hogyan készült el az alkotás. Törley Mária kiemelte, hogy igyekezett azt a sokoldalúságot kifejezni, ami Szentágothai Jánost jellemezte egész élete során, akit az „utolsó polihisztorként” emlegetett. A többoldalú talpazaton elhelyezett domborművel emlékeztet a professzor kedvelt elfoglaltságára, a természetjárásra és kirándulásra, valamint a személyes emberi kapcsolatok fontosságára.

 

A sort Pataki András, a Forrás Színház vezetője zárta, aki köszöntőként elszavalta Reményik Sándor Akarom c. versét.

DSC_0667_

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet