Természettudomány
UNESCO.HU

„A Nőkért és a Tudományért” program díjazottjait fogadta Dr. Navracsics Tibor a Magyar Tudomány Ünnepén

2010. november 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Dr. Navracsics Tibor hivatalában fogadta a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű program díjazottjait. A kötetlen találkozón – amelyen Nagy Anna kormányszóvivő is jelen volt -- a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: fontos felhívni a figyelmet a tudományos életben kiemelkedőt nyújtó, tehetséges magyar kutatók munkájára.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra: az, hogy 1825-ben gróf Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására, jelentős lépés volt a minőségi oktatás, a kutatás, az innováció és a kreativitás előretörése szempontjából, amelyek alapjaiban határozzák meg egy nemzet erejét. Hozzátette: a nyolc éve a két szervezet által megalapított ösztöndíjprogram szintén nagy lépés annak érdekében, hogy elismeréssel támogassák és anyagilag segítsék azokat a tehetséges fiatalokat, akik kutatómunkájukkal hozzájárulnak a magyar tudományos élet fejlődéséhez. Hangsúlyozta: a kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a magyar tudomány és kutatás-fejlesztés támogatottságának és eredményességének növelése, valamint a tehetséges fiatalok itthon tartása. A program díjazottjai, Dr. Kutasi Kinga és Dr. Papp Mária a találkozón arról beszéltek, hogy a tudományos élet számos területén jóval nehezebb feladat hárul a nőkre, akiket munkájukban sokkal inkább korlátoznak a család körüli teendők.

„A Nőkért és a Tudományért” ösztöndíjat 2003-ban alapították. A programra olyan 30, 35 és 45 év alatti kutató nők nyújthatták be pályázatukat, akik a magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. Eddig 8 alkalommal 25 fiatal magyar kutatónő vehette át az elismerést.

A program idei három díjazottja: Dr.Sándor Katalin, aki a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin) és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik. Dr.Kutasi Kinga, aki fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszer-fertőtlenítő) módszer kifejlesztésével. Dr. Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus pedig a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja. E betegségek Európában évente mintegy 2,2 millió, Magyarországon hozzávetőlegesen 35 ezer ember életét nehezítik meg. Mindhármuk kutatása a gyakorlatban, a világ bármely országában hasznosítható eredményeket ígér.

A találkozóra a díjazottakat elkísérte Kovácsné Bíró Ágnes, a Magyar UNESCO Bizottság főtitkára és Sasvári Tünde, a L’Oréal-Magyarország PR menedzsere is.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet