Természettudomány
UNESCO.HU

Megkezdődött A fény nemzetközi éve programsorozat / The International Year of Light has launched in Hungary

2015. február 20.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás


HU: Az ENSZ az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával nyilvánította 2015-öt A fény nemzetközi évének. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A nemzetközi év programbizottsága által szervezett rendezvénysorozat öt fő pillére a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok. Tovább >>

 

EN: On 20 December 2013, The United Nations (UN) General Assembly 68th Session proclaimed 2015 as the International Year of Light and Light-based Technologies (IYL 2015). Hungary also joined the initiative, the Hungarian programs we will be organized around the topics of sciences, education, industry, arts and international relations. For more information please visit: http://fenyeve.mta.hu/


"A kormány a Nemzeti Tehetség Programból 10 millió forinttal támogatja a fény nemzetközi éve magyarországi programsorozatát, a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 30 millióval" - mondta a programokról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kiemelte: A fény nemzetközi éve azért fontos a kormány és a minisztérium számára, mert egybevág azzal a törekvésükkel, hogy minél népszerűbb legyen Magyarországon a természettudomány és minél többen tanuljanak az ezt megismertető képzésen.

A miniszter számos képzési adatot ismertetett, amelyek - mint hangsúlyozta - azt támasztják alá, hogy az elmúlt három évben sokan megértették: a természettudományok nélkül a gazdaság világa sem tud működni.

F0219825

Fotó: Bartos Gyula


"A felsőoktatási reform elindítása, 2012 óta 50 százalékkal növekedett a természettudományos tanár szakra jelentkezők száma. 2014-ben első helyen 33 százalékkal többen jelölték meg ezt a szakot, mint 2012-ben és a felvettek száma is nőtt 7 százalékkal, miközben a más szakokra felvettek száma jelentősen csökkent" - jelentette ki Balog Zoltán. Hozzátette: a természettudományos tanári szakképzettségeket tekintve több mint háromszorosára nőtt a jelentkezők száma, még ha ez így is alig érte el a tízes létszámot. Az első helyes jelentkezések száma itt 148 százalékkal nőtt, a felvetteké 152 százalékkal.

A tudománynépszerűsítő programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke kiemelte: nemcsak előadások, bemutatók lesznek az akadémián a fény éve alkalmából a következő hónapokban, hanem iskolákat, diákokat, tanárokat is mozgósítani akarnak, hogy használják ki a lehetőséget, "egy jól eltalált fogalommal, a fénnyel nagyon sok mindent be tudnak mutatni".

"A tudomány népszerűsítését célzó újfajta hazai elképzelések találkoztak A fény nemzetközi éve kezdeményezéssel. A fény témájának alapos körbejárása nemcsak a tudomány, hanem a művészetek, de az egész társadalom számára lehetőségeket biztosít, és jó alkalom az emberi kultúrával megismerkedni a fizikában, a biológiában, az orvostudományban, a művészetekben és más területeken" - jelentette ki Lovász László.

D__AS20150219009-1024x717MTI Fotó: Kovács Tamás


Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke emlékeztetett: "a fény életünk központi tényezője, amely lehetővé teszi és serkenti az oktatást" - hangsúlyozta, hozzátéve: a fejlődő országokban naplemente után 1,5 milliárd ember már nem tud tanulni. Elmondása szerint idén több jelentős, fényhez kötődő felfedezés évfordulójára is emlékezik a világ: 50 éve fedezték fel például a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, illetve fektették le a száloptika alapjait, Einstein 110 éve fogalmazta meg a fényelektromos jelenséget, 100 éve pedig az általános relativitáselméletet.

Rendkívüli alkalom ez a rendezvénysorozat arra, hogy a téma természettudományos kutatói találkozzanak a művészekkel, társadalomtudósokkal és a teológusokkal is - emelte ki a kezdeményezés jelentőségét Réthelyi Miklós.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a programsorozatot méltatva megjegyezte: az "két természetes testvérszervezet", az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kapcsolatában is fontos állomás.

Minden természeti jelenségnek van művészeti és minden művészeti tevékenységnek természettudományos háttere - emlékeztetett, hozzátéve: a képzőművészet, a fotográfia és a filmművészet alapját egyaránt a fény képezi.

Fekete György az MMA által összesen 10 millió forinttal támogatott programok között megemlítette többek között Csáji Attila márciusban, a Műcsarnokban nyíló életmű-kiállítását, de a művészeti akadémia egyebek mellett a Kepes Intézet könyvsorozatát, vidéki fényműhelyek kiállításait és kísérleti fotókiállítást is segít anyagilag.

Kroó Norbert, A fény nemzetközi éve programbizottságának elnöke elmondta: a rendezvénysorozat fő pillérei a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok lesznek.

A programok között említette a Sokszínű Fizika Autóbusza országjáró előadásait és bemutatóit, a Csáji Attila kiállításához kapcsolódó nemzetközi fényszimpóziumot, valamint a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelését az MTA székháza előtt. Március végén Debrecenben rendeznek nemzetközi konferenciát, novemberben pedig ismét Budapesten ülésezik a Tudomány Világfóruma, amelyen külön szimpóziumot tartanak a fényről.

Az MTA által is jelentős összeggel támogatott rendezvénysorozat részletes programja a http://fenyeve.mta.hu/ honlapon érhető el.

(MTI)

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet