Természettudomány
UNESCO.HU

Május 22. a biodiverzitás nemzetközi napja / International Day for Biological Diversity 22 May

2013. május 22.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A biodiverzitás nemzetközi napja idei témája “A víz és biodiverzitás”. Célja felhívni a figyelmet a víz fontosságára a fenntartható fejlődés szempontjából, illetve a víz romló minőségének és mennyiségének sürgető problémájára. Az idei téma a vízzel kapcsolatos kihívásokra a biodiverzitás által adható válaszokra fókuszál. Ez az esemény idén a 2013-as Vízügyi Együttműködés Nemzetközi évével vág egybe.

További információk elérhetőek az UNESCO biodiverzitás nemzetközi napjával foglalkozó oldalán.

 

EN: This year the International Day for Biological Diversity celebrates "Water and Biodiversity". In view of the importance of water to sustainable development, and pressing problems with water availability and quality, the theme focuses on the solutions provided by biodiversity to meet water-related challenges. It was chosen to coincide with the International Year of Water Cooperation 2013.

For more information please visit UNESCO's website for the International Day for Biological Diversity


A víz a biodiverzitás szükségszerű támogatója. Elegendő víz hiányában a fajokra nehezedő nyomás növeli a globális biodiverzitás veszteségeit. A biodiverzitás egy kritikus tényező, egyrészt a víz megfelelő mennyiségének és minőségének biztosításához, másrészt lényeges szerepet játszik a víz körforgásában, ezt a kiemelkedő szerepét azonban sokszor alábecsülik.

„ A biodiverzitás nem csupán egy újabb faktor: kritikus elem az élő világ számára és a kulturális diverzitásnak is. A diverzitás két forrása összekapcsolódik, az általunk építeni kívánt jövő azon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek e két elemet megvédeni.” Irina Bokova, UNESCO főigazgató, a biodiverzitás nemzetközi napján.

 

Természetes Megoldások a Víz biztonságára

 

A víz egy megújuló, de véges erőforrás. Újra lehet hasznosítani, de kicserélni nem. Komoly nyomás nehezedik rá, az újabb és újabb követelésekkel, a növekvő populáció, urbanizáció, szennyezés és klímaváltozás igényeinek kielégítésével. Az együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy egyenlően osztozhassunk meg ezen az értékes erőforráson úgy, hogy közben egyensúlyt alakítunk ki a különböző igények és prioritások között.

Az ökoszisztémákat és fennmaradásukhoz szükséges biodiverzitásukat nem tekinthetjük vízfogyasztásnak, ezek nélkülözhetetlen elemeit képezik a természetes infrastruktúrának.

Az ökoszisztémák és támogató hatásuk nélkül a víz globális mennyisége és minősége súlyosan veszélyeztetett lenne. A jelenlegi paradigma, mely szerint a víz és biodiverzitás külön kezelendő, elavult.

A friss víz, a biodiverzitás, az ökoszisztéma és az emberi fejlődés nagyon közeli kapcsolatban állnak egymással. A természetes infrastruktúra helyreállítása a gazdasági növekedés és a szegénység visszaszorításának kulcsa lehet a mellett, hogy segít a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban, illetve a természeti katasztrófák esélyének csökkentésében.

 

Az UNESCO lépései a biodiverzitás védelméért

 

Az új elképzeléseket a Biodiverzitás Stratégiai Terv / Strategic Plan for Biodiversity (2011-2020) tartalmazza, amely egyértelműen megfogalmazott célokat határozott meg, ezen célok Aichi Biodiverzitás Célokként (Aichi Biodiversity Targets) váltak ismertté.

Az UNESCO a Biodiverzitás Kezdeményezésen keresztül járul hozzá ezekhez a nemzetközi célokhoz, amely kombinálja a szervezet szakértelmét az oktatás, tudomány és kultúra területén, így kínálva javaslatokat és biztosítva támogatást a tagállamoknak a biodiverzitás érdekében vállalt céljaik megfelelő végrehajtásában.

Az UNESCO ökoszisztéma és téma-specifikus hálózata betekintést enged a fenntartható fejlődés modelljeibe, a klímaváltozás csökkentéséhez és adaptációjához lehetséges megoldásokba amellett, hogy elősegíti a kutatásokat és így növeli a teljesítményt.

Az UNESCO és a ramsari egyezmény szorosan működnek együtt a kiemelt jelentőségű vizes területek ökoszisztémáinak megvédésében, az UNESCO Világörökség Egyezmény alá tartozó Emberi és Bioszféra (MAB) programon illetve a Nemzetközi Hidrológiai Programon (IHP) keresztül.

Az ENSZ felkérése nyomán az UNESCO vezeti a 2013-as ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi évét. Így támogatva a békét, fenntartható fejlődést, valamint a víz multi-dimenziós feladatait a természettudományokban, társadalomtudományokban, kultúrában, oktatásban illetve a kommunikációban.

 

Forrás: http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/international-day-for-biological-diversity-2013/ biodiv_kep

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet