Természettudomány
UNESCO.HU

Magyar sikerek az UNESCO-ban: Magyarország bekerült az „Ember és Bioszféra” valamint a „Társadalmi Átalakulások Kezelése” UNESCO programokat irányító kormányközi bizottságokba / Hungary in MOST and MAB

2013. november 20.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 37. Általános Konferenciájának (Közgyűlésének) keretében 2013. november 14-én került sor a szervezet kormányközi bizottságainak megújítására. Magyarország az Ember és Bioszféra (Man and Biosphere – MAB), valamint a Társadalmi Átalakulások Kezelése (Management of Social Transformation – MOST) programokat irányító kormányközi bizottságokba jelentkezett a 2013-2017 közötti időszakra. Magyarország kiemelt diplomáciai és szakmai sikere a két bizottsági tagság elnyerése.

 

EN: UNESCO, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization held elections for the renewal of many of its intergovernmental committees for the next 2013-2017 period in the framework of the 37th General Conference 14 November 2013. Hungary successfully applied for memberships to the intergovernmental committees managing the Man and Biosphere – MAB and Management of Social Transformation – MOST programmes, which is a great diplomatic and professional success.banner_gen_conf_337_enAz UNESCO 1970-es évek elején Ember és Bioszféra címmel kutatási programot indított a természeti környezet megóvásáért. A program keretében ún. bioszféra-rezervátumokat jelölnek ki, melyek létesítésének fő célja a Föld nagy ökoszisztéma-típusait reprezentáló, kiemelkedően értékes területek védelme. A program első ízben hívta fel a figyelmet arra, hogy a természeti értékek megőrzése önmagában nem elegendő, hanem további kiemelt cél az ember és természet kapcsolatának javítása. Magyarország, mint UNESCO-tagország az elsők között csatlakozott az induló programhoz. Jelenleg Magyarország területén hat bioszféra-rezervátum található: az Aggteleki Bioszféra-rezervátum, a Fertő-tavi Bioszféra-rezervátum, a Hortobágyi Bioszféra-rezervátum, a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum, a Pilisi Bioszféra-rezervátum és a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló bioszféra-rezervátum, mely Magyarország és Horvátország stratégiai partnersége eredményeként született meg. Az program hatékony hazai megvalósítása érdekében 2012. november 19-én alakult újjá a MAB Nemzeti Bizottság , amelynek elnökét, valamint a delegáltat a kormányközi bizottságba, a felelős társtárca, a Vidékfejlesztési Minisztérium adja.


A Társadalmi Átalakulások Kezelése Program (MOST) az UNESCO azon kezdeményezése, mely előmozdítja és támogatja a társadalomtudományi kutatásokat. A program 1994-ben jött létre alapvetően kutatási céllal, hogy megbízható és naprakész tudást közvetítsen a döntéshozók felé. A MOST legfontosabb feladata a kutatás, a programalkotás és a végrehajtás összehangolása, továbbá tagállami, regionális és nemzetközi szinten, a tudományos tapasztalaton alapuló döntéshozatal kultúrájának hirdetése. A kormányközi bizottsági munkában az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltja fog részt venni.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet