Természettudomány
UNESCO.HU

„L’Oréal- UNESCO magyar ösztöndíj a nőkért és a tudományért”

2010. október 28.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2010. október 28-án nyolcadik alkalommal került sor a L’ORÉAL Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság közös programjában meghirdetett ösztöndíjak átadására. Az 2003-ban indított ösztöndíjprogramban olyan 30, 35 és 45 év alatti kutató nők nyújthatták be pályázatukat, akik a magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Magyarországon nyolc éve hirdette meg a L’ORÉAL – a Magyar UNESCO Bizottság támogatásával – azt a kutatói ösztöndíjprogramját, amelynek védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön már több mint 10 éves hagyománnyal rendelkező pályázat hazai változatára olyan nők jelentkezését várják, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak. Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy felhívja a társadalom és a gazdasági szféra figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges nők kutatási eredményeire. A Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik az összesen 11.000 eurós ösztöndíjat átvették. Az elmúlt 8 évben 25 magyar kutatónő részesült a „L’ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért” elismerésben. A program célja, hogy egyre több kutatónő munkássága kerüljön a magyar és a nemzetközi tudományos érdeklődés reflektorfényébe, illetve a tudománnyal foglalkozó nőket minél jobban, minél többen megismerjék – támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

2010. október 28-án, 11 órakor került sor a fogadással egybekötött ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Az esemény díszvendége Makray Katalin, Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök felesége.

 2010-ben díjazott tudós nők:

> Sándor Katalin (29 éves): a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének tudományos munkatársa. Jelentős eredményeket ért el a gyulladás és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek kutatásában. Munkája során aktívan részt vett a tudományos diákkörös hallgatók nevelésében is. Eredményeinek elismeréseként 2009-ben szerzett PhD fokozatot. Sándor Katalin a pályázat beadásakor egy éves tanulmányúton vett részt a stockholmi Karolinska Intézetben, ahol új módszereket állít be az izületi gyulladás, illetve egyéb gyulladásos folyamatok vizsgálatára. Az ösztöndíj lejártát követően, a külföldi tapasztalatokat is felhasználva itthon szeretné folytatni a megkezdett tudományos munkát.

> Papp Mária (35 éves): belgyógyász, gasztroenterológus, egyetemi adjunktusként dolgozik a Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézetében. 2008-ban szerzett PhD fokozatot. Érdeklődési területe a vékonybélgyulladással járó gasztoenterológiai kórképek patomechanizmusának felderítése. A gyulladásos bélbetegségek genetikai hátterének megismerésével kapcsolatos eredményei nemzetközileg is visszhangot váltottak ki. Kutatásainak célja olyan mechanizmusok feltárása, melyek a későbbiekben e betegségek lefolyását, illetve kimenetelét javító terápiás eljárások célpontjai lehetnek. Tudományos eredményeiért számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Dr. Papp Mária eddigi munkássága kiváló példája annak, hogy egy családanya számára is lehetséges az alapos felkészültséggel és a betegek iránti maradéktalan odaadással végzett gyógyító munka mellett igen magas szintű oktató-, illetve kutatómunkát folytatni.

> Kutasi Kinga (34 éves): fizikus az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetének munkatársa, A PhD fokozat megszerzése óta a biomedika és a nanotechnológia területén alkalmazható kisülésekkel foglalkozik. Az MTA után számos országban végzett kutatómunkát, de végül visszatért a Magyar Tudományos Akadémia kötelékébe.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet