Természettudomány
UNESCO.HU

A Környezetvédelem Hónapja a budapesti Francia Intézetben

2013. november 7.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A szervezők célja, hogy minden év novemberében a közösen kiválasztott témák keretében felhívják a figyelmet a bolygót érintő problémákra és reagáljanak a nemzetközi fórumokon felvetett kérdésekre. Idén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Dr. Réthelyi Miklós is előadást tart az UNESCO vízügyi programjáról, november 7-én 18:00-tól. A részletes program elérhető itt.

Filmvetítésekkel és kiállítással várják az érdeklődőket a Francia Intézetben a szerdán kezdődött Környezetvédelem Hónapja programsorozaton, amelyet a Francia Nagykövetség és a Francia Intézet a magyar Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben tizenegyedik alkalommal rendez meg - tájékoztatta a Francia Intézet szerdán az MTI-t.
Az idei a Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Éve, ennek keretében Magyarország adott otthont október elején a Víz Világtalálkozónak. 2015-ben Franciaország kerül reflektorfénybe, ugyanis Párizsban rendezik meg a 21. Klímaváltozási Konferenciát.
A tájékoztató szerint ezért az idei Környezetvédelem Hónapja fő témái a víz, továbbá az eltűnőben lévő, az élethez elengedhetetlen természeti kincsek és élőlények, az ökológiai gazdálkodás, valamint a genetikailag módosított szervezetek (GMO), a 2014-es Környezetvédelem Hónapja pedig a klímaváltozással fog foglalkozni.
A november 29-ig tartó programsorozat keretében a vizet érintő kérdésekre reagálva szó lesz egyebek mellett az UNESCO 2013-as vízügyi programjáról, a fenntartható vízgazdálkodásról, az alternatív környezetkímélő megoldásokról. A programsorozat záróeseménye a génmódosított növények és a méhek együttélésének kérdésével foglalkozik majd.
A budapesti Francia Intézetben rendezett programok ingyenesek és mindegyikhez biztosítanak szinkrontolmácsolást.
Bemutatkoznak azok a magyar fiatalok is, akik megnyerték a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj hazai pályázatát, a legfiatalabbak részére pedig külön programot rendeznek, fókuszban a hulladékhasznosítással, a megújuló energiaforrások bemutatásával.
A programsorozat ideje alatt, egész novemberben megtekinthető a Víz tudományos szemmel című kiállítás.
Budapest mellett két vidéki nagyvárosban, Szegeden és Pécsen is tartanak filmvetítést és előadást a vizet érintő kérdésekről.
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet