Természettudomány
UNESCO.HU

Kerekasztal-beszélgetés a Víz világnapja alkalmából / Round table discussion on the occasion of World Water Day

2013. április 7.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Március 22-én az Európa Pontban az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kerekasztal-beszélgetést szervezett a Víz világnapja és a Vízügyi együttműködés nemzetközi éve alkalmából. A beszélgetés Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök nyitotta meg és Palugyai István tudományos újságíró vezette. A beszélgetés meghívott előadói között szerepelt Dr. Német Tamás agrokémikus, Dr. Szarka László geofizikus, Dr. Ligetvári Ferenc vízgazdálkodási szakmérnök, Dr Józsa János tanszékvezető egyetemi tanár és Gerrit Kiers vízrendezési szakmérnök. A beszélgetés során a víz-témakör legfontosabb aktuális szakmapolitikai részterületeiről esett szó.

 

EN: A round table discussion took place at Europa Pont on the occasion of the World Water Day and the International Year of Water Cooperation on the 22th of March. The event was organised by the Hungarian National Commission for UNESCO. For more information on the upcoming Budapest Water Summit, please visit the official website.


A beszélgetés első felében Palugyai István a meghívottakat a vízügy legfontosabb feladatairól, valamint a fenntarthatóságról és a vízfüggőségről kérdezte. A meghívott előadók azon kívül, hogy hangsúlyozták a víz élethez való nélkülözhetetlenségét, kiemelték, hogy a víz önkényes, nehezen kordában tartható, ezáltal kockázatot is jelenthet. Tehát a víz természete kettős, a vízhiány és a víz többlet is veszélyt jelenthet az életre. Az emberiség vízfüggőségét az is jól mutatja, hogy az emberi települések követik a víz fellelhetőségét és elérhetőségét.

A meghívottak szintén egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság jelentése revízióra szorul. A fenntarthatóság jelen formájában azt jelenti, hogy a mostani állapot, a jelenlegi életvitel és fagyasztás hosszútávon fenntarthatóvá váljon. Nem szemléletbeli változást eredményez. Ligetvári Ferenc a fenntarthatóság fenntarthatatlanságára hívta fel a figyelmet. A vízgazdálkodás szempontjából Szarka László kiemelte, hogy elsősorban a problémát nem a föld népessége növekedése útján megnőtt vízfogyasztás jelenti, hanem az, hogy a vízfogyasztás mértéke nem arányosan, hanem többszörösére nőt az elmúlt évek, évtizedek során.

A vízügyi szakma helyzetére reflektálva szintén hasonló álláspontot képviseltek az előadók. Józsa János a publicitás hiányát szemléltette, míg Németh Tamás a folytonosság hiányában lát komoly veszélyt. Hiába rendelkezik Magyarország kiváló szakemberekkel, ha a vízügyi szakma támogatottsága és finanszírozása nem kielégítő. Ligetvári Ferenc példának felhozta, hogy jelenleg Magyarországon nem folyik államilag finanszírozott kutatás öntözés fejlesztésére, ami egyedülálló az Európai Unión belül.

Palugyai István kérdésére miszerint a rendszerváltás mekkora hatással volt a vízügyi szakmára, Németh Tamás kifejtette, hogy a rendszerváltás után a vízügyi szakma felszabadult, ami a privatizációt is jelenti. Területek, földek kerültek magánkézbe és a tulajdonos önkényesen járhatott el. „Használati utasítást” kellett volna mellékelni, hogy a magánkézbe adott területek adott részei mikre és hogyan használhatók fel. Józsa János kiemelte, hogy a kormányzati leépítések is érzékenyen érintették a szakmát, ami által az önálló kezdeményezés került veszélybe. Gerrit Kiers hiányolja a korábbi magyar kezdeményezéseket, úgy látja, hogy jelenleg Magyarország a nagyobb, európai stratégiákat követi. A meghívottak egyetértettek abban, hogy több forrásra és beruházásra van szükség, a Duna–Tisza-csatorna egy lehetséges ésszerű koncepció, azonban módosításra és aktualizálásra szorul. Magyarország számára különösen fontos a vízgazdálkodás fejlesztése, hiszen a terület nem rendelkezik számottevő ásványkinccsel, a víz az egyetlen érték – hangsúlyozta Ligetvári Ferenc - amit viszont hagyunk elfolyni.

A beszélgetés befejezéseként szó esett a Magyarországra tervezett vízügyi konferenciáról. Az előadók hangsúlyozták, hogy az esemény lehetőséget biztosít Magyarország számára, hogy a vízügy tekintetében újra az érdeklődés központjába kerülhessen. Az konferencia mellett tematikus blokkokba rendezett szakmai programokra is sor kerül, valamint egész évben, úgymond, szatellit események kísérik a rendezvényt.

 

Viz
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet