Természettudomány
UNESCO.HU

20. Ásványtani Világkongresszus(20th General Meeting of the International Mineralogical Association)Budapest, 2010. augusztus 21‐27.

2010. augusztus 19.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az Ásványtani Világkongresszust (IMA GM) négyévente rendezik meg, Európára 8‐16 évente kerül sor. A rendezési jogot erős versenyben (pl. Párizs), 1988. óta tartó szervezési munkával, több pályázati lépcső megtétele után nyerte el Budapest, ill. a magyar vezetésű Közép‐Európai Szervező Konzorcium. A konferencia Szervező Bizottsága csakúgy, mint a lebonyolításban segítő 75 diák önkéntes példás nemzetközi összefogásról ad tanúbizonyságot; 10 közép‐ és közép‐kelet‐európai ország, így Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia is képviselteti magát.

További információk: www.ima2010.hu A konferencia kísérő programja a XXV. Budapesti Nemzetközi Ásvány- és Ékszerkiállítás, amely augusztus 27-29. között kerül megrendezésre a Vasúttörténeti Parkban.


A Nemzetközi Ásványtani Társaság Az 1958‐ban alapított Nemzetközi Ásványtani Társaság (International Mineralogical Association – IMA, www.ima‐mineralogy.org) a világ legnagyobb ásványtudományokkal foglalkozó szakmai szervezete. Tagjai között öt kontinens 38 nemzeti ásványtani és/vagy földtani társulatát találhatjuk meg. Fő célja az ásványtan, mint az egyik legrégebbi tudományág népszerűsítése, valamint a nemzetközi együttműködési lehetőségek támogatása. Az egyesület hét bizottságának és négy munkacsoportjának tevékenysége lefedi az ásványtudományok valamennyi szakterületét; egyikük felelős az új ásványfajok, mint például a legújabb magyar ásványfaj, a klajit elfogadásáért és az ásványok osztályozásáért. Az IMA eleinte kétévente, ma már azonban az olimpiákhoz hasonlóan négyévente rendezi meg az Ásványtani Világkongresszust, amely nemcsak az ásványtan vezető nemzetközi kutatóinak kiemelkedő szakmai találkozója, hanem a szervezet életének szerves részét is képezi (tisztségviselők választása, munkamegbeszélések). 1959. óta neves kutatók, egyetemek, világvárosok versengenek a kongresszusok szervezési jogáért; amit például 2006‐ban Kobe (Japán), 2002‐ben Edinburgh (Egyesült Királyság), 1998‐ban Torontó (Kanada) nyert el. A 2010‐es konferencia rendezéséért Budapest 1988‐ban kezdett szervező munkába. Törekvéseinket végül, 2004‐ben, Párizzsal folytatott erős verseny nyomán siker koronázta. A 2014‐es (Dél‐Afrika) és a 2018‐as (USA) konferenciák helyszíne is eldőlt már. Európára várhatóan legközelebb 2026‐ban kerül sor.

Az IMA GM sorrendben a huszadik, a szervezet fennállásának 50. évfordulóján megrendezett jubileumi konferenciájára több, mint 1600 résztvevő regisztrált a világ 76 országából összesen csaknem 1700 tudományos közleménnyel. Ezzel a kongresszus nemcsak a Magyarországon megrendezett eddigi legjelentősebb földtudományi találkozó, de a legnagyobb az IMA GM‐ek sorában is. A kongresszuson 13 kiemelt előadó fog kurrens, népszerű, illetve a XXI. századi társadalom szempontjából is fontos témából hosszabb előadást tartani (pl. az izlandi vulkánok aktuális helyzete, radioaktív hulladékok elhelyezésének problémái, ásványok az élőlényekben, stb.). Ezeken felül a résztvevők igen sokrétű szakmai programkínálatból választhatnak. Egy hét alatt egymással párhuzamosan 12 ülésteremben 79 szekció 800 előadása és 900 poszterelőadása tekinthető meg, emellett 8 rövidkurzus került meghirdetésre. 29 konferencia előtti, alatti és utáni terepbejárás érint számos geológiai és kulturális értéket Tiroltól a Balkánig, ill. Dél‐Lengyelországtól az Adriai‐tengerig. A kongresszus honlapja, a www.ima2010.hu tartalmazza többek között a részletes programot, illetve a terepi programok leírását is.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet