Természettudomány
UNESCO.HU

TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció / ”TeSzedd!” clean-up campaign in Hungary

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi az ideivel együtt, a már ötödik alkalommal szervezi meg. Az eseményre május 15-17. között kerül sor szerte az országban.

Az idei TeSzedd! szintén csatlakozik az Európai Bizottság által – a LIFE+ EWWR-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

 

EN: ”TeSzedd!” is a a national clean up campaign in Hungary organised by the Ministry Agriculture and National Waste Management Agency which takes place 15-17 May.

Several clean-up campaigns have been implemented in Europe over the past years to tackle the litter problem. The “Let’s Clean Up Europe!” campaign intends to bring these initiatives together to have a Europe-wide clean-up event all over the continent; involving and reaching as many citizens as possible. Members of the Clean Europe Network are planning a Clean Europe Week to be held each year, starting in 2015, to promote more responsible behaviour by citizens and reduce litter.


A május 15-17. közötti napokra meghirdetett jubileumi TeSzedd! célcsoportja a tavalyihoz hasonló: kisebb-nagyobb baráti, munkahelyi közösségeket, családokat és diákokat – az óvodáskortól az általános és középiskolás tanulókon át, az egyetemistákig – várunk az országos eseményre.

A 2015. évi TeSzedd! időpontjának meghirdetését követően, máris lehet jelentkezni, regisztrálni a www.teszedd.hu honlapon a találkozási pontokat megjelölő helyi koordinátornak, akárcsak az egyéni vagy csoportos résztvevőnek. A megújult TeSzedd!-honlapon jól el lehet igazodni, a jelentkezéshez, regisztrációhoz egyértelműek az útmutatások, ugyanakkor interaktív kommunikációra is van lehetőség.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket: a TeSzedd!-es zsákokat és a védőkesztyűket – szervezőként – az OKTF NHI biztosítja, akárcsak azt, hogy az akció végén – a honlapon megjelölt és beazonosított szemétgyűjtő-helyekről – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók elszállítsák a szemetet.

 

Háttérinformáció

 

Magyarország szerepe az EWWR LIFE+ projektben

Hazánk a 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amelynek célja a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a közvélemény figyelmének ráirányítása a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára. A 2009-ben elindított projektben mostanáig 34 ország több millió önkéntes polgára vett részt.

Hatalmas eredménynek számít, hogy alighogy csatlakozott, Magyarország bekerült abba az öttagú koordináló bizottságba, amely az EWWR elméleti tervezését, stratégiájának megalkotását és módszertanának kidolgozását végzi európai szinten. Az EWWR-koordináló bizottságban hazánkon kívül Spanyolország, Olaszország valamint Belgium kapott helyet, utóbbi két szervezettel. Magyarországot a testületben az OKTF NHI képviseli.

A European Week for Waste Reduction, azaz EWWR (magyarul Európai Hulladékcsökkentési Hét) elnevezésű, négy éves projekt részben európai uniós finanszírozással (LIFE+ forráskeret) valósul meg. A lényege, hogy a csatlakozó országok egy egész héten át a hulladék keletkezésének megelőzése, az újrafelhasználás és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára irányítják rá a lakosság figyelmét, különféle kreatív programok keretében.

A „Let’s Clean Up Europe!” szemétszedési akció az általában ősszel megszervezett EWWR egyik alprojektje, amelyet 2014-től kezdve – négy éven át, minden évben – Európa-szerte megszerveznek. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott 2014-ben hazánk is, az immár hagyományos és ezzel nemzetközivé váló TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióval.

További információk: http://szelektalok.hu/teszedd/

Letölthető sajtóanyag itt érhető el. 

TeSzedd_2015_logo_300-t

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet