Természettudomány
UNESCO.HU

TeSzedd! országos szemétszedő akció / ”TeSzedd!” clean-up campaign in Hungary

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ Nonprofit Kft.) az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Az eseményre május 9-11. között kerül sor szerte az országban. (www.teszedd.hu)
Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddigi határait többszörösen is átlépi, hiszen amellett, hogy háromnaposra bővül, hazánk nemzetközi porondra is kilép vele. A TeSzedd! akcióval hazánk idén az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében a „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projekthez csatlakozik. Ennek keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

A fenntartható fejlődés az ENSZ témákon átívelő paradigmája, ehhez kapcsolódóan az UNESCO koordinálja az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedét (ESD 2005-2014). További információk a fenntartható fejlődésre nevelésről ITT érhetők el.


EN: ”TeSzedd!” is a a national clean up program in Hungary organised by the Ministry of Rural Development and National Waste Management Agency which takes place 9-11 May.
Several clean-up campaigns have been implemented in Europe over the past years to tackle the litter problem. The European Clean-Up Day, “Let’s Clean Up Europe!”, intends to bring these initiatives together to have a Europe-wide clean-up event that takes place on the same day all over the continent; involving and reaching as many citizens as possible. The European Clean-Up Day will take place on 10 May 2014.
By being part of “Let’s Clean Up Europe!” and helping to clean up their environment, participants can see how much waste is being dumped in their neighbourhood. This action provides a unique opportunity to raise citizen’s awareness on the litter problem and to help changing people's behaviour.

Sustainable development is the overarching paradigm of the United Nations, and UNESCO is the lead agency for the UN Decade of Education for SustainableDevelopment (2005-2014).


teszedd

A TeSzedd! akcióba az OHÜ Nonprofit Kft. minél szélesebb körben igyekszik bevonni a lakosságot: az elsődleges célcsoportot az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és gyerekes családok alkotják. A TeSzedd!-en való részvétel megszervezése kifejezetten hasznos lehet minden gyerekek, fiatalok oktatásával, nevelésével foglalkozó intézmény számára, hiszen az akció során szerzett tapasztalatok mind a diákok, mind a pedagógusok oldaláról támogathatják, könnyebbé tehetik a tanulók környezeti nevelését.
A rendezvény célja egyrészt szűkebb-tágabb környezetünk megtisztítása az eldobált, elszórt szeméttől. Másrészt azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember figyeljen oda a környezetére, és minél kevesebb szemeteljen. A tapasztalataink és a hozzánk érkező visszajelzések azt mutatják, hogy aki egyszer részt vesz egy ilyen akcióban, azután sokkal környezettudatosabb módon éli mindennapjait. A TeSzedd! akcióval rá kívánjuk irányítani a figyelmet az önkéntesség fontosságára, emellett egy ilyen hatalmas rendezvénynek igazi közösségépítő szerepe is van, amire a mai szürkülő, elidegenedő világban kifejezetten nagy szükség van.
A TeSzedd! akció előkészületei már nagy erőkkel zajlanak. Március 5. óta folyamatosan érkeznek jelentkezések azoktól, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt önálló csoportot (minimum 10 fő) regisztrálnának. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni április elejétől lehet. A jelentkezés az akcióban való részvételre mindkét esetben az interneten keresztül történik (www.teszedd.hu). A regisztráció 2014. május 2-án zárul.

Mivel a szervezők az akciónk során az önkéntesség népszerűsítésére is törekszenek, a közreműködők számára költségtérítést nem tudnak biztosítani, ám magukra vállalják a kézi szemétszedéshez szükséges eszközök (zsákok, kesztyűk, kötöző anyagok stb.) biztosítását, valamint az összeszedett szemét elszállítását és ártalmatlanítását.
Tavaly összesen 1075 helyszínen több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban, az idei TeSzedd keretében ezt szeretnék túlszárnyalni.

 

lets-clean-up-europe

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet