Természettudomány
UNESCO.HU

Források napja - 2014. május 17. szombat, Abony / Day of Springs – 17 May 2014, Abony, Hungary

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A források napja célja felhívni az emberek figyelmét egyik legnagyobb természeti kincsünkre, a forrásaink és a vizeink védelmére, valamint a szervezők azt is el szeretnék érni, hogy minden év májusában ezen a napon aki csak teheti, közvetlenül vagy közvetetten a források megóvásával foglalatoskodjon. Az egyesület tavaly indította a források napját hagyományteremtő szándékkal-, céljuk, hogy a források napja országos, később világnappá váljon.

A UNESCO fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiről a szervezet honlapján érhetők el információk, a víz világnapjával kapcsolatban pedig számos, a témában összegyűjtött cikk olvasható.


EN: The Day of Springs aims to raise people's awareness to one of our greatest natural treasures, to the wells, springs, and for the protection of water. The organisers aim is to achieve that on 19th May each year more and more people would participate in the celebrations and work for the protection of the wells and waters. The organisers plan to make the day an annual day celebrated worldwide.

Sustainable development is one of the main objectives of UNESCO. Information on UNESCO’s work concerning water preservation and sustainability is available on the organization's website.


Forrasok_vilagnapja_II._meghivo

 

Napjainkban, amikor sok szó esik a globális felmelegedésről és az elsivatagosodásról, kiemelten fontos Földünk vízkészletének, a tiszta forrásaink gondozása, megóvása. Bár Magyarország rendkívül gazdag édesvízkincsekben, mindannyiunknak fokozottabban oda kell figyelnünk a hétköznapokban is e természeti értékünkre.
A nemzetközi összefogás és együttműködés is elengedhetetlen, hiszen folyóink nagy része más országok területén ered.
A források nem csupán víztani, felszínalaktani és tájképi értéket képviselnek! Sajátos élőhelyként, illetve a belőlük táplálkozó vízfolyások révén jelentős szerepet töltenek be a flóra és fauna megőrzésében. A források (forráslefolyók és az általuk táplált csermelyek, patakok), forrásmedencék valamennyi formája az élővilág védelmének szempontból is nagy érték. Sok élőlény számára állandó, vagy a fejlődés meghatározott szakaszában nélkülözhetetlen életteret biztosít, amennyiben természetes élővilágát legalább részben megőrizte.
A lakossági vízkivételben (fogyasztásban), gyógyhatású tulajdonságaiban is nagy szerepet játszik. (A források értékét növeli, ha hőmérsékletük, ásványi anyag tartalmuk, vagy radioaktivításuk révén gyógyhatással rendelkeznek.)
Sok forrás vízhozama drasztikusan csökkent, némelyek időszakosan ki is száradnak. A források napja szervezői, a Gyermekekkel a Természetért Egyesület véleménye szerint erre eddig méltatlanul kevés figyelem összpontosult, ezért 2013. május 19-én létrehozták a források napját, ezzel is hozzájárulva a források és patakok fennmaradásához és fenntartható állapotához. Ez alkalomból 2013. május 18-án Szurdokpüspökiben a helyi önkormányzat és az Egererdő Zrt. együttműködésével, hagyományteremtő céllal szerveztek rendezvényt.
E rendezvény keretei között céljuk felhívni az emberek figyelmét egyik legnagyobb kincsünkre, a forrásainkra, valamint a vizeink védelmére. Azt szeretnék, hogy minden év május 19-én, aki csak teheti, közvetlenül vagy közvetetten a források megóvásával foglalatoskodjon. Azt kívánják elérni, hogy a környezettudatos életmód, a víz és természeti környezetük megóvása ne csak e jeles napokon kerüljön előtérbe, hanem mindennapjainak részévé váljon. Céljuk, hogy az országban, majd a világban is ezen a napon a környezettudatos emberek felkeressenek egy-egy forrást és megtisztítsák azt, illetve annak környezetét.
A tavalyi rendezvényre, erre a közös példamutatásra meghívást kaptak az országban tevékenykedő környezet-és természetvédők, túrázók, cserkészek stb.
A szervezők célja, hogy az ENSZ által tartott napot közé felvegyék a források világnapját, minden év május 19-ére.
A források világnapjának ötletét az adta, hogy egyesületük tagjai évek óta járják a gyermekekkel a Mátrát, ahol az erdészek szakmai irányításával a források környékét megtisztogatják, így jutottak el Szurdokpüspökibe. Tudomásukra jutott, hogy a falu körül több gyógyhatású forrás is létezik, amelyek időközben szinte feledésbe merültek. Innen jött az ötlet, hogy fogadják örökbe ezeket a forrásokat és hozzák rendbe a környéküket, továbbá kössék össze ezeket egy járható úttal, és építsenek ki egy információs táblarendszert, amely bemutatja az egyes források hatását (pl.:vashiányra, köszvényre stb...). Felvették a kapcsolatot Szurdokpüspöki Önkormányzatának vezetőségével, valamint az Egererdő Zrt. területileg illetékes vezetőivel és egy együttműködési megállapodás aláírását követően örökbe fogadták az első forrást. Ez a Szurdokpüspöki határában található Delelő kút volt, melyet az Egererdő Zrt. szakemberei segítségével építettek ki, majd pihenőhellyel is elláttak.
Szándék szerint elősegítik, hogy a forrásokat utak kialakításával mindenki számára elérhetőek legyenek, a források rendelkezzenek csőkivezetéssel, a forrásvíz hatását bemutató ismertető táblákkal, pihenőkkel.
Remélik, hogy ezt a példát Magyarországon minél több településen fogják követni, hiszen - különösen a gyógyforrások - hazánk egyik legnagyobb, de talán kevésbé megbecsült kincsét képezik.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet