Természettudomány
UNESCO.HU
HU: Az ENSZ szeptemberi Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozóján a 193 tagállam egyhangúan fogadta el azt a történelmi, új globális fejlődési programot, amely 2030-ig a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul.

HU: Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Más-más természeti gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, a települések más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé. Közös érdek a magasabb életminőség elérése.
Ehhez ösztönző erő, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkánkra. Ezért indult útjára a Holnap városáért Díj, mely egy alulról jövő kezdeményezés. Fő partner 2015-ben is: az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága.

EN: The City of the Future aims to support partnership building across sectors both in Hungary and internationally, to contribute achieving a better and more sustainable quality of life by sharing experience information and tools, and to improve relations between the public and private sector in order to achieve common goals, to recognise and showcase innovative projects that verify the positive impacts of sustainability and environmental awareness on local communities and environments and which make the everyday lives of individuals and local communities more liveable and to enable larger cities to be role models for towns and villages.
The main partner for the award is the Hungarian National Commission for UNESCO.

HU: A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi az ideivel együtt, a már ötödik alkalommal szervezi meg. Az eseményre május 15-17. között kerül sor szerte az országban.

Az idei TeSzedd! szintén csatlakozik az Európai Bizottság által – a LIFE+ EWWR-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

 

EN: ”TeSzedd!” is a a national clean up campaign in Hungary organised by the Ministry Agriculture and National Waste Management Agency which takes place 15-17 May.

Several clean-up campaigns have been implemented in Europe over the past years to tackle the litter problem. The “Let’s Clean Up Europe!” campaign intends to bring these initiatives together to have a Europe-wide clean-up event all over the continent; involving and reaching as many citizens as possible. Members of the Clean Europe Network are planning a Clean Europe Week to be held each year, starting in 2015, to promote more responsible behaviour by citizens and reduce litter.


HU: A kiadvány célja annak a leírása, hogy a fenntarthatóságra nevelés (a továbbiakban: FN) hogyan építhető be az általános és középiskolai oktatásba. A jelen kiadványban található tájékoztató-gyűjtemény az UNESCO által közétett további, a FN-hez szorosan kapcsolódó anyagok kiegészítését szolgálja. Tovább >>

 

EN: The purpose of the publication is to describe ways in which education for sustainable development (ESD) can be integrated into primary and secondary schooling. This collection of briefs is designed to complement other ESD materials published by UNESCO. Continue reading >>


A fenntartható fejlődés a társadalmi haladás - méltányos életkörülmények, szociális jólét - elérése, megtartása érdekében a gazdasági fejlődés biztosítását és a környezeti feltételek megőrzését jelenti. A méltányos életkörülmények, a megfelelő életminőség, jólét biztosítását kifejező célkitűzés mindenkire - a jövő nemzedékekre is - vonatkozik. A fenntartható fejlődés tehát elismeri és céljának tekinti az egymást követő nemzedékek megfelelő életminőséghez való egyenlő jogának biztosítását, s az ezzel összefüggésben álló kötelességek teljesítését.

HU: 2014. május 20-tól június 3-ig a nagybajomi Mesevárban ingyenesen látogatható a Tükörben a Világ kiállítás! A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára - ma. A kiállítás második somogyi helyszínének megnyitóját a biológiai sokféleség napjának tiszteletére rendezik a szervezők.

 

EN: Mirror to the World traveling exhibition is an exhibition of human nature and sustainable development. What do we really need? The exhibition is an exploration: while the visitors have a look on to the world they glimpse themselves in the mirror. What are my basic needs? How can I satisfy them without jeopardise human rights and the survival of the planet?


HU: A források napja célja felhívni az emberek figyelmét egyik legnagyobb természeti kincsünkre, a forrásaink és a vizeink védelmére, valamint a szervezők azt is el szeretnék érni, hogy minden év májusában ezen a napon aki csak teheti, közvetlenül vagy közvetetten a források megóvásával foglalatoskodjon. Az egyesület tavaly indította a források napját hagyományteremtő szándékkal-, céljuk, hogy a források napja országos, később világnappá váljon.

A UNESCO fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiről a szervezet honlapján érhetők el információk, a víz világnapjával kapcsolatban pedig számos, a témában összegyűjtött cikk olvasható.


EN: The Day of Springs aims to raise people's awareness to one of our greatest natural treasures, to the wells, springs, and for the protection of water. The organisers aim is to achieve that on 19th May each year more and more people would participate in the celebrations and work for the protection of the wells and waters. The organisers plan to make the day an annual day celebrated worldwide.

Sustainable development is one of the main objectives of UNESCO. Information on UNESCO’s work concerning water preservation and sustainability is available on the organization's website.


HU: Az UNESCO lehetőséget hirdet 18 és 35 év közötti, fenntartható fejlődésre nevelés témakörében érintett fiatalok számára az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés fiataloknak szóló konferenciáján történő részvételre. A konferencia 2014. november 7-én kerül megrendezésre Okayamamában, Japánban, az UNESCO, a japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium (MEXT), az UNESCO Japán Nemzeti Bizottsága, Okayama városa és a Goi Peace Foundation közös szervezésében.

Az érdeklődő fiataloknak közvetlenül kell pályázniuk, sikeres pályázás esetén lehet utazási támogatásban részesülni a japán szervezőktől. Pályázni a jelentkezési lap beküldésével lehet, a pályázatok beküldési határideje 2014. június 1.

 

EN: Are you between 18 and 35 years old? Are you involved in Education for Sustainable Development (ESD)? Do you have success stories and innovative ESD initiatives you could share? Would you like to meet and collaborate with other ESD youth leaders from around the world? Do you want to add your voice to youth-focused recommendations that will be presented at the World Conference on ESD? Now’s your chance: send your application by 1 June 2014 to join!

HU: A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál április 24-25-én kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeum épületében, kertjében és a Kossuth Klubban. A rendezvény célja, hogy a tudomány eredményeiről közérthetően számoljon be a nagyközönségnek, a Föld napja alkalmából kiemelt témák a természetvédelem, környezeti nevelés, ökoturizmus és szelektív hulladékgyűjtés.
A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által is ünnepelt Herman Ottó emlékévhez is kapcsolódik: a Nemzeti Környezetügyi Intézet külön programokkal készül, így a Vándortanösvény nevet viselő, interaktív polihisztor játszóházzal, valamint erre az alkalomra Herman Ottóba öltözik a Múzeumkert és - egy kicsit - a Nemzeti Múzeum belső terei is.
A rendezvény ingyenes, részletes programja alább olvasható!

 

EN: The Earth Day – IV. annual Science Festival takes place in Budapest 24-25 April, 2014. The aim of the event is to report the results of science to the public, focusing on conservation, environmental education, ecotourism and selective collection of waste.

The event is connected to Otto Herman's (1835-1914), "the last Hungarian polihistor’s" memorial year, celebrated by the Hungarian National Commission for UNESCO.


HU: Mi a CSERITI? A CSERITI elnevezés többes jelentéssel bír: egy új mintaszövetkezet, egy forradalmian új jótékonysági brand, és egy szociális célú társadalmi tevékenység együttesét foglalja magába. A CSERITI a közösségi jótékonyság, a felelős gondoskodás márkája kíván lenni. Nem csak fogalom, márkajel, hanem szemléletmód, életforma is.

Az UNESCO célkitűzései között is megjelenik a társadalmi felzárkóztatás és a fenntarthatóság elősegítése, melyekről továbbí részletek érhetők el a szervezet honlapján.

EN: What is “CSERITI”? The name has multiple meanings: a new cooperative model, a revolutionary charity brand and a combination of activities with a social aim. Its purpose is to be the brand of community charity and responsible care. It intends to be not only a concept but a trademark, an approach, a way of life.

Social inclusion and sustainability are amongst the main objectives of UNESCO, further information is available on the organization's website.


HU: A Fiatal Vállalkozók Versenye szervezői a Goi Peace Alapítvány, a Stiftung Entrepreneurhsip és az UNESCO, a lehetőség olyan, 16 és 30 év közötti fiataloknak szól, akiknek van olyan innovatív vállalkozási ötletük, amely hozzájárul közösségük fenntartható fejlesztéséhez vagy már van egy ilyen területen működő vállalkozásuk, non-profit cégük vagy projektjük.

A jelentkezési határidő 2014. június 30., pályázni a verseny honlapján történő regisztrációval és a pályázat feltöltésével lehet.

A verseny részletes feltételei ITT olvashatók.

 

EN: The Youth Citizen Entrepreneurship Competition is a new and exciting international program co-organized by the Goi Peace Foundation, Stiftung Entrepreneurship and the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO. The Competition provides an online entrepreneurial and educational platform for young people from all around the world in between the ages of 15 and 30. It gives young people the opportunity to develop their entrepreneurial potentials and creative talents, and encourages them to submit their innovative ideas (Best Ideas Category) and projects (Best Projects Category) by 30 June, 2014 at the latest.


HU: A Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ Nonprofit Kft.) az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Az eseményre május 9-11. között kerül sor szerte az országban. (www.teszedd.hu)
Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddigi határait többszörösen is átlépi, hiszen amellett, hogy háromnaposra bővül, hazánk nemzetközi porondra is kilép vele. A TeSzedd! akcióval hazánk idén az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében a „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projekthez csatlakozik. Ennek keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

A fenntartható fejlődés az ENSZ témákon átívelő paradigmája, ehhez kapcsolódóan az UNESCO koordinálja az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedét (ESD 2005-2014). További információk a fenntartható fejlődésre nevelésről ITT érhetők el.


EN: ”TeSzedd!” is a a national clean up program in Hungary organised by the Ministry of Rural Development and National Waste Management Agency which takes place 9-11 May.
Several clean-up campaigns have been implemented in Europe over the past years to tackle the litter problem. The European Clean-Up Day, “Let’s Clean Up Europe!”, intends to bring these initiatives together to have a Europe-wide clean-up event that takes place on the same day all over the continent; involving and reaching as many citizens as possible. The European Clean-Up Day will take place on 10 May 2014.
By being part of “Let’s Clean Up Europe!” and helping to clean up their environment, participants can see how much waste is being dumped in their neighbourhood. This action provides a unique opportunity to raise citizen’s awareness on the litter problem and to help changing people's behaviour.

Sustainable development is the overarching paradigm of the United Nations, and UNESCO is the lead agency for the UN Decade of Education for SustainableDevelopment (2005-2014).


HU: A Tükörben a Világ - utazó kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről tavasszal Somogyba érkezik: 2 kiállítás kerül megrendezésre, egy Kadarkúton, egy Nagybajomban TÁMOP forrásból.

A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?

További információk a kiállításról: http://www.tukorbenavilag.hu/  

 

EN: The Mirror to the World travelling exhibition visits Somogy, Hungary this spring with two exhibitions: one in Kadarkút, the other in Nagybajom.

Mirror to the World traveling exhibition is an exhibition of human nature and sustainable development. What do we really need? The exhibition is an exploration: while the visitors have a look on to the world they glimpse themselves in the mirror. What are my basic needs? How can I satisfy them without jeopardise human rights and the survival of the planet? More information is avaialble at the exhibition’s website.


HU: Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, a maga egyénisége, ennek megfelelően a stratégiáik és technikáik, az eszközeik és a forrásaik is különböznek. Más-más adottságokkal rendelkezve a települések különbözőképpen, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá és minél élhetőbbé. Az egy helyen lakók, az egy területen tevékenykedők közös érdeke a jobb életminőség elérése. Ehhez erőt ad, ha büszkék lehetünk saját munkánkra, értékeinkre, ami ösztönző lehet mások számára is! Ezért indította útnak a City Hungary a Holnap városáért Díjat különböző kategóriákban, helyi közösségeknek, önkormányzatoknak és cégeknek is.

A regisztrációs határidő: 2013. december 15., a pályázati anyagok leadásának a határideje: 2014. január 15.

A fenntartható fejlődés az ENSZ témákon átívelő paradigmája, ehhez kapcsolódóan az UNESCO koordinálja az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedét (ESD 2005-2014). További információk a fenntartható fejlődésre nevelésről ITT érhetők el.

EN: The City of the Future aims to support partnership building across sectors both in Hungary and internationally, to contribute achieving a better and more sustainable quality of life by sharing experience information and tools, and to improve relations between the public and private sector in order to achieve common goals.

Deadline for the registration is 15 December 2013, and the deadline for the submission of the documentation is 15 January 2014. More information on the award is available HERE.

Sustainable development is the overarching paradigm of the United Nations, and UNESCO is the lead agency for the UN Decade of Education for SustainableDevelopment (2005-2014).


HU: Az UNESCO koreai nemzeti bizottsága kiadványt állított össze a fenntartható fejlődésre nevelés témájában, mely angol nyelven ITT olvasható.

További kiadványaik elérhetőek a koreai nemzeti bizottság
alábbi weboldalán:

http://www.unesco.or.kr/eng/front/resource_center/data_center_01_list.asp

 

EN: The Korean National Commission for UNESCO published selected papers of 2012 on Education for Sustainable Development (ESD), the publication is available HERE.

Other publications of the Korean National Commission are also available on their website:

http://www.unesco.or.kr/eng/front/resource_center/data_center_01_list.asp


HU: A Tükörben a Világ - utazó kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről Budapestre érkezik 2013 áprilisában.. A kiállítás egy felfedezőút: a látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal, célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása. Kísérő programként Jövőkereső konferencia április 23-án. Megjelent a kiállítás oktatófilmje is, mely a kiállítás oldalán megtekinthető, letölthető és megrendelhető: www.tukorbenavilag.hu.

 EN: Mirror to the World traveling exhibition is an exhibition of human nature and sustainable development. What do we really need? The exhibition is an exploration: while the visitors have a look on to the world they glimpse themselves in the mirror. What are my basic needs? How can I satisfy them without jeopardise human rights and the survival of the planet? A documentary is avaialble at the exhibition’s website.


Hulladékból termék – programok, kiállítás, letölthető anyagok a szelektív hulladékgyűjtés lényegéről, értelméről, valamint környezeti neveléssel és oktatással kapcsolatos információk, segédanyagok elérhetők a http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/ oldalon.

…avagy önkéntes munkák a vidéki élet szépségeinek,
a természettel való találkozás pótolhatatlan élményének,
a kétkezi munka örömének és a cselekvő optimizmusnak bemutatására és teljes átélésére.

 

A március 21-24-i program Gömörszőlős falu és a fenntartható falu projekt a bemutatásával kezdődik, majd 2 napos önkéntes munkával/tanulással zárul.

 

További információk és a részletes program alább olvasható.


Győrben széleskörű társadalmi összefogás veszi kezdetét a biztonságos és környezettudatos jövő érdekében. A VÍZ VILÁGNAPJA tiszteletére márciusban az ETO Parkban megrendezésre kerülő Tükörben a Világ kiállításnak és A Fenntarthatóság Akadémiája című programsorozatnak kitűzött célja, hogy öt héten keresztül aktívan bevonja Győr és környéke lakosságát egy mindenkit érintő párbeszédbe. Az érdeklődők számára az interaktív Tükörben a Világ kiállítás mellett a témával foglalkozó konferenciákon, workshopokon, műhelyfoglalkozásokon nyílik erre lehetőség.


Panasonic fontos feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást. Ennek részeként olyan oktatási programmal szolgálnak a következő generáció számára, amely segítségével a gyerekek megtanulhatják, mit tehetünk Földünk megóvása érdekében. A Kölyöksuli program játékos formában növeli a diákok környezetvédelemre vonatkozó ismereteit. Továbbá a gyerekeknek lehetőségük nyílik megosztani gondolataikat a környezettudatos életmódra vonatkozóan.

HU A ma okozott környezeti problémák megoldása nagymértékben gyermekeinkre vár a jövőben. Ahhoz azonban, hogy a jövő generációja helyes és felelősségteljes döntéseket tudjon hozni, fontos, hogy gyermekeink már fiatal korukban megtapasztalják mit jelent környezettudatosan gondolkodni és cselekedni! Ennek népszerűsítésére és támogatására idén 12. alkalommal hirdeti meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Volvo közös pályázatát, a Volvo Adventure-t, melyen 2008 óta magyarországi diákok is rendszeresen bemutathatják eredményüket.

EN The Volvo Adventure - in partnership with the United Nations Environment Programme - is an educational programme that rewards environmental activities and the decision-makers of the future. To enter, you form a team of 2 to 5 members aged 13 to 16 (at competition opening - July 1st 2012). Perform an environmental project in your local community & submit the project via our online submission tool before the competition deadline, January 31st 2013
http://www.volvoadventure.org/home.aspx


'Corporate Sustainability | Greening Human Resources' címmel konferenciát tartanak Karlsruhe-ban 2010. május 27-28. között. További információk elérhetők itt.

“Teacher Competencies for Education for Sustainable Development“ címmel, a fenntatrható fejlődésre nevelés témakörében képzést tartanak Innsbruckban 2010 szeptember 20-24. között. További információk elérhetők itt.

A fenntartható fejlődés fogalmának széleskörű megismertetése az UNESCO fontos célja. Mi a fenntartható fejlődés? Melyek kiemelt témakörei? Mit tett eddig a nemzetközi közösség? Erről olvasható rövid összefoglaló itt.

Az UNESCO Fenntartható Fejlődés Évtizedével kapcsolatos 2010-es időszaki jelentés és a Tanárképzésnek az UNESCO Fenntartható Fejlődés Évtizedével kapcsolatos hangsúlyváltásáról szóló ajánlásai.

(Environment and Schools Initiatives, ENSI) egy nemzetközi, kormány által támogatott kutatóhálózat az "Oktatás a fenntartható fejlődésért" témában. Az OECD Oktatáskutatás és Innovációs Központ által 20 éve felállított hálózat az ENSZ Évtized a Fenntartható Fejlődésért keretében munkálkodik, amelybe beletartozik az innováció, kutatás és iskolafejlesztő tevékenységek, tudásmegosztás, nemzetközi csere elősegítése, megértés és együttműködés, az "Oktatás a fenntartható fejlődésért" (ESD) politikájának kidolgozása és annak népszerűsítése.

Tíz évvel Rió után Johannesburgban gyűltek össze a világ vezetői a Fenntartható Fejlődés Világ csúcsértekezletre, hogy értékeljék az elmúlt tíz év eredményeit és meghatározzák a további teendőket. Itt már egyértelműen a környezeti, gazdasági és szociális problémák kölcsönhatását, együttes megoldásuk lehetőségét tárgyalták.

Az Oktatás Évtizede a Fenntarható Fejlődésért Program Végrehajtási Terve, amelyet az UNESCO Végrehajtó Tanácsának 2005. szeptemberi ülésén fogadtak el.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet