Természettudomány
UNESCO.HU

Először nyerte el magyar kutató az UNESCO-nak a nők számára létrehozott tudományos ösztöndíját / For the first time Hungarian researcher also received UNESCO's fellowship for young women scientists

2014. március 20.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Kiemelkedő tudományos siker Magyarországnak, hogy 2014. március 19-én először részesült magyar kutatónő a L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért nemzetközi ösztöndíjában. Czöndör Katalin neurobiológus a párizsi Sorbonne Egyetemen vehette át a díjat szerda este, további 14 ösztöndíjassal egyetemben.


EN: Katalin Czöndör neurobiologist received one of the prestigious fellowships of the UNESCO-L’Oréal International Fellowships Programme. The ceremony was held at the Sorbonne University on the 19th of March. The prize is not only a great successful for Ms Czöndör but for Hungary as well. Altogether 15 fellowships were handed out, three from each UNESCO region. For more information please visit the website of UNESCO.


Öt kiváló tudósnőnek ítélte oda a L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért díjat a L’Oréal Alapítvány és az UNESCO. Mindegyikük kivételes életpályával büszkélkedhet, kivételes tehetségek, akik szakmájuk iránti mély elkötelezettséggel és figyelemreméltó bátorsággal értek el kimagasló eredményeket, egy nagyrészt még mindig férfiak uralta szakmai területen.

A L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Ösztöndíjprogram keretén belül pedig tizenöt prominens fiatal kutatónő kapott támogatást ahhoz, hogy kutatómunkájukat neves külföldi kutatóintézményekben folytathassák két évig. A 16 éve működő program történetében most először vehetett át magyar kutatónő, Dr Czöndör Katali posztdoktori neurobiológus személyében a nemzetközi kutatói ösztöndíjat. A díjakat a zsűri elnöke, az orvosi Nobel-díjas Prof. Günter Blobel, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, valamint Jean-Paul Agon, a L’Oréal elnök-vezérigazgatója és a L’Oréal Alapítvány elnöke adta át.

JPAgon_es_dijazottak

Czöndör Katalin doktori tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Élettani és Neurobiológiai Tanszékén végezte, aminek egyben munkatársa is, kutatási területe az idegsejt-biológia, sejt- és szövettenyésztés. Posztdoktori kutatásait jelenleg a franciaországi Bordeaux-i Egyetemen folytatja.

A kutatói ösztöndíjprogramra olyan fiatal doktori vagy posztdoktori kutatásokat folytató nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és azt egy hazájukon kívüli, nagy presztízsű tudományos intézményben kívánják folytatni. Az egyéves program keretében olyan külföldi kapcsolatrendszert építhetnek ki a tudományos világban és olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket utána hazájukban tudnak kamatoztatni és megosztani honfitársaikkal.

Az ösztöndíjasok mellett minden évben öt, kontinensenként egy, már elismert női tudóst is díjaz a L'Oréal-UNESCO: idén Prof. Brigitte Kieffer (FR), Prof. Laurie Glimcher (USA), Prof. Cecilia Bouzat (Argentína), Prof. Kayo Inaba (Japán) és Prof. Segenet Kelemu (Kenya) kapja a fő elismerést. Az 1998 óta működő programnak köszönhetően eddig 77-en kapták meg a kitüntetést, közülük ketten később Nobel-díjban is részesültek.

További információk elérhetők az UNESCO és a L'ORÉAL honlapján.

Dr Czöndör Katalin
neurobiológia

Dr_Czondor_Katalin_portre

Dr Czöndör Katalin kutatása az agyműködés molekuláris alapjainak vizsgálatára irányul. Munkája során olyan folyamatok megértésére törekszik, melyek az igen bonyolult felépítésű idegi hálózatok kialakulását szabályozzák. Az idegsejtek közötti kapcsolatok, azaz a szinapszisok azok az alapvető idegi struktúrák, melyek az egyik sejttől a másik sejtre történő információátadásért felelősek. Az információ közvetítése úgynevezett neurotranszmitterek segítségével történik, melynek az egyik sejtből való felszabadulásához és a másik sejten történő megkötéséhez számos más molekula részvétele szüséges. Czöndör Katalin munkája ezek közül azokra a két sejtet összekötő molekulákra fókuszál, melyek meghatározó szerepet játszhatnak abban, hogy serkentő vagy gátló szinapszis alakul ki, azaz az információ tovább adódik a következő sejtre, vagy sem. Mivel egyes mentális betegségek, mint például az autizmus vagy a skizofrénia kialakulásában feltehetően szerepet játszik ezen szinaptikus kapcsolatok zavara, illetve a serkentő és gátló szinapszisok egyensúlyának felborulása, az erre irányuló kutatás hozzájárulhat ezen betegségek kialakulásnak jobb megértéséhez és ezáltal egy hatékonyabb kezelés kifejlesztéséhez. 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet