Természettudomány
UNESCO.HU

Átadták a Jövő Hősei Tudományos Verseny díjait

2015. május 18.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2015. április 29-én ünnepelte a BASF hazai leányvállalata a BASF alapításának 150. évfordulóját. A Millenárison rendezett ünnepségen többek között felszólalt Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki a hazai kutatás és innováció stratégiai feladatairól beszélt, illetve Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, aki az oktatásról, annak a jövőt formáló erejéről tartott előadást. Az ünnepség keretén belül adták át a Jövő Hősei Tudományos Verseny díjait is. Tovább >>

„A 150. éves jubileum egy különleges alkalom, lehetőség a visszatekintésre, ugyanakkor számunkra jövőbetekintést is jelent. A vállalat története bizonyítja, hogy fejlődésének fő mozgatórugója az innováció és ez a trend a jövőben még inkább előtérbe kerül” – mondta Dr. Thomas Narbeshuber a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében. A rendezvényen ennek fényében nemcsak a vállalat múltbéli sikereit elevenítették fel, hanem a jövő kihívásaira adtak válaszokat.

A Jövő Hősei Tudományos Verseny 2015. február 3-án indult el hazánkban, a BASF kelet-európai oktatóprogramjának részeként. Az immár negyedik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportálon meghirdetett verseny célja az volt, hogy megmutassa a fiataloknak a tudományok érdekes oldalait. A verseny mottója a „Tedd jobbá a világot a tudomány segítségével!”, melynek szellemében a diákcsapatok feladata az volt, hogy csapatvezető tanáruk segítségével kiválasszanak egy környezetükben tapasztalt problémát, majd közösen analizálják, keressenek rá megoldásokat és valósítsák is meg az elképzelésüket. A verseny fővédnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke volt.

BASF_150_conference_067
A versenyre az ország minden tájáról érkeztek nevezések, a diákcsapatok lelkesen vágtak bele a tudományos kísérletezésbe. Volt, aki az iskolába való közlekedést reformálta meg egy mobil applikációval, mások a komposztálást és az újrahasznosítást vetették be a hulladék ellen, bevonva a feladatba az egész iskolát. A szakmai zsűri döntése alapján a nyertes végül a Chemgeniuses Reloaded csapat lett a tapolcai Batsányi János Gimnáziumból. Ők túl azon, hogy megtervezték iskolájuk energetikailag gazdaságos fenntartású épületté alakítását, több más projektet is elvégeztek: komposztból készült tápoldatban növényt neveltek, majd a csírákat az iskolai büfében kínálták, valamint megoldották az iskola szelektív hulladékgyűjtését, illetve egy kerékpárból mobiltöltő állomást készítettek. A második helyezett a Jövő Hősei csapat lett a székesfehérvári Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményéből a Gaja-patak szennyezettségének vizsgálatával és a megtisztítás módszereinek bemutatásával, míg a harmadik a Rutin csapat lett a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból, akik egy olyan eszközt fejlesztettek, ami automatikusan kikapcsolja a használaton kívüli hálózati fogyasztókat, például a tévét.

További információk a versenyről itt.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet