Természettudomány
UNESCO.HU

A 2012-es "Fenntartható energiát mindenkinek" év egyik jó példája:www.autosztunk.hu / A good practise of 2012 International year of sustainable energy for all: www.autosztunk.hu

2012. december 3.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU Az autOsztunk.hu útitárskereső weboldal Magyarországon szeptemberben elindított, a tudatos utazni vágyók számára egyszerűen és gyorsan használható internetes közösségi oldal, amely angolul is elérhető. A külföldön már népszerű telekocsi használatát itthon is szeretné népszerűsíteni, fejleszteni. A carpooling elképzelést az UNESCO is támogatja: http://unesdoc.unesco.org/images/0019/001914/191471e.pdf

EN The autOsztunk.hu platform (and its english version) was launched in September 2012 in Hungary to develop the method of carpooling which is based on sharing: the driver shares his / her available seats for the trips, and the passengers share the driver’s costs (fuel and highway) to protect the environment in a cost efficient way. The idea of carpooling is promoted by UNESCO as well: http://unesdoc.unesco.org/images/0019/001914/191471e.pdf 


SEFA_IY_horizontal1_200x75

"To defeat poverty and save the planet, we can, and must achieve sustainable energy for all by the year 2030. Reaching this goal will require action by all countries and all sectors.." Hogy legyőzzük a szegénységet és megmentsük a bolygót, elengedhetetlen, hogy a "fenntartható energiát mindenkinek" célkitűzést megvalósítanunk 2030ig. Ehhez fontos minden országnak és szektornak hozzájárulnia.. Ban Ki-moon ENSZ főtitkár

HU (for English see below) Egy jó példa a 2012-es "Fenntartható energiát mindenkinek" nemzetközi év célkitűzéseinek megvalósítására

Utazz olcsón, kellemesen, és egyben óvd a környezetedet is !

Az autOsztunk.hu útitárskereső weboldal szeptemberben, Magyarországon elindított az utazni vágyók számára egy egyszerű és gyorsan használható internetes közösségi oldalt, amely angolul is elérhető. A külföldön már népszerű telekocsi használatát itthon is szeretné népszerűsíteni, fejleszteni, és használatát szokásossá tenni úgy az autósok, mint az utasok részére.

A pénzügyi válság nem kímélt bennünket , mindennek megnőtt az ára , jövedelmünk pedig egyre kevesebbre elég. Igaz ez az üzemanyag árára is, ami nagy teher az autó fenntartójának, és annak is, aki a tömegközlekedést választja utasként.

A telekocsi használat külföldön, főleg Észak-Amerikában elterjedt utazási mód, nálunk azonban még gyermekcipőben jár. Az autOsztunk.hu weblapot azért hoztuk létre, hogy ezt a költségkímélő és környezetbarát utazási módot népszerusítsük, bovítsük, fejlesszük.

A telekocsi lényege:

• az autós felkínálja a járművének szabad helyeit.

• az utas pedig megosztja vele a költségeket.

Minden szükséges elem jelen van tehát a kellemes utazáshoz, mindkét fél részéről.

Az autOsztunk.hu weblap társalapítója, Katona Gábor már tapasztalatból tudja, hogy sok európai országban mennyire népszerű ez az utazási mód:

“A telekocsi a nyugati országokban már nem új keletű, és a közigazgatási hivatalok által is támogatott utazási mód, mert nagyon sok előnyt tartogat.

Egyrészt minden fél - autós, utas-pénzt takarít meg a közös utazással , hiszen lényegesen olcsóbb, mint a tömegközlekedés, az autós pedig nem egyedül állja az üzemanyag és autópálya díj költségét.

Másrészről többen utaznak, és ez mindig hangulatosabb, mint egyedül. Ha többen egy autóval mennek, akkor az utakon kevesebb gépjármű közlekedik, ez pedig kíméli a környezetet , csökken a széndioxid kibocsátás .

Sajtóközlemény: elindult az autOsztunk.hu telekocsi rendszer Magyarországon 2

A telekocsizók 45 %-a 25 és 39 év közötti, és éves szinten közel 500.000,-Ft útiköltséget spórolnak meg. Ezt az adatot a német telekocsi weboldal – carpooling.com - által közzétett statisztikai adatokból tudom.”

Az utóbbi években Magyarországon több mint 25.000 ember használta ki ezt a módszert utazásához, de csapatunk bízik abban, hogy ez a szám segítségünkkel a többszörösére fog nőni.

Weblapunkat úgy alakítottuk ki, hogy az tetszetős, és mindenki számára könnyedén használható legyen, hogy az autósok és az utazni vágyók könnyen egymásra találjanak. A weblap kapcsolódik a Facebookhoz, ami a szélesebb ismertséget segíti, továbbá a felhasználók el tudják mondani észrevételeiket, véleményüket, amiből okulni és tanulni fogunk.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon sok külföldi él, illetve külföldön élők is keresnek magyarországi utazási lehetőséget, vagy fordítva, magyarok szeretnének külföldre, vagy ott ilyen módon, olcsóbban utazni, weboldalunk nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is működik.

Bízunk abban, hogy sikerül a telekocsit népszerüsíteni, és mindenkinek nagyon jó utat kívánunk.

Sajtóreferens: Katona Gábor

Mobil: +36 30 631 5563

E-mail: gkatona@autosztunk.hu

AOlogo-nagy

EN A good practise of achievineg the goals of 2012 International year of sustainable energy for all:

Travelling became cheap, ecological and fun!

Everybody knows that we are currently in the midst of a global economic crisis, which is reaching out to everyone in many different ways, such as the continuous increases in the price of fuel.

But did you know that you can save money, help the environment and meet new people while travelling?

The answer is commonplace now in North America and Western Europe so it is naturally becoming more popular in Hungary as well: it’s carpooling.

The autOsztunk.hu platform (and its english version) has been launched some days ago to develop this new mode of transport which is based on sharing:

• The driver shares his / her available seats for the trips he / she does,

• The passengers share the driver’s trip and costs (fuel and highway).

In the end, all the ingredients are present to enjoy and repeat the experience according to Katona Gabor, the autOsztunk co-founder:

"Carpooling is developed and supported by the public administrations in many occidental countries because it has plenty of advantages:

Both drivers and passengers save money on their trips (in most of the cases, carpooling is cheaper than travelling by bus or train).

Travelling alone is rarely more pleasant than travelling with someone because the carpoolers can talk with each other during the trip.

It’s a way to reduce the CO2 emissions by allowing the people to share one car instead of travelling with 3 or 4 "empty" vehicles."

Press release: launch of the carpooling platform autOsztunk.hu in Hungary 2

Mr. Katona added that "45% of carpoolers are between 25 - 39 years of age and they can save more than 500 000 ft of travel per year, on average" (according to the stats provided by Carpooling.com, the leader carpooling website in Germany).

In Hungary, more than 25 000 people carpool regularly (or at least experienced carpooling) in the last few years… but the autOsztunk team believes that their platform will help to multiply this figure by 3 in the next 18 months.

About autOsztunk.hu The website has been designed to easily allow carpoolers to find and contact each other. Many features like the profile reviews or the connections with Facebook have been made to improve the selection of the right person to travel with. autOsztunk.hu also has an english version to welcome to its community any foreigners living in Hungary.

Press contact: Gábor Katona

Phone: +36 30 631 5563

E-mail : gkatona@autosztunk.hu

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet