Természettudomány
UNESCO.HU
Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében zajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet.
2020. április 6.

Az UNESCO online párbeszédre hívta a tagállamok tudományért felelős minisztereit 2020. március 30-ra. A megbeszélés a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a nemzetközi tudományos együttműködés szerepéről és az ezzel kapcsolatban megtett lépésekről szólt
2020. április 3.

Az ENSZ Közgyűlése által 1992. december 22-én elfogadott A/RES/47/193 számú határozat értelmében március 22-én ünnepeljük világszerte a víz világnapját. Minden esztendőben ezen a jeles napon, vagy ahhoz közeli időpontban elérhetővé válik a legfrissebb Víz világjelentés (World Water Development Report), melynek célja, hogy eszközöket bocsásson a döntéshozók részére a fenntartható vízpolitikák kialakításához és megvalósításához.

2020. március 23.

Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el csillagászat területén Dr. Kóspál Ágnes, matematika tudományok területén Dr. Novák-Gselmann Eszter, fizikai tudományok területén pedig Némethné Dr. Pethes Ildikó munkásságát 2020. március 5-én a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében.
2020. március 13.

Az új koronavírussal kapcsolatos intézkedések alapján a 2020. március 20-21-i, miskolci helyszínnel meghirdetett, víz világnapja alkalmából szervezett XXIV. Nemzetközi Úszóverseny elmarad.

2020. március 9.

A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. A versenyben 15-20 év közötti, középiskolás fiatalok vehetnek részt egy maximum kétfős csapatot alkotva.

2020. január 29.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével 2019-ben is meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat csillagászat, matematikai- és fizikai tudományok tématerületen. A pályázat beküldésének határideje: 2020. január 26. éjfél.
2019. november 21.

HU: Az idei felhívás témája a környezetetika, azon belül is a klímaváltozás, valamint a környezeti fenntarthatóság etikája.

EN: The theme of this year’s edition of the Prize is „Ethics of Environment” with a specific thematic focus on the ethics of climate change and environmental sustainability.

2019. június 28.

Díjátadó: 2019. március 7. 15:30

Helyszín: a Magyar Tudományos Akadémia Székháza

2019. március 1.

A Nők a Tudományban Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat biológia-, kémia- és műszaki tudományok tématerületen.

2018. december 4.

Nagyszerű elismerése a sikeres Ökoiskola Programnak, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete központi honlapján bemutatja mint a fenntartható fejlődésre nevelés jó gyakorlata.
2018. május 17.

HU: A 2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját.

EN: At its 39th session, the General Conference of UNESCO proclaimed every 16 May as the International Day of Light.

2018. május 8.

HU: A 2015-ben világszerte nagy sikerrel ünnepelt fény nemzetközi évét követően az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját.

EN: At its 39th session, the General Conference of UNESCO proclaimed every 16 May as the International Day of Light.

2018. május 8.

A 2018. évi Fenntarthatósági Témahét keretében kihirdetett, középiskolások részére szóló „Nem térkép e táj” fotópályázat célja, hogy a diákok felfedezzék a környezetükben fellelhető nevezetes középületeket és arról képi és szöveges dokumentációt készítsenek.

 

A pályázat leadási határideje: 2018. május 07. hétfő, éjfél.

2018. április 16.

2017 szeptemberében indult útjára és decemberben zárult le az Inspire Women kampány a Nő Arcai Egyesület szervezésében és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával.

2018. március 1.

Az idén immár 22. alkalommal kerül sor a Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny megrendezésére Miskolcon 2018. március 10-11-én a Kemény Dénes Városi Sportuszodában.

2018. február 12.

HU: Az UNESCO és a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásban nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme” keretében.

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty (20) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme.

2018. február 6.


A Nemzetközi Földtudományi Program (IGCP) hosszú ideje elismert a földtudományokkal foglalkozó szakemberek körében a földtudományokat érintő nemzetközi tudományos együttműködéseket népszerűsítő legsikeresebb modellek egyikeként. A program 45 évvel ezelőtt jött létre az UNESCO és a Földtudományok Nemzetközi Uniója (IUGS) együttműködésében.

2018. február 2.

Az idei esztendőben immár 15. alkalommal hirdették meg a L’ORÉAL - UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj pályázatot, melynek ünnepélyes díjátadó rendezvényére 2017. szeptember 25-én a Magyar Tudományos Akadémia épületében került sor. A díjátadón az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság képviseletében Dr. Réthelyi Miklós elnök úr köszöntette a díjazottakat, majd részt vett az elismerések átadásában.

2017. szeptember 26.

Az 1989-ben alapított díjjal olyan fiatal tudósokat jutalmaznak, akik kutatásaikat az ökorendszerek, a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség területén végzik.
2017. július 27.

Az UNESCO 10. Ifjúsági Fórumát az UNESCO párizsi központjában tartják 2017. október 25-26. között, melyre a jelentkezés elindult. Pályázni közvetlenül az UNESCO központjának lehet, a szervezet 2017. Június 25-ig várja elhivatott, motivált 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését.
2017. június 9.

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete 21 évvel ezelőtt 1997-ben elhatározta, hogy a tudományos szakmai rendezvények mellett a Víz Világnap jegyében szervezett úszóversennyel hívja fel a figyelmet mindennapi vizünk megóvásának fontosságára.

2017. március 31.

HU: 2017. március 23-án rendezték meg a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért programjának idei, 19. díjátadó ünnepségét, ahol a nemzetközi feltörekvő tehetségek (International Rising Talents) kategória egyik díjazottja Dr. Kóspál Ágnes csillagász volt.

EN: Last night, for the 19th edition of the L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards Ceremony at the Maison de la Mutualité, the international scientific community gathered to honour and celebrate five exceptional women scientists and fifteen promising young researchers.

2017. március 24.

HU: Az UNESCO párizsi központja idén is meghirdette pályázati lehetőségét a Kalinga Díjra a tudomány népszerűsítéséért. Az 1952-ben alapított díjat a nemzetközi zsűri kétévente egy olyan személynek ítéli oda, akit a tudomány népszerűsítése terén végzett tevékenységéért nemzetközi elismerésre érdemesnek talál.

EN: The UNESCO Kalinga Prize for the Popularization of Science is an international award to reward exceptional contributions made by individuals in communicating science to society and promoting the popularization of science.

2017. március 2.

Időpont: 2017. március 8. 16 óra

Helyszín: 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9., Kisterem (2. emelet)

2017. február 20.

2016 őszén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében indult útjára a Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről, melynek 2017. első félévi felhívása alább olvasható.
2017. január 19.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára, Dr. Soós Gábor azzal kereste meg az NKE Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinetét, hogy segítse megszervezni azt a konzultációt, melyet az UNESCO éghajlatváltozáshoz kapcsolódó etikai elvekről szóló nyilatkozat-tervezetéről szükséges lefolytatni.

 

Az eseményre 2017 január 11-én került sor, célja pedig annak a széleskörű szakmai konzultációnak magyarországi biztosítása volt, amit Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója kezdeményezett.

2017. január 11.

A Nők a Tudományban Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia szakmai közreműködésével és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat Agrártudományok / Műszaki tudományok / Információs technológia tématerületeken.

2016. november 17.

2016 őszén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében útjára indul a Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről elnevezésű szakkollégium.
2016. szeptember 5.

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki székhelyén 2016. március 31-én megalakult a Magyar Geopark Bizottság.
2016. április 1.


2016. május 10-én a Semmelweis Kutatói Szalonban Huxley-estre kerül sor, melynek házigazdája dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke.

 

Kapcsolódva az UNESCO – az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – alapításának 70. évfordulójához, három előadásban emlékezünk meg Julian Huxley, zoológus professzorról, az UNESCO első főigazgatójáról, testvéréről, Aldous Huxley világhírű íróról, a Szép új világ szerzőjéről, valamint féltestvérükről, Andrew Huxley Nobel-díjas élettan professzorról, az izomműködés felismerőjéről. A Huxley ősök vonala Charles Darwin felé vezet, anyai ágon Thomas Arnold a rugby-t elindító iskola alapító-igazgatója volt.

 

Részvételi szándékukról kérjük szíveskedjenek visszajelezni a tudomanyos.rektorhelyettes@semmelweis-univ.hu e-mail címen.

2016. március 29.

2016. március 24-én rendezték meg a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért programjának idei díjátadó ünnepségét, ahol a nemzetközi feltörekvő tehetségek (International Rising Talents) kategória egyik díjazottja Dr. Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató idegtudósa, biológusa. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kiemelt eredménynek tartja a magyar kutatónő díjazását.

2016. március 25.

2016. március 23-án került sor a Fény Nemzetközi Éve magyarországi rendezvényeinek záróeseményére a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

 

2015-öt az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az UNESCO támogatásával az ENSZ a fény nemzetközi évének nyilvánította. Magyarország is csatlakozott az ENSZ és az UNESCO kezdeményezéséhez, melynek keretében az MTA és az EMMI támogatásával egész évben tartó programsorozat keretében kínáltak lehetőséget a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásainak bemutatására.
2016. március 23.

HU: A Semmelweis Egyetem Baráti Körének március hónapban tartandó rendezvényén Dr. Rákóczi Katalin „Semmelweis Ignác ’Die Aetiologie ...’ című fő művének újabb magyar nyelvű fordítása - gondolatok fordítás közben” című előadására, és Prof. emer. Dr. Réthelyi Miklós elnök „Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság küldetése” című előadására kerül sor.
A rendezvény ideje és helye: 2016. március 30., szerda 17:00 óra; Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ, Beznák Aladár terem (1094 Budapest, Tűzoltó u. 37-47. I. em.; bejárat a Thaly Kálmán u. felől, megközelíthető a Klinikák metróállomástól).

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

2016. március 16.

HU: Az UNESCO a részvételi programot (UNESCO Participation Programme, PP) abból a célból hozta létre, hogy a tagállamok nemzeti, regionális vagy szubregionális, az UNESCO prioritásaival és értékrendjével összhangban álló programjait támogassa. A pályázatot kétévente, kétéves ciklusra írják ki, jelen felhívás a 2016-2017-es időszakra vonatkozik.
A pályázatok beadási határideje Magyarországon, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságához 2016. június 15.


EN: UNESCO’s Participation Programme provides a means of supporting the national, subregional or regional activities of Member States that are in line with the Organization’s Regular Programme priorities. The programme is biennial, the applications received now should be realised in the 2016-2017 period. Deadline for the submissions in Hungary is 15 June 2016. For more information please visit the UNESCO website.
If you are interested in applying for the UNESCO Participation Programme from outside of Hungary, please contact the relevant National Commission for UNESCO for their application criteria and procedures.

2016. február 8.

HU: 2016. március 5-6-án immár 20. alkalommal kerül megrendezésre hazánkban a Víz Világnapi Úszóverseny, melynek helyszíne Miskolc. Március 5-én több mint 100 iskolás amatőr versenyző, március 6-án pedig több mint 300 igazolt versenyző nemcsak a vízben, de a víz védelméért is úszik. A Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny ünnepélyes megnyitója és a verseny kezdete: 2016. március 6. 9:30.További információk hamarosan.


EN: 6 March 2016 - XX. World Water Day International Swimming Competition will take place in Miskolc. As a tradition, the Regional Organisation of Borsod of the Hungarian Hydrological Society organizes the competition since 1997. The competition is international since 1999, as the organizers invite teams from the countries along the Tisza and Danube as well. Further information will be soon available.

2016. február 3.

HU: 2015. november 26-án közös ünnepi konferenciát szervezett az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO megalapításának hetvenedik évfordulója alkalmából. Az esemény elsődleges célja az volt, hogy jeles magyar személyiségek szavain keresztül átfogó képet kaphassunk a szervezet fennállásának eddig eltelt hetven évéről, előtérbe helyezve a magyar kapcsolódási pontokat. Az eseményen hangsúlyos szerepet kapott a természettudományi szakterület.

 

EN: 26 November 2015 - The Hungarian National Commission for UNESCO and the Hungarian Academy of Sciences (MTA) held a conference on the occassion of the 70th anniversary of UNESCO.

2015. november 26.

Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumát az UNESCO 38. Általános Konferenciája keretében, a szervezet párizsi központjában, 2015. október 26-28. között tartotta. A fórum célja, hogy összehozza a szervezet tagállamainak fiataljait a világ minden tájáról annak érdekében, hogy megvitathassák az aktuális ifjúsági problémákat, és stratégiai ajánlásokat tegyenek.

2015. november 26.

 

2015. november 26. 10:00 óra MTA Székház

Felolvasóterem


Az elhangzó előadások a rövid történeti áttekintésen túl lehetőséget teremtenek arra, hogy megismerhessük az UNESCO első hetven esztendejének magyar kapcsolódási pontjait, kiemelt figyelmet szentelve a természettudományi szakterületnek.

2015. november 17.

HU: 2015. szeptember 15-20. között rendezték meg az Ázsia – Csendes óceáni Geoparkok Hálózatának 4. szimpóziumát a Japánban lévő San’in Kaigan Geoparkban. Az eseményen kilenc új helyszínnel bővült az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat.

 

EN: Nine new sites were added to the UNESCO-supported Global Geoparks Network during the 4th Asia-Pacific Geoparks Network Symposium that took place in the San’in Kaigan Geopark, Japan, from 15 to 20 September.

2015. szeptember 28.

„A fény homályt, az árnyak mélye fényt szül..." Pilinszky János

Teológiai-művészeti szimpózium és est a Fény Nemzetközi Éve alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága rendezésében.

 

Időpont: 2015. szeptember 21. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

2015. szeptember 17.


HU: 2015. szeptember 7-én adták át immár 13. alkalommal a L'ORÉAL-UNESCO A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíjakat. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A díjazottakat, Dr. Kóspál Ágnest és Dr. Farkas Esztert Prof. Dr. Ádám Veronika (a zsűri elnöke), Prof. Dr. Freund Tamás (az MTA alelnöke), Dr. Réthelyi Miklós (az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke), Laurent Boukobza (a L’Oréal Magyarország, Csehország, Szlovákia ügyvezető igazgatója) és Dr. Ránky Katalin (a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért program tiszteletbeli elnöke) köszöntötték.

 

EN: On 7 September 2015 the Hungarian L'ORÉAL-UNESCO for Women in Science scholarships were awarded for the 13th time. The Hungarian Academy of Sciences is the patron of the Programme. The prize winners, Dr. Ágnes Kóspál and Dr. Eszter Farkas were welcomed and greeted by Dr. Veronika Ádám (president of the jury), Dr. Tamás Freund (vice-president of the Hungarian Academy of Sciences), Dr. Miklós Réthelyi (president of the Hungarian National Commission for UNESCO), Laurent Boukobza (CEO of L’Oréal Hungary, Czech Republic and Slovakia) és Dr. Katalin Ránky (honorary president of the Programme).

2015. szeptember 9.

HU: Az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának Nemzetközi Koordináló Tanácsa húsz új helyszínnel bővítette a Bioszféra Rezervátumok Világhálózatát. Mianmar idén iratkozott fel első rezervátumával a listára. A bővítésre a Tanács 2015. június 8-12. között Párizsban zajló találkozóján került sor.


EN: The International Co-ordinating Council of UNESCO’s Man and the Biosphere Programme (MAB) has added twenty new sites to the World Network of Biosphere Reserves. Myanmar had its first biosphere reserve inscribed this year. These additions were made by the Council during a meeting taking place in Paris from 8 to 12 June 2015.

2015. július 2.

HU: 2015. június 21 és július 3. között kerül megrendezésre Kőszegen az ISES 20. Nemzetközi Nyári Egyeteme "Europe 25 <-> 25, Twenty years - Evaluating the past and forecasting the future" címmel. A rendezvény megnyitóján felszólal Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök is. A Nemzetközi Nyári Egyetem 1996 óta kerül megrendezésre Kőszegen a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) szervezésében. A téma mindig az aktuális Európai és globális kérdésekre épül. A Nemzetközi Nyári Egyetem multidiszciplináris és jó lehetőséget nyújt a szakértőknek, kutatóknak, társadalom tudósoknak és diákoknak, hogy találkozzanak és megvitassák az aktuális feladatot és nemzetközi együttműködést. A program elérhető itt.

 

EN: The XX. International Summer University in Kőszeg at the Institute for Social & European Studies (ISES) Foundation will take place from 21 June to 3 July 2015. Since 1996, ISES has organized the International Summer University where the annual topic has always been constructed around contemporary European and global issues. This year, the XX. International Summer University focuses on: Whither Europe? Evaluating the past and forecasting the future. Guest lectures and students are welcomed from all around the world to take part in conversations and presentations surrounding our shared global future and understanding the complexities of present transformations, new partnerships, and growing social and corporate responsibilities. The program can be reached here.

2015. június 19.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Nemzeti Ifjúsági Tanács résztvevőt keres az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumára (9th UNESCO Youth Forum), amelyre az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 38. Általános Konferenciája keretében kerül sor.
Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumát az UNESCO párizsi központjában szervezik meg 2015. október 26-28. között annak érdekében, hogy összehozza a szervezet tagállamainak fiataljait, hogy megvitathassák az aktuális ifjúsági problémákat, és stratégiai ajánlásokat tegyenek.
Az Ifjúsági Fórumot megelőzi egy, az UNESCO európai nemzeti bizottságai által szervezett előkészítő tréning és egyeztető fórum, a Preparatory UNESCO Youth Meeting 2015. október 15-17-én Brüsszelben, melyre szintén a kiválasztott delegált utazik.
Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumának kiemelt témája: Young Global Citizens for a Sustainable Planet.
2015. május 18.

2015. április 29-én ünnepelte a BASF hazai leányvállalata a BASF alapításának 150. évfordulóját. A Millenárison rendezett ünnepségen többek között felszólalt Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki a hazai kutatás és innováció stratégiai feladatairól beszélt, illetve Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, aki az oktatásról, annak a jövőt formáló erejéről tartott előadást. Az ünnepség keretén belül adták át a Jövő Hősei Tudományos Verseny díjait is. Tovább >>
2015. május 18.

HU: Hat szekcióban harminchét előadás, valamint három plenáris előadás volt hallgató a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2015. március 24-én megrendezésre került Evangélikus Iskolák Kutató és Alkotó Tanárainak III. Konferenciáján. A rendezvényen előadást tartott Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök. A konferencia részletes beszámolója elérhető a Magyar Evangélikus Egyház honlapján.

 

EN: In six section 37 lectures and in addition three plenary speeches were given on the Third Conference for Teachers of Religious Educational at the "Fasori" Lutheran Secondary School on 24 March 2015. The chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO, Dr. Miklós Réthelyi delivered a lecture on the occasion of the International Year of Light. For more information please visit the website of the The Evangelical-Lutheran Church in Hungary.

2015. május 12.

HU: Megkezdődött a jelölési lehetőség a L'ORÉAL-UNESCO Díjra, amelyben földrajzi régióként 1-1 élettudományokkal foglalkozó tudósnő, azaz öt díjazott részesülhet (Afrika és az arab államok, Ázsia / Csendes-óceáni térség, Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika). A díj fejenként 100.000 eurós pénzjutalommal jár, a díjra szakterületükön elismert tudósok jelölhetnek, a jelölésre jogosultak teljes listája megtalálható a hivatalos kiírásban. A felterjesztési javaslatokat regisztráció után a www.fwis.fr honlapon keresztül lehet megtenni. Határidő: 2015. június 16. További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

 

EN: Created in 1998, the L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards program identifies and supports five eminent women in science throughout the world. Each year, five Awards Laureates are recognized for their contributions to the advancement of science, in Life or Physical Sciences in alternating years. The 2015 edition of the Awards will designate five outstanding scientific researchers in the Life Sciences working in one of each of the following regions: Africa & the Arab States, Asia-Pacific, Europe, Latin America, North America. Each of the five Laureates will receive an award of €100,000. Nominations can be made by scientist through www.fwis.fr till the 16th June 2015. For more information please consult the website of UNESCO.

2015. április 29.

HU: A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi az ideivel együtt, a már ötödik alkalommal szervezi meg. Az eseményre május 15-17. között kerül sor szerte az országban.

Az idei TeSzedd! szintén csatlakozik az Európai Bizottság által – a LIFE+ EWWR-programjának részeként – kezdeményezett Let’s Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) nemzetközi szemétgyűjtési akcióhoz.

 

EN: ”TeSzedd!” is a a national clean up campaign in Hungary organised by the Ministry Agriculture and National Waste Management Agency which takes place 15-17 May.

Several clean-up campaigns have been implemented in Europe over the past years to tackle the litter problem. The “Let’s Clean Up Europe!” campaign intends to bring these initiatives together to have a Europe-wide clean-up event all over the continent; involving and reaching as many citizens as possible. Members of the Clean Europe Network are planning a Clean Europe Week to be held each year, starting in 2015, to promote more responsible behaviour by citizens and reduce litter.

2015. március 19.


HU: Az ENSZ az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával nyilvánította 2015-öt A fény nemzetközi évének. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A nemzetközi év programbizottsága által szervezett rendezvénysorozat öt fő pillére a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok. Tovább >>

 

EN: On 20 December 2013, The United Nations (UN) General Assembly 68th Session proclaimed 2015 as the International Year of Light and Light-based Technologies (IYL 2015). Hungary also joined the initiative, the Hungarian programs we will be organized around the topics of sciences, education, industry, arts and international relations. For more information please visit: http://fenyeve.mta.hu/

2015. február 20.

Az MTA Agrártudományok Osztálya Növénynemesítési Tudományos Bizottsága, a Magyar Növénynemesítők Egyesülete és a társszervező intézmény (MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Martonvásár) nevében tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a XXI. Növénynemesítési Tudományos Napokra, mely 2015. március 11-12-én (szerda, csütörtök), az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai védnökségével kerül megrendezésre az MTA Agrártudományi Kutatóközpont előadótermében (2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.). A március 11-i program bekapcsolódik az MTA által koordinált „Fény Éve” eseménysorozatba. Tovább >>

2015. február 19.

HU: A Princesa (2014-ig Príncipe) de Asturias Díj Spanyolország legismertebb és legnagyobb presztízsű díja. Minden év őszén Asztúria hercege – az idén azonban maga a spanyol uralkodó – adja át a díjat Oviedóban, Asztúria tartomány fővárosában.

EN: The Princess of Asturias Awards are intended to reward scientific, technical, cultural, social and humanitarian work carried out at an international level by individuals, institutions or groups of individuals or institutions. They are conferred in eight different categories: the Arts, Literature, Social Sciences, Communication and Humanities, Technical and Scientific Research, International Cooperation, Concord and Sports.
2015. február 16.

HU: 2015-ben március 21-22-én immár 19. alkalommal kerül megrendezésre a Víz Világnapi úszóverseny. A sportszakmai rendezést, lebonyolítást az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. a B.- A.- Z. Megyei Úszószövetséggel együttműködve végzi. A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete pedig, mint eddig is a szervezést. A szervezők a verseny országos és nemzetközi jellegét megőrizve, a sportegyesületek előző évihez hasonló érdeklődésére és részvételre számít. További információk hamarosan.

 

EN: In Hungary to raise awareness to the importance of water, the XVIII. World Water Day Swimming Competition will take place in Miskolc between 21-22 March 2015. The organizers invite teams from the countries along the Danube as well. Further information will be soon available.

2015. február 16.

A BASF a fenntartható fejlődés és a természettudományok kapcsolatára fókuszáló iskolai versenyt hirdet középiskolásoknak. A Jövő Hősei Tudományos Verseny 2015. február 3-án indult el hazánkban, a BASF kelet-európai oktatóprogramjának részeként. Az immár negyedik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportálon meghirdetett verseny célja, hogy megmutassa a fiataloknak a tudományok érdekes oldalait. A verseny fővédnöke, Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Tovább >>
2015. február 5.

HU: Idén 70 éves az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Nelson Mandela örökségének ünneplésével indult az évfordulós rendezvénysorozat 2014. október 31-én, számos jelentős személy, köztük a haiti elnök, Michel Martelly jelenlétében. Az UNESCO főigazgatója, Irina Bokova nyitotta meg az eseményt egy Mandela előtti tisztelgéssel, majd ezt számos kiemelkedő művészi előadás követte.

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelve az UNESCO emlékérme-kollekció kibocsátását is bejelentette.

 

EN: This year is the 70th anniversary of UNESCO, United Nations’ Educational, Scientific and Cultural Organization. In the presence of numerous personalities including the President of Haiti Michel Martelly, UNESCO Director-General Irina Bokova opened the event with a stirring tribute to Mandela, which was followed by several outstanding artistic performances. To celebrate its 70th anniversary, UNESCO also announced the release of a new collection of commemorative coins.

2015. január 28.

HU: 2015. január 19-én elindult A fény és a fényalapú technológiák nemzetközi éve. A nyitóünnepségre az UNESCO párizsi központjában került sor. Az eseményen felszólalt öt Nobel-díjas is: Ahmed Zewail (A fény és az élet), Steven Chu (Energia és a klímaváltozás: kihívások és lehetőségek), William Phillips (Einstein, idő és fény), Serge Haroche (Fény és kvantum) és Zhores Alferov (A fény hatásos létrehozása és konvertálása). Tovább információk >>

 

EN: On the 19 January 2015 the International Year of Light and Light-based Technologies launched. The opening ceremony took place at UNESCO Headquarters Paris. The programme includes lectures by five Nobel Prize laureates: Ahmed Zewail (“Light and Life”); Steven Chu (“Energy and Climate Change: Challenges and Opportunities”); William Phillips (“Einstein, Time and Light”); Serge Haroche (“Light and the Quantum”) and Zhores Alferov (“Efficient Light Conversion and Generation”). For more information >>

2015. január 20.

HU: A 2015. évi hazai versenyt, amelynek győztese részt vehet az augusztus 23-28. között megrendezésre kerülő stockholmi nemzetközi döntőn, a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány rendezi számos partnerszervezet támogatásával. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül, ahol minden további szükséges információ is megtalálható. Határidő: 2015. március 1. Az angol nyelvű pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. A hazai verseny védnöke Áder János köztársasági elnök. A víz kiemelt UNESCO prioritás, így az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmailag támogatja a versenyt. 

 

EN: The winner of the national competition organized by GWP Hungary Foundation ill represent Hungary in the international final which is going to be held during the World after Week in Stockholm, 23-28 August 2015. Eligible competitors are secondary school students (individually or in a team of maximum 3) of age between 15 and 20 who conducted water related projects. For details see www.ifivizdij.hu. Deadline: 1 March April 2015. The projects should focus on local, regional or global topics of environmental, scientific or technological importance. The patron of the Hungarian competition is János Áder President of Hungary. As water is a priority area for UNESCO the Hungarian National Commission for UNESCO supports the competition.

2014. december 3.

HU: Szilárd Leó halálának 50. évfordulója alkalmából az Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya és Fizikai Tudományok Osztálya, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága közös ünnepi tudományos emlékülést tartott 2014. november 6-án 10 órás kezdéssel az MTA Székházában. Az eseményt Lovász László MTA elnök nyitotta meg és felszólalt Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke is. Az esemény kiemelt meghívottja Klein György volt, aki magyarországi látogatása során átvehette a Semmelweis Díjat is.

 

EN: The Section of Physical Sciences, the Section of Biological Sciences of the Hungarian Academy of Sciences and the Hungarian National Commission for UNESCO organised a joint scientific meeting commemorating the 50th anniversary of the death of Leó Szilárd. The event was opened by László Lovász, President of the HAS and Miklós Réthelyi, Chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO also gave a speech. György Klein was a distinguished guest of the event who during his stay recieved the Semmelweis Award.

2014. november 24.

HU: Michel Batisse emlékére alapított díjban évente olyan egyéneknek részesülhetnek, akik a „Sevillai Stratégia” ajánlásaival összhangban, a bioszféra rezervátumok menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkoznak. Az előválogatás miatt a pályázatokat kizárólag angol nyelven legkésőbb 2014. november 21-ig kell eljuttatni a MAB Nemzeti Bizottság Titkárságára Tovább >>

 

EN: This prize is awarded every year in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.

2014. október 31.

HU: 2014. október 14-én kedden 17 órakor a Művészetek Palotája Üvegtermében átadásra kerültek immár 12. alkalommal a L'ORÉAL-UNESCO "A nőkért és a tudományért" magyar ösztöndíjak. A három díjazottat Dr. Enyedy Éva Annát, Dr. Korponay-Szabó Ilmát és Dr. Valkó Orsolyát Prof Dr. Ádám Veronika, Dr. Réthelyi Miklós, Laurent Boukobza és Dr. Ránky Katalin köszöntötte. Tovább információk >>

 

EN: On 15 October 2014 in the Glass Hall of the Palace of Arts for the 12th time the Hungarian L'ORÉAL-UNESCO scholarships were handed out. The three prize winner, Dr. Anna Enyedy Éva, Dr. Ilma Korponay-Szabó and Dr. Orsolya Valkó was welcomed and greeted by Dr. Veronika Ádám, Dr. Miklós Réthelyi, Laurent Boukobza és Dr. Katalin Ránky. For more information >>

2014. október 21.

HU: Minden év október 16-án arra emlékeznek, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete. A szervezet feladata a tagállamok táplálkozási és életszínvonalának emelése az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek termelésének és hatékony nemzetközi elosztásának segítségével. Alább olvasható az idei világnap programja, melyek közül számos eseményt közvetítenek élőben is.

EN: Every year on World Food Day, 16 October, FAO and its member countries commemorate the founding of FAO in 1945. This year World Food Day will focus on family farming. Please find below a list of the main activities around World Food Day/World Food Week taking place at FAO headquarters in Rome.
2014. október 16.

HU: Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulóját is felvette azon évfordulók közé, melyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál. A Semmelweis-emlékév megünneplésére a Semmelweis Egyetem Baráti Köre és Alumni Irodája közösen is készül - összhangban az egyetemi Emlékév-2015 Bizottság által koordinált programokkal. Többek között egy különleges, orvostörténeti, városnéző séta megrendezésére is sor kerül 2014. október 18-án. További részletek >>

 

EN: The Hungarian National Commission for UNESCO proposed in term of natural science to put the 150th anniversary of the death of Ignác Semmelweis (1818-1865) on the list of anniversaries with which UNESCO will be associated and can celebrate in 2015. UNESCO approved the proposal during its 37th General Conference. The Association of Friends of Semmelweis University with the University's Alumni Office joins the celebration and organises a special history of medicine walking tour on the 18th of October 2014. For more information >>

2014. október 7.

HU: Prof. Szöllősi-Nagy András idén köszön le a delfti székhelyű UNESCO Víztudományi Oktató Intézet (Institute for Water Education) rektori posztjáról, amit 2009 óta töltött be. Búcsúbeszédét a leköszönése alkalmából szervezett szimpózium mondta el Delften, 2014. szeptember 12-én. Az ünnepségen részt vett Dr Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnök, beszéde alább olvasható. Tovább információk elérhetőek az Intézet hivatalos honlapján.

 

EN: On 12 September 2014, the farewell event of Rector András Szöllösi-Nagy was organized on the occasion of his retirement. Prof. Szöllösi-Nagy was Rector at UNESCO-IHE from 2009 to 2014. Dr Miklós Réthelyi, Chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO attended the ceremony, his speech can be read below. Also for more information please visit the official website of UNESCO-IHE

2014. szeptember 17.

HU: A szeptember 5-i záróüléssel befejeződött a svéd fővárosban rendezett 24. Víz Világhét. A hét vezető témája a víz és az energia kapcsolata volt. A 145 országból érkezett mintegy 3300 résztvevő 67 szeminárium, 12 workshop és 42 egyéb találkozó (side event) keretében vitatta meg a kérdéskört.

 

EN: Hosted and organised by SIWI, the World Water Week in Stockholm is the leading annual global event for concretely addressing the planet’s water issues and related concerns of international development. The Week attracts over 2,500 participants and 200 collaborating organisations from around 130 countries all over the world.

2014. szeptember 15.

HU: Az osztrák, német és szlovák UNESCO bizottságok Pozsonyban 2014. június 15-17. között "Fenntarthatóság Tudomány Közép-Kelet-Európában" címmel műhelyfoglalkozást szervetek. Az eseményen több mint 40 fő vett részt minisztériumokból, parlamentekből, akadémiákról, egyetemekről és nemzeti UNESCO bizottságoktól.

EN: The German, the Austrian and the Slovak National Commission for UNESCO organized a workshop on "Sustainability Science in Central and Eastern Europe" from 15 to 17 June 2014 in Bratislava. The workshop assembled over 40 representatives from ministries, parliaments, academies of science, universities and National Commissions for UNESCO.
2014. augusztus 13.

HU Több mint 110 nemzeti UNESCO bizottság találkozott Kazahsztánban a kazah UNESCO bizottság meghívására, hogy megossza egymással jó gyakorlatait, és közösen dolgozzon az UNESCO célkitűzéseinek megvalósításán, azok népszerűsítésén. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága titkárságának vezetője, Csillag Katalin is tartott prezentációt az elmúlt évek tapasztalatiról, amelyet számos hozzászóló megköszönt.

EN More than 110 National Commissions for UNESCO from all regions of the world have come together in Astana, Kazakhstan, to look at ways of strengthening their efforts to promote the Organization’s work and optimize their contribution to UNESCO’s programme. Katain Csillag, Head of the Secretariat of the Hungarian National Commission also presented the work of the Hungarian Commission in the recent years, her presentation was welcomed by several participants.

2014. július 29.

HU Elérhető az UNESCO 2014-2021-re vonaktozó középtávú stratégiája, az ún. 37 C/4-es dokumentum, amelyet a 37. Közgyűlés fogadott el az UNESCO párizsi központjában 2013 őszén, az összes tagállam részvételével. A nyolcéves stratégiát két, négyéves költségvetési tervre bontja a szervezet, ebből az első, az ún. 37 C/5 dokumentum a 2014-2017. közötti időszakra szól. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága az ezekben a stratágiai anyagokban megfogalmazott célokhoz és a hazai szakmai véleményekhez igazodva dolgozta ki saját kétvéves munkatervét a 2014-2015-re szóló időszakra, és fogadta azt el 2014. júniusi közgyűlésén.

EN UNESCO's Medium-Term strategy (2014-2021) and approved programme and budget (2014-2017) were in the focus for the Hungarian National Commissions biannial worklpan (2014-2015) that was approved by the general meeting of the members in June 2014.

2014. július 15.

HU Az UNESCO számos lehetőséget biztosít az együttműködésre. A szervezet által vizsgált szakterületeken adódik leginkább alkalom ilyen partnerségek kialakítására, a középtávú stratégiájával összhangban. További információk elérhetők a központi honlapon.

EN UNESCO offers a range of different entry points for partnerships. These are all areas where the Organization has leadership, recognized expertise and comparative advantage. They also correspond to UNESCO's top priorities - See more here.

2014. július 14.

HU: A teheráni központú Nemzetközi Szeizmológia és Földrengés Mérnöki Intézet és az iráni UNESCO bizottság szervezésében kerül megrendezésre 2015. május 18 és 21 között a 7. Nemzetközi Szeizmológia és Földrengés Mérnöki Konferencia. Az esemény lehetősége biztosít kutatók, szakemberek és diákok részére, hogy a legújabb eredményeket, kutatási technikákat megosszák egymással, ami elősegíti a földrengések teljesebb megértését. További információk elérhetőek a szervezők hivatalon honlapján.

 

EN: The Tehran-based International Institute of Seismology and Earthquake Engineering (IIEES) is going to organize, jointly with the Iranian National Commission for UNESCO, the 7th International Conference on Seismology and Earthquake Engineering. The event that will be held in the Iranian capital, Tehran, from 18 to 21 May 2015, provides an opportunity for researchers, practitioners and students to share the latest knowledge and techniques for undertaking and mitigating the effects of earthquakes. For more information please visit the official website.

2014. július 11.

HU: Június 5-én tartjuk az ENSZ nemzetközi környezetvédelmi világnapját. A világnap a 2014-es év szellemiségében telik, ami pedig a fejlődő kis szigetországokat helyezi a figyelem központjába. Az 1972 óta megünnepelt világnap célja a tisztább és zöldebb világ megteremtése a jelen és a jövő nemzedékei számára. További információk elérhetők itt.

 

EN: World Environment Day is celebrated every year on June 5 to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. World Environment Day is of particular relevance as we celebrate in 2014 International Year of Small Island Developing States (SIDS). More information can be reached here.

2014. június 5.

HU: Őrbottyán Város Önkormányzata, a Kvassay Alapítvány és a Magyar Hidrológiai Társaság nevében tisztelettel meghívja Önt 2014. június 6-ára, a magyar vízügyi szolgálat két kimagasló vezetője Kvassay Jenő és Sajó Elemér tiszteletére tartandó megemlékezésre és koszorúzásra. A program 8:00-tól kezdődik az I. sz. Művelődési Házban (Őrbottyán, Rákóczi u. 43.) A részletes program elérhető itt.

 

EN: The commemoration will take place on 6 June 2014 starting from 8.00 a.m. at the Community Centre of Őrbottyán (Őrbottyán, Rákóczi u. 43). The detailed program can be reached here.

2014. május 28.

HU: A biológiai sokféleség nemzetközi napjának idei témája a “szigetek és a biodiverzitás”. Az idei nemzetközi nap célja - összhangban az ENSZ határozatával, aminek értelmében a 2014-es év a fejlődő kis szigetországok nemzetközi éve - felhívni a figyelmet a szigetek élővilágára, valamint a szigetállamok fenntartható fejlődésének nehézségeire. További információk elérhetőek az UNESCO biológiai sokféleség nemzetközi napjával foglalkozó oldalán.


EN: This year, the International Day for Biological Diversity is dedicated to “island biodiversity,” in line with the designation by the United Nations General Assembl of 2014 as the International Year of Small Island Developing States. For more information please visit UNESCO's website for the International Day for Biological Diversity

2014. május 22.

HU: 2014. május 20-tól június 3-ig a nagybajomi Mesevárban ingyenesen látogatható a Tükörben a Világ kiállítás! A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára - ma. A kiállítás második somogyi helyszínének megnyitóját a biológiai sokféleség napjának tiszteletére rendezik a szervezők.

 

EN: Mirror to the World traveling exhibition is an exhibition of human nature and sustainable development. What do we really need? The exhibition is an exploration: while the visitors have a look on to the world they glimpse themselves in the mirror. What are my basic needs? How can I satisfy them without jeopardise human rights and the survival of the planet?

2014. május 19.

HU: A Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok Osztálya, Kémia Tudományok Osztálya és Biológiai Tudományok Osztálya közös tudományos ülést szervezett 2014. május 8-án a Krisztallográfia Nemzetközi Éve alkalmából az MTA székházában. Az eseményt Faigel Gyula Széchenyi-díjas magyar fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja nyitotta meg, az UNESCO üzenetét Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök tolmácsolta. A részletes program és az elnöki beszéd elérhető itt.

 

EN: The Section of Physical Sciences, the Section of Chemical Sciences and the Section of Biological Sciences of the Hungarian Academy of Sciences organised a joint scientific meeting on the occasion of the International Year of Crystallography. The event was opened by Gyula Faigel, member of the HAS. Dr. Miklós Réthelyi, Chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO gave a speech on the involvement of UNESCO. The programme can be reached here.

2014. május 15.

HU "A világ előtt álló nagy problémák megoldásában egyre inkább támaszkodni kell a tudományosan megalapozott véleményekre." Az UNESCO nemzeti bizottságaihoz hasonlóan az EASAC tagok is ezért adnak ki kiadványokat különböző tudományos témákban.

EN "The professional opinions based on scientific results are needed more than ever before to face global challenges today." That is why UNESCO national commissions and EASAC members publish scientifc publications.

2014. május 7.

HU: Megkezdődött a jelölési lehetőség a L'ORÉAL-UNESCO Díjra, amelyben földrajzi régióként 1-1 fizikai tudományokkal foglalkozó tudósnő, azaz öt díjazott részesülhet (Afrika és az arab államok, Ázsia / Csendes-óceáni térség, Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika). A díj fejenként 100.000 eurós pénzjutalommal jár, a díjra szakterületükön elismert tudósok jelölhetnek, a jelölésre jogosultak teljes litája megtalálható a hivatalos kiírásban. A felterjesztési javaslatokat regisztráció után a www.fwis.fr honlapon keresztül lehet megtenni. Határidő: 2014. június 15. További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

 

EN: Created in 1998, the L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards program identifies and supports five eminent women in science throughout the world. Each year, five Awards Laureates are recognized for their contributions to the advancement of science, in Life or Physical Sciences in alternating years. The 2015 edition of the Awards will designate five outstanding scientific researchers in the Physical Sciences working in one of each of the following regions: Africa & the Arab States, Asia-Pacific, Europe, Latin America, North America. Each of the five Laureates will receive an award of €100,000. Nominations can be made by scientist through www.fwis.fr till the 15th June 2014. For more information please consult the announcement or the website of UNESCO.

2014. május 6.

HU: Az UNESCO lehetőséget hirdet 18 és 35 év közötti, fenntartható fejlődésre nevelés témakörében érintett fiatalok számára az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés fiataloknak szóló konferenciáján történő részvételre. A konferencia 2014. november 7-én kerül megrendezésre Okayamamában, Japánban, az UNESCO, a japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium (MEXT), az UNESCO Japán Nemzeti Bizottsága, Okayama városa és a Goi Peace Foundation közös szervezésében.

Az érdeklődő fiataloknak közvetlenül kell pályázniuk, sikeres pályázás esetén lehet utazási támogatásban részesülni a japán szervezőktől. Pályázni a jelentkezési lap beküldésével lehet, a pályázatok beküldési határideje 2014. június 1.

 

EN: Are you between 18 and 35 years old? Are you involved in Education for Sustainable Development (ESD)? Do you have success stories and innovative ESD initiatives you could share? Would you like to meet and collaborate with other ESD youth leaders from around the world? Do you want to add your voice to youth-focused recommendations that will be presented at the World Conference on ESD? Now’s your chance: send your application by 1 June 2014 to join!
2014. április 30.

HU: A Föld Napja – IV. Tudományfesztivál április 24-25-én kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeum épületében, kertjében és a Kossuth Klubban. A rendezvény célja, hogy a tudomány eredményeiről közérthetően számoljon be a nagyközönségnek, a Föld napja alkalmából kiemelt témák a természetvédelem, környezeti nevelés, ökoturizmus és szelektív hulladékgyűjtés.
A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által is ünnepelt Herman Ottó emlékévhez is kapcsolódik: a Nemzeti Környezetügyi Intézet külön programokkal készül, így a Vándortanösvény nevet viselő, interaktív polihisztor játszóházzal, valamint erre az alkalomra Herman Ottóba öltözik a Múzeumkert és - egy kicsit - a Nemzeti Múzeum belső terei is.
A rendezvény ingyenes, részletes programja alább olvasható!

 

EN: The Earth Day – IV. annual Science Festival takes place in Budapest 24-25 April, 2014. The aim of the event is to report the results of science to the public, focusing on conservation, environmental education, ecotourism and selective collection of waste.

The event is connected to Otto Herman's (1835-1914), "the last Hungarian polihistor’s" memorial year, celebrated by the Hungarian National Commission for UNESCO.

2014. április 24.

HU Az UNESCO 2013-as beszámolója elérhető az interneten. A főigazgatói bevező kiemeli a Budapest Water Summit, azaz a budapesti vízügyi találkozó jelentőségét a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve programjai közül.
EN UNESCO 2013 Annual Report is available online. The preface by Director-General, Irina Bokova mentions the importance of the Budapest Water Summit among the porgrammes of the International Year of Water Cooperation.
2014. április 18.

HU: A források napja célja felhívni az emberek figyelmét egyik legnagyobb természeti kincsünkre, a forrásaink és a vizeink védelmére, valamint a szervezők azt is el szeretnék érni, hogy minden év májusában ezen a napon aki csak teheti, közvetlenül vagy közvetetten a források megóvásával foglalatoskodjon. Az egyesület tavaly indította a források napját hagyományteremtő szándékkal-, céljuk, hogy a források napja országos, később világnappá váljon.

A UNESCO fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiről a szervezet honlapján érhetők el információk, a víz világnapjával kapcsolatban pedig számos, a témában összegyűjtött cikk olvasható.


EN: The Day of Springs aims to raise people's awareness to one of our greatest natural treasures, to the wells, springs, and for the protection of water. The organisers aim is to achieve that on 19th May each year more and more people would participate in the celebrations and work for the protection of the wells and waters. The organisers plan to make the day an annual day celebrated worldwide.

Sustainable development is one of the main objectives of UNESCO. Information on UNESCO’s work concerning water preservation and sustainability is available on the organization's website.

2014. május 12.

HU: Mi a CSERITI? A CSERITI elnevezés többes jelentéssel bír: egy új mintaszövetkezet, egy forradalmian új jótékonysági brand, és egy szociális célú társadalmi tevékenység együttesét foglalja magába. A CSERITI a közösségi jótékonyság, a felelős gondoskodás márkája kíván lenni. Nem csak fogalom, márkajel, hanem szemléletmód, életforma is.

Az UNESCO célkitűzései között is megjelenik a társadalmi felzárkóztatás és a fenntarthatóság elősegítése, melyekről továbbí részletek érhetők el a szervezet honlapján.

EN: What is “CSERITI”? The name has multiple meanings: a new cooperative model, a revolutionary charity brand and a combination of activities with a social aim. Its purpose is to be the brand of community charity and responsible care. It intends to be not only a concept but a trademark, an approach, a way of life.

Social inclusion and sustainability are amongst the main objectives of UNESCO, further information is available on the organization's website.

2014. április 9.

HU: Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága 2013. évi jelentése és szakmai javaslatai letölthető itt.

 

EN: The bilingual version of the annual report on the activities of the Hungarian National Commission for UNESCO in 2013 can be downloaded here.

2014. április 4.

HU: A Fiatal Vállalkozók Versenye szervezői a Goi Peace Alapítvány, a Stiftung Entrepreneurhsip és az UNESCO, a lehetőség olyan, 16 és 30 év közötti fiataloknak szól, akiknek van olyan innovatív vállalkozási ötletük, amely hozzájárul közösségük fenntartható fejlesztéséhez vagy már van egy ilyen területen működő vállalkozásuk, non-profit cégük vagy projektjük.

A jelentkezési határidő 2014. június 30., pályázni a verseny honlapján történő regisztrációval és a pályázat feltöltésével lehet.

A verseny részletes feltételei ITT olvashatók.

 

EN: The Youth Citizen Entrepreneurship Competition is a new and exciting international program co-organized by the Goi Peace Foundation, Stiftung Entrepreneurship and the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO. The Competition provides an online entrepreneurial and educational platform for young people from all around the world in between the ages of 15 and 30. It gives young people the opportunity to develop their entrepreneurial potentials and creative talents, and encourages them to submit their innovative ideas (Best Ideas Category) and projects (Best Projects Category) by 30 June, 2014 at the latest.

2014. április 4.

HU: A Tükörben a Világ - utazó kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről tavasszal Somogyba érkezik: 2 kiállítás kerül megrendezésre, egy Kadarkúton, egy Nagybajomban TÁMOP forrásból.

A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?

További információk a kiállításról: http://www.tukorbenavilag.hu/  

 

EN: The Mirror to the World travelling exhibition visits Somogy, Hungary this spring with two exhibitions: one in Kadarkút, the other in Nagybajom.

Mirror to the World traveling exhibition is an exhibition of human nature and sustainable development. What do we really need? The exhibition is an exploration: while the visitors have a look on to the world they glimpse themselves in the mirror. What are my basic needs? How can I satisfy them without jeopardise human rights and the survival of the planet? More information is avaialble at the exhibition’s website.

2014. április 2.

HU: Az UNESCO a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásában nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme – 2015” keretében. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont. Az angol nyelvű képzésre 2015. október 5. és 30-a között kerül sor. A képzési programban meghirdetett összesen 20 helyre országonként, az UNESCO nemzeti bizottságainak jóváhagyásával összesen 2 pályázatot lehet megküldeni. A beérkezett pályázatok közül a továbbküldhető kettőt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) által felkért szakértői zsűri fogja kiválasztani, és az UMNB Titkársága továbbítja Párizsba. Titkárságunk 2015. április 24-ig várja az angol nyelvű pályázatokat papíralapon és elektronikusan. A kiírásban szereplő dokumentumok mellett a pályázóknak a magyar és angol nyelvű önéletrajzukat is mellékelniük kell. A részletes pályázati kiírás elérhető itt. További információk: info@unesco.hu

 

A programra Magyarországról is lehet jelentkezni - a 2011-es magyar ösztöndíjasok beszámolói itt olvashatók.

 

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty (20) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme. The energy questions being a priority for the international community and the United Nations System, these fellowships are aimed at enhancing the capacity­ building and human resources development in the field of sustainable and renewable energy in developing countries and countries in transition. The training will be held in specialized institutions in the Russian Federation from 5 to 30 October 2014. For more information please visit consult the documentation of the fellowship.

2015. március 17.

HU: A Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ Nonprofit Kft.) az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Az eseményre május 9-11. között kerül sor szerte az országban. (www.teszedd.hu)
Magyarország legnagyobb önkéntes környezetvédelmi megmozdulása eddigi határait többszörösen is átlépi, hiszen amellett, hogy háromnaposra bővül, hazánk nemzetközi porondra is kilép vele. A TeSzedd! akcióval hazánk idén az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében a „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projekthez csatlakozik. Ennek keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

A fenntartható fejlődés az ENSZ témákon átívelő paradigmája, ehhez kapcsolódóan az UNESCO koordinálja az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedét (ESD 2005-2014). További információk a fenntartható fejlődésre nevelésről ITT érhetők el.


EN: ”TeSzedd!” is a a national clean up program in Hungary organised by the Ministry of Rural Development and National Waste Management Agency which takes place 9-11 May.
Several clean-up campaigns have been implemented in Europe over the past years to tackle the litter problem. The European Clean-Up Day, “Let’s Clean Up Europe!”, intends to bring these initiatives together to have a Europe-wide clean-up event that takes place on the same day all over the continent; involving and reaching as many citizens as possible. The European Clean-Up Day will take place on 10 May 2014.
By being part of “Let’s Clean Up Europe!” and helping to clean up their environment, participants can see how much waste is being dumped in their neighbourhood. This action provides a unique opportunity to raise citizen’s awareness on the litter problem and to help changing people's behaviour.

Sustainable development is the overarching paradigm of the United Nations, and UNESCO is the lead agency for the UN Decade of Education for SustainableDevelopment (2005-2014).

2014. április 4.

HU: A 2014. évi hazai versenyt, melynek győztese szeptember első hetében ott lehet a stockholmi nemzetközi döntőn, a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány rendezi számos partnerszervezet támogatásával. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül, ahol minden további szükséges információ is megtalálható. Határidő: 2014. április 15. Az angol nyelvű pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. A hazai verseny védnöke Áder János köztársasági elnök. A víz kiemelt UNESCO prioritás, így az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmailag támogatja a versenyt.

 

EN: The winner of the national competition organized by GWP Hungary Foundation will represent Hungary in the international final to be held during the World Water Week in Stockholm, first week of September 2014. Eligible competitors are secondary school students (individually or in a team of maximum 3) of age between 15 and 20 who conducted water related projects. For details see www.ifivizdij.hu. Deadline: 15 April 2014. The projects should focus on local, regional or global topics of environmental, scientific or technological importance. 

2014. március 27.

HU: Az ENSZ Közgyűlésének 1992-es határozata értelmében 1993 óta március 22-e A víz világnapja, Az ünneplés célja, hogy felhívja a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz kiemelten fontos szerepére életünkben, valamint arra, hogy óvjuk és védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet. A víz világnapja alkalmával a megszokottnál is több figyelem irányul ember és víz évmilliókra visszatekintő kapcsolatára, idén pl. már XVIII alkalommal rendeztek úszóversenyt ebből az alkalomból Miskolcon. Az idei esztendő a víz és energia jegyében telik. Tovább >>
EN: The United Nations General Assembly adopted resolution A/RES/47/193 of 22 December 1992 by which 22 March of each year was declared World Day for Water, to be observed starting in 1993. States were invited to devote the Day, as appropriate in the national context, to concrete activities such as the promotion of public awareness through the publication and diffusion of documentaries and the organization of conferences, round tables, seminars and expositions related to the conservation and development of water resources and the implementation of the recommendations of Agenda 21. The XVIII swimming contest was organized in Miskolc, Hungary to celbrate the event. This year's topic is the interdependence of water and energy. For more information please visit the official website of UN-Water.

2014. március 21.

HU: Kiemelkedő tudományos siker Magyarországnak, hogy 2014. március 19-én először részesült magyar kutatónő a L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért nemzetközi ösztöndíjában. Czöndör Katalin neurobiológus a párizsi Sorbonne Egyetemen vehette át a díjat szerda este, további 14 ösztöndíjassal egyetemben.


EN: Katalin Czöndör neurobiologist received one of the prestigious fellowships of the UNESCO-L’Oréal International Fellowships Programme. The ceremony was held at the Sorbonne University on the 19th of March. The prize is not only a great successful for Ms Czöndör but for Hungary as well. Altogether 15 fellowships were handed out, three from each UNESCO region. For more information please visit the website of UNESCO.

2014. március 20.

HU: Bogyay Katalin, Magyarország Unesco nagykövete, az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke, kulturális diplomata, televíziós újságíró a magyar kultúrában és kulturális diplomáciában elért kimagasló eredményeiért a Magyar Érdemrend Középkeresztjét vette át a Parlamentben március 14-én.


EN: Katalin Bogyay, Hungary’s Ambassador to UNESCO, President of the 36th session of the General Conference of UNESCO, cultural diplomat, television journalist, for her outstanding achievements in Hungarian culture and cultural diplomacy received the Commander's Cross of the Order of Merit of Hungary state decoration on 14th March 2014 in the Hungarian Parliament.

2014. március 19.

HU A City Hungary Program keretében idén A Művészet, a kultúra, az örökség megőrzéséért életre hívott, A Holnap Városáért Díjat Veszprém városa vehette át az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnökétől.

EN In the framework of the City Hugary Programme this year in the category of "Art, culture and heritage mangement" the city of Veszprém was awarded by the Chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO.

2014. március 14.

HU: Az UNESCO a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásában nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme – 2014” keretében. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont. Az angol nyelvű képzésre 2014. október 6. és 31-e között kerül sor. A képzési programban meghirdetett összesen 20 helyre országonként, az UNESCO nemzeti bizottságainak jóváhagyásával összesen 2 pályázatot lehet megküldeni. A beérkezett pályázatok közül a továbbküldhető kettőt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) által felkért szakértői zsűri fogja kiválasztani, és az UMNB Titkársága továbbítja Párizsba. Titkárságunk 2014. április 30-ig várja a pályázatokat papíralapon és elektronikusan. A részletes pályázati kiírás elérhető itt. További információk: balint.hudecz@unesco.hu

 

A programra Magyarországról is lehet jelentkezni - a 2011-es magyar ösztöndíjasok beszámolói itt olvashatóak.

 

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty (20) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme. The energy questions being a priority for the international community and the United Nations System, these fellowships are aimed at enhancing the capacity­ building and human resources development in the field of sustainable and renewable energy in developing countries and countries in transition. The training will be held in specialized institutions in the Russian Federation from 6 to 31 October 2014. For more information please visit consult the documentation of the fellowship.

2014. február 28.

64 éves korában elhunyt Bálint Gábor, a VITUKI szakági igazgatója, tudományos főmunkatárs (Dunaharaszti, 1950. március 31.-Budapest, 2014. január 30), adta hírül a Magyar Hidrológiai Társaság.

Bálint Gábor 1980-tól több éven át volt az UNESCO, International Post Graduate Courses in Hydrology, Budapest, tanára.

2014. február 5.

HU Az ENSZ 2005-2015. közötti "Water for Life", azaz "Víz az életért" programsorozatának részeként minden évben megünneplásre kerül a Víz világnapja március 22-én. Magyarországon már 18. alkalommal kerül megrenedezésre amatőr úszóverseny a miskolci Kemény Dénes uszodában, ahova minden résztvevőt szeretettel várnak.
EN
The UN 2005-2015: International Decade for Action 'Water for Life' includes celebrating World Water Day every year on 22 March. In Hungary to raise awareness to the importance of water, the XVIII. World Water Day Swimming Competition will take place in Miskolc from March 8th to 9th 2014. The organizers invite teams from the countries along the Danube as well, for further information please contact zsuzs85@vipmail.hu
 

2014. január 31.

HU: Az Európai Bizottság megalapította a Natura 2000 díjat, hogy elismerje az európai természetvédelem legkiválóbb bevált módszereit. A díj célja, hogy ismertebbé tegye a hálózatot, bemutassa a Natura 2000 területek változatosságát, és elismerje a legkülönfélébb tevékenységek terén elért kiemelkedő eredményeket. Minden évben öt díj kerül kiosztásra különböző területeken: a kommunikáció, a természetvédelmi fellépések, a társadalmi-gazdasági előnyök, az érdekek/szempontok összeegyeztetése, valamint a hálózatépítés és határon átnyúló együttműködés terén. További információs eléhetők a kiíró hivatalos honlapján. Nevezési határidő: 2014. február 18.

 

EN: The European Natura 2000 Award aims to bring the success of the network to the public’s attention and to demonstrate its importance for protecting biodiversity across Europe. Anyone directly involved in Natura 2000 – businesses, authorities, NGOs, volunteers, land owners, educational institutions or individuals – can apply for the award. Applications will be assessed by a jury of independent experts, with this year’s winners to be announced in May 2014. The winners will be invited to a high level ceremony in Brussels to receive their awards, and will get support to organise local events. For more information please consult the official website. Deadline: 18 february 2014.

2014. január 22.

HU: Békés, Boldog Ünnepeket és sikerekben gazdag Új Esztendőt kíván az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága!

 

EN: The Hungarian National Commission for UNESCO wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year!

2013. december 16.

HU: Elhunyt Nelson Mandela. A dél-afrikai béke és a megbékélés iránti küzdelemben elért sikerei, és az, ahogy a demokráciát és az emberek közti egyenlőséget hirdette közvetlenül az UNESCO küldetéséhez, mandátumához kötik. 1991-ben elnyerte az UNESCO Félix Houphouët-Boigny békedíját, majd két évvel később a Nobel-békedíjat. 2005-ben UNESCO jószolgálati nagykövetté nevezték ki a dél-afrikai apartheid elleni rendkívüli küzdelme elismeréseként. Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben, mielőtt Dél-Afrika első demokratikusan megválasztott elnöke lett. 2013. december 5-én, 95 évesen halt meg.
EN: Nelson Mandela has passed away. His success in bringing peace and reconciliation to South Africa plus his promotion of democracy and equality between people directly connect him to UNESCO’s mission and mandate. In 1991, he won the Félix Houphouët-Boigny Peace Prize from UNESCO and the Nobel Peace Prize two years later. He was appointed a UNESCO Goodwill Ambassador in 2005 in recognition of his extraordinary fight against apartheid in South Africa. Nelson Mandela spent 27 years in prison before becoming the first democratically-elected President of South Africa. He died on 5th December 2013, aged 95.

2013. december 6.

HU: A november 24-27. között Brazíliában, Rio de Janeiróban, immár hatodik alkalommal és UNESCO védnökséggel megrendezésre került fórum "Tudomány a fenntartható fejlődésért" címmel hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban tárgyalta a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásait. A Világfórum záró szekciója kiállt a tudomány a fenntartható fejlődés szolgálatába állítása mellett és öt pontban fogalmazta meg ajánlásait, melyek az UNESCO közbenjárásával, a 2015 utáni fenntartható fejlesztési célok tervezésének kiindulópontja lesz.

 

EN: The sixth World Science Forum which was held in Rio de Janeiro (Brazil) from 24 to 27 November, focused on the theme of “global sustainable development”. The forum held six plenary, twelve thematic sessions and one parliamentary session. The closing session of the 6th World Science Forum published its closing declaration with delegates from over 100 countries pledging to advance the use of Science for global sustainable development. The declaration accepted by unanimous vote of the participants will now be taken forward by UNESCO as a key starting point for preliminary planning of the Post-2015 Millennium Sustainable Development Goals. Based on three days of intense and informed debate, the declaration contains 5 main recommendations for action. For more information, please visit the official website of WSF.

2013. december 2.

HU: Az UNESCO 37. Általános Konferenciája teljes egyetértéssel döntött négy magyar kezdeményezésű, az UNESCO mandátumához kapcsolódó nemzetközi évforduló befogadásáról, melynek köszönhetően a szervezet 2014-ben ünnepli Ybl Miklós építész (1814-1891) születésének 200., Lechner Ödön építész (1845-1914) halálának 100., valamint 2015-ben Semmelweis Ignác orvos (1818-1865) halálának 150. évfordulóját és Rómer Flóris (1815-1889) régész születésének 200. évfordulóját. További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

EN: According to the decision of UNESCO’s 37th General Conference, in 2014-2015 four Hungarian anniversary proposals will be associated with the organisation. In 2014 UNESCO will commemorate the 200th anniversary of the birth of Miklós Ybl, architect (1814-1891); the 100th anniversary of the death of Ödön Lechner, architect (1845-1914); the 150th anniversary of the death of Ignás Semmelweis, physician (1818-1865); the 200th anniversary of the birth of Flóris Rómer, archaeologist and professor (1815-1889). Further information is available on the website of UNESCO.

2013. november 29.

HU: A Magyar ENSZ Társaság Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Tanácsa és a Kaposvári Egyetem „Vizes világunk” címmel Mobil ENSZ-Akadémiát rendez a Kaposvári Egyetemen, november 28-án (csütörtökön) 14 órakor. A rendezvény kapcsolódik az ENSZ „Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évéhez” és a 2013. októberi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz.


EN: In the framework of the Mobile UN Academy conferences the University of Kaposvár and the UN Association of Hungary organises a conference called “Our Water World” 28 November 2p.m. at the University of Kaposvár. The event is related to the United Nations' International Year of Water Cooperation 2013 and the Water World Summit held in Budapest in October 2013.

2013. november 22.

HU: 2013. november 24-27. között Rio de Janeiróban, a Brazil Tudományos Akadémia szervezésében kerül megrendezésre immár hatodik alkalommal a Tudomány Világfóruma (WSF), mely idén először kap Magyarországon kívüli helyszínt. A WSF Irányító Testülete 2010-es döntése értelmében 2013-tól négyévente egy Európán kívüli helyszín ad otthont a világtalálkozónak, míg a köztes alkalmakkor visszatér Budapestre. A WSF korunk egyik legnagyobb tudománydiplomáciai találkozója, amelynek ülésein az eseményt létrehozó szervezeteken (az MTA-val szorosan együttműködő UNESCO, ICSU és AAAS) kívül számos más nemzetközi tudományos, politikai, gazdasági és társadalmi testület is képviseltetette magát. A 2013-as esemény témája: „tudomány a globális fenntartható fejlődés szolgálatában”. További információk >>

 

EN: The sixth World Science Forum will be held in Rio de Janeiro from 24 to 27 November 2013. The Forum will be hosted by the Brazilian Academy of Sciences in partnership with the Hungarian Academy of Sciences, UNESCO, ICSU, EASAC and AAAS. Following the recommendations of the Steering Committee of the Forum, we are pleased to announce that the main theme of the 2013 World Science Forum will be “Science for Global Sustainable Development”. To emphasise the global nature of the Forum and to engage relevant institutions of the world scenario that are willing to play a very active role in it’s organization, it has been agreed that starting from 2013 the venue of the World Science Forum will alternate between Hungary and a partner country. Keep reading >>

2013. november 22.

HU: Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 37. Általános Konferenciájának (Közgyűlésének) keretében 2013. november 14-én került sor a szervezet kormányközi bizottságainak megújítására. Magyarország az Ember és Bioszféra (Man and Biosphere – MAB), valamint a Társadalmi Átalakulások Kezelése (Management of Social Transformation – MOST) programokat irányító kormányközi bizottságokba jelentkezett a 2013-2017 közötti időszakra. Magyarország kiemelt diplomáciai és szakmai sikere a két bizottsági tagság elnyerése.

 

EN: UNESCO, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization held elections for the renewal of many of its intergovernmental committees for the next 2013-2017 period in the framework of the 37th General Conference 14 November 2013. Hungary successfully applied for memberships to the intergovernmental committees managing the Man and Biosphere – MAB and Management of Social Transformation – MOST programmes, which is a great diplomatic and professional success.

2013. november 20.

HU: Tegnap az UNESCO Általános Konferenciája (Közgyűlése) második négy éves ciklusra is megválasztotta Irina Bokova főigazgatót, akit a pozícióra a szervezet Végrehajtó Tanácsa jelölt október 4-én.

 

EN: UNESCO’s General Conference today elected Irina Bokova for a second four-year term as Director-General of the Organization. She was nominated for the position by UNESCO’s Executive Board on 4 October.

2013. november 14.

A szervezők célja, hogy minden év novemberében a közösen kiválasztott témák keretében felhívják a figyelmet a bolygót érintő problémákra és reagáljanak a nemzetközi fórumokon felvetett kérdésekre. Idén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Dr. Réthelyi Miklós is előadást tart az UNESCO vízügyi programjáról, november 7-én 18:00-tól. A részletes program elérhető itt.
2013. november 7.

Szentágothai János 1963 őszén vette át a Budapesti Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézetének az igazgatását.
Az 50 éves évforduló alkalmából az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója és munkatársai 2013. október 25-én, pénteken korábbi mesterükre emlékeznek.
2013. október 25.

HU:  A konferenciát Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke és Ban Ki-moon ENSZ főtitkár nyitotta meg október 8-án. A négy nap során 100 ország 1300 résztvevője tanácskozott a világ vízkészletének megőrzésével, az egészséges ivóvíz biztosításával kapcsolatos legfőbb kérdésekben. Az eseményt péntek délután Martonyi János külügyminiszter zárta és aznap fogadták el a Budapesti Nyilatkozatot is, mely azt javasolja az ENSZ tagországoknak, hogy a 2015 után elfogadandó Fenntartható Fejlődési Célok között az egész Földre kiterjedő, önálló s prioritással rendelkező feladatként kezeljék a víz kérdést. Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök a Víz Világtalálkozó egyik kísérőeseményén, a Free Flow című könyvbemutatón mondott beszédet. További információk elérhetők a találkozó hivatalos honlapján.

 

EN: The event was opened by János Áder, President of Hungary and Ban Ki-moon, Secretary-general of the UN. During the 4 days long event more than 1300 participants from 100 countries attended the programs discussing topics related to the protection of water resources and water security. On the last day the Budapest Statement was accepted as the outcome of the summit and also final remarks were made by János Martonyi, foreign minister of Hungary. Dr Miklós Réthelyi, chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO gave a speech on the Free Flow book presentation side event of the summit. For more information, please visit the official website of the summit.

2013. október 16.

HU: A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű program keretében immár 11 éve díjaznak minden évben három kiváló kutatónőt Magyarországon. A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak és az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak. Az egyedülálló, csak nőket elismerő ösztöndíjprogram egyik célja, hogy a magyar kutatónők felkerüljenek a nemzetközi tudományos térképre, munkájukkal példát állítsanak az új generációk elé. Az idei díjátadóra október 10-én került sor, a díjakat Dr Farkas Henriette klinikai immunológus (55 év alatti kategória), Dr Nagy Nikoletta bőrgyógyász (40 év alatti kategória), genetikus szakorvos és Rokobné Dr Révész Ágnes vegyész (30 év alatti kategória) vehették át. Dr Réthelyi Miklós UMNB elnök köszöntőjében méltatta az ösztöndíjprogram célkitűzéseit valamint gratulált a díjazottaknak.

 

EN: The Hungarian L'Oréal-UNESCO fellowship, which was lunched 11 years ago, rewards young Hungarian female researchers working in the field of life and material sciences. This year's winners were: Dr Henriette Farkas, clinical immunologist (under 55 years of age category); Dr Nikoletta Nagy, dermatologist (under 40 years of age category) and Dr. Ágnes Rokobné Révész (under 30 years of age caterogry.) Dr Miklós Réthelyi, chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO in his speech appraised the aims and goals of the program and congratulated the winners.

2013. október 11.

HU: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnap munkaebéd keretében találkozott Irina Bokovával, az UNESCO főigazgatójával. Az eseményen részt vett Dr Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) elnöke, Bogyay Katalin nagykövet asszony, valamint Csillag Katalin, az UMNB főtitkára is.

A megbeszélésen a főigazgató kiemelte, hogy Magyarország kifejezetten aktív tagállama az UNESCO-nak, és a magyar jelenlét – különösen Bogyay Katalin közgyűlési elnöki pozíciójának köszönhetően – az elmúlt években nagyon erős volt a szervezetben.
A beszélgetés során mindketten egyetértettek abban, hogy a régió és benne Magyarország számára elengedhetetlen feladat a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, és kiemelt fontosságú a romák felzárkóztatása, amiben az oktatási rendszerre is jelentős szerep hárul. Balog Zoltán felhívta a főigazgató figyelmét arra, hogy Robert Capa születésének 100. évfordulóján, amit – az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére – a nemzetközi szervezet is ünnepel, az elmúlt hónapban Budapesten megnyílt a Robert Capa Fotográfiai Központ, ahol fiatal tehetségek munkáinak bemutatására nyílik lehetőség.

 

EN: Zoltán Balog, Minister of Human Resources met the Director-General of UNESCO Irina Bokova yesterday over lunch. At the meeting, the Director-General stressed that Hungary is a very active member of UNESCO and the presence of Hungary - particularly thanks to Ambassador Katalin Bogyay’s position as the President of UNESCO's General Conference - over the past few years was especially strong.

During the conversation they both agreed that it is essential to promote intercultural dialogue and to facilitate Roma inclusion for Hungary and for the whole region and that the education system should have a significant role in achieving these goals. Zoltán Balog drew the attention of the Director-General to the 100th anniversary of the birth of Robert Capa – which is also celebrated by UNESCO this year – and the establishment of the Robert Capa Contemporary Photo Centre.

2013. október 9.

HU: Titkárságunk elindította az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának facebook-os adatlapját. A facebook-os honlapra elsősorban eseményekről, programokról és ösztöndíjakról szóló hírek kerülnek ki. Titkárságunk partnerszervezeteink híreit is rendszeresen megosztja. A profillal kapcsolatos észrevételeiket várjuk egyrészt az adatlap elérhetőségein, valamint az info@unesco.hu-s e-mail címre.

 

EN: Our Secretariat has lunched the facebook page of the Hungarian National Commission for UNESCO. Mostly news relating to upcoming events, programs, scholarships and awards will be posted on the facebook page. We will also advertise news of our partners. Regarding the facebook profile, please send your feedback via facebook massage or contacting us through info@unesco.hu.

2013. október 1.

HU „A Nap az emberiség szolgálatában” Nemzetközi Kongresszus 40. évfordulójának alkalmából a Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség (ADEME), a Nemzetközi Tudományos Kutatások Központja (CNRS) és az UNESCO közösen szervez egy nemzetközi renedzvényt a „Megújuló energiák az emberiség szolgálatában: jelenlegi kihívások és kilátások 2030-ra és 2050-re” címmel.

EN In the framework of the 40th anniversary of UNESCO International Congress "The Sun in the service of mankind", the French Environment and Energy Management Agency (ADEME), the National Center for Scientific Research (CNRS) and UNESCO organise jointly on 3 October 2013, an international initiative on "Renewable energies in the service of humanity: the current challenges and prospects by 2030 and 2050".

2013. szeptember 30.

HU: A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár legújabb időszaki kiállítása Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, s bemutatja, hogy Semmelweis értékelése hogyan változott az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A megnyitóra 2013. szeptember 12-én, csütörtökön kerül sor délután négy órakor. A kiállítást megnyitja Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök. A Semmelweis ikon című kiállítás aktualitását az adja, hogy Semmelweis életművét – a SOM felterjesztése alapján – az UNESCO 2013 júniusában a Világemlékezet részévé nyilvánította. A kiállítás 2013. szeptember 13-tól látogatható a SOM Apród utcai épületében (Semmelweis szülőházában, és hamvainak nyughelyén).

Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök a kiállítás megnyitóján elhangzott beszéde itt olvasható.

 

EN: The exhibition will be opened by Dr Miklos Réthelyi, chairperson of the Hungarian National Commission of UNESCO on the 12th of September at 16:00. Venue: Semmelweis Medical History Museum, H-1013 Bp. I., Apród utca 1-3.

2013. szeptember 12.

HU: Idén először magyar középiskolások is indulnak a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjért az évente megrendezett Víz Világhét keretében. Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize) egyike a legismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a vízügy területén. Ezen a magas színvonalú nemzetközi megmérettetésen, ami része a hagyományos Víz Világhétnek, a nemzeti versenyek győztesei vehetnek részt vízhez kötődő pályázatukkal. A verseny a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze szerte a világon. A döntő védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a résztvevőkkel és személyesen adja át az ötezer dollárral járó díjat. További információk elérhetők a hivatalos weblapon.

 

EN: Hungarian students for the first time entered the Stockholm Junior Water Prize. Each year, the Stockholm Junior Water Prize international competition brings together young scientists and innovators from around the world who have created new solutions to the planet’s growing water challenges. Each of the finalists represented in Stockholm are the champions of their national competitions, and have been selected as winners from thousands of entries. For more information please visit the official website.

2013. augusztus 30.

HU: Megjelent a Delft-i székhelyű UNESCO Víztudományi Oktató Intézet 2014-es oktatási tájékoztatója, melyben az aktuális képzési programok kerülnek ismertetésre. A teljes kiadvány letölthető az intézet honlapjáról.

 

EN: The newly published 2014 Education and Training Guide of the UNESCO-IHE Institute for Water Education is out now and contains information about all the UNESCO-IHE programmes starting in 2014. The guide can be downloaded from the institute’s website.

2013. augusztus 26.

HU: Az UNESCO koreai nemzeti bizottsága kiadványt állított össze a fenntartható fejlődésre nevelés témájában, mely angol nyelven ITT olvasható.

További kiadványaik elérhetőek a koreai nemzeti bizottság
alábbi weboldalán:

http://www.unesco.or.kr/eng/front/resource_center/data_center_01_list.asp

 

EN: The Korean National Commission for UNESCO published selected papers of 2012 on Education for Sustainable Development (ESD), the publication is available HERE.

Other publications of the Korean National Commission are also available on their website:

http://www.unesco.or.kr/eng/front/resource_center/data_center_01_list.asp

2013. augusztus 24.

HU A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve és a 2013. októberében megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a Magyar Fotográfusok Háza az Indafotóval együttműködésben fotópályázatot hirdet.

EN To celebrate the International Year for Water Cooperation and the Budapest Water Summit taking place in October, the House of Hungarian Photographers together with Indafoto invites photo applications.

2013. augusztus 5.

EN To ensure the achievement of environmental, social and economic sustainability, and the reduction of the environmental impact of companies and organizations worldwide GREENWILL provides, FOR FREE, to all companies and organizations, public and private, a green policy for environmental sustainability, guidelines for implementation and self-assessment tools.www.greenwill.org

2013. augusztus 2.

HU: Michel Batisse emlékére alapított díjban kétévente olyan egyéneknek részesülhetnek, akik a „Sevillai Stratégia” ajánlásaival összhangban, a bioszféra rezervátumok menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkoznak. Az előválogatás miatt a jelöléseket kizárólag angol vagy francia nyelven legkésőbb 2013. október 14-ig kell eljuttatni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságára Tovább >>

 

EN: This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.

2013. július 23.

HU: A Magyar Hidrológiai Társaság 2013. július 3-5 között, a Szent István Egyetemen rendezte meg a XXXI. Országos Vándorgyűlést 350 résztvevővel. A nyitó plenáris ülésen Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnök is felszólalt.

 

EN: The Hungarian Hydrological Society organised its annual meeting at Gödöllő between 3-5 July with more than 350 registered participant. Miklós Réthelyi, chair of the Hungarian National Commission for UNESCO also held a presentation about the aims and activities of UNESCO.

2013. július 16.

HU: Erdős Pál születésének századik évfordulója alkalmából a világ 53 országából érkező, közel 700 résztvevővel nemzetközi matematikai konferencia kezdődött hétfőn az Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, az ELTE és a Bolyai János Matematikai Társulat közös szervezésében július 1. és 5. között zajló nagyszabású nemzetközi esemény célja, hogy Fields-érmes, Wolf- és Abel-díjas matematikusok, jeles tudóstársak és tanítványok körében állítsanak méltó emléket a matematika számos ágát gazdagító, világhírű tudósnak. Az Akadémia kiemelten támogatja a konferenciát, amelynek fővédnöke Pálinkás József. Tovább >>

 

EN: Fields Medal, Wolf Prize and Abel Prize winning mathematicians are assembling to celebrate the centenary of the birth of the world renowned Hungarian scientist Pál Erdős at a conference organised jointly by the Hungarian Academy of Sciences, MTA's Rényi Institute of Mathematics, Loránd Eötvös University, and the János Bolyai Mathematical Society on 1-5 July in MTA's Main Building. The main patron of the large-scale international event is President of MTA József Pálinkás. Continue reading >>

2013. július 15.

HU: Európában is kiemelkedő színvonalú kutatási célú adatközpontot avatott fel Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban 2013. június 13-án. Közép-Európa legnagyobb, bruttó 8,5 milliárd forint összértékű beruházásával olyan adatközpont létesült, amely a következő két évtizedben mozgásba hozhatja a hazai tudományos kutatásokat és meghatározó jelentőségű lehet Magyarország nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából. A magyar részecskefizikusok sikeres és elismert munkájára alapozva a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar Kormány példaértékű összefogásával rekordidő alatt világszínvonalú európai kutatási infrastruktúra jött létre Budapesten. Tovább >>

 

EN: A research-oriented data centre of exceptionally high sophistication by even European standards was inaugurated by Prime Minister of Hungary Viktor Orbán, President of MTA József Pálinkás, and CERN's Director-General Rolf-Dieter Heuer at MTA's Wigner Research Centre for Physics on 13 June. Middle Europe's largest investment with a total value of HUF 8.5 billion has gone into the establishment of a data centre that can not only give a push to Hungarian scientific research, but also become invaluable in promoting Hungary's participation in international research and research-development projects over the next two decades. Based on the successful and highly acclaimed activities of Hungarian particle physicists, the exemplary cooperation between the Hungarian Academy of Sciences and the Hungarian government has established world level European research infrastructure in Budapest in record time. Continue reading >>

2013. június 24.

HU: AZ ENSZ-közgyűlés 1995-ös határozata értelmében június 17-e a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja. Megközelítőleg 100-200 millió ember él sivatagos, vagy félsivatagos környezetben, ahol korlátozott a hozzáférés az ivóvíz készletekhez. 2025-re kétharmaduk súlyos vízhiánnyal fog szembesülni. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára és ösztönözze a nemzetközi közösséget, hogy fenntartható megoldást kínáljon a jelenségre. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatójának teljes üzenete az UNESCO központi honlapján olvasható.

 

EN: The World Day to Combat Desertification and Drought was proclaimed on January 30, 1995 by the United Nations General Assembly. We estimate between 100 to 200 million people live in arid and semi-arid areas with limited freshwater resources. By 2025, two-thirds of them will experience serious water stress. On this World Day to Combat Desertification, we must renew our commitment to supporting inclusive and sustainable solutions to managing water resources in dryland areas. The full message of Ms Irina Bokova, Director-General of UNESCO can be read on the official website of UNESCO.

2013. június 17.

HU: Idén immár hetedik alkalommal kerül sor a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvényre. Nemzeti parkjaink június 7-16. között az ország több pontján változatos programokkal, túrákkal várják a természeti élmények iránt érdeklődőket. A rendezvény központi nyitóhétvégéjén, június 7-9-én Debrecenben és a Hortobágyi Nemzeti Parkban lesznek izgalmas programok.

A Hortobágyi Nemzeti Park az idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját, ezért Magyarország legnagyobb nemzeti parkja a szervezője és házigazdája a hazai nemzeti parkok szokásos Zöld Forgatag elnevezésű rendezvényének, mely Debrecenben, a Református Kollégium és a Nagytemplom közötti Emlékkertben kerül megrendezésre 2013. június 7-9. között.

A „Zöld Forgatag” programja ITT olvasható, további információk pedig az esemény honlapján érhetők el.

 

EN: 7-16 June, Hungary is celebrating the Hungarian National Parks’ Week with a variety of events in different protected areas. The Hungarian National Parks' Week, organized for the seventh time, aims to call attention to the natural and cultural values of Hungary.

The main event for the opening weekend of the Hungarian National Parks’ Week is organised at the Hortobágy National Park, which celebrates it’s 40th anniversary this year.

2013. június 4.

HU: „Mindnyájunknak újra kell gondolnia étkezési szokásait, hogy hatással legyünk a világ élelmezési láncára, hiszen így hozhatjuk létre a fenntarthatóság alapjait.” Irina Bokova, UNESCO főigazgató üzenete a 2013. június 5-i környezetvédelmi világnap alkalmából.

 

EN: “Each of us must rethink our eating habits to have an impact throughout the food chain. This is how we will lay the foundations for greater sustainability.” Irina Bokova, UNESCO Director-General, in her message on the occasion of World Environment Day 5 June 2013

For more information on the World Environment Day please visit UNESCO's website for the Day.

2013. június 4.

HU A Külügyminisztérium 2013. június 6-7-én a Budapest Afrika Fórum megrendezésével emlékezik az Afrika Unió elődjének számító Afrikai Egységszervezet megalapításának 50. évfordulójáról.

A Budapest Afrika Fórum egyik kísérőrendezvénye a június 5-én megrendezésre kerülő Afrikai Filmnap, melyen a szervezők mindenkit szívesen látnak, a belépés ingyenes! További információk az Afrikai Filmnap facebook-oldalán olvashatók.

EN The Ministry of Foreign Affairs organizes an Africa Forum in Budapest (6-7 June 2013) to commemorate the establishment of the Organization of African Unity fifty years ago, the predecessor of the African Union.

As side event to the Africa Forum, an African Film Day – Africa in the motion picture art will be organised on the 5 June. The invitation is open, all screenings will be free! More information: http://budapestafricaforum.kormany.hu/programme.

2013. május 30.

HU: Az UNESCO a „Nőkért a tudományban” együttműködés keretében L'Oréal Alapítvánnyal együttműködve közösen finanszírozott ösztöndíjat hirdet az élettudományok (biológia, biokémia, biotechnológia, mezőgazdaság, gyógyszer- és orvostudomány, fiziológia) területén tevékenykedő fiatal kutatónők részére a 2014-es évre.


Módosított jelentkezési határidő: 2013. június 10.!


EN: Within the framework of the "For Women in Science" partnership between the L'ORÉAL Corporate Foundation and UNESCO a joint programme has been launched with the L’ORÉAL Corporate Foundation with a view to promoting the contribution of young women - from all over the world – in research developments in the field of life sciences.


More information on the programme is available at the UNESCO website.

2013. május 27.

HU: Az UNESCO a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásában nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme – 2013” keretében. Az angol nyelvű képzésre 2013. október 1. és 26-a között kerül sor szakosodott oroszországi intézményekben.

Határidő: 2013. május 28.

 

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty two (22) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCOIISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme.
The energy questions being a priority for the international community and the United Nations System, these fellowships are aimed at enhancing the capacity­ building and human resources development in the field of sustainable and renewable energy in developing countries and countries in transition.
The training will be held in specialized institutions in the Russian Federation from 1 to 26 October 2013.

2013. május 24.

HU: A biodiverzitás nemzetközi napja idei témája “A víz és biodiverzitás”. Célja felhívni a figyelmet a víz fontosságára a fenntartható fejlődés szempontjából, illetve a víz romló minőségének és mennyiségének sürgető problémájára. Az idei téma a vízzel kapcsolatos kihívásokra a biodiverzitás által adható válaszokra fókuszál. Ez az esemény idén a 2013-as Vízügyi Együttműködés Nemzetközi évével vág egybe.

További információk elérhetőek az UNESCO biodiverzitás nemzetközi napjával foglalkozó oldalán.

 

EN: This year the International Day for Biological Diversity celebrates "Water and Biodiversity". In view of the importance of water to sustainable development, and pressing problems with water availability and quality, the theme focuses on the solutions provided by biodiversity to meet water-related challenges. It was chosen to coincide with the International Year of Water Cooperation 2013.

For more information please visit UNESCO's website for the International Day for Biological Diversity

2013. május 22.

HU: A források napja célja felhívni az emberek figyelmét egyik legnagyobb természeti kincsünkre, a forrásainkra és a vizek védelmére, valamint a szervezők azt is el szeretnék érni, hogy minden év május 19-én, aki csak teheti, közvetlenül vagy közvetetten a források megóvásával foglalatoskodjon. Az egyesület szándéka, hogy a hagyományteremtő céllal elindított források napja országossá, később világnappá váljon.

A források napja a Gyermekekkel a Természetért Egyesület szervezésében, a Szurdokpüspöki Önkormányzata és az Egererdő Zrt. együttműködésével valósul meg.

Részletes program alább olvasható, további információk elérhetők a szervezők honlapján.

 

EN: The Day of Springs aims to raise people's awareness to one of our greatest natural treasures, to the wells, springs, and for the protection of water. The organizers would like to achieve that on 19th May each year more and more people participate in the celebrations and work for the protection of wells and waters. The organisers plan to make the day an annual day celebrated worldwide.

Detailed programme of the event is available below.

2013. május 10.

HU: A Magyar Geofizikusok Egyesülete, együttműködve a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel, a Magyarhoni Földtani Társulattal és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal, tisztelettel meghívja Önt az „Új utak a földtudományban” előadássorozat 2013. évi harmadik rendezvényére, melyre 2013. május 15-én 14 órakor kerül sor. Az előadók a hazai geoparkok neves szakemberei. Az előadások színhelye az MFGI Stefánia úti épületének (azaz a Földtani Intézet műemléképületének) Díszterme (Budapest XIV, Stefánia út 14). A meghívó letölthető innen, az előadások rezüméi elérhetők itt.

 

 

EN: The Association of Hungarian Geophysicists organises a series of conferences with the title "New Trends in Earth Sicences". The third event of the series will take place on the 15th of May at 14:00, venue: the assembly hall of the Geological Institute of Hungary.

2013. május 9.

HU: Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. jövőkereső konferenciát rendez 2013. április 23-án az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban (1012 Budapest, Attila út 93.) a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács támogatásával. A részvétel regisztrációhoz kötött, további információk elérhetők itt.

 

EN: On the 23rd of April ÖKO-Pack Nonprofit Ltd. organizes a future search conference at the National Agricultural Library and Documentation Centre

2013. április 22.

HU: A Tükörben a Világ - utazó kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről Budapestre érkezik 2013 áprilisában.. A kiállítás egy felfedezőút: a látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal, célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása. Kísérő programként Jövőkereső konferencia április 23-án. Megjelent a kiállítás oktatófilmje is, mely a kiállítás oldalán megtekinthető, letölthető és megrendelhető: www.tukorbenavilag.hu.

 EN: Mirror to the World traveling exhibition is an exhibition of human nature and sustainable development. What do we really need? The exhibition is an exploration: while the visitors have a look on to the world they glimpse themselves in the mirror. What are my basic needs? How can I satisfy them without jeopardise human rights and the survival of the planet? A documentary is avaialble at the exhibition’s website.

2013. április 12.

HU Tizennégy nemzet tudósai tanácskoztak Budapesten a "Tudomány és diplomácia: Közép-Európa és a Földközi-tenger déli térsége – Tapasztalatcsere a Magyar–Olasz Kulturális és Tudományos Évad keretein belül" című konferencián. A Magyar Tudományos Akadémia, az Olasz Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Olasz Kultúrintézet, illetve a TWAS, the academy of sciences for the developing world közös rendezvényén köszöntőt mondott Pálinkás József, az MTA elnöke és Bogyay Katalin nagykövet, UNESCO közgyűlési elnök is.

EN Knowledge-, science- and innovation-based societies today play a crucial role in shaping the economic growth of a country and the prosperity of its people. To explore in what ways diplomacy can interact with science to boost development, the Hungarian Academy of Sciences and TWAS have invited scientists, diplomats and science policy experts from 14 countries in Central and Eastern Europe and on the southern shore of the Mediterranean to a roundtable titled 'Science and Diplomacy: Central Europe and Southern Mediterranean' to be held on 8 April 2013 in Budapest, Hungary.

2013. április 11.

HU: Az UNESCO párizsi központjában tartotta sorrendben 31. Koordinációs Bizottsági ülését az Európai Geoparkok Hálózata (European Geoparks Network – EGN) 2013. március 21-én és 22-én. A nemzetközi hálózatnak jelenleg két magyar tagja van.

 

EN: The European Geoparks Network organised its 31st meeting of the Coordination Committee at UNESCO Headquarters in Paris between 21-22 March. Representatives of the 52 members of the European Geoparks Network discussed various joint activities and areas of cooperation. Hungary has so far two geoparks.

2013. április 11.

HU: 2013. április 30-án koncertekkel, beszélgetésekkel ünnepli Magyarország a Nemzetközi Jazz Napot. Az Ars Omnis Kulturális Egyesület idén két helyszínen szervez programokat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával. Az Európa Pontban 18:00-tól a meghívott vendégeink a fiatal jazz zenészek magyarországi helyzetéről osztják meg véleményüket, tapasztalataikat. A beszélgetést követően Snétberger Ferenc ad koncertet, majd a Budapest Jazz Clubban folytatódik az ünneplés az Eastern Boundary Quartettel. Az estét a BJC-ben hétfőnként megszokott Monday Session mintájára jam session zárja az Oláh Krisztián Trio felvezetésével, ahol a fiatal szárnyaikat bontogató tehetségek is teret kapnak a bemutatkozásra. A részletes program alább olvasható.
 

EN: In November 2011, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) officially designated April 30 as International Jazz Day in order to highlight jazz and its diplomatic role of uniting people in all corners of the globe. Hungary celebrates the International Jazz Day with concerts and round table discussions. For more information please visit the website of Europa Pont.

 

http://www.facebook.com/JazzNap

 

2013. április 8.

HU: Március 22-én az Európa Pontban az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kerekasztal-beszélgetést szervezett a Víz világnapja és a Vízügyi együttműködés nemzetközi éve alkalmából. A beszélgetés Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök nyitotta meg és Palugyai István tudományos újságíró vezette. A beszélgetés meghívott előadói között szerepelt Dr. Német Tamás agrokémikus, Dr. Szarka László geofizikus, Dr. Ligetvári Ferenc vízgazdálkodási szakmérnök, Dr Józsa János tanszékvezető egyetemi tanár és Gerrit Kiers vízrendezési szakmérnök. A beszélgetés során a víz-témakör legfontosabb aktuális szakmapolitikai részterületeiről esett szó.

 

EN: A round table discussion took place at Europa Pont on the occasion of the World Water Day and the International Year of Water Cooperation on the 22th of March. The event was organised by the Hungarian National Commission for UNESCO. For more information on the upcoming Budapest Water Summit, please visit the official website.

2013. április 7.

HU: Az Egy 20. századi polihisztor című kiállítás Szentágothai János akvarelljeiből az Evangélikus Országos Múzeumban meghosszabbított nyitvatartással, 2013. április 15-ig látogatható a múzeum nyári nyitvatartási rendje szerint (hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között).

A kiállítástól április 11-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő rendezvényén búcsúzik a múzeum, ahol az egykori tanítvány, Dr. Réthelyi Miklós egyetemi tanár, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke tart rendhagyó tárlatvezetést az érdeklődőknek.

Az eseményre a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

További információk: www.evangelikusmuzeum.hu

 

EN: Exhibition entitled A Renaissance man of the 20th century Selection of the Watercolors of János Szentágothai will open this week organized by the Hungarian Lutheran Museum.

2013. április 5.

Hulladékból termék – programok, kiállítás, letölthető anyagok a szelektív hulladékgyűjtés lényegéről, értelméről, valamint környezeti neveléssel és oktatással kapcsolatos információk, segédanyagok elérhetők a http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/ oldalon.
2013. március 20.

HU: Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a Víz világnapja és a Vízügyi együttműködés nemzetközi éve alkalmából kerekasztal-beszélgetést és filmvetítést szervez 2013. március 22-én 14:00-kor az Európa Pontba. A részletes program elérhető itt.

 

EN: A round table discussion and film screening will take place at Europa Pont on the occasion of the World Water Day and the International Year of Water Cooperation on the 22th of March. The event is organised by the Hungarian National Commission for UNESCO.

2013. március 19.

HU: A Duna Múzeum a Víz világnapja alkalmából szervezett március 18-i és 22-i programja elérhető a múzeum hivatalos honlapján. A múzeum rövid bemutatkozó filmje megtekinthető itt: http://www.youtube.com/watch?v=fPZgcgK_lCs

 
EN: The official program of the events organized by the Duna Museum on the occasion of World Water Day can be downloaded through the official website of the Museum. The short introductory film of the museum can be viewed here: http://www.youtube.com/watch?v=fPZgcgK_lCs

2013. március 13.

…avagy önkéntes munkák a vidéki élet szépségeinek,
a természettel való találkozás pótolhatatlan élményének,
a kétkezi munka örömének és a cselekvő optimizmusnak bemutatására és teljes átélésére.

 

A március 21-24-i program Gömörszőlős falu és a fenntartható falu projekt a bemutatásával kezdődik, majd 2 napos önkéntes munkával/tanulással zárul.

 

További információk és a részletes program alább olvasható.

2013. március 12.

HU: 2013. március 23-24-én, Miskolcon kerül megrendezésre a XVII. Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete, a a BAZ megyei Úszószövetség és a MVSI Miskolc Városi Sportiskola szervezésében.

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete a víz világnapja alkalmából hagyományosan, 1997 óta úszóversenyeket rendez a BAZ megyei Úszószövetséggel együttműködésben. A verseny 1999-től nemzetközi szintű, mivel a Tisza folyó vízgyűjtő területét érintő szomszédos országokból is várja az indulókat. Az úszóversenyeken keresztül – melyen az egészen fiataloktól felnőtt korig vesznek részt a jelentkezők – a víz jelentőségére kívánják a szervezők felhívni a figyelmet a lehető legszélesebb körben: a víz minőségének védelmére, a vízzel való gazdálkodás fontos szerepére és a vízzel kapcsolatos kérdések nemzetközi vonatkozásaira. A szomszédos országok versenyzőinek meghívásával a Tisza folyó vízgyűjtő területén élők érdeklődését is fel szeretnék kelteni, hogy hazájukban is segítsék a mindannyiunk számára értékes vízfolyásunk védelmét. A Tisza a Dunába ömölve tíz országot érintő folyó, ezért szükséges hangsúlyozni országokon átívelő vízgazdálkodási szerepét és az együttműködés közös fontosságát.

 

EN: The XVII. World Water Day International Swimming Competition will be held in Miskolc, Hungary on the 23-24th of March 2013. As a tradition, the Regional Organisation of Borsod of the Hungarian Hydrological Society organizes the competition since 1997. The competition is international since 1999, as competitors from the Tisza River Basin in neighboring countries are also welcome.

2013. március 11.

Győrben széleskörű társadalmi összefogás veszi kezdetét a biztonságos és környezettudatos jövő érdekében. A VÍZ VILÁGNAPJA tiszteletére márciusban az ETO Parkban megrendezésre kerülő Tükörben a Világ kiállításnak és A Fenntarthatóság Akadémiája című programsorozatnak kitűzött célja, hogy öt héten keresztül aktívan bevonja Győr és környéke lakosságát egy mindenkit érintő párbeszédbe. Az érdeklődők számára az interaktív Tükörben a Világ kiállítás mellett a témával foglalkozó konferenciákon, workshopokon, műhelyfoglalkozásokon nyílik erre lehetőség.

2013. március 7.

Panasonic fontos feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást. Ennek részeként olyan oktatási programmal szolgálnak a következő generáció számára, amely segítségével a gyerekek megtanulhatják, mit tehetünk Földünk megóvása érdekében. A Kölyöksuli program játékos formában növeli a diákok környezetvédelemre vonatkozó ismereteit. Továbbá a gyerekeknek lehetőségük nyílik megosztani gondolataikat a környezettudatos életmódra vonatkozóan.
2013. március 1.

Világszerte minden évben több ezer, 15-20 éves fiatal készül arra, hogy munkáját bemutathassa a Stockholm Junior Water Prize döntőjén. Közülük az egyes országok versenyének győztesei jutnak el a svéd fővárosba, ahol a Víz Világhét keretében lezajló nemzetközi versenyen képviselhetik országukat.

 

Magyarország versenyzője első ízben 2013-ban szerepelhet ebben a nemes vetélkedőben. A hazai versenyt a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Kovács Péter, vízügyért felelős helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval, valamint az angol nyelvű pályamű és a nevezési lap beküldésével lehet.

 

Nevezetési határidő 2013. április 15.

2013. február 28.

A Duna Múzeum idén is meghirdeti kreatív plakát- és képregénytervező, valamint street art ötletpályázatát. Az egyfordulós pályázatra 2013. március 11. reggel 8h-ig lehet beküldeni a munkákat, a szervezők négy kategóriában várják a pályamunkákat. A meghirdetett pályázatokban korosztályok szerint a zsűri által legjobbnak ítélt első három helyezet kerül díjazásra. A legjobbnak talált munkák a Duna Múzeum honlapján egész évben láthatóak lesznek. A díjazottakat e-mailben fogják a szervezők értesíteni 2013. március 18. hétfő 12h-ig. A díjazottak március 21-én csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében ünnepélyes keretek közt vehetik át a jutalmakat, majd ezt követően a szervezők egy Parlamenti sétára invitálja őket.

 

A részletes pályázati felhívás elérhető a Víz Világnapja honlapon.2013. február 27.

HU: Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 2010-es határozata értelmében a 2013-as év a Vízügyi Együttműködésesek Nemzetközi Éve. Az ENSZ vízzel foglalkozó szakosított szerve (UN-Water) az UNESCO-t bízta meg a nemzetközi év koordinálásával és megünneplésével. Az UNESCO hivatalosan, ünnepi keretek között a nemzetközi évet 2013. február 11-én indítja útjára. A nagyszabású eseményen számos elismert szakember, közéleti személyiség fog részt venni. A nemzetközi év célja, hogy felhívja a figyelmet a növekvő vízigény és használat következtében szükségessé váló nemzetközi vízügyi együttműködésekre. Az év ezen kívül kiemelten fogja kezelni a víz mindenki számára való hozzáférhetőségének kérdéskörét is. További információk az UNESCO hivatalos honlapján érhetők el.

 

EN: In December 2010 the United Nations General Assembly adopted the resolution (A/RES/65/154) declaring 2013 as the International Year of Water Cooperation. UN-Water then tasked UNESCO to be the lead agency for the Year. UNESCO will officially launch the International Year of Water Cooperation 2013 on 11 February 2013. This will be a high-level event, with the participation of eminent personalities, distinguished scientists, UN agencies and the youth from the world over. For information please visit the official website.

2013. február 6.

HU A ma okozott környezeti problémák megoldása nagymértékben gyermekeinkre vár a jövőben. Ahhoz azonban, hogy a jövő generációja helyes és felelősségteljes döntéseket tudjon hozni, fontos, hogy gyermekeink már fiatal korukban megtapasztalják mit jelent környezettudatosan gondolkodni és cselekedni! Ennek népszerűsítésére és támogatására idén 12. alkalommal hirdeti meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Volvo közös pályázatát, a Volvo Adventure-t, melyen 2008 óta magyarországi diákok is rendszeresen bemutathatják eredményüket.

EN The Volvo Adventure - in partnership with the United Nations Environment Programme - is an educational programme that rewards environmental activities and the decision-makers of the future. To enter, you form a team of 2 to 5 members aged 13 to 16 (at competition opening - July 1st 2012). Perform an environmental project in your local community & submit the project via our online submission tool before the competition deadline, January 31st 2013
http://www.volvoadventure.org/home.aspx

2013. január 11.

HU: A „VilágVÁLTÁS – a Fenntarthatóság Forrása” civil kezdeményezésű eseménysorozat a fenntarthatóság eszmei és etikai hátterét és a civilizációs válság különböző tudományos megoldási lehetőségeit vizsgálva a gondolkodás- és hitrendszerek, kultúrák párbeszédét szorgalmazza. A VilágVÁLTÁS szervezői szándékosan különböző tudományos, kulturális, vallási és politikai hovatartozású előadókat hívnak meg, teret adva a valódi párbeszédnek és kölcsönös megbecsülésnek. Az eseménysorozat szakmai együttműködő partnere az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is.

A VilágVÁLTÁS januári programjai alább olvashatók, további információk: www.vilagvaltas.hu.

 

EN: Worldshift (VilágVÁLTÁS) Events are focusing on the sources of sustainability. The organisers of WorldShift believe that one of the basic conditions of sustainability is dialog. Calling upon speakers of different scientific, cultural, religious and political fields for the series of talks our purpose is to create space of mutual appreciation and understanding, accepting the differences that are the path of love. If we are ready to give up our divisive way of thinking and judgments, we will be able to get nearer to each other and create social and ecological coherence. More information: www.vilagvaltas.hu.

2013. január 9.

HU: Békés, Boldog Ünnepeket és Sikerekben gazdag Új Esztendőt kíván az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága!

 

EN: The Hungarian National Commission for UNESCO wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year!

2012. december 19.

HU: Hazánkban az UNESCO természettudományi célkitűzéseinek megvalósításában fontos szerepet tölt be az UNESCO Ember és Bioszféra (Man and Biosphere – MAB) programja. A most megalakult MAB Nemzeti Bizottság a természettudományok témakörén belül célzottan a bioszféra-rezervátumok ügyeiért felelős.

EN: In Hungary, the UNESCO’s Man and Biosphere (MAB) plays an important role in achieving the natural scientific objectives. The newly formed MAB National Committee, within the scope of natural science, is specifically responsible for the affairs concerning biosphere reserves.
2012. december 11.

HU: Michel Batisse emlékére alapított díjban kétévente olyan egyéneknek részesülhetnek, akik a „Sevillai Stratégia” ajánlásaival összhangban, a bioszféra rezervátumok menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkoznak.

EN: This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.
2012. december 11.

HU Az autOsztunk.hu útitárskereső weboldal Magyarországon szeptemberben elindított, a tudatos utazni vágyók számára egyszerűen és gyorsan használható internetes közösségi oldal, amely angolul is elérhető. A külföldön már népszerű telekocsi használatát itthon is szeretné népszerűsíteni, fejleszteni. A carpooling elképzelést az UNESCO is támogatja: http://unesdoc.unesco.org/images/0019/001914/191471e.pdf

EN The autOsztunk.hu platform (and its english version) was launched in September 2012 in Hungary to develop the method of carpooling which is based on sharing: the driver shares his / her available seats for the trips, and the passengers share the driver’s costs (fuel and highway) to protect the environment in a cost efficient way. The idea of carpooling is promoted by UNESCO as well: http://unesdoc.unesco.org/images/0019/001914/191471e.pdf 

2012. december 3.

HU: A 2011-ben 36. alkalommal ülésező UNESCO Közgyűlés döntött arról, hogy a 2012-es esztendőt Szentágothai János emlékévvé nyilvánítja, így tisztelegve a neurológus professzor munkássága előtt, születésének 100. évfordulójának alkalmából, mely keretében számos rendezvényt tartottak többek között Magyarországon, de Párizsban és New Yorkban sem múlt el az emlékév esemény nélkül.

Ezen eseménysorozatba illeszkedve a 2012. november 27-én a Semmelweis Egyetem, Belső Klinikai Tömb udvarán (1085 Budapest, Üllői út 26.) felavatták a neves neurológus professzor mellszobrát, amelyet Törley Mária szobrászművész készített.

 

EN: In 2011, the 36th session of the General Conference of UNESCO decided to dedicating this year, 2012, to Professor Janos Szentagothai the honorable neuroscientist on the occasion of his 100th birth anniversary. Number of events were held mostly in Hungary, but there were memorial events in Paris and in New York as well.

This statue inaguration ceremony, belongs to this series of events, was held on 27th November 2012 at Semmelweis University (1085 Budapest, 26, road Üllői) in the presence of the sculptor, Maria Törley, and in the presence of family members, friends, former collegues and students.
2012. november 27.

A Hír TV Rájátszás című műsorának vendége volt 2012. november 14-én Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Elnök úr beszámolt az UNESCO által idén ünnepelt Szentágothai és Solti évfordulók hazai és nemzetközi programjairól, sikereiről. A interjú megtekinthető ide kattintva.

2012. november 15.

HU: Szentágothai János, a múlt század egyik legelismertebb és legkreatívabb neurobiológusa születésének századik évfordulója alkalmából a New Yorki Tudományos Társaság szervezésében emlékkonferenciát rendeztek november 12-én New Yorkban, a konferencia programfüzete alább elérhető.

 

EN: In memory of János Szentágothai the New York Hungarian Scientific Society organized a conference in New York, a publication of the conference is available below.

2012. november 14.

Dr. Balázs Ervin természettudományi szakbizottsági elnök úr 2012. november 9-én az MTV Megoldások Magazinjának vendége volt, ahol a L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíjról beszélt. A műsor megtekinthető az MTV honlapján.
2012. november 13.

HU: Magyarország hatodik, egyben az első határon átnyúló bioszféra-rezervátumát avatták fel november 8-án a Somogy megyei Szentborbáson, a Dráva-kikötőben. További információk elérhetők a Minisztérium honlapján.

 

EN: Hungary’s sixth biosphere reserve was inaugurated on the 8th of November at Szentbobás. The newly established reserve is the first Transboundary UNESCO Biosphere Reserve in the country. For more information please visit the website of UNESCO.

2012. november 12.

HU: Az UNESCO 2001 óta ünnepli világszerte a Tudomány világnapját november 10-én, az idei év témája: "Tudomány a globális fenntarthatóságért: összekapcsolódás, együttműködés, átalakulás". További információk a világnappal kapcsolatban elérhetők az UNESCO weboldalán.

EN: Established by UNESCO in 2001, World Science Day for Peace and Development is celebrated worldwide on 10 November each year, this year’s theme is ‘Science for global sustainability: interconnectedness, collaboration, transformation’. For more information please visit the UNESCO's website of the World Science Day.

2012. november 7.

HU: 2012. szeptember 9-13. között Pozsonyban kerület megrendezésre az UNESCO regionális főigazgatói konzultációja, amelynek célja, hogy a régió tagállamai és nemzeti bizottságai javaslataikkal és ajánlásaikkal hozzájáruljanak az UNESCO költségvetésének és programjának az előkészítéséhez. A konzultáció során az UNESCO középtávú stratégiája a 2014-2021 évekre (37 C/4 dokumentum) és a szervezet programja és költségvetése 2014-2017 évekre (37 C/5 dokumentum) került megvitatásra. A konzultáció ajánlásai elérhetők az UNESCO központi weblapján.


EN: The meeting held for the Europe and North America region in Bratislava, Slovakia, is one of the first steps in the preparation of UNESCO's Medium-Term strategy for 2014-2021 and programme and budget for 2014-17. A number of Member States worked closely with the Slovakian, Austrian and Hungarian hosts to develop the recommendations. The final document can be downloaded from the website of UNESCO.

2012. október 9.

HU: Az 1989-ben alapított díjjal évente olyan fiatal tudósokat jutalmaznak, akik kutatásaikat az ökorendszerek, a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség területén végzik. A díjjal maximálisan 5.000 dolláros pénzjutalom is jár. A MAB célja, hogy hozzájáruljon egy új környezettudatos szakértői gárda kiképzéséhez, amely az egyre aktuálisabb ökológiai és fenntarthatósági kérdésekre adhat választ. Nevezési határidő: 2012. október 15.

 

EN: Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues. The applications must be received by the Hungarian NatCom no later than 15 October 2012.

2012. október 2.

HU: A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Szentágothai Szakkollégiuma Szentágothai János agykutató emléke előtt tisztelegve nemzetközi, angol nyelvű konferenciát szervez 2012. október 28-31. között. További információk elérhetők a konferencia honlapján.

 

EN: The Organizing Committee takes great pleasure in inviting you to participate in the János Szentágothai Memorial Conference and Student Competition on Metrics Of The Human Mind to be held 29-30 October, 2012, in the historic city of Pécs, Hungary. For more information please visit the official website of the conference.

2012. október 1.

HU: A Mobil ENSZ-Akadémia konferencia-sorozat keretében a Debreceni Egyetem, a Magyar ENSZ Társaság és az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága 2012. október 11-én az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának székházában konferenciát rendez az ENSZ élelmezési világnapja alkalmából.

A konferencia részletes programja alább olvasható.


EN: In the framework of the Mobile UN Academy conferences the University of Debrecen, the UN Association of Hungary and the Regional Committee in Debrecen of the Hungarian Academy of Sciences organizes a conference on the 11th October 2012 on the occasion of United Nations World Food Day (16 October).

2012. szeptember 27.

HU: A Szentágothai és Solti évfordulós ünnepség progrmaja elérhető itt. A 2012-es esztendőt az UNESCO a 36. közgyűlése határozatának értelmében Szentágothai János, a múlt század „egyik legelismertebb és legkreatívabb neurobiológusa”, valamint Solti György, „a 20. század második felének legnagyobb karmestere” születése centenáriumának szenteli.

 

EN: Tribute to János Szentágothai and to Sir Georg Solti. "The Brain Odyssey of János Szentágothai - Leading Neuroscientist of Our Times, Remembering the Giant of 20th Century Brain Research and Exploring Ways Forward". Georg Solti one of the most influential conductors of the 20th century working with all the great opera houses and orchestras. In 1995 he created the World Orchestra for Peace.

2012. szeptember 19.

HU: A Világvíz Hetet augusztus 26-31. között rendezik Stockholm-ban. Ehhez az eseményhez az UNESCO számos publikációjának bemutatásával és különféle események szervezésével járul hozzá. Szintén e rendezvény keretében, az UNESCO és az ENSZ vízügyi programja (UN Water) ismertetik a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évét (2013). További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

 

EN: UNESCO will contribute to World Water Week - Stockholm 26 to 31 August - with the presentation of several publications and the organization of various events. On this occasion, UNESCO and UN Water will also unveil the general thrust of the International Year of Water Cooperation (2013). For more information please visit the official website.

2012. augusztus 28.

HU: Az UNESCO több más neves egyéniség mellett idén megemlékezik George Papanicolaou halálának 50. évfordulójáról is. George Papanicolaou-t az utókor az exfoliativ citológiai atyaként tartja számon, nevéhez fűződik a Pap-teszt, mely lehetővé teszi a méhnyakrák szűrését. További információ elérhetők a Görög UNESCO Nemzeti Bizottság honlapján.

 

EN: 50 years from the death of George Papanicolaou (or Papanikolaou), one of the greatest researchers of medical science of the 20th century, the inventor of the “Pap-test”, embraced by doctors worldwide and which has saved the lives of millions of women. For more information please visit the official website.

2012. augusztus 27.

HU: Az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Program Kormányközi Tanácsának harminchat tagállama közül harmincnégy küldött vett részt a párizsi ülésen. Továbbá negyvenkilenc UNESCO tagállam - melyek a Hidrológiai Tanácsnak nem tagjai - két ENSZ szervezet, tíz kormányközi és nem kormányzati szervezet és kilenc 2. kategóriás vízhez kapcsolódó intézet képviseltette magát az ülésen.

 

EN: The 20th session of the Intergovernmental Council of the International Hydrological Programme (IHP) was held at UNESCO Headquarters in Paris from 4 to 7 June 2012. Delegates from thirty-four of the thirty-six Member States that are members of the IHP Intergovernmental Council attended the session. Forty-nine delegations from Member States that are not members of the IHP Council, two United Nations organizations, ten intergovernmental and non-governmental organizations, and nine category 2 water-related centres were represented as observers.

2012. augusztus 14.

Létrejöhet a Mura–Dráva–Duna határon átnyúló magyar-horvát bioszféra-rezervátum, az UNESCO Man and Biosphere (MAB) programjának nemzetközi koordinációs tanácsa ugyanis a július 11-i ülésén elfogadta a jelölést. Magyarország 2009-ben, Horvátország pedig 2010-ben kérte a terület rezervátummá nyilvánítást. A mostani döntéssel a program hivatalosan is zöld utat kapott.

 

A hivatalos sajtóközlemény a www.kormany.hu-n olvasható.

 

Az Ember és Bioszféra Programról további információk elérhetők itt.

2012. július 13.

A jellegzetes trimaran vitorlások egy kis flottája gyűlt össze New York kikötőjében a Szabadságszobor alatt, hogy részt vegyen a Krys Oceans versenyben. Ezen elit hajók egyike „Verseny a Vízért” nevet kapta, ezzel szimbolizálva egy az UNESCO-val közösen kezdeményezett globális programot: védjük a világ legértékesebb erőforrását, a vizet.

2012. július 7.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2012 központi rendezvényének szakmai napján, 2012. június 15-én "Örökségturizmus és örökségvédelem hazánk világörökségi helyszínein" címmel megrendezett konferencián elhangzott előadások elérhetőek A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján.
2012. július 5.

Június 21-én az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján (Rio+20), mely Brazíliában Rio de Janeiróban került megrendezésre, az ENSZ Global Sustainability Panel (Panel a Globális Fenntarthatóságról) képviselői ismertették a Panel jelentését. „A rugalmasan ellenálló emberiség és világ: egy jövő, melyet érdemes választani” címen kiadott jelentés felvázolja, hogy miképpen lehet elérni a Földön a fenntarthatóságot. / On 21 June at the UN Conference on Sustainable Development (Rio+20) taking place in Rio de Janeiro in Brazil, representatives of the UN Secretary-General’s High-level Panel on Global Sustainability (GSP) presented the GSP report. The report, entitled “Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing”, presents a vision for a sustainable future for the planet.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

A jelentés elérhető itt.

2012. július 3.

Még a legjobb kormányoknak is szükségük van tanácsokra - fogalmazott Balog Zoltán az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának alakuló ülésén, hozzátéve: a bizottság a nevelésügy, kultúra és tudomány területén olyan segítséget nyújtott eddig is, mely a kormányzat számára nélkülözhetetlen.

 

A teljes cikk olvasható a www.kormany.hu-n.

2012. június 18.

A Nemzetközi Földtudományi Program eredete az 1960-as évekre vezethető vissza, amikor is egy fiatal ausztrál geológus, H. J. Harrington kezdeményezett egy nemzetközi projekt felállítását, amely a Föld déli féltekéjén található kontinensek vizsgálatára irányult. A kezdeményezés felkeltette a tudományos élet érdeklődését, aminek következtében az IUGS (Nemzetközi Földtudományi Unió) közreműködésével megalakult az IGCP (Nemzetközi Geológiai Korrelációs Program), mely 1972-ben nyerte el végleges formáját (Nemzetközi Földtudományi Program), miután az UNESCO is bekapcsolódott a kezdeményezésbe. A program hamar legitimitást nyert és valódi nemzetközi együttműködés fórumává vált, mely szorgalmazza a fiatal és a hátrányos társadalmi helyzetből származó szakemberek részvételét is. Az évforduló alkalmából, az UNESCO és az IUGS együttműködésében kiadásra került egy, a programot bemutató publikáció, amely letölthető az UNESCO központi weblapjáról.

 

További információk elérhetők az UNESCO honlapján.

2012. május 21.

Az UNESCO Levelezős Tanulmányi verseny megrendezésére hetedik alkalommal került sor idén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület szervezésében. A IV. forduló témája a 2011-es év ( A fák és az erdők éve) UNESCO által meghatározott témájához igazodva: a savas esők volt. /

7th UNESCO modelling contest was organized this year in the cooperation of the Hungarian National Commission for UNESCO and the Hungarian UN Modell student association. The theme was acid rains, based on last year's focus: 2011: Year of forrests.

2012. április 24.

Húsz évvel az első Föld-csúcs után, 2012. június 20-22. között, állam- és kormányfők részvételével kerül megrendezésre az Egyesült Nemzetek Szervezetének konferenciája a fenntartható fejlődésről. A Rio+20 konferencia a korábbi globális csúcstalálkozókra épül: az ENSZ emberi környezetről folytatott stockholmi konferenciájára (1972), az ENSZ környezetről és fejlődésről tartott rio de janeirói konferenciájára (Föld-csúcs, 1992), továbbá a fenntartható fejlődésről tartott johannesburgi csúcstalálkozóra (2002).

2012. április 12.

A L’ORÉAL Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság - a Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért - útján, a Magyar Tudományos Akadémia védnökségével – idén már tízedik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO FOR WOMEN IN SCIENCE program szellemében, 2012. évre.
2012. április 10.

A Panasonic és a kormányoktól független, nonprofit FEE (Foundation for Environmental Education - Alapítvány a Környezetvédelmi Nevelésért) szervezet által, elsősorban a 7 és 11 év közötti általános iskolás gyermekek számára kifejlesztett Kölyöksuli – környezetvédelmi oktatóprogram lehetőséget nyújt az iskolás gyerekek számára, hogy könnyen érthető és játékos módon tanuljanak az éghajlatváltozásról és bolygónk védelméről.
2012. március 9.

1987-ben az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi és Fejlesztési Világbizottsága kiadott egy felhívást egy új charta megalkotására, amely a fenntartható fejlődéshez szükséges alapelveket volt hivatott összegyűjteni. Az 1992-es Riói Föld Csúcs egyik befejezetlen témája volt egy Föld Charta vázlatának kidolgozása.
2012. március 8.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének a Fenntartható Fejlődésről tartott, Rio+20 elnevezésű konferenciáján olyan döntés született, amely az elkövetkezendő 10 évben a globális környezetvédelem szempontjából döntő fontosságú lehet. A konferencián résztvevő felsővezetők és döntéshozók biztosították egymást politikai kötelezettségvállalásuk megújításáról a fenntartható fejlődés szolgálatában, értékelték a korábbi csúcstalálkozók eredményeit, számba vették a még hátralévő feladatokat, valamint felmérték az új és sürgető kihívásokat.
2012. január 30.

Irina Bokova UNESCO főigazgató 2011. novemberi magyarországi látogatása során Réthelyi Miklós miniszterrel ünnepélyes keretek között aláírta az UNESCO és Magyarország közötti, az oktatás, a kultúra, a tudomány és a kommunikáció területére kiterjedő új együttműködési megállapodást.

A dokumentum itt megtekinthető: 1., 2., 3., 4., 5., 6., magyar fordítása itt olvasható.

In November 2011, UNESCO Director-General, Irina Bokova, undertook her first official visit to Hungary and signed a Memorandum of Understanding on Cooperation between UNESCO and Hungary.

The Memorandum of Cooperation is available here: 1., 2., 3., 4., 5., 6.

2012. január 20.

A Szarajevói Hidrotechnikai Intézet gondozásában és a Spanyol Alap a Millenniumi Fejlesztési Célok Elérésére (Spanish Fund for the Achievement of the Millennium Development Goals) támogatásával 2011 végén megjelent két publikáció, a “Water for Life: Fundamentals of Integrated Water Resources Management” (Víz az életért: az integrált vízgazdálkodás alapjai) és a „Water for Life: Handbook for BiH Primary Schools” (Víz az életért: kézikönyv BiH általános iskolák számára) új alapokra helyezi a víz, az ember életében betöltött szerepe tudatosításának oktatását. A két publikáció hasznos segédanyag általános és középiskolás tanárok számára.

 

A kiadványok elérhetők itt:

 

Water for Life: Fundamentals of Integrated Water Resources Management
Water for Life : Handbook for BiH Primary Schools

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2012. január 12.

A világ vezető animációs iskoláinak végzős hallgatói 5 kisfilmen keresztül kívánják felhívni a figyelemet a klímaváltozás következményeire. Az animációs rövidfilmek megtekinthetők a UNESCO központi weblapján.

 

További információk a projektről elérhetők itt.

2012. január 5.

Az UNESCO 2001-es állásfoglalása értelmében a vízhez való nem diszkriminatív hozzáférés alapfeltétele bizonyos alapvető emberi jogoknak, mint például: az élethez, a méltósághoz, az egészséghez, az élelemhez való jognak. Az UNESCO kiemelt szerepet játszott a tiszta vízhez való hozzáférés, mint alapvető emberi jog elismerését előkészítő intellektuális diskurzus előmozdításában, valamint hozzájárult a vízhez való jog, jogi és technikai háttérének megalkotásában.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2012. január 4.

 

The Hungarian National Commission wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year for 2012!

2011. december 22.

A 6. Vízügyi Világfórum első előkészítő ülését 2011. december 5-6. között rendezték meg Párizsban, az UNESCO központjában. Az esemény fő céljai között szerepelt a jövőre megrendezésre kerülő Marseille-i fórumra való felkészülés. Magyarországot a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa, Galambos Annamária képviselte, aki aktívan részt vett a fórum munkájában. Az ülés egyik moderátora Szöllősi-Nagy András, a delfti UNESCO Vízügyi Intézet (IHE) igazgatója volt.

 

További információk elérhetők itt.

2011. december 12.

2011. november 30-án, a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezésében került megrendezésre a Kémia Nemzetközi Éve magyarországi záró programja. Az ELTE Gömb Aulájában tartott rendezvény keretében az érdeklődők meghallgathatták Dr. Perczel András kémikus rendhagyó kémia óráját, majd egy látványos kísérlet-shown vehettek részt. A nemzetközi évet összefoglaló sajtótájékoztató előtt Vizi Béla bemutatta a Magyar UNESCO Bizottság támogatásával megjelent "Kémia a teremtéstől napjainkig" című elektronikus ismeretterjesztő kiadványát. A Kémia Nemzetközi Éve magyarországi programjairól tovább információk elérhetők a Magyar Kémikusok Egyesülete weblapján.

2011. december 1.

A kétévente megrendezésre kerülő Tudomány Világfórumát november 17-től 19-ig tartották Budapesten. A fórum idei témája: “A tudomány változó világtérképe: kihívások és lehetőségek”. A fórum platformot biztosít a világ minden pontjáról érkező parlamenti képviselők, tudósok, a politikai irányvonalat kialakító és meghatározó személyek, valamint a média és a civil egyesületek képviselői számára ahhoz, hogy megvitassák a felmerülő és a már létező globális tudományos kérdéseket.

 

A résztvevők a fórum utolsó napján "Új korszak a globális tudományban címmel" fogadták el a Tudomány Világfóruma zárónyilatkozatát.

2011. november 29.

Annak következtében, hogy az Egyesült Államok felfüggesztette az UNESCO-nak szánt hozzájárulások kifizetését, a szervezetnek váratlan pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznie.

A megvonásból eredő pénzügyi problémák áthidalására Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a 36. Általános Konferencia végén egy alap létrehozását jelentette be, melyre várják minden olyan tagállam, intézmény, alapítvány, szervezet és magánszemély adományát, mely segíteni kívánja az UNESCO-t céljai elérésében.

Adakozni az alábbi oldalon található link segítségével lehet:

Donate to UNESCO

2011. november 28.

Az UNESCO kezdeményezésére 2001. óta ünnepeljük világszerte a Tudomány Világnapját november 10-én. Az idei nap mottója "A zöld társadalmak megvalósításáért: méltányosság, befogadás és részvétel"

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. november 9.

A magyar-francia környezetvédelmi hónap programja ide kattintva letölthető magyar és francia nyelven. A témák: november 10. Hogyan élhetünk a fosszilis energiák nélkül?; november 17. A városi fenntartható életért; november 24. A vidék stratégiája és programjai; november 30. Rejtett kincseink: a barlangok.

A magyar és francia előadásokra a budapesti Francia Intéeztben kerül sor, szinkrontolmácsolás biztosított, a belépés díjtalan, a programban szereplő regisztrációhoz kötött.

2011. október 28.

2011. október 21-én, pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián került sor a L'ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért díjátadójára. Idén az elismerést Dr. Buzás Edit immunológus, Dr. Derekas Aliz csillagász és Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász vehette át. A díjazottakat Makray Katalin, Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Dr. Csépe Valéria, a MTA főtitkárhelyettese, valamint Mme Laurence Haguenauer, a Francia Nagykövetség első tanácsosa köszöntötte; a díjakat Prof. Dr. Ádám Vernonika, a zsűri elnöke, Dr. Ránky Katalin, a L'ORÉAL Magyarország külkapcsolati igazgatója, illetve, Dr. Hámori József, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke adta át.

2011. október 25.

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services - IPBES) a már rendelkezésre álló tudományos eredmények validálásával elősegítheti a konszenzus kialakulását és hozzájárulhat a biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos szempontoknak a politikai döntéshozatali folyamatokban való érvényre juttatásához és azokba való integrálásához, ezáltal pedig az emberiség hosszú távú jólétének megteremtéséhez.

 

Az első plenáris találkozóra Kenyában, Nairobiban, 2011. október 7-9. között kerül sor. További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. október 3.

A Kémia Nemzetközi Éve keretében javában zajlik a Nemzetközi kísérletsorozat a vízzel című projekt. A kezdeményezés eddigi eredményeiről az erre kialakított honlapon lehet tájékozódni.

 

További információk elérhetők itt.

2011. október 3.

A 10. Európai Geoparkok Konferencián, mely 2011. szeptember 16-18. között került megrendezésre, 9 új geopark felvétele mellett döntöttek a Globális Geoparkok Hálózatába, ami így immár 27 országból 87 geoparkot fog össze.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. október 3.

A jelentés letölthető az UNESCO központi weblapjáról.

 

További információk elérhetők itt.

2011. augusztus 22.

Az UNESCO Ember és Bioszféra Program Nemzetközi Koordinációs Tanácsa (ICC) 2011. június 28. és július 1. között zajló drezdai ülésszakán, az UNESCO Bioszféra-rezervátumok Hálózatába 18 bioszféra-rezervátum befogadásáról született döntés, ami így immár 580 természetvédelmi területet fog össze.

 

További információk elérhetők itt.

2011. június 30.

"Creative Challenge of Scientific Visualization" címmel, immár második alkalommal meghirdetésre kerülő pályázat 2011. augusztus 26-ig két kategóriában várja a tudományt bemutató illusztrációkat és grafikonokat.

 

A pályázati kiírás elérhető itt.

2011. június 29.

„Hagyomány és fejlődés a vízzel foglalkozó tudományokban” címmel 2011. június 16-17. között kerül megrendezésre a XXV. Duna Hidrológiai Konferencia.

 

Tovább információk elérhetők itt.

2011. június 14.

Az 1972-ben meghirdetett, évenként megünneplésre kerülő világnap célja (World Environment Day – WED), hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosságra. A kezdeményezés útján az ENSZ próbálja tudatosítani, hogy a társadalom minden tagjának felelősségteljesen kell gondolnia a környezetére és aktívan be kell kapcsolódnia annak a védelmébe. Az idei év témája, "Erdők: a természet a szolgálatodban" Az erdők nemzetközi évének szellemiségében került meghirdetésre.

 

További információk elérhetők itt.

További információk Az erdők nemzetközi évéről elérhetők itt.

2011. június 1.

Megjelent „A World of Science” című, az UNESCO természettudományok területén kifejtett tevékenységéről hírt adó, negyedévenként megjelenő folyóirat aktuális száma.

 

A publikáció elérhető itt.

2011. május 30.

A Nemzetközi Hidrológiai Program (International Hydrological Programme) legújabb kiadványa a globális felmelegedés és az urbanizáció által bekövetkezett változások a vízkészletekre gyakorolt hatásait vizsgálja. Kihangsúlyozza, hogy a fenntartható vízgazdálkodás interdiszciplináris voltából kifolyólag nemzetközi együttműködés tárgyát kell, hogy képezze.

 

A publikáció elérhető itt.

2011. május 30.

A kulturális sokszínűség május 21-i nemzetközi napját követő, május 22-i biodiverzitás nap, az ENSZ által meghirdetett Biodiverzitás Évtized kezdőnapja is egyben. További információk elérhetők itt. / This 2011 International Biological Diversity Day marks the launch of the United Nations Decade on Biodiversity. The Day is preceded by the World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development on 21 May 2011.
2011. május 23.

A Kémia Nemzetközi Éve keretében, a víz világnapján útjára indult „A víz: kémiai megoldás” (Water: A Chemical Solution) című nemzetközi kísérletsorozat. A program célja, hogy diákok szerte a világon részt vegyenek olyan foglalkozásokban, melyek segítenek rávilágítani arra, hogy a kémia meghatározó szerepet játszik a vízminőség vizsgálatában, fenntartásában és a víz tisztításában.
2011. március 30.

"Európa, Japán és az USA még mindig uralja a kutatás és fejlesztés (K+F) területét, de a feltörekvő gazdaságok, leginkább Kína, szorosan követik őket"- ez az egyik fontos következtetése az UNESCO tavaly évvégi tudomány-jelentésének, amely letölthető a központi honlapról./

Europe, Japan and the USA (the Triad) may still dominate research and development (R&D) but they are increasingly being challenged by the emerging economies and above all by China. This is just one of the findings of the UNESCO Science Report 2010 launched in Paris on 10 November 2010.

2011. január 10.

A nemzetközi szervezet fennállásának 65. évfordulója alkalmából a főigazgató üzenete itt olvasható.

További információk az ünnepi programokról és kiadványokról a központi honlapon találhatók.

2011. január 10.


 

Az UNESCO kezdeményezésére 2001. óta ünnepeljük világszerte a Tudomány Világnapját november 10-én. A 2010-es Kultúrák Közeledésének Éve alkalmából a szervezet kihangsúlyozza, hogy a tudománynak is komoly szerepe van az emberek közötti együttműködés elősegítésében, és ezáltal egymás kölcsönös megértésében:

http://portal.unesco.org/science/en/ev.php-URL_ID=9069&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

2010. november 9.

A 2010. november 4-5-én megrendezésre került 2010 Global Round Table - "Limits to sustainability" konferencia a Magyar UNESCO Bizottság részvételével zajlott, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök üzenete a program alkalmából itt olvasható.
2010. november 5.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Budapesti Francia Intézet közös szervezésében megvalósuló programsorozat részletes programja és a jelentkezési lap letölthető innen.
2010. november 5.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Dr. Navracsics Tibor hivatalában fogadta a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű program díjazottjait. A kötetlen találkozón – amelyen Nagy Anna kormányszóvivő is jelen volt -- a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: fontos felhívni a figyelmet a tudományos életben kiemelkedőt nyújtó, tehetséges magyar kutatók munkájára.
2010. november 5.

A Kémiai Tudományok Nemzetközi Szervezete (IUPAC: International Union of Pure and Applied Chemistry) 2007-ben határozott úgy, hogy a 2011. esztendőt a Kémia Nemzetközi Évének tekinti. Egy évre rá az UNESCO Végrehajtó Bizottsága e határozatot egyhangúan elfogadta, s ennek nyomán az Egyesült Nemzetek (UN General Assembly) 2008 decemberében a címben jelzett jelmondattal a 2011. esztendőt a Kémia Nemzetközi Évének nyilvánította. Ennek az évnek kiválasztását indokolta, hogy ez lesz a századik évfordulója Marie Sklodowska Curie Nobel díjjal való kitüntetésének és az International Association of Chemical Societies megalapításának.

 

A Nemzetközi Év hazai programját sajtótájékoztató keretében mutatják be 2010. november 5-én az MTA könyvtárában, amelyre a meghívó itt tekinthető meg. A nemzetközi program a www.chemistry2011.org címen található meg.

2010. november 4.

2010. október 28-án nyolcadik alkalommal került sor a L’ORÉAL Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság közös programjában meghirdetett ösztöndíjak átadására. Az 2003-ban indított ösztöndíjprogramban olyan 30, 35 és 45 év alatti kutató nők nyújthatták be pályázatukat, akik a magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.
2010. október 28.


A Fenntarthatósági Nap egy rendhagyó szakmai konferencia és kiállítás, aminek fő célcsoportjai a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Bővebb információ: http://www.fenntarthatonap.hu/

2010. szeptember 23.

2010. szeptember 17-19. között került megrendezésre az I. Tudományfesztivál Budapesten, amelynek legfontosabb célja a TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTÉS volt látványos, népszerűsítő, interaktív formában. Az eseményt megnyitó előadást Balázs Ervin professzor, a Magyar UNESCO Bizottság alelnöke tartotta, "Tudomány a XXI. Században" címmel.

További részletekről itt tájékozódhat: www.tudományfesztival.hu

2010. szeptember 20.

Az ENO (Environment Online) egy finnországi székhelyű globális virtuális iskola és hálózat, amely a fenntartható fejlődést kívánja elősegíteni. 2000 óta működik, programjaikban az elmúlt években 150 országból több ezer iskola vett részt. Az akciójuk keretén belül ez idáig 4 millió fát ültettek, céljuk, hogy 2017-re ezt a számot 100 millióra emeljék.


További információk elérhetők itt.

2010. augusztus 24.

Az Ásványtani Világkongresszust (IMA GM) négyévente rendezik meg, Európára 8‐16 évente kerül sor. A rendezési jogot erős versenyben (pl. Párizs), 1988. óta tartó szervezési munkával, több pályázati lépcső megtétele után nyerte el Budapest, ill. a magyar vezetésű Közép‐Európai Szervező Konzorcium. A konferencia Szervező Bizottsága csakúgy, mint a lebonyolításban segítő 75 diák önkéntes példás nemzetközi összefogásról ad tanúbizonyságot; 10 közép‐ és közép‐kelet‐európai ország, így Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia is képviselteti magát.

További információk: www.ima2010.hu A konferencia kísérő programja a XXV. Budapesti Nemzetközi Ásvány- és Ékszerkiállítás, amely augusztus 27-29. között kerül megrendezésre a Vasúttörténeti Parkban.

2010. augusztus 19.

A IV Nemzetközi Konferencia "Környezetvédelem és Oktatás Lettországban és Európában" címmel 2010. október 22-én kerül megrendezésre Jelgava-ban, Lettországban. / The 4th International Conference “Environmental Science and Education in Latvia and Europe” to be held in Jelgava, Latvia, on October 22, 2010.

2010. július 21.

2010. július 2-3. között a Nemzetközi Hidrológiai Program és a Nemzetközi Hidrológiai Szövetség 10. alkalommal megrendezett találkozójára kerül sor. Az idei esemény, amelyen nemzetközileg elismert szakemberek a „hydrocomplexity” kérdésével kívánnak foglalkozni Kovács György hidrológus nevét viseli.

 

További információk elérhetők itt.

2010. július 2.

Message from Irina Bokova, Director-General of UNESCO on the occasion of the World Environment Day 2010, 5 June 2010

 

2010. június 4.

A 2010. május 30. és június 3. között Svájcban megrendezésre kerülő konferencia a világ egyik legrangosabb katasztrófa-megelőzéssel és annak kárainak enyhítésével foglalkozó eseménye. Különböző szakterületek képviselői arra keresik a választ, hogy miként lehet hatásosabban kezelni a katasztrófákat, enyhíteni azok kárait és felkészülni a klímaváltozásra.


További információk a konferenciáról elérhetők itt.

 
2010. május 17.

UNESCO-IHP előirányozza egy hálózat létrehozását, amely példák útján kívánja megmutatni, hogy a fenntartható vízgazdálkodás érdekében hogyan lehet felismerni, meghatározni és fejleszteni a víz, a bióta és a szociális rendszerek közötti kapcsolatokat.


További információk elérhetők itt.

2010. április 26.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) április 7-én az Egészség Világnapját ünnepli. További infomrációk elérhetők az UNESCO párizsi honlapján.

2010. április 7.

"A World of Science" 2010. áprilisi-júniusi száma letölthető az UNESCO honlapjáról.
2010. április 6.

Az idei témanap a vízminőséget állítja a középpontba, részletes információk letölthetők innen.
2010. március 22.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet