Társadalomtudomány
UNESCO.HU

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola és a Filozófia Világnapja

2011. április 7.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Filozófia világnapját először 2002. november 21-én ünnepelték meg, az UNESCO korábbi főigazgatója, Koichiro Matsuura kezdeményezésére. Ekkor jelölték ki a Filozófia világnapjának minden esztendő novemberének harmadik csütörtökét. 2007 novemberétől a filozófiai gondolkodást serkentő programjaival az Új Akropolisz Filozófiai Iskola is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez.

 

További információk az Új Akropolisz Filozófiai Iskola programjairól elérhetők a honlapjukon.


Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működik. Küldetésének tekinti azt, hogy terjessze a világban a filozófiai életmódot, ami alternatíva az anyagelvűséggel szemben.

Az Új Akropolisz alapítója, Jorge A. Livraga szerint városaink felgyorsult életritmusa, a természettel való kapcsolat hiánya, felszínes viszonyaink és kommunikációnk, ötletszerű és haszonleső céljaink elaltatták az emberi lelket. A gazdasági érdekek minden mást háttérbe szorítanak és egyre inkább feledésbe merülnek a nemrég még szilárdnak tűnő erkölcsi értékek.

Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására jött létre az Új Akropolisz, ami a szellemi kincsek fennmaradásáért cselekszik és a filozófiát az ember teljességére törekvő életmódnak tekinti.

 

Gyor_lecture_02

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet