Társadalomtudomány
UNESCO.HU

AZ UNESCO COMEST programja

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

comestA tudomány- és technológiaetikai bizottságot (COMEST) az UNESCO 29. Közgyűlése hívta életre 1997-ben azzal a céllal, hogy tudományos alapon dolgozza ki a tudomány- és technológiaetika irányelveit, ezzel megerősítse a tudósokat, kutatókat abban a törekvésükben, hogy szellemi munkájukat etikai dimenzióval is bővítsék.A COMEST Nemzeti Albizottsága 2004. szeptember 24-én alakult meg a Magyar UNESCO Bizottság égisze alatt a Magyar Tudományos Akadémián. A politika-semleges tanácsadó testület részt vesz az UNESCO COMEST Bizottság munkájában, ajánlásokat fogalmaz meg a hazai döntéshozók számára, továbbá célul tűzi ki, hogy regionális együttműködést építsen ki a közép-európai térség országaival, valamint a Velencében működő regionális UNESCO központtal.

A tudomány- és technológiaetikai bizottságot az UNESCO 29. Közgyűlése hívta életre 1997-ben azzal a céllal, hogy tudományos alapon dolgozza ki a tudomány- és technológiaetika irányelveit, ezzel megerősítse a tudósokat, kutatókat abban a törekvésükben, hogy szellemi munkájukat etikai dimenzióval is bővítsék. A COMEST működésével kapcsolatos további részletes információ, különböző tanulmányok online kiadványok a www.unesco.org/comest honlapon találhatók.

A COMEST program leírása

A tudomány- és technológiaetikai bizottságot az UNESCO 29. Közgyűlése hívta életre 1997-ben azzal a céllal, hogy tudományos alapon dolgozza ki a tudomány- és technológiaetika irányelveit, ezzel megerősítse a tudósokat, kutatókat abban a törekvésükben, hogy szellemi munkájukat etikai dimenzióval is bővítsék.

A COMEST mandátuma szerint:

  • Az UNESCO egyik tanácsadó testülete
  • Gondolatok és tapasztalatok cseréjéhez teret adó szellemi fórum
  • Felhívja a figyelmet az emberiséget fenyegető veszélyekre
  • Elősegíti a párbeszédet a tudományos közösségek, döntéshozók és a társadalom között

A fenti célok megvalósítása érdekében az alábbi fő területekkel kapcsolatos etikai vonatkozású kérdésekre összpontosít:

  • Édesvíz
  • Környezetvédelem
  • Világűr
  • Energia
  • Tudományos képzés
  • Információs társadalom

Teaching Ethics to Science and Engineering Students Beszámoló a Koppenhágai Egyetemen 2005. április 15-16-án rendezett 'Teaching Ethics to Science and Engineering Students' témájú nemzetközi konferenciáról, melyet a Centre for Philosophy of Nature and Science Studies, a Dán UNESCO Bizottság, a Centre for Ethics and Law in Nature and Society, Kopenhágai Egyetem, a Dán UNESCO Bizottság, az INES (International Network of Engineers and Scientist for global responsibility) szervezett az UNESCO 1999-es World Conference on Science ajánlásának megfelelő, etikai tekintetben azt folytató rendezvényként.


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet