Társadalomtudomány
UNESCO.HU

„Közös gondolkodás a jövőnkről – Felelősségünk táguló körei” címmel szervez közös konferenciát meghívott résztvevőkkel a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság

2019. április 26.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Időpont: 2019. június 12-13.

Helyszín: Tihanyi Bencés Apátság

 

2014-ben került először megrendezésre Tihanyban az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében létrejött vallásközi konferencia.


A konferenciákon különböző vallások és vallásfelekezetek, valamint a közélet képviselői tartottak előadásokat és cseréltek eszmét hazánk és az emberiség jövőjét meghatározó kérdésekről, melynek nemzetközi kontextusa 2016-tól a 2030-ig szóló fenntartható fejlődési keretrendszer volt. A konferenciák minden alkalommal zárónyilatkozat elfogadásával értek véget.

Az eddig lezajlott konferenciák címei jól mutatják a párbeszéd elindításakor kitűzött célokat:

  • "Nostra Aetate – Közös jövőnk– Közös felelősségünk" (2014)
  • „Közös úton – Az európai vallások helyzete, a magyarországi hívő közösségek együttélése” (2015)
  • Közös gondolkodás a jövőnkről – Konferencia az ember és környezete egységéről (2016)
  • Közös gondolkodás a jövőnkről – Konferencia az ember és környezete kulturális és morális egységéről (2017)

2019. június 12-13-án immár ötödik alkalommal valósul meg vallásközi konferenciánk, amelynek ismét a Tihanyi Bencés Apátság ad otthont. Az idei esemény témája: „Közös gondolkodás a jövőnkről – Felelősségünk táguló körei”, ami szorosan kapcsolódik a legutóbbi konferencián alapul vett dokumentumokhoz, úgymint az ENSZ által 2015-ben elfogadott a Világunk átalakítása: Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 c. programhoz, illetve Ferenc pápa Laudato si’ enciklikájához.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet