Társadalomtudomány
UNESCO.HU

Interjú az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnökével / Interview with the Chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO

2014. május 29.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Semmelweis Alumni 2014. április 24-ei teadélután vendége a Semmelweis Egyetem egykori rektora, az egészségügyi menedzserképzés elindítója, korábbi nemzeti erőforrás miniszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Réthelyi Miklós professzor úr volt. A Bizottság idei programjai közül kiemelte a holokauszt 70. évfordulója alkalmából, Tihanyban rendezett keresztény-zsidó vallásközi konferenciát, amelyről a katolikus rádióban is beszámolt. 

Részlet az interjúból:

Az UNESCO-s tevékenységéről mondana néhány szót?

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), amely 1945-ben alakult, közvetlenül a világháború után, az ENSZ egyik, az egész Földet átölelő, szakosított szervezete. A szervezet működésében a tudományt az UNESCO első elnöke Julian Huxley hangsúlyozta, aki nagyon fontosnak tartotta azt, hogy a szervezet fejlődjön és eltökélten a jövő felé forduljon. A Magyar Nemzeti Bizottságnak vagyok az elnöke, a titkárság az Emberi Erőforrások Minisztériumának egységeként működik. Az UNESCO betűinek megfelelően nevelésügyi (E), természet- és társadalomtudományi (S), kulturális (C) is informatikai bizottságokban folyik a munka. Ebbe a rendszerbe illeszkedik be a Magyar Világörökség Bizottság és a Szellemi Kulturális Örökség hivatala is. A Magyar nemzeti Bizottság a kormány tanácsadó szerve. Balog Zoltán miniszter úr képviseli az UNESCO érdekeit a kormányban, kapcsolatban van a Párizsba kirendelt magyar külképviselettel. A kétirányú kapcsolatban folyó munkához nyújtják a szakmai tanácsot az egyes szakbizottságok. Hogy az itthoni munkáink közül is néhány példát említsek: a holokauszt 70. évfordulója alakalmából keresztény-zsidó vallásközi konferenciát rendeztünk Tihanyban. Tavaly ünnepelhettük a Semmelweis-dokumentumoknak az UNESCO világemlékezet listára kerülését. 2015 az UNESCO által meghirdetett Semmelweis-év lesz. Az UNESCO támogatja az öko-iskolák rendszerét. A protestáns egyházak készülnek a reformáció 500. évfordulójának megünneplésére, ebben a munkában és az előkészületekben is közreműködünk.

Mit várhatunk az előbb említett Semmelweis-évtől?

Amikor 1994-ben az orvosképzés 225 éves volt, én voltam az egyetem rektora. Időben elkezdtük, mégis nagyon nehézkesen indult az ünnepség szervezése. Készült egy kiállítás az egyetem történetéről, és meghívtuk a társegyetemek vezetőit is, de az egyetemen kicsi volt az érdeklődés. Éppen ezért jó lenne, ha ezúttal jobban fel lehetne készülni a 250. évforduló megünneplésére, és az egészet egy figyelemfelkeltő bevezetés előzné meg. Például, a Semmelweis-serleget 1906-ban alapították, 2016-ban tehát ünnepelhetnénk a serleg 110 éves évfordulóját. A serleg az egyetem egyik szimbóluma volt, a gyönyörűen megkomponált ünnepi eseményen serleg-beszédet tartottak a kor kiváló professzorai. Semmelweisről elneveztek egy kisbolygót is, ezért hívhatnánk csillagászokat, hogy ezt mutassák be. Továbbá ismert a Semmelweis-reflex, ami egy viselkedésbeli zavar. Egy szokatlan, új ötlet hallatán könnyen mondjuk azt, hogy nem érdekel, mivel annyira távol esik az eddig jól ismert gondolkodási rendszerétől. A nevet azért kapta, mert Semmelweis olyan egyszerű módon próbált megoldani egy kritikus jelenséget, hogy a körülállók azt mondták, ez így nem lehet igaz. Zárt gondolati rendszer uralkodott, és ehhez nem fért hozzá Semmelweis zseniális ötlete. Angliában a menedzsereket tanítják arra, hogy ne legyenek a Semmelweis-reflex áldozatai, és igenis figyeljenek oda a beosztottaik ötleteire. További példaként említeném a Semmelweis-szobrot a Rókus Kórház előtt, aminek a történetéről is érdekes lenne előadást hallgatni. 2018-ban pedig Semmelweis Ignác születésének 100 éves évfordulója lesz. Tehát el lehetne indítani egy olyan programsorozatot – felmutatva egyetemünk világszerte tisztelt névadóját -, amely végül 2019-ben teljesedne ki. Ugyanis akkor lesz az orvosképzés 250. évfordulója és a Semmelweis Egyetem (ilyen néven) 50 éves évfordulója. Rektor urat szeretném megnyerni ennek az ötletnek, ehhez rendezem most az írásos anyagot. Bízom benne, hogy minél több embert megérint, magával ragad majd a készülődés és az ünnep, a hallgatókat is természetesen.

Az UNESCO nemzetközi célkitűzései között szerepel az emberi jogok betartatása. Van-e olyan projekt vagy ügy, ami mellett a Magyar Bizottság ki tud állni?

Ez nem feladata az UNESCO-nak, mert az UNESCO, mint már mondtam, inkább a kultúra, az oktatás és a tudomány területén tevékenykedik. Szilárd Leó halálának 50. évfordulóját ünnepelhetjük idén, kezdeményezésünkre a Magyar Tudományos Akadémián lesz ezzel kapcsolatban egy tudományos tanácskozás.

Ahogy korábban említette az UNESCO a kormány tanácsadását látja el. A kormány mennyire tudja az UNESCO tanácsait fogadni? Mennyire szoros ez az együttműködés?

Igazán jó a kapcsolat. Elismernek a szervezet ügyének hazai terjesztése és népszerűsítése miatt. Az UNESCO egy sor emlékévet hirdet meg, az ezeken való közreműködésben kérdezzük a szakbizottságokat, a közös véleményt továbbítjuk a kormány felé. Arra nincs garancia persze, hogy ha adunk egy tanácsot, azt meg is fogadják, de ilyenkor dolgozni kell a következőn.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet