Társadalomtudomány
UNESCO.HU

Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében

2017. január 19.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2016 őszén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében indult útjára a Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről, melynek 2017. első félévi felhívása alább olvasható.

„Az emberiség jövője, melyet jelenben hozott döntéseinkkel lépésről-lépésre alakítunk, jórészt attól függ, hogy a világ híreinek személytelenül hangzó mondatai közt felfedezzük-e a hatékony személyes cselekvés lehetőségét, és van-e indíttatásunk ezek megvalósítására.”
(Béres Tamás)

A globális ökológiai katasztrófa javában zajlik, társadalmi-gazdasági okai sem ismeretlenek. A felnövekvő nemzedéknek a klímaváltozás, túlnépesedés, talaj- és erdőpusztulás, ivóvíz-hiány, növekvő környezetszennyezés, hanyatló biodiverzitás körülményei között kell majd emberhez méltó életet élnie. Az erre való felkészülés nem a tudnivalók egyike: ezen múlik civilizációnk fennmaradása. A hazai felsőoktatásban mégis csak elvétve esik szó ilyesmiről.
Ezen a helyzeten próbál változtatni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és az ELTE Humánökológia Szak kezdeményezése. Egyetemközi szakkollégiumot hoztunk létre a globális együttélés és a környezeti válság kérdéseinek tanulmányozására, ahol a résztvevők tájékozódását a társadalom- és természettudományok különféle területein jártas szakemberek segítik. Meggyőződésünk, hogy az itt elsajátítható ismeretek nélkülözhetetlenek a jövő értelmisége számára: elősegítik, hogy ki-ki a maga hivatásának megfelelő választ találjon évszázadunk nagy kérdéseire.


Szeretettel várjuk a jelentkezőket a tavaszi félévben induló kurzusainkra:
A fejlődéstől a fenntarthatóságig tatk-szk 01 (szerda 16-17.30)
Lányi András egyetemi docens, ELTE TÁTK

Környezet-etikai döntések, személyes életstratégiák tatk-szk 03 (szerda 18-19.30)
Béres Tamás egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem

Ökológiai rendszerelmélet – és gyakorlat (kutatószeminárium) tatk-szk 04 (csütörtök 16-17.30)
Kuslits Béla PhD hallgató, Corvinus Egyetem

Bioszféra-krízis és környezetvédelem a Kárpát-medencében tatk-szk 02 (csütörtök 18-19.30)
előadássorozat az egyes szakterületek vezető szakembereinek közreműködésével

A foglalkozások az ELTE TÁTK-n lesznek: Budapest, XI. Pázmány sétány 1/a, északi tömb 6.86-os terem. Azok az egyetemisták, akik a szakkollégium tagjai kívánnak lenni, és nem több, mint 4 szemeszter folyamán legalább 6 kurzus elvégzésére kötelezettséget vállalnak, azok a szakkollégiumi tagságról tanúsítványt kapnak. Az egyes kurzusok azonban ettől függetlenül is felvehetők, néhány budapesti egyetem tanrendjén hivatalosan is meghirdetésre kerülnek.

Jelentkezéseteket az alábbi címen várjuk: kollegium@humanokologia.hu.

További információk a www.humanokologia.hu honlapon találhatók.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet