Társadalomtudomány
UNESCO.HU

A filozófia világnapja a magyarországi Új Akropolisz szervezésében / World Philosophy Day in the organization of New Acropolis Hungary

2014. november 17.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola a filozófia világnapja alkalmából, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának támogatásával 2014. november 22-én és 23-án ingyenes hétvégi programokkal várja látogatóit. A bölcsességkeresés gyakorlati hasznáról és a jó minőségű élet eléréséről idén egy filozófiai világklasszis, Platón gondolatain keresztül nyerhetnek az érdeklődök betekintést.

EN: In November 2014, under the auspices of the Hungarian National Commission for UNESCO, different programs will be organized by New Acropolis Philosophy School Hungary to celebrate the World Philosophy Day

A filozófia világnapja az Új Akropoliszban

Az UNESCO kezdeményezte A filozófia világnapja alkalmából az Új Akropolisz Filozófiai Iskola 2014. november 22-én és 23-án ingyenes hétvégi programokkal várja látogatóit. A bölcsességkeresés gyakorlati hasznáról és a jó minőségű élet eléréséről idén egy filozófiai világklasszis, Platón gondolatain keresztül nyerhetünk betekintést. Aki eddig még nem ismerkedett meg a kalandos életű görög bölcs életművével, szombat délután rögtön hat párbeszédébe is belekóstolhat egy rendhagyó előadóesten, vasárnap este pedig a Barlanghasonlat modern feldolgozását tekintheti meg az Új Akropolisz színjátszóköre előadásában.

Platón 6x7 

2014. november 22. szombat, 18.00

Mire elég 7 perc? Elolvashatunk egy újságcikket, épp megfő egy zacskós leves, és egy-két vicces videó is belefér. De meg lehet-e ismerni egy Platón-párbeszédet hét perc alatt? Az Új Akropoliszban A filozófia világnapján erre teszünk kísérletet.

Ezekben a művekben ugyanis a beszélgetéseket irányító Szókratész a súlyos témákat meghazudtoló egyszerűséggel társalog, és zavarba ejtő kérdéseken, szemléletes hasonlatokon és sokunkat foglalkoztató erkölcsi dilemmákon át vezeti beszélgetőtársait a dialektika (tanító párbeszéd) útján új nézőpontok felé. A rövid előadásokon nemcsak a dialógusok legfontosabb kérdéseire térünk ki, hanem próbára is tesszük, hogy vajon van-e, s ha igen, milyen mondanivalójuk a mai ember számára. Van-e például örök szerelem? (A lakoma, avagy a Jó szeretetéről) Az ember egy eszes állat vagy megtestesült Lélek? (Első Alkibiadész, avagy az emberi természetről) Hogyan lehet szánt szándékkal jobbá válni? (Menón, avagy az erény taníthatóságáról) Mi teszi a hatalmat rosszá vagy jóvá, és hogyan használható fel helyesen? (Gorgiasz, avagy a hatalom kérdése).

A hétperces kedvcsinálók után pedig „ki is hangosíthatjuk” a megfogalmazódott kérdéseket, és közös beszélgetésben mérhetjük meg nézeteink súlyát.

Barlang Office

színjáték Platón barlanghasonlatából (75 perc)

2014. november 23. vasárnap, 18.00

„Az életben mindig választani kell. Nem lehet minden a miénk.”

„De furcsa szerzet az ember! Alighogy megkötözik vagy bezárják pár napra, máris kétségbeesetten követeli a szabadságot. Azt viszont élvezi, ha saját indulatai, szenvedélyei és tudatlansága verik láncra… Csak azt nevezhetjük evolúciónak, amikor bensőnk átalakításáért fáradozunk. Magunknak kell elűznünk belső árnyainkat. Nem a világot érdemes megváltoztatni, és erre nincs is szükség… A kulcs az emberben van, és az ember mindennek a kulcsa.”

(Jorge Angel Livraga)

Egy profi reklámstúdióba új megrendelés érkezik: készítsenek kisfilmet Platón barlanghasonlatából egy jótékonysági estre. A cég munkatársai a jól bevált rutin szerint fognak hozzá a feladathoz, valami mégis felkavarja az állóvizet… Ahogy megindul az ötletelés, újra szembesülnek az élet alapvető kérdéseivel, amelyeket utoljára kamaszként tettek fel maguknak. Szabadságról-rabságról, életről-halálról, valóságról-illúzióról vitáznak.

– Van-e élet a hétköznapok mókuskerekén túl?
– A magunk fejével gondolkodunk-e?
– Szabad-e egy felnőttnek az álmait követni?

Megannyi kérdés, amelyre a Barlang Urai nem akarják, hogy megleljük saját válaszunkat. Ezért a leghatékonyabb eszközzel térítenek el a kereséstől: önnön gyengeségeinkből szőtt csapdába ejtenek. Vajon a BarlangOffice-ban lesz lehetőség a választásra?

Előadja: Az Új Akropolisz színjátszóköre

A terem korlátozott befogadóképessége miatt, kérjük, hogy a színjátékra előzetesen a regisztracio@ujakropolisz.hu e-mail címen regisztráljanak.

További előadás: december 14. vasárnap, 18.00 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet