Társadalomtudomány
UNESCO.HU

A Filozófia világnapja a magyarországi Új Akropolisz szervezésében

2012. január 24.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A magyarországi Új Akropolisz 2011 novemberében is csatlakozott A Filozófia világnapjának nemzetközi megünnepléséhez. Az országszerte hét helyszínen megrendezett, 22 programból álló programsorozattal a filozófia gyakorlati jelentőségét emelte ki, és elgondolkodásra, tanulásra és közös beszélgetésekre biztatta az összesen mintegy ezer résztvevőt.


A rendezvénysorozat idén is Ariadné fonala című kiállításunk köré épült. A címadás a filozófia eredeti jelentésére utal: a bölcsesség szeretete, ami a nehéz helyzetekben is segít megőrizni emberi méltóságunkat. Ennek szellemében mutattuk be többek között Marcus Aurelius, Platón, Konfuciusz, Giordano Bruno és H. P. Blavatsky világképét és filozófiai tanítását. A kiállítás november összesen hat helyszínen látogathatták az érdeklődők több héten keresztül. A világnap hetében a kiállítási helyszíneken további programokkal is vártuk a látogatóinkat:

Budapesten a Főnix Kultúrműhelyünkben (1085 Rigó u. 6-8.) kedden Firenze, a reneszánsz szellemi műhelye volt a téma. A csütörtökön megrendezett Stand-up filozófia esten a bölcsességkeresés humoros és elgondolkodtató oldalával egyaránt találkozhatott a hallgatóság. A 10-10 perces szösszenetekben sok mindenről szó esett: Senecáról, Buddháról, életről és halálról, zenéről, fociról és állatidomításról – no és persze arról, hogy mi köze mindezeknek a filozófiához. Ugyanezen az estén az ELTE Társadalomtudományi tanszékének épületében a Szakkollégiumok Éjszakája című rendezvényen kvízekkel és beszélgetésekkel vártuk a filozófia iránt érdeklődő egyetemistákat.

Szombaton másik budapesti központunkban, a Hunyadi Kultúrműhelyben Varázslatos filozófia címmel tartottunk beszélgetést a filozófia megújító, inspiráló hatásáról. A legfőbb kérdés az volt, hogy a bölcsesség keresése mi módon segíti elő az egység és összhang megtalálását. Ennek kapcsán az építészet, a pedagógia, a mesekutatás, a muzeológia és a növénytermesztés szakemberei osztották meg azokat a tapasztalataikat, amelyeket a filozófiai elvek saját szakterületükre való alkalmazása során szereztek. Az estét kamarazenei koncerttel zártuk.

Egerben az Agria Park adott otthont kiállításunknak, valamint két filozófiai témájú előadásunknak. Az egyik a természet és az ember kapcsolatáról szólt, a másik Konfuciusz életútját mutatta be, valamint erkölcsi és társadalmi kérdéseket érintő tanításaiba adott betekintést.

Győrött Élet és halál az ókori Egyiptomban című kiállításunkat tekinthették meg vendégeink a Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központjában. November 19-én a kiállítás helyszínén előadást tartottunk az élet értelméről, a mulandóságról és a halálról.

Pécsett a kiállítás a Lovagteremben volt látható, valamint a Sorsunk a kezünkben van, avagy Zrínyi Miklós, a vitézség filozófusa című előadással vártuk az érdeklődőket.

Szegeden, a Concordia Kultúrműhelyben kétnapos előadássorozattal ünnepeltük a filozófia világnapját. Mindkét este témája a szerelem körül forgott. A bölcsesség szerelmeseinek, Platón, Plótinosz, Giordano Bruno, Marsilio Ficino és Erich Fromm gondolatait idéztük fel ebben a mindenkit megmozgató témában.

A témafelvetést félórás beszélgetés követte a jelenlévőkkel, akik kérdeztek, megosztották egymással és az előadóval a gondolataikat, vagy párokban keresték a megoldást a felmerült kérdésekre. A tanulni vágyó nézőközönség itt is megtekinthette Ariadné fonala kiállításunkat.

Székesfehérvárott a kiállításnak a Helyőrségi Klub aulája adott otthont, az ugyanitt lévő központunk Gárdonyi termében pedig élő „hangoskönyvet” hallgathattak látogatóink: Szókratész védőbeszédét olvasta fel Barbély Gábor, székesfehérvári amatőr színész. Az elhangzott részleteket követően az életelvek fontosságáról beszélgetett a közönség. Másnap Az ember, aki fákat ültetett című filmet szintén beszélgetés zárta. Ennek fókuszában az egyéni erőfeszítés és kitartás szerepe volt, amely hosszú távon az egyén és a közösség számára is áldásos hatású.

 

Exhibition_and_talks_Budapest_Hunyadi_Cultural_Center

Lecture_Szeged_Concordia_Cultural_Center

Lecture_University_of_Gyor

Új Akropolisz - http://www.ujakropolisz.hu/ 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet