Társadalomtudomány
UNESCO.HU

Emberi Jogi Rövidfilmverseny Diákoknak 2014 / Student Short Film Competition on Human Rights 2014

2014. június 18.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A „this human world” évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál idei fő témája az integráció, a versenyre Ausztriából, Szlovéniából, Magyarországról, Szlovákiából és Svájcból várják diákok jelentkezését. A pályázat célja arra bátorítani a diákokat, hogy jobban megértsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, és az idei fő témával: a fogyatékkal élők, a társadalom peremére szorultak, a menekültek és a migráns személyek integrációjával kapcsolatban - tanáraikkal együttműködve – rövidfilmet készítsenek. A verseny az ENSZ Bécsi Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Ausztriában lévő irodájának, valamint az Osztrák Szövetségi Művészeti, Kulturális és Oktatási Minisztérium (Média-műveltség osztály) támogatásával kerül megrendezésre.
Nevezési határidő 2014. június 30., a pályázatok beérkezésének határideje 2014. szeptember 30.

EN: The international short film competition for students has been part of this human world for years. The call for submissions for the competition of 2014 is now open, the focus of this year’s Student Short Film Competition on Human Rights is integration. this human worldinvites youths aged 10 to 20 from Austria, Slovenia, Hungary, Slovakia and Switzerland to submit their short films to the programme. More information: http://www.thishumanworld.com/index.php

Osztrák Emberi Jogi Filmfesztivál

www.thishumanworld.com

Schleifmühlgasse 8/14

1040 Vienna

Tel: +43/1/5855888

E-mail: schulfilmprojekt@thishumanworld.com

 

Pályázati Felhívás

Emberi Jogi Rövidfilmverseny Diákoknak 2014

 

A „this human world” évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál szervezői 2014. december első hetében, idén is neves bécsi mozikban rendezik meg a középiskolás diákoknak szóló emberi jogi rövidfilmversenyt. Az idei fő téma az INTEGRÁCIÓ.

A verseny az ENSZ Bécsi Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Ausztriában lévő irodájának, valamint az Osztrák Szövetségi Művészeti, Kulturális és Oktatási Minisztérium (Média-műveltség osztály) támogatásával kerül megrendezésre. A versenyre Ausztriából, Szlovéniából, Magyarországról, Szlovákiából és Svájcból várják diákok jelentkezését, valamint ezekben az országokban népszerűsítik a versenyt.

1. Küldetés és cél

2. Szabályok 3. Zsűri és díjak

4. Segítség

5. Elérhetőség

1.0. Küldetés és cél

1.1. Küldetés

Az Emberi Jogi Rövidfilmverseny Diákoknak 2014 arra bátorítja a diákokat, hogy jobban megértsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (EJENY) és annak 30 cikkét. Továbbá arra, hogy idén a fő témával: a fogyatékkal élők, a társadalom peremére szorultak, a menekültek és a migráns személyek INTEGRÁCIÓJÁVAL kapcsolatban a diákok - tanáraikkal együttműködve – rövidfilmet készítsenek.

1.2. Cél

A verseny célja, hogy a fiatalok emberi jogokkal kapcsolatos ismereteit növelje és lehetőséget biztosítson a diákok számára, hogy filmművészeti szempontból különböző témákat dolgozzanak fel, valamint elkészült műveiket a nagyérdemű közönség előtt is bemutassák a „this human world” filmfesztiválon.

2.0 Szabályok

2.1. Pályázók köre

A versenyre pályázhat minden 10 és 20 éves kor közötti fiatal.

2.2. Nevezési feltételek

A következő műfajokban lehet a filmeket nevezni: mindegyik (játékfilm, dokumentumfilm, animációs film, kísérleti film, megfilmesített fénykép-történet)

A film maximum hossza: 3 perc

A film formátuma: 16:9 képarány

A filmek elkészíthetőek bármilyen az iskola által biztosított vagy a diákok rendelkezésére álló eszközzel. Bármilyen digitális eszköz, a videokamera típusok összes kategóriája használható, beleértve a mobil telefonok kameráit is.

2.3. Nevezési határidő

Nevezni az iskolában felelős projektvezetőknek a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címen keresztül 2014. június 30-ig lehet. Egy osztály több alkotást is benyújtat, ugyanakkor minden pályázati munka külön regisztrációt igényel.

2.4. Pályázatok beérkezésének határideje

A pályázatokat 2014. szeptember 30-ig kell elküldeni DVD-n a „this human world” részére (az 5.2. pontban szereplő címre) vagy (a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre) egy olyan linket kell küldeni, ahonnan letölthető a film. Mindkét opció esetén egy kísérő e-mailt (a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre) is el kell juttatni a szervezőkhöz, amely tartalmazza a film elkészítésében résztvevő diákok nevét és számát, valamint további információt a filmről.

2.5. Jogok

A szervezőnek jogában áll a felhívásra beérkezett műveket közzétenni; a verseny résztvevőinek szintén jogukban áll saját beküldött műveik közzétételéhez.

3.0. Zsűri és a Díjak

3.1. Zsűri

A fesztivál zsűrijét híres osztrák filmrendezők, színészek és a filmipar képviselői alkotják. A zsűri az összes beérkezett filmet értékeli és kiválasztja a győzteseket.

3.2. Díjak

Jelenleg folyamatban van partnereinkkel a díjakkal kapcsolatos egyeztetés. A győztesek a szponzoroktól függően különböző díjazásban részesülnek.

4.0. Segítség

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) oktatási segédlete tanárok részére menekültügy és migráció terén:

http://www.unhcr.at/service/unterrichtsmaterialien.html

http://www.unis.unvienna.org/unis/de/together_strong.html

http://www.unis.unvienna.org/pdf/together_strong/uno_kinderrechte_2010.pdf

http://www.unis.unvienna.org/pdf/together_strong/uno_kinderrechte_quiz_2010.pdf

További ismeretterjesztő anyagok, amiket a BAOBAB bocsát rendelkezésre:

http://www.baobab.at/themenfenster

http://www.baobab.at/images/doku/medien_zum_thema_menschenrechte.pdf

http://www.baobab.at/images/doku/medienzumthemaflucht.pdf

http://www.baobab.at/kinder-dieser-welt-erzaehlen

5.0. Elérhetőség

5.1. Weblap

További információ itt érhető el: http://www.thishumanworld.com (menüpont: this human world-Competition). A 2009, 2010, 2011, 2012 és 2013. év nyertes filmjei szintén megtekinthetőek ezen a honlapon.

5.2. Kapcsolattartó személy

További kérdés esetén kérjük, keresse a következő személyt:

Lisa Wegenstein, a this human world iskolai projekt tagja:

this human world

Schleifmühlgasse 8/14 1040 Vienna

E-mail: schulfilmprojekt@thishumanworld.com Tel.: +43/1/5855888

thishumanworld2014

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet