Társadalomtudomány
UNESCO.HU

Bioetika az UNESCO-ban - tudományetikai alapdokumentumok magyar nyelven

2009. január 1.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Magyarul is hozzáférhetőek az UNESCO bioetikai tárgyú nyilatkozatai: "Az emberi génállomány és az emberi jogok..." valamint "A bioetika és az emberi jogok egyetemes nyilatkozata", továbbá a "Nemzetközi nyilatkozat a humángenetikai adatokról".

Magyarul is hozzáférhetőek az UNESCO bioetikai tárgyú nyilatkozatai: 'Az emberi génállomány és az emberi jogok...' valamint 'A bioetika és az emberi jogok egyetemes nyilatkozata', továbbá a 'Nemzetközi nyilatkozat a humángenetikai adatokról'.

Az UNESCO az ENSZ szakosított intézményeként már 1970 óta foglalkozik tudományetikával. A nemzetközi szervezet az elmúlt évtizedek során elsőbbségi szerepet szerzett a bioetika területén, s kiemelt szerepet játszik a normaalkotó tevékenységben is.

Manapság, amikor a közgondolkodásban, a nyilvánosságban, a tömegkommunikáció hírei között mind jelentősebb szerepet kapnak a bioetika kérdései, az alapdokumentumokat egybegyűjtő szöveggyűjtemény nem csupán társadalomtudósok és jogászok érdeklődésére tarthat számot, hanem valamennyi, a téma iránt elkötelezett olvasóéra.

A szöveggyűjtemény nyomtatott formában hozzáférhető a CEU könyvtárában, kereshető katalógusból, valamint letölthető a Közép-Európa Egyetem intézete, a CELAB (Center for Ethics and Law in Biomedicine) honlapjáról.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet