Társadalomtudomány
UNESCO.HU

50 éves az Afrikai Unió - François Hollande francia elnök UNESCO békedíjat kapott / 50th Anniversary of the African Union - French President François Hollande awarded UNESCO peace prize

2013. június 6.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója gratulációját fejezte ki az Afrikai Unió fennállásának 50. évfordulója alkalmából. Minthogy Afrika egyike az UNESCO kiemelt prioritásainak, az UNESCO kezdetektől együttműködik az Afrikai Egység Szervezetével – később Afrikai Unióval - és támogatja a szervezet regionális integrációért és pán-afrikai együttműködésért végzett munkáját.
François Hollande francia elnök szerdán, a párizsi UNESCO Központban vehette át a Félix Houphouët-Boigny Békedíjat, amiért idén januárban megfékezte az észak-mali felkelőket, valamint békét és stabilitást teremtett a térségben.
Az UNESCO Afrikával kapcsolatos munkájáról, valamint a François Hollande francia elnök által kapott Félix Houphouët-Boigny Békedíjról további információk alább olvashatók.


EN: UNESCO Director-General, Irina Bokova, presents her congratulations to all African women and men on the occasion of the 50th anniversary of the African Union. As one of its global priorities, UNESCO has worked closely with the Organization of African Unity since its creation, supporting its work to deepen regional integration, pan-African cooperation and inclusive development.

More information on the 50th Anniversary of the African Union and the cooperation between UNESCO and the Organization of African Unity please visit the UNESCO site.
President Hollande received the 2013 Félix Houphouët-Boigny Peace Prize at UNESCO headquarters in Paris for taking action in January to end the control of insurgents in Northern Mali and bring peace and stability to the region.

More information on President Hollande's Félix Houphouët-Boigny Peace Prize is available at the UNESCO website.


François Hollande UNESCO békedíjat kapott az afrikai beavatkozásért

 

François Hollande francia elnök szerdán, a párizsi UNESCO Központban vehette át a Félix Houphouët-Boigny Békedíjat, amiért idén januárban megfékezte az észak-mali felkelőket, valamint békét és stabilitást teremtett a térségben.

Az eseményen számos nyugat-afrikai és Száhel-övezeti ország képviselője is jelen volt.

Dioncounda Traoré háláját fejezte ki a francia elnöknek, és a mali francia beavatkozást „az emberi szolidaritás új fejezetének” nevezte, valamint hangsúlyozta, hogy Hollande a mali nép által üdvözölt felszabadítóként távozott Timbuktuból.

A díj a békeoklevél és aranyérem mellett 150 000 dollárnyi pénzösszeggel is jár, amelyet az elnök jótékony célra fordít: egy afrikai nőket segítő alapítványt, illetve háborús veteránokat segít majd vele.

Köszönőbeszédében François Hollande elismerőleg szólt az UNESCO munkájának erejéről. Azt mondta: „Amikor az UNESCO a franciaajkú világnak oly kedves soknyelvűséget gyakorolja, hű marad a küldetéséhez. Amikor az UNESCO a nők emancipációját helyezi az oktatás központjába, példát mutat. Amikor a kultúrát helyezi munkája középpontjába, a jövőbe lát. Amikor világszerte a többelvűséget és az információhoz való hozzáférést védelmezi, az UNESCO felszabadít. Ezért az, hogy itt, az UNESCO Központban vehetem át a Houphouët-Boigny-díjat, különleges üzenetet hordoz.

Irina Bokova beszédében azt mondta, hogy büszkének kell lennünk Franciaország döntésére, hogy Traoré elnök kérésére, az ENSZ támogatásával kiállt Mali mellett, megvédte az ott élő népeket és az országuk kultúráját. Hangsúlyozta, hogy minden kultúrának vannak egyetemes értékei, és mindegyikre szükségünk van, hogy teljességgel önmagunk lehessünk, és teljességgel emberek maradhassunk.

Az UNESCO főigazgatója szerint az örökségvédelem a béke kultúrájának megalkotását jelenti. Kiemelte, hogy a kultúra nem csupán emlékművekről szól. Szavai szerint a kultúra védelme azt jelenti, hogy az embereket védjük meg, és elég erőt és önbizalmat adunk nekik, hogy a jövőbe tekintve tiszta lappal indulhassanak.

Az UNESCO által 1989-ben alapított Félix Houphouët-Boigny Békedíját olyan személyeknek és szervezeteknek ítélik oda, akik jelentősen hozzájárultak a világ békéjéhez és stabilitásához. Hollande elnök olyan díjazottakat követ a sorban, mint Nelson Mandela, Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Yasser Arafat és Luiz Inácio Lula da Silva.

 

Forrás: http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/french_president_francois_hollande_awarded_unesco_peace_prize_for_action_in_africa/ 

 

 

AU

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója gratulációját fejezte ki az Afrikai Unió fennállásának 50. évfordulója alkalmából. Minthogy Afrika egyike az UNESCO kiemelt prioritásainak, az UNESCO kezdetektől együttműködik az Afrikai Egység Szervezetével – később Afrikai Unióval - és támogatja a szervezet regionális integrációért és pán-afrikai együttműködésért végzett munkáját.
További információk az évfordulóval kapcsolatban: http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/unesco_congratulates_the_african_union_on_its_50th_anniversary/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet