Társadalomtudomány
UNESCO.HU

2011 a Kémia Nemzetközi Éve

2010. január 1.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2011-et a Kémia Nemzetközi Évévé nyilvánította az ENSZ 63. közgyűlése. Ebben az évben lesz száz éve annak, hogy Mme Maria Sklodowska Curie megkapta a kémiai Nobel-díjat. A centenárium alkalmat teremt arra is, hogy megünnepeljék a nők "térhódítását".

2011-et a Kémia Nemzetközi Évévé (International Year of Chemistry) nyilvánította az ENSZ 63. közgyűlése.

2011-ben lesz száz éve annak, hogy Mme Maria Sklodowska Curie megkapta a kémiai Nobel-díjat.

A centenárium alkalmat teremt arra is, hogy megünnepeljék a nők "térhódítását", egyre növekvő szerepvállalását a természettudományok területén, s az emlékév egybeesik a Kémiai Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Association of Chemical Societies) alapításának 100. évfordulójával.

A testület az évad keretében megrendezendő események főszervezőjeként az UNESCO-t valamint az Elméleti és Alkalmazott Kémiai Nemzetközi Szervezetet (International Union of Pure and Applied Chemistry) jelölte meg.

A Nemzetközi Év programjaival a szervezők hozzá kívánnak járulni a kémia iránti elkötelezettség és lelkesedés növekedéséhez, különösen a fiatalok körében.

Koichiro Matsuura UNESCO-főigazgató köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a kémia kiemelkedő jelentőségű szerepet játszik majd az alternatív energiaforrások fejlesztésében, valamint a Föld rohamosan növekvő populációjának ellátásában.

Bővebb információk A Kémia Nemzetközi Évéről az UNESCO honlapján.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet