Társadalomtudomány
UNESCO.HU

Az új koronavírussal kapcsolatos intézkedések alapján a 2020. március 20-21-i, miskolci helyszínnel meghirdetett, víz világnapja alkalmából szervezett XXIV. Nemzetközi Úszóverseny elmarad.

2020. március 9.

Miben és kiben bízhatunk? – Az eszmék fenntarthatósága és a kontinenseken átívelő értékek újraértékelése

“In What and Whom Do We Trust? The Sustainability of Ideals and Re-evaluation of Values Across Continents”

2020. február 4.

Időpont: 2019. november 22. (péntek) 16:00 óra

Helyszín: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Az UNESCO által 2002 óta minden év november harmadik csütörtökén ünnepelt világnapot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság a Magyar Filozófiai Társasággal közösen - a Társaság díjátadó eseményével egybekötve - ünnepli meg.
2019. november 11.

Időpont: 2019. november 7-10.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet

 

The dates: 07-10 November 2019

The venue: Bartók Hall in the Institute of Musicology, the Academy of Sciences in the Buda Castle (address: Táncsics M. st. 7, Budapest)

The language of the conference: English.

2019. október 30.

HU: Az idei felhívás témája a környezetetika, azon belül is a klímaváltozás, valamint a környezeti fenntarthatóság etikája.

EN: The theme of this year’s edition of the Prize is „Ethics of Environment” with a specific thematic focus on the ethics of climate change and environmental sustainability.

2019. június 28.

Az UNESCO Mahatma Gandhi Oktatási Intézete a Békéért és Fenntartható Fejlődésért (MGIEP) idén első alkalommal rendezi meg a World Youth Conference on Kindness konferenciáját, Új-Delhiben, Indiában 2019. augusztus 20-23. között. Az UNESCO MGIEP várja az érdeklődő, 18-35 év közötti ifjúsági vezetők pályázatait a világ mindentájáról, hogy közülük százat meghívjanak a konferenciára.
Pályázási határidő: 2019. június 30. (IST 17:00)
2019. június 21.

2019. június 28. - július 6. között

Kőszeg, H-9730 Chernel u. 14.

Részvételi díj: 250 euró / Participation fee: 250 EUR

Jelentkezési határidő: 2019. május 31. (vízumot nem igénylők esetében)

 

HU: Huszonnegyedik alkalommal rendezi meg Nyári Egyetemét a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézetével (ISES) és a Pannon Egyetemmel együttműködve. A nyári egyetem az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Társadalomtudományi Szakbizottságának szakmai partnerségével valósul meg.

EN: Organized by the Institute of Advanced Studies Kőszeg (iASK) and the Institute for Social and European Studies (ISES), in cooperation with the University of Pannonia. Limited scholarships are available for applicants from Central, Eastern, and South-Eastern Europe.

2019. május 23.

Időpont: 2019. június 12-13.

Helyszín: Tihanyi Bencés Apátság

 

2014-ben került először megrendezésre Tihanyban az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárság és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság közös szervezésében létrejött vallásközi konferencia.

2019. április 26.

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának támogatásával, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben megrendezi a 2019-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák önálló vagy iskolai osztályok nevezését várják olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek. A verseny idei témája: „Védjük meg bolygónkat”.
2019. április 8.

Interkulturális örökség és a fenntarthatóság bonyolultsága – Egy jövő-orientált közép-európai megközelítésben címmel indul az UNESCO támogatásával Társadalmi átalakítás menedzsment kurzus Kőszegen az FTI-iASK-ban.

Időpont: 2019. február 11-14. között

Jelentkezési határidő: 2019. január 31.

2019. január 15.

2017 szeptemberében indult útjára és decemberben zárult le az Inspire Women kampány a Nő Arcai Egyesület szervezésében és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával.

2018. március 1.


A Nő Arcai Egyesület mint főszervező a NewU Művész Menedzsment Ügynökség és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával 2017. szeptember-december között „Inspire Women” néven országos kampányt szervez. A kampány nyitórendezvényének időpontja: 2017. szeptember 15-16.

2017. szeptember 6.


A Műhely keretében a hallgatók, tanáraik folyamatos segítségével és a közös foglalkozásokon elsajátítottakat felhasználva, saját választott témáikon kezdenek el dolgozni csoportosan vagy egyénileg. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 8.

2017. július 14.

Az UNESCO 10. Ifjúsági Fórumát az UNESCO párizsi központjában tartják 2017. október 25-26. között, melyre a jelentkezés elindult. Pályázni közvetlenül az UNESCO központjának lehet, a szervezet 2017. Június 25-ig várja elhivatott, motivált 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését.
2017. június 9.

HU: Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy olyan nemzetközi szakpolitika-központú hálózat, melynek célja inspirációt, know-how-t és a legjobb gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között. Kaposvár csatlakozásával a hálózatnak immáron két magyarországi tagja van: Kaposvár mellett Pécs városa, mely 2017-ben bekerült azon városok közé, amik elnyerték az UNESCO 2017. évre kiírt Tanuló Város díját.


EN: The UNESCO Global Network of Learning Cities is an international policy-oriented network providing inspiration, know-how and best practice. With the addition of Kaposvár, the network now has two member cities from Hungary: besides Kaposvár, the city of Pécs is a member of the network, and Pécs is also amongst the cities to receive the UNESCO Learning City Award in 2017.

2017. május 5.

2017. augusztus 31-ig lehet pályázni a Holnap városáért Díj védjegyének a használatára (a regisztrációs határidő: 2017. július 3.)! A pályázat önkéntes és nyilvános.

 

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson be, amelyek már eredményt hoztak; hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. E Program része a 2013-ban alapított nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap városáért Díj.

Hisz nem mindegy, hogy hol, hogyan élünk!

2017. június 15.

HU: Az UNESCO immáron második alkalommal hirdette meg az UNESCO-UNAM Jaime Torres Bodet társadalomtudományi díjra való jelölési lehetőséget.

 

EN: UNESCO invites Members States in consultation with their National Commissions to submit nominations for the UNESCO-UNAM Jaime Torres Bodet Prize in Social Sciences, Humanities and Arts 2017, which will be awarded for the second time in 2017.

2017. április 21.

HU: Az UNESCO párizsi központja idén is meghirdette pályázati lehetőségét a Kalinga Díjra a tudomány népszerűsítéséért. Az 1952-ben alapított díjat a nemzetközi zsűri kétévente egy olyan személynek ítéli oda, akit a tudomány népszerűsítése terén végzett tevékenységéért nemzetközi elismerésre érdemesnek talál.

EN: The UNESCO Kalinga Prize for the Popularization of Science is an international award to reward exceptional contributions made by individuals in communicating science to society and promoting the popularization of science.

2017. március 2.

HU: A 2016. évi Társadalomtudományi Világjelentést a Társadalomtudomány Nemzetközi Tanácsa (International Social Science Council, ISSC) és a Fejlesztési Tanulmányok Intézete (Institute of Development Studies, IDS) készítette, és az UNESCO-val közösen jelentette meg.

 

EN: The World Social Science Report 2016 was prepared by the International Social Science Council (ISSC) and the Institute of Development Studies (IDS), and is co-published with UNESCO.

2017. február 15.

2016 őszén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében indult útjára a Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről, melynek 2017. első félévi felhívása alább olvasható.
2017. január 19.

A Magyar Tudomány Ünnepe, a Magyar Tudományos Akadémia által 13 éve minden én novemberében megrendezett országos programsorozat. Az idei eseménysorozat keretében az érdeklődők részt vehetnek a Nők a tudományban című kerekasztal-beszélgetésen.

2016. november 8.

2016 őszén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében útjára indul a Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről elnevezésű szakkollégium.
2016. szeptember 5.


2016. május 10-én a Semmelweis Kutatói Szalonban Huxley-estre kerül sor, melynek házigazdája dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke.

 

Kapcsolódva az UNESCO – az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – alapításának 70. évfordulójához, három előadásban emlékezünk meg Julian Huxley, zoológus professzorról, az UNESCO első főigazgatójáról, testvéréről, Aldous Huxley világhírű íróról, a Szép új világ szerzőjéről, valamint féltestvérükről, Andrew Huxley Nobel-díjas élettan professzorról, az izomműködés felismerőjéről. A Huxley ősök vonala Charles Darwin felé vezet, anyai ágon Thomas Arnold a rugby-t elindító iskola alapító-igazgatója volt.

 

Részvételi szándékukról kérjük szíveskedjenek visszajelezni a tudomanyos.rektorhelyettes@semmelweis-univ.hu e-mail címen.

2016. március 29.

HU: A Semmelweis Egyetem Baráti Körének március hónapban tartandó rendezvényén Dr. Rákóczi Katalin „Semmelweis Ignác ’Die Aetiologie ...’ című fő művének újabb magyar nyelvű fordítása - gondolatok fordítás közben” című előadására, és Prof. emer. Dr. Réthelyi Miklós elnök „Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság küldetése” című előadására kerül sor.
A rendezvény ideje és helye: 2016. március 30., szerda 17:00 óra; Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ, Beznák Aladár terem (1094 Budapest, Tűzoltó u. 37-47. I. em.; bejárat a Thaly Kálmán u. felől, megközelíthető a Klinikák metróállomástól).

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

2016. március 16.

HU: 2016. február 9-én Párizsban mutatta be az Európai Klubszövetség „Colour? What Colour?” című jelentését, amelynek elkészítését az UNESCO és a Juventus kezdeményezte 2015 novemberében.

 

EN: The report was presented at the General Assembly of the European Club Association, in Paris on 9 February 2016. The report, which was launched by UNESCO and Juventus in November 2015.

2016. február 12.

HU: Az UNESCO a részvételi programot (UNESCO Participation Programme, PP) abból a célból hozta létre, hogy a tagállamok nemzeti, regionális vagy szubregionális, az UNESCO prioritásaival és értékrendjével összhangban álló programjait támogassa. A pályázatot kétévente, kétéves ciklusra írják ki, jelen felhívás a 2016-2017-es időszakra vonatkozik.
A pályázatok beadási határideje Magyarországon, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságához 2016. június 15.


EN: UNESCO’s Participation Programme provides a means of supporting the national, subregional or regional activities of Member States that are in line with the Organization’s Regular Programme priorities. The programme is biennial, the applications received now should be realised in the 2016-2017 period. Deadline for the submissions in Hungary is 15 June 2016. For more information please visit the UNESCO website.
If you are interested in applying for the UNESCO Participation Programme from outside of Hungary, please contact the relevant National Commission for UNESCO for their application criteria and procedures.

2016. február 8.

Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumát az UNESCO 38. Általános Konferenciája keretében, a szervezet párizsi központjában, 2015. október 26-28. között tartotta. A fórum célja, hogy összehozza a szervezet tagállamainak fiataljait a világ minden tájáról annak érdekében, hogy megvitathassák az aktuális ifjúsági problémákat, és stratégiai ajánlásokat tegyenek.

2015. november 26.

HU: A tudományos élet több mint 900 kiemelkedő képviselője, több mint 100 országból érkezett Budapestre a már hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Tudományos Világfórumra, melynek idei témája, a „the enabling power of science” arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a tudomány milyen sokféle módon válhat a társadalom hasznára, és hogyan javíthatja az életünk minőségét.

 

EN: More than 900 scientist from more than 100 countries arrived to Budapest to attend the seventh World Science Forum (WSF), organized under the theme ‘the enabling power of science’, to examine and highlight the many ways in which science improves quality of life for the benefit and advancement of society.

2015. november 10.

HU: Nyolcvanhat éves korában elhunyt hétfőn Samuel Pisar lengyel származású amerikai holokauszt-túlélő, aki ügyvédként és íróként, illetve John F. Kennedy amerikai elnök tanácsadójaként vált ismertté. A hírt kedden közölte a Francia Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa.

 

EN: American lawyer and writer Samuel Pisar, UNESCO Honorary Ambassador, a Holocaust survivor and former adviser to US President John F. Kennedy, has died in New York aged 86, a French Jewish group said Tuesday.

2015. július 30.

HU: 2015. június 21 és július 3. között kerül megrendezésre Kőszegen az ISES 20. Nemzetközi Nyári Egyeteme "Europe 25 <-> 25, Twenty years - Evaluating the past and forecasting the future" címmel. A rendezvény megnyitóján felszólal Dr. Réthelyi Miklós UMNB elnök is. A Nemzetközi Nyári Egyetem 1996 óta kerül megrendezésre Kőszegen a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) szervezésében. A téma mindig az aktuális Európai és globális kérdésekre épül. A Nemzetközi Nyári Egyetem multidiszciplináris és jó lehetőséget nyújt a szakértőknek, kutatóknak, társadalom tudósoknak és diákoknak, hogy találkozzanak és megvitassák az aktuális feladatot és nemzetközi együttműködést. A program elérhető itt.

 

EN: The XX. International Summer University in Kőszeg at the Institute for Social & European Studies (ISES) Foundation will take place from 21 June to 3 July 2015. Since 1996, ISES has organized the International Summer University where the annual topic has always been constructed around contemporary European and global issues. This year, the XX. International Summer University focuses on: Whither Europe? Evaluating the past and forecasting the future. Guest lectures and students are welcomed from all around the world to take part in conversations and presentations surrounding our shared global future and understanding the complexities of present transformations, new partnerships, and growing social and corporate responsibilities. The program can be reached here.

2015. június 19.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Nemzeti Ifjúsági Tanács résztvevőt keres az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumára (9th UNESCO Youth Forum), amelyre az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 38. Általános Konferenciája keretében kerül sor.
Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumát az UNESCO párizsi központjában szervezik meg 2015. október 26-28. között annak érdekében, hogy összehozza a szervezet tagállamainak fiataljait, hogy megvitathassák az aktuális ifjúsági problémákat, és stratégiai ajánlásokat tegyenek.
Az Ifjúsági Fórumot megelőzi egy, az UNESCO európai nemzeti bizottságai által szervezett előkészítő tréning és egyeztető fórum, a Preparatory UNESCO Youth Meeting 2015. október 15-17-én Brüsszelben, melyre szintén a kiválasztott delegált utazik.
Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumának kiemelt témája: Young Global Citizens for a Sustainable Planet.
2015. május 18.

HU: A this human world csapata művészeti és emberi jogi rövidfilmversenyt rendez, amely nyitva áll minden 10 és 20 éves kor közötti középiskolás diák számára. Bármilyen típusú iskola részt vehet a versenyen. Az idei verseny fő témája elsődlegesen a HŐSÖKRE irányul. Nevezni az iskolákban felelős projektvezetőknek lehet 2015. május 30-ig, a pályázatokat 2015. október 10-ig kell benyújtani.


EN: The international short film competition for students has been part of this human world for years. The call for submissions for the competition of 2015 is now open, the focus of this year's competition is intended to refer primarily to the theme of HEROES. The competition is open to all secondary school students, from 10 to 20 years old, deadline for registration is 30 May, and the daedline to submit the participating works for the competition is 10 October 2015.
2015. március 20.

HU: Az Új Akropolisz 2014 novemberében is országos rendezvénnyel ünnepelte A filozófia világnapját az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának támogatásával. A sokszínű programsorozat előadásokkal, beszélgetésekkel, művészeti blokkokkal és önismereti gyakorlatokkal hozta közelebb az emberekhez a mindennapi, életrevaló filozófiát. Tovább >>

 

EN: New Acropolis Hungary celebrated World Philosophy Day in November 2014 with nationwide events with the support of the Hungarian National Commission for UNESCO. A varied range of programmes, including lectures, discussions, art events and exercises aimed at improving self-knowledge, brought practical philosophy closer to people. Continue reading >>

2015. március 2.

HU: Legyél Te is a pozitív társadalmi változások iránt elkötelezett 75 fiatal egyike!

A United Nations Alliance of Civilizations és az EF Education First, külföldi nyelvtanulással folglalkozó cégének szervezésében idén nyáron is
megrendezésre kerül az UNAOC-EF Summer School. Vegyél részt izgalmas beszélgetéseken és workshopokon, melyek közös célja a globális béke és társadalmi egyenjogúság megteremtése és a diszkrimináció megszüntetése.

 

EN: Call for Applications for the 2015 UNAOC-EF Summer School is open!

The UN Alliance of Civilizations and EF-Education First invite youth aged 18-35 to apply to their upcoming summer school in Tarrytown, New York, 13-20 June 2015. The conviction that young people are drivers of positive social change is the basis for the UNAOC-EF Summer School. The interactive program of workshops, discussions and site visits provides 75 selected participants with hands-on experience on how to address shared social challenges across diverse communities and religions.

2015. február 20.

HU: A Princesa (2014-ig Príncipe) de Asturias Díj Spanyolország legismertebb és legnagyobb presztízsű díja. Minden év őszén Asztúria hercege – az idén azonban maga a spanyol uralkodó – adja át a díjat Oviedóban, Asztúria tartomány fővárosában.

EN: The Princess of Asturias Awards are intended to reward scientific, technical, cultural, social and humanitarian work carried out at an international level by individuals, institutions or groups of individuals or institutions. They are conferred in eight different categories: the Arts, Literature, Social Sciences, Communication and Humanities, Technical and Scientific Research, International Cooperation, Concord and Sports.
2015. február 16.

HU: Idén 70 éves az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Nelson Mandela örökségének ünneplésével indult az évfordulós rendezvénysorozat 2014. október 31-én, számos jelentős személy, köztük a haiti elnök, Michel Martelly jelenlétében. Az UNESCO főigazgatója, Irina Bokova nyitotta meg az eseményt egy Mandela előtti tisztelgéssel, majd ezt számos kiemelkedő művészi előadás követte.

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelve az UNESCO emlékérme-kollekció kibocsátását is bejelentette.

 

EN: This year is the 70th anniversary of UNESCO, United Nations’ Educational, Scientific and Cultural Organization. In the presence of numerous personalities including the President of Haiti Michel Martelly, UNESCO Director-General Irina Bokova opened the event with a stirring tribute to Mandela, which was followed by several outstanding artistic performances. To celebrate its 70th anniversary, UNESCO also announced the release of a new collection of commemorative coins.

2015. január 28.

HU: Minden év január 27-én az UNESCO a holokauszt áldozataira emlékezik: idén 70 éve, hogy január 27-én auschwitz-birkenaui náci koncentrációs és megsemmisítő tábort felszabadították, mely ma az UNESCO egyik Világörökség helyszíne.
„Az UNESCO 1945-ben, a holokauszt nyomán azzal a meggyőződéssel alakult, hogy tartós béke csak a népek és kultúrák kölcsönös megértésén alapulhat, az oktatás és a tudás megosztása által táplálva, úgy, hogy az az emberiség legjobbját emelje ki önmagunkból. A holokauszt megmutatta nekünk a legrosszabb énünket, ezért az áldozatokra való emlékezés kell kísérjen minket egy olyan világra való törekvésünkben, ahol soha többet nem fordulhatnak elő ilyen borzalmak.” Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója

EN: Every year around 27 January, UNESCO pays tribute to the memory of the victims of the Holocaust. 27 January 2015 marks the 70th anniversary of the liberation of the German Nazi concentration and extermination camp of Auschwitz-Birkenau, a UNESCO World Heritage site.
“UNESCO was established in the wake of the Holocaust on the conviction that lasting peace must draw on the mutual understanding of peoples and cultures, nurtured through education and knowledge sharing, in ways that highlight the best of humanity in ourselves. The Holocaust has shown us the worst of ourselves, and remembrance of the victims must accompany us in our quest for a world where such horrors will never reoccur.” Irina Bokova, UNESCO Director General

2015. január 27.

HU: Az ENSZ Közgyűlése 2005. december 22i döntésével a szolidaritást határozta meg az egyik olyan alapvető és egyetemes értékként, amelyre az emberek közti kapcsolatoknak a huszonegyedik században épülnie kell, és ezért úgy döntött, hogy minden év december 20-át az emberi szolidaritás nemzetközi napjának szenteli.


EN: The General Assembly, on 22 December 2005, identified solidarity as one of the fundamental and universal values that should underlie relations between peoples in the Twenty-first century, and in that regard decided to proclaim 20 December of each year International Human Solidarity Day.

2014. december 19.

HU: Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola a filozófia világnapja alkalmából, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának támogatásával 2014. november 22-én és 23-án ingyenes hétvégi programokkal várja látogatóit. A bölcsességkeresés gyakorlati hasznáról és a jó minőségű élet eléréséről idén egy filozófiai világklasszis, Platón gondolatain keresztül nyerhetnek az érdeklődök betekintést.

EN: In November 2014, under the auspices of the Hungarian National Commission for UNESCO, different programs will be organized by New Acropolis Philosophy School Hungary to celebrate the World Philosophy Day
2014. november 17.

HU: Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét, így 1993 óta minden évben ez a nap a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet minden országban. A szegénység elleni küzdelem mind a Millenniumi fejlesztési céloknak, mind a 2015 utáni fejlesztési agendának központi eleme. Az idei világnap jelmondata: „Senkit se hagyj hátra: gondolkodj, dönts és cselekedj együtt a szegénység ellen”.

 

EN: The International Day for the Eradication of Poverty has been observed every year since 1993, when the United Nations General Assembly designated this day to promote awareness of the need to eradicate poverty and destitution in all countries. Fighting poverty remains at the core of the Millennium Development Goals (MDGs) and the development of the post-2015 development agenda. This year's motto is "Do not leave anyone out: think, decide and act together against poverty".

2014. október 16.

Szeptember 18-20. között „Art as a Medium” címmel háromnapos fesztivált szerveznek a kultúrák közötti párbeszédet népszerűsítő, nemzetközi civil hálózatként működő Anna Lindh Alapítvány magyarországi tagszervezetei. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megrendezésre kerülő ingyenes programsorozat kiállításokkal, kreatív foglalkozásokkal, filmvetítésekkel, szakmai konferenciával, zenei programokkal és ételkóstolókkal várja a látogatókat.
2014. szeptember 17.

HU Az UNESCO által 2005. október 19-én elfogadott, a sportbeli dopping elleni nemzetközi egyezmény mellékletei módosításának kihirdetéséről szóló 164/2014. (VII. 16.) Kormányrendelet 2. §, a 3. § és a 7. § b) pontja 2014. szeptember 1-jén lép hatályba. Az I. melléklet szerinti hivatalos 2014-es tiltólista elérhető itt.

EN Following the required three-month notice period and UNESCO’s communication to all States Parties, the World Anti-Doping Agency (WADA) has completed its amendment to Section S2 (Peptide hormones, growth factors and related substances) of the List.

2014. szeptember 1.

HU: A centenárium alkalmából a Szegedi Tudományegyetem az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Kommunikációs és Információs Szakbizottságának védnökségével, egy nemzetközi részvétellel megvalósuló tanulmánykötet szerkesztésébe fogott, hogy az egyes tagországokban dolgozó történészek számára közös tematikus platformot, párbeszédet lehetővé tévő fórumot és publikációs lehetőséget teremtsen a különösen sok izgalmas metszéspontot ígérő információtörténeti megközelítés középpontba állításával. Az absztraktok beküldésénének a határideje: 2014. október 1. További információk >>

 

EN: On the occasion of the centenary of the Great War, the University of Szeged with the patronage of the Communication and Information Sub-Committee of the Hungarian National Commission for UNESCO initiates the publishing of an edited volume with international participation in order to create a joint platform and publication opportunity for historians to discuss the details of information history of the First World War. The deadline for submitting abstracts to the Hungarian National Commission for UNESCO is 1 October 2014. More information >>

2014. augusztus 29.

HU: A Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES) 8 ösztöndíjat hirdet meg a posztgraduális kulturális örökség managment képzésen való részvételre, mely idén ősszel indul Kőszegen. Az ösztöndíj fedezi a tandíjat. További információk elérhetők az intézet honlapján: www.ises.hu

 

EN: The Institute for Social and European Studies (ISES) has the pleasure to inform you that 8 scholarships are available to our Cultural Heritage Management Postgraduate program starting this fall semester at ISES, Kőszeg. The scholarship covers the tuition fee. For more information and application please visit www.ises.hu.

2014. augusztus 28.

HU: Az UNESCO minden év augusztus 12-én ünnepli a Nemzetközi Ifjúsági Napot melynek idei témája „a lelki egészség”. A megjelölt téma kiemelten fontos és aktuális, hiszen napjainkban a fiatlság számára a felnőtté vállás folyamata összetett és nehézséget jelenthet. További információk elérhetőek az UNESCO központi honlapján.


EN: On 17 December 1999, in its resolution 54/120, the United Nations General Assembly endorsed the recommendation made by the World Conference of Ministers Responsible for Youth (Lisbon, 8-12 August 1998) that 12 August be declared International Youth Day. The theme of this International Youth Day is “Youth and Mental Health,” under the motto Mental Health Matters. For more information please consult the website of UNESCO.

2014. augusztus 12.

HU Több mint 110 nemzeti UNESCO bizottság találkozott Kazahsztánban a kazah UNESCO bizottság meghívására, hogy megossza egymással jó gyakorlatait, és közösen dolgozzon az UNESCO célkitűzéseinek megvalósításán, azok népszerűsítésén. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága titkárságának vezetője, Csillag Katalin is tartott prezentációt az elmúlt évek tapasztalatiról, amelyet számos hozzászóló megköszönt.

EN More than 110 National Commissions for UNESCO from all regions of the world have come together in Astana, Kazakhstan, to look at ways of strengthening their efforts to promote the Organization’s work and optimize their contribution to UNESCO’s programme. Katain Csillag, Head of the Secretariat of the Hungarian National Commission also presented the work of the Hungarian Commission in the recent years, her presentation was welcomed by several participants.

2014. július 29.

HU Elérhető az UNESCO 2014-2021-re vonaktozó középtávú stratégiája, az ún. 37 C/4-es dokumentum, amelyet a 37. Közgyűlés fogadott el az UNESCO párizsi központjában 2013 őszén, az összes tagállam részvételével. A nyolcéves stratégiát két, négyéves költségvetési tervre bontja a szervezet, ebből az első, az ún. 37 C/5 dokumentum a 2014-2017. közötti időszakra szól. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága az ezekben a stratágiai anyagokban megfogalmazott célokhoz és a hazai szakmai véleményekhez igazodva dolgozta ki saját kétvéves munkatervét a 2014-2015-re szóló időszakra, és fogadta azt el 2014. júniusi közgyűlésén.

EN UNESCO's Medium-Term strategy (2014-2021) and approved programme and budget (2014-2017) were in the focus for the Hungarian National Commissions biannial worklpan (2014-2015) that was approved by the general meeting of the members in June 2014.

2014. július 15.

HU Az UNESCO számos lehetőséget biztosít az együttműködésre. A szervezet által vizsgált szakterületeken adódik leginkább alkalom ilyen partnerségek kialakítására, a középtávú stratégiájával összhangban. További információk elérhetők a központi honlapon.

EN UNESCO offers a range of different entry points for partnerships. These are all areas where the Organization has leadership, recognized expertise and comparative advantage. They also correspond to UNESCO's top priorities - See more here.

2014. július 14.

HU: A „this human world” évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál idei fő témája az integráció, a versenyre Ausztriából, Szlovéniából, Magyarországról, Szlovákiából és Svájcból várják diákok jelentkezését. A pályázat célja arra bátorítani a diákokat, hogy jobban megértsék az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, és az idei fő témával: a fogyatékkal élők, a társadalom peremére szorultak, a menekültek és a migráns személyek integrációjával kapcsolatban - tanáraikkal együttműködve – rövidfilmet készítsenek. A verseny az ENSZ Bécsi Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Ausztriában lévő irodájának, valamint az Osztrák Szövetségi Művészeti, Kulturális és Oktatási Minisztérium (Média-műveltség osztály) támogatásával kerül megrendezésre.
Nevezési határidő 2014. június 30., a pályázatok beérkezésének határideje 2014. szeptember 30.

EN: The international short film competition for students has been part of this human world for years. The call for submissions for the competition of 2014 is now open, the focus of this year’s Student Short Film Competition on Human Rights is integration. this human worldinvites youths aged 10 to 20 from Austria, Slovenia, Hungary, Slovakia and Switzerland to submit their short films to the programme. More information: http://www.thishumanworld.com/index.php
2014. június 18.

HU: Az ENSZ "Szövetség a Civilizációért" és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közös kezdeményezése, a Plural+ Ifjúsági Videó Fesztivál ismét meghirdeti felhívását a világ fiatalságának. A nyertes pályázókra készpénz nyeremények és egy new yorki utazás vár. A pályázaton részt vehet minden 9 és 25 év közötti fiatal egy legalább 1, de legfeljebb 5 perces videóval, amelyben megoszthatják gondolataikat, tapasztalataikat, véleményüket, kérdéseiket és javaslataikat a migrációval, különbözőséggel, társadalmi befogadással kapcsolatban. A beküldési határidő: 2014. június 27. További információk a kezdeményezés honlapján.

 

EN: The United Nations Alliance of Civilizations and the International Organization for Migration again invite the world’s youth to submit original and creative videos focusing on PLURAL+ themes: migration, diversity and social inclusion. The awardees will receive cash prizes and will be invited to New York. Young people up to 25 years old are invited to submit short videos of five minutes maximum in length. Submit your videos now up until June 27th, 2014. For more information please visit the official website.

2014. június 17.

A Semmelweis Alumni 2014. április 24-ei teadélután vendége a Semmelweis Egyetem egykori rektora, az egészségügyi menedzserképzés elindítója, korábbi nemzeti erőforrás miniszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Réthelyi Miklós professzor úr volt. A Bizottság idei programjai közül kiemelte a holokauszt 70. évfordulója alkalmából, Tihanyban rendezett keresztény-zsidó vallásközi konferenciát, amelyről a katolikus rádióban is beszámolt. 
2014. május 29.

HU: A Magyar ENSZ Társaság, a Corvinus Alumni és a Közgáz Alma Mater szeretettel meghívja „Az Európai Uniós választások várható következményei” című előadására, 2014. május 29. (csütörtök) 17:00 órára, a Budapesti Corvinus Egyetem, (Budapest IX. Fővám tér 8., főépület) 238-as termébe. Előadó: Simai Mihály akadémikus. Regisztráció: 2014.05.28. 12:00 óráig az alumni­@uni-corvinus.hu email címen.

 

EN: The United Nations Association of Hungary in cooperation with Corvinus Alumni and Közgáz Alma Mater organises a lecture on the Possible consequences of the European Union elections by Academician Mihály Simai. The event will take place at the Corvinus University in Budapest (Budapest IX. Fővám tér 8., main building) 29 May 2014. Registration: alumni@uni-corvinus.hu.

2014. május 16.

HU Az UNESCO és a híres olasz futballklub, a Juventus FC együtt lép fel a rasszizmus és a diszkrimináció ellen a sport területén. A partnerség első lépéseként a Juventus FC és a Real Madrid legendás játékosai mérkőznek meg egymással az UNESCO kupáért 2014. június 2-án Torinóban.
EN UNESCO and the Italian football club Juventus have joined forces to combat racism and discrimination in sport. The partnership will be officially kicked off on 2 June, when a parade of stars from Juventus’ and Real Madrid’s legendary pasts face off in the UNESCO Cup at the Juventus Stadium in Turin.

2014. május 7.

HU: Mi a CSERITI? A CSERITI elnevezés többes jelentéssel bír: egy új mintaszövetkezet, egy forradalmian új jótékonysági brand, és egy szociális célú társadalmi tevékenység együttesét foglalja magába. A CSERITI a közösségi jótékonyság, a felelős gondoskodás márkája kíván lenni. Nem csak fogalom, márkajel, hanem szemléletmód, életforma is.

Az UNESCO célkitűzései között is megjelenik a társadalmi felzárkóztatás és a fenntarthatóság elősegítése, melyekről továbbí részletek érhetők el a szervezet honlapján.

EN: What is “CSERITI”? The name has multiple meanings: a new cooperative model, a revolutionary charity brand and a combination of activities with a social aim. Its purpose is to be the brand of community charity and responsible care. It intends to be not only a concept but a trademark, an approach, a way of life.

Social inclusion and sustainability are amongst the main objectives of UNESCO, further information is available on the organization's website.

2014. április 9.

HU: Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága 2013. évi jelentése és szakmai javaslatai letölthető itt.

 

EN: The bilingual version of the annual report on the activities of the Hungarian National Commission for UNESCO in 2013 can be downloaded here.

2014. április 4.

HU Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szervezésében, "Közös jövőnk - Közös felelősségünk" címmel, a magyarországi zsidó és keresztény közösségek együttéléséről szóló kétnapos konferenciára került sor a Tihanyi apátság látogatóközpontjában, a Nostra Aetate dokumentum alapján. Az UNESCO kiemelt prioritásai közé tartozik a vallások közötti párbeszéd elősegítése, a hazai bizottság elnökének köszöntője és a konferencia nyilatkozata online elérhető.

EN In the Abbey of Tihany (Hungary) a two-day conference took place with the title "Nostra Aetate - Our common future, our common responsibility" in the cooperaton of the Ministry of Human Resources and the Hungarian National Commission for UNESCO to promote one of UNESCO's main prioirities: the interreligious dialogue.

2014. március 21.

HU: Bogyay Katalin, Magyarország Unesco nagykövete, az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke, kulturális diplomata, televíziós újságíró a magyar kultúrában és kulturális diplomáciában elért kimagasló eredményeiért a Magyar Érdemrend Középkeresztjét vette át a Parlamentben március 14-én.


EN: Katalin Bogyay, Hungary’s Ambassador to UNESCO, President of the 36th session of the General Conference of UNESCO, cultural diplomat, television journalist, for her outstanding achievements in Hungarian culture and cultural diplomacy received the Commander's Cross of the Order of Merit of Hungary state decoration on 14th March 2014 in the Hungarian Parliament.

2014. március 19.

HU: Az UNESCO 2014-ben is kiemelten kezeli a nemzetközi nőnapot, a nőnap alkalmából számos cikk található a nemek közötti egyenlőség és a nők helyzetének javítása témájában az UNESCO weboldalán, valamint elérhető Irina Bokova, az UNESCO főigazgatójának üzenete is.

 

EN: UNESCO, as in every year, pays special attention to the International Women’s Day in 2014: on the occasion of the International Women’s Day several articles are available on the UNESCO webpage on gender equality and women's empowerment, and also the message from Irina Bokova, Director-General of UNESCO is available there.

2014. március 7.

HU A kétnapos nemzetközi konferencia célja, hogy megtalálják azokat a gyakorlati megoldásokat, amelyek nyomán hosszú távon is érvényesíthetők a szakpolitikai elképzelések a felzárkózás-politikai ügyekben. Az UNESCO kiemelt témája a társadalmi befogadás, békés együttélés elősegítése.

EN The two-day international conference aimed at finding practical solutions to the theoratical policies that could provide success on the long run in the challenges of social integration. UNESCO encourages prgrammes that promote social integration.

2014. március 3.

HU: A Goi Peace Foundation - UNESCO nemzetközi esszéíró verseny várja 25 év alatti fiatalok jelentkezését a világ minden tájáról. Az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedére tekintettel, melynek idén van a záró éve, az idei verseny témája „Szerepem a Föld polgáraként”. A műveket közvetlenül az UNESCO-hoz kell beküldeni angol, francia, spanyol, német vagy japán nyelven, a pályázatok benyújtásának határideje 2014. június 15, vasárnap.

 

EN: Young women and men from around the world are invited to participate in this year’s edition of the Goi Peace Foundation - UNESCO International Essay Contest for Young People. The contest is open to anyone up to 25 years old. On the occasion of the final year of the United Nations Decade of Education for Sustainable Development (2005-2014), the theme of this year’s contest is “My Role as a Citizen of Earth”. The deadline for entries is Sunday, 15 June 2014.

2014. február 28.

HU Az ENSZ legutóbbi, 2013-as ifjúsági világjelentését 2014. február 14-én mutatták be New York-ban. A jelentés a fiatal bevándorlók helyzetével foglalkozik részletesen, személyes beszámolók alapján. Az UNESCO aktívan közreműködött a kiadvány létrejöttében, hiszen a szakosított szervezet is foglalkozik a migránsok, köztük kiemelten a fiatal bevándorlók társadalmi befogadásával, jogaik érvényesítésével.
EN The latest United Nations World Youth Report 2013, launched on 14 February 2014 at the United Nations Headquarters in New York, is an in-depth study of youth migration from the perspective of young migrants themselves. UNESCO has been working on several fronts to advance the social inclusion of migrants, including young migrants, and the realization of their rights. In this capacity, UNESCO actively contributed to the production of the Report.

2014. február 17.

HU: A Magyar ENSZ Társaság, a Corvinus Alumni, a Közgáz Alma Materi, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszéke és az MTA KRTK Világgazdasági Intézete, folytatva a múlt évben kezdett panel-előadás sorozatot a válságot követő időszakról, február 27-én (csütörtök) 17:20 órai kezdettel vitaestet szervez „A második évtized sorsdöntő éve lesz-e 2014?” címmel. Az esemény helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetem (Budapest IX. Fővám tér 8., főépület) 332-es terme, regisztráció: február 26. 12:00 óráig az alumni@uni-corvinus.hu email címen.

 

EN: The United Nations Association of Hungary in cooperation with Corvinus Alumni , Közgáz Alma Mater, the Dept. of World Economy of the Corvinus University of Budapest and the Research Centre for Economic and Regional Studies of the Hungarian Academy of Sciences Institute of World Economics organizes a series of debates. The topic of the next debate, on 27 February is ‘Will 2014 be the crucial year of the second decade?’. Registration: alumni@uni-corvinus.hu.

2014. február 14.

HU Az ENSZ 2005-2015. közötti "Water for Life", azaz "Víz az életért" programsorozatának részeként minden évben megünneplásre kerül a Víz világnapja március 22-én. Magyarországon már 18. alkalommal kerül megrenedezésre amatőr úszóverseny a miskolci Kemény Dénes uszodában, ahova minden résztvevőt szeretettel várnak.
EN
The UN 2005-2015: International Decade for Action 'Water for Life' includes celebrating World Water Day every year on 22 March. In Hungary to raise awareness to the importance of water, the XVIII. World Water Day Swimming Competition will take place in Miskolc from March 8th to 9th 2014. The organizers invite teams from the countries along the Danube as well, for further information please contact zsuzs85@vipmail.hu
 

2014. január 31.

HU: Békés, Boldog Ünnepeket és sikerekben gazdag Új Esztendőt kíván az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága!

 

EN: The Hungarian National Commission for UNESCO wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year!

2013. december 16.

Kőszegen 2013. december 10-én Kőszeg Város kulturális életének, valamint Kőszeg Városban az oktatási- kutatási tevékenység fejlesztésének érdekében együttműködési megállapodás aláírására került sor a Pannon Egyetemmel. Az intézmény műszaki, tudományos és oktatási potenciáljával hozzá kíván járulni a régió fejlesztéséhez, ennek első lépése a telephely alapítása. A szervezők által készített sajtóanyag elérhető innen.
2013. december 11.

HU: Elhunyt Nelson Mandela. A dél-afrikai béke és a megbékélés iránti küzdelemben elért sikerei, és az, ahogy a demokráciát és az emberek közti egyenlőséget hirdette közvetlenül az UNESCO küldetéséhez, mandátumához kötik. 1991-ben elnyerte az UNESCO Félix Houphouët-Boigny békedíját, majd két évvel később a Nobel-békedíjat. 2005-ben UNESCO jószolgálati nagykövetté nevezték ki a dél-afrikai apartheid elleni rendkívüli küzdelme elismeréseként. Nelson Mandela 27 évet töltött börtönben, mielőtt Dél-Afrika első demokratikusan megválasztott elnöke lett. 2013. december 5-én, 95 évesen halt meg.
EN: Nelson Mandela has passed away. His success in bringing peace and reconciliation to South Africa plus his promotion of democracy and equality between people directly connect him to UNESCO’s mission and mandate. In 1991, he won the Félix Houphouët-Boigny Peace Prize from UNESCO and the Nobel Peace Prize two years later. He was appointed a UNESCO Goodwill Ambassador in 2005 in recognition of his extraordinary fight against apartheid in South Africa. Nelson Mandela spent 27 years in prison before becoming the first democratically-elected President of South Africa. He died on 5th December 2013, aged 95.

2013. december 6.

HU: A Magyar ENSZ Társaság az emberi jogok napja alkalmából emlékülést tart, amelynek előadója Prof. Dr. Szabó Máté (az MTA doktora, az ELTE ÁJK Politikatudomány Intézet munkatársa, Ombudsman 2007-2013 között). Az előadás címe: "Emberi jogok Magyarországon és a globális világban - válság és/vagy fejlődés?" Az ülés helye: Budapest, VI., Eötvös utca 10. I. emelet 119. terem, időpont: 2013. december 9. 16.00 óra. Tovább információk elérhetők a Társaság honlapján.

 

EN: The United Nations Association of Hungary kindly invites you to a lecture by Prof. Dr. Máté Szabó former Parliamentary Commissioner for Fundamental Rights. The title of the the lecture: Human Rights in Hungary and in our Global World - Crisis or development?. Venue: Budapest, Eötvös street 10, first floor, room 119; Date: 9 December 2013, 16.00. For more information please visit the website of the Association.

2013. december 3.

HU: Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 37. Általános Konferenciájának (Közgyűlésének) keretében 2013. november 14-én került sor a szervezet kormányközi bizottságainak megújítására. Magyarország az Ember és Bioszféra (Man and Biosphere – MAB), valamint a Társadalmi Átalakulások Kezelése (Management of Social Transformation – MOST) programokat irányító kormányközi bizottságokba jelentkezett a 2013-2017 közötti időszakra. Magyarország kiemelt diplomáciai és szakmai sikere a két bizottsági tagság elnyerése.

 

EN: UNESCO, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization held elections for the renewal of many of its intergovernmental committees for the next 2013-2017 period in the framework of the 37th General Conference 14 November 2013. Hungary successfully applied for memberships to the intergovernmental committees managing the Man and Biosphere – MAB and Management of Social Transformation – MOST programmes, which is a great diplomatic and professional success.

2013. november 20.

HU: Az UNESCO és az International Social Science Council (A Társadalomtudomány Nemzetközi Tanácsa) együttműködése folytán készült kiadvány harmadik száma idén, 2013-ban jelent meg és a környezeti változások korunk társadalmaira tett hatásaival foglalkozik. További információk a kiadványról elérhetőek az UNESCO központi honlapján.

 

EN: The International Social Science Council (ISSC) is proud to present the World Social Science Report 2013 . The issue this Report confronts is global environmental change, a phenomenon that encompasses all the biophysical changes happening on the planet’s land and in its oceans, atmosphere and cryosphere. For more information please visit the official website of UNESCO.

2013. november 19.

HU: Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola 2007 óta vesz rész a Filozófia világnapja megünneplésében, melyet 2002-ben hirdetett meg először az UNESCO. Az Egyesület 2013-as programsorozata november 13 és 30 között több magyarországi városban, számos program keretében a filozófia gyakorlati és a mindennapi életben hasznosítható oldalát hangsúlyozza. Az idei év folyamán Platón tanításai kerülnek előtérbe, mivel filozófus nevével fémjelzett Akadémia idén ünnepli megalapításának 2400. évfordulóját. A részletes program elérhető itt és az Egyesület hivatalos honlapján.


EN: Hungarian New Acropolis Philosophy School has been celebrating International Day of Philosophy declared by UNESCO since 2007. In 2013 the programs of the association are held between 13-30 November in various Hungarian cities around the country in order to promote the practical nature of philosophy which can be of help in daily life. This year the teachings of Platon come to the front due to the 2400th anniversary of the establishment of the Platonic Academy. The detailed program van be reached here and on the website of the association.

2013. november 15.

HU: 2013. november 7-9. között került megrendezésre az MTA Zenetudományi Intézetében az első európai Blue Sky konferencia "Tájkép a válság idején: a bizonytalanság kora" címmel. A rendezvény az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, Miszlivetz Ferenc úr kezdeményezésére, az UMNB szakmai védnökségével került megvalósításra. Az eseményt Dr. Réthelyi Miklós nyitotta meg, beszédének teljes szövege alább olvasható.

 

EN: The first Blue Sky conference was organized between 7-9 November 2013 at the Institute of Musicology with the title 'Landscape of Crises - a New Age ot Uncertainty. The conference was initiated by Ferenc Miszlivetz, chair of the Social Sciences Committee of the Hungarian National Commission for UNESCO and was supported by the Hungarian NatCom. Dr Miklós Réthelyi opened the event, his speech can be read below.

2013. november 14.

HU: Tegnap az UNESCO Általános Konferenciája (Közgyűlése) második négy éves ciklusra is megválasztotta Irina Bokova főigazgatót, akit a pozícióra a szervezet Végrehajtó Tanácsa jelölt október 4-én.

 

EN: UNESCO’s General Conference today elected Irina Bokova for a second four-year term as Director-General of the Organization. She was nominated for the position by UNESCO’s Executive Board on 4 October.

2013. november 14.

HU: Tisztelettel meghívjuk az ISES Alapítvány által szervezett Első Európai Blue Sky konferenciára. „Tájkép válság idején”: a bizonytalanság kora, Landscape of crises – a new age of uncertainty. A rendezvény célja megvizsgálni napjaink sokdimenziós válságának összetevőit, végiggondolni a bizonytalanság okait, számot vetni a lehetséges következményekkel és keresni a lehetséges válaszokat. Az angol nyelvű konferencia helyszíne és időpontja: 2013. november 7-9. MTA Zenetudományi Intézet, Budapest, Táncsics Mihály utca 7. További információk elérhetők a konferencia hivatalos honlapján, valamint facebook-os adatlapján, a program letölthető itt.


EN: The First European Blue Sky Conference titled Landscape of Crises - a New Age of Uncertainty is organized by ISES and will be held between 7-9 November at the Institute of Musicology (Budapest, Tancsics Mihály street 7.) The main aim of the conference is to address questions like: do we understand the multiple crises of our times or in the landscape after crisis, do we see solutions and alternatives? For the detailed program, please visit the official website or the facebook page of the conference. The programe can be downloaded from here.

2013. október 30.

HU: Idén először az UNESCO Ifjúsági Fórumának eredménye, a stratégiai ajánlások és a 15 fiatalok által kezdeményezett és vezetett projekt az UNESCO Általános Közgyűlése elé fog kerülni. A pályázati lehetőség során az UNESCO olyan fiatal pályázók terveit várta, akik tagjai valamely ifjúsági szervezetnek, a kidolgozott projektek irányulhattak saját közösségre, országra, de lehettek regionális szintűek is. A beérkezett 1532 pályázat közül 45 projekt jutott tovább, melyek az UNESCO Ifjúsági Fóruma elé kerülnek - a végső döntést is a fórum fogja meghozni, a nyertes 15 projekt kerül az Általános Konferencia elé. Magyarországról a CEIPES Hungary Egyesület pályázata jutott tovább. A részletes dokumentáció, valamint a pár perces videó elérhető az UNESCO honlapján.

 

EN: For the first time in its 12-year history, the outcomes of the 8th UNESCO Youth Forum (29-31 October 2013) to be presented to the UNESCO General Conference (5-20 November 2013) will include, besides strategic recommendations, 15 youth-led action projects (3 projects per each of the 5 UNESCO regions). The deliberations of the independent international jury are over, and the short-list of 45 Action Projects that will be discussed at the 8th UNESCO Youth Forum is now available! Hungary is represented by CEIPES Hungary Association, for their project proposal and video, please visit the official website of UNESCO.

2013. október 28.

HU: Titkárságunk elindította az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának facebook-os adatlapját. A facebook-os honlapra elsősorban eseményekről, programokról és ösztöndíjakról szóló hírek kerülnek ki. Titkárságunk partnerszervezeteink híreit is rendszeresen megosztja. A profillal kapcsolatos észrevételeiket várjuk egyrészt az adatlap elérhetőségein, valamint az info@unesco.hu-s e-mail címre.

 

EN: Our Secretariat has lunched the facebook page of the Hungarian National Commission for UNESCO. Mostly news relating to upcoming events, programs, scholarships and awards will be posted on the facebook page. We will also advertise news of our partners. Regarding the facebook profile, please send your feedback via facebook massage or contacting us through info@unesco.hu.

2013. október 1.

HU: A Latin-Amerikai és Karibi Történészek Társulata, a Közép-Amerikai és Karibi Tanulmányok társasága az UNESCO Osztrák Nemzeti Bizottságával együttműködve meghirdet egy nemzetközi konferenciát, mely az 1814-15-ös bécsi kongresszus kétszáz éves évfordulójáról emlékezik meg, címe: A bécsi kongresszus és annak globális dimenziója. Helyszín és időpont: Bécs (Ausztria), 2014. szeptember 18-22. Jelentkezési határidő: 2013. december 31-ig. Tovább >>

 

EN: We are approaching the 200th anniversary of the Congress of Vienna when, following the French Revolution and Napoleonic Wars, delegations from nearly every European state came to participate in this historical event held from September 1814 to June 1815 in the City of Vienna. The conference commemorating this event will be held at Vienna (Austria), 18-22 September 2014. Deadline of the applications: December 31, 2013. Continue reading >>

2013. szeptember 23.

HU A Nemzetközi Fair Play Bizottság (International Committee for Fair Play, ICFP) az UNESCO-val együttműködésben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját 2013. szeptember 18-án. A párizsi UNESCO Székházban az UNESCO Képviselet, az ICFP és az UNESCO által közösen rendezett ceremónián három kategóriában osztották ki a 2012-es Nemzetközi Fair Play díjakat. Magyar szempontból külön kiemelendő, hogy idén Lord Sebastian Coe, a 2012-es londoni olimpiai játékok szervezésért felelős bizottság elnöke mellett magyar díjazott, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónk is részesült e rangos nemzetközi elismerésben. A díjakat Bogyay Katalin Közgyűlési elnök és Kamuti Jenő, az ICFP elnöke adták át összesen 16 kitüntetettnek, a sportban és Fair Playben nyújtott kimagasló teljesítményükért. A díjátadón jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, valamint Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója is.

 

EN On 18th of September 2013 the International Committee for Fair Play – ICFP- in collaboration with UNESCO celebrated it’s 50th anniversary. The ceremony was organized at UNESCO’s headquarters in Paris by the UNESCO’s representation together with ICFP and UNESCO. The 2012 International Fair Play Awards were allocated in three categories. Outstanding from Hungarian perspective, that this year besides Lord Sebastian Coe also Dániel Gyurta, our Olympic Champion Swimmer, received this prestigious award. The awards were given by Katalin Bogyay, President of the General Conference and Jenő Kamuti, President of ICFP to 16 prize-winner for their preeminent achievements in sports and Fair Play. Pál Schmitt the honorary President of Hungarian Olympic Committee and member of the International Olympic Committee, as well as Zsigmond Nagy, International Director of the Hungarian Olympic Committee also attended the award ceremony.

2013. szeptember 20.

HU: Minden év szeptember 21-én a Béke nemzetközi napjának keretében a világ lehetőséget kap arra, hogy esélyt adjon a békének és elgondolkozzon azon, hogyan is lehetne megállítani az erőszak folytonos ördögi körét, amelyet a konfliktusok táplálnak. Az UNESCO missziója a nemzetek közti békés együttélés megteremtése, a kulturális és vallási különbségek áthidalása, a sztereotípiák levetkőzése valamint az erőszak megszüntetése. Ebből adódóan az idei évben a nap témája a „Békére való nevelés”, hiszen nem elég olvasni, írni és számolni tanítani a következő generációk gyermekeit. Az oktatás egyik fő szerepe a világon élő összes nemzet közti kölcsönös tisztelet művelése lenne, hogy ezzel egy békésebb, igazságosabb és befogadóbb társadalmat kovácsoljon. Az idei nemzetközi béke betartásának 100 napos visszaszámlálásával az egyik fő cél a kormányok ösztönzése lenne arra, hogy a globális oktatást helyezzék a napirendi pontjaik legtetejére. Mindenki összefogásával a cél egy békére való nevelési program kidolgozása. A tanárok és diákok konfliktusoktól való védelme, a háborúktól lerombolt iskolák újjáépítése, továbbá az összes diáknak minőségi oktatás biztosítása, a konfliktusok megelőzésére és megoldására való módszerek taníttatása. Globálisan az ENSZ és különösen az UNESCO politikai, elvi és konceptuális céljainak a hétköznapi nyelven való megfogalmazása annyit tesz, mint kultúrák közötti párbeszéd, kultúrák közeledése, és a tolerancia és béke kultúrájának megteremtése. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlen kellékek a békére és erőszakmentességre való nevelés. Az UNESCO új programsorozata a békéért és az erőszakmentességért két alapvető megközelítést hirdet. Az „Egység a sokféleségben” jelmondat által a kulturális sokszínűségek előnyeinek az átgondolását és az együttélés megtanulásának elősegítését, hogy kidolgozzon egy erős együttműködést a tagállamok és társadalmak között mellyel a mindennapi békét táplálja és előremozdítja a jövőbeni humanista törekvéseket.

 

EN: The International Day of Peace, marked on 21 September each year, offers an opportunity for the world to pause, reflect and consider how best to break the vicious cycle of violence that conflict creates. Since its foundation over 60 years ago, UNESCO took over the mission in conformity with its Constitution which asserts that, “since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defenses of peace must be constructed”. The theme for the Day this year is “Education for Peace”. The United Nations will examine the role education can play in fostering global citizenship. It is not enough to teach children how to read, write and count. Education has to cultivate mutual respect for others and the world in which we live, and help people forge more just, inclusive and peaceful societies. This kind of education is a central focus of my Global Education First Initiative, which calls on governments to place education at the top of their agenda.

2013. szeptember 19.

HU: Az UNESCO minden év augusztus 12-én ünnepli a Nemzetközi Ifjúsági Napot melynek idei témája „a fiatalok migrációja: a fejlődés előmozdítása”. A megjelölt téma kiemelten fontos és aktuális, hiszen napjainkban a nemzetközi migráció harmadát a fiatalok mozgása teszi ki. A jelenség nem csak földrajzilag, hanem társadalmi szinten is érezteti hatását: a migráció pozitív vonzatai közé tartozhat - a megsokszorozódó interakciók útján - a kultúrák közötti párbeszéd fejlődése, míg a negatív hatásként a szegénység, a kizsákmányolás és a diszkrimináció erősödése léphet fel. Tovább >>

 

EN: On 17 December 1999, in its resolution 54/120, the United Nations General Assembly endorsed the recommendation made by the World Conference of Ministers Responsible for Youth (Lisbon, 8-12 August 1998) that 12 August be declared International Youth Day. The theme of International Youth Day 2013 is "Youth Migration: Moving Development Forward ." Continue reading >>

2013. augusztus 12.

HU Az UNESCO Tanszékként működő, a kőszegi Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) és a Budapesti Corvinus Egyetem „Kulturális örökség menedzsmentje és a fenntarthatóság” Tanszéke posztgraduális képzést hirdet ősztől a kulturális örökség menedzsmentje és fenntarthatóság témájában. További információk elérhetők innen: http://www.ises.hu/en/programmes/best-practices

EN

The Institute for Social and European Studies (ISES) Foundation in Kőszeg and the Corvinus University of Budapest invite students to apply for the Cultural Heritage Management & Sustainable Development (CHMSD) Postgraduate Program of the UNESCO Chair in Cultural Heritage Management and Sustainability at ISES in Kőszeg, Hungary.

2013. július 30.

HU: A kábítószer-ellenes nemzetközi nap alkalmából, 2013. június 27-én (csütörtökön) 12.00 órakor tartja a Magyar ENSZ Társaság az UNODC éves jelentése (World Drug Report) bemutatását az Eötvös József Gimnázium (Budapest, V., Reáltanoda u. 7.) III. emeleti dísztermében.

Az ENSZ UNODC éves kábítószer riportját Topolánszky Ákos, Magyar ENSZ Társaság kábítószer-bizottság vezetőjemutatja be, ezt követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor „Kiegyensúlyozott drogpolitika. Mit jelent az ENSZ egyezmények elvárása?” témában.

 

EN: On the occasion of the International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking (held on 26 June 2013) the UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) World Drug Report 2013 will be presented in Hungary by the United Nations Association of Hungary, followed by a roundtable discussion.

In December 1987, the UN General Assembly decided to observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking as an expression of its determination to strengthen action and cooperation to achieve the goal of an international society free of drug abuse.

The theme for 2013: “Make health your 'new high' in life, not drugs”.

2013. június 25.

2013. június 26-án (szerdán) 17 órakor kerül sor a Corvinus Egyetemen az UNCTAD - World Investment Report 2013-as bemutatójára. A Magyar ENSZ Társaság rendezvényén Simai Mihály akadémikus és Gál Péter egyetemi tanár előadásai hallgathatók meg. További információk a Társaság honlapján olvashatóak.
2013. június 18.

HU: Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója gratulációját fejezte ki az Afrikai Unió fennállásának 50. évfordulója alkalmából. Minthogy Afrika egyike az UNESCO kiemelt prioritásainak, az UNESCO kezdetektől együttműködik az Afrikai Egység Szervezetével – később Afrikai Unióval - és támogatja a szervezet regionális integrációért és pán-afrikai együttműködésért végzett munkáját.
François Hollande francia elnök szerdán, a párizsi UNESCO Központban vehette át a Félix Houphouët-Boigny Békedíjat, amiért idén januárban megfékezte az észak-mali felkelőket, valamint békét és stabilitást teremtett a térségben.
Az UNESCO Afrikával kapcsolatos munkájáról, valamint a François Hollande francia elnök által kapott Félix Houphouët-Boigny Békedíjról további információk alább olvashatók.


EN: UNESCO Director-General, Irina Bokova, presents her congratulations to all African women and men on the occasion of the 50th anniversary of the African Union. As one of its global priorities, UNESCO has worked closely with the Organization of African Unity since its creation, supporting its work to deepen regional integration, pan-African cooperation and inclusive development.

More information on the 50th Anniversary of the African Union and the cooperation between UNESCO and the Organization of African Unity please visit the UNESCO site.
President Hollande received the 2013 Félix Houphouët-Boigny Peace Prize at UNESCO headquarters in Paris for taking action in January to end the control of insurgents in Northern Mali and bring peace and stability to the region.

More information on President Hollande's Félix Houphouët-Boigny Peace Prize is available at the UNESCO website.

2013. június 6.

HU: Köztünk élnek. Ismered őket? kétnapos kulturális fesztivál a bevándorlókról, befogadásról, kulturális különbségekről másképp június 1-2-án a Millenáris Parkban. A belépés ingyenes!

További részletek alább olvashatók.

EN: They live among us. Do you know them? is a two-day long cultural festival 1-2 June at Millenáris, about immigrants which aims to facilitate the integration and to make our society more accepting. Details of the programme are available below. The entrance is free!

More information is available below.

2013. május 29.

HU: A Corvinus Alumni, a Közgáz Alma Mater, a Magyar ENSZ Társaság a Corvinus Világgazdasági Tanszékével és az MTA KRTK Világgazdasági Intézetével együttműködve három témakörben vita-délután sorozatot szervezett, melynek harmadik vitadélutánjára 2013. május 30-án 17:30 órakor kerül sor. Regisztráció: alumni@uni-corvinus.hu.

 

EN: The United Nations Association of Hungary in cooperation with Corvinus Alumni , Közgáz Alma Mater, the Dept. of World Economy of the Corvinus University of Budapest and the Research Centre for Economic and Regional Studies of the Hungarian Academy of Sciences Institute of World Economics organizes a series of debates called ‘2020 ON THE HORIZON’. The topic of the next debate, on 30 May is ‘Hungary in 2020’. Registration: alumni@uni-corvinus.hu.

2013. május 24.

Az 1947 óta rendszeresen publikált Alapvető tények az ENSZ-ről – beleértve a 2008-as kiadást Az ENSZ ma (The United Nations Today) címmel – olyan bevezető könyv az ENSZ-ről, amely minden részletre kiterjedően, ám tömören mutatja be, mit végez, és hogyan működik a Szervezet, felvázolja a struktúráját és a céljait a történelem és a jelenlegi fejlemények összefüggésében. (A Magyar ENSZ Társaság az 1989-es és az 1998-as kiadást jelentette meg magyarul.) Tovább >>
2013. május 8.

2013. május 7- én, kedden este 18-tól kerül megrendezésre a „Személyiség a XXI. században” eseménysorozat 3. állomása: „Tudomány és etika. A jövőt teremtő ember” címmel, melynek helyszíne az ELTE ÁJK, Egyetem tér, Kari tanácsterem.
A kerekasztal-beszélgetés az ELTE Bibó István Szakkollégium és a VilágVáltás Konferenciasorozat rendezésében, a Budapest Klub Alapítvány közreműködésével zajlik.
2013. május 7.

HU: A fiatalság fontos tényezőt játszik Afrika fejlődésében. Az UNESCO afrikai ifjúsági stratégájának fő célkitűzése, hogy nemzetközi és regionális ifjúsági partnerek bevonásával az afrikai ifjúságot minél inkább bevonják saját országaik jövőjének alakításába. A Stratégiának három célkitűzése van: (1) az afrikai ifjúság helyzetének kutatása; (2) szakpolitikai segítségnyújtás összhangban az Afrikai Ifjúsági Chartával; (3) a fiatalság bevonása döntéshozatali mechanizmusokba. További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

 

EN: Youth are key partners in Africa’s development. With its Strategy on African Youth, UNESCO, together with global and regional partners, including youth organizations, seeks to enable young women and men to drive change in their countries and communities. The Strategy promotes youth civic engagement and innovation as a way to empower young people to contribute to peace and development in Africa, to help them make successful transitions from school to the workplace, and to prevent violence. For more information please visit the website of UNESCO.

2013. május 7.

HU: 2013. április 21-én tizenegyedik alkalommal rendezték meg Budapesten az Élet Menetét. A felvonuláson a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek. A rasszizmus és kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel minden demokratikusan gondolkodó embert a szónokok. A eseményen Réthelyi Mikós UMNB elnök és részt vett. Az eseményről szóló beszámoló elérhető a www.hirado.hu weblapján.

 

EN: Several thousand people including politicians and diplomats participated in the March of the Living, which commemorates the victims of the Holocaust in Budapest on Sunday. Miklós Réthelyi, chairperson of the Hungarian National Commission for UNESCO also participated in the event.

2013. április 22.

HU: 2013. április 30-án koncertekkel, beszélgetésekkel ünnepli Magyarország a Nemzetközi Jazz Napot. Az Ars Omnis Kulturális Egyesület idén két helyszínen szervez programokat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával. Az Európa Pontban 18:00-tól a meghívott vendégeink a fiatal jazz zenészek magyarországi helyzetéről osztják meg véleményüket, tapasztalataikat. A beszélgetést követően Snétberger Ferenc ad koncertet, majd a Budapest Jazz Clubban folytatódik az ünneplés az Eastern Boundary Quartettel. Az estét a BJC-ben hétfőnként megszokott Monday Session mintájára jam session zárja az Oláh Krisztián Trio felvezetésével, ahol a fiatal szárnyaikat bontogató tehetségek is teret kapnak a bemutatkozásra. A részletes program alább olvasható.
 

EN: In November 2011, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) officially designated April 30 as International Jazz Day in order to highlight jazz and its diplomatic role of uniting people in all corners of the globe. Hungary celebrates the International Jazz Day with concerts and round table discussions. For more information please visit the website of Europa Pont.

 

http://www.facebook.com/JazzNap

 

2013. április 8.

HU Muzsika, tánc, hangszerkészítés, roma ételkóstoló, kézműves foglalkozások, divatbemutató – megannyi izgalmas, színes programmal várja az érdeklődőket április 6-án szombaton a MOM Kulturális Központban a Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivál.

EN The Roma Values Festival on the occassion of the Day for Roma Culture offers a wide range of progrmmes: music, dance, preparation of instruments, presentation of cuisine, arts and crafts and even a fashion show on 6 April 2013 at Busapest MOM Park.

2013. április 5.

HU: Megjelent alapvető jogok országgyűlési biztosának „A gyermekközpontú igazságszolgáltatás” című összefoglaló kiadványa, amelyet az ombudsman hivatala hamarosan honlapján is közzétesz, így bárki számára közvetlenül is elérhetővé válik az alábbi oldalon. A kötet tartalomjegyzéke megtekinthető itt.

Az alapvető jogok biztosának évente változó fókuszpontú gyermekjogi projektje keretében 2012. évben – tekintettel arra, hogy az Európai Unió a 2012-es évet a gyermekbarát igazságszolgáltatás tematikus évének szentelte − az igazságszolgáltatást, illetve a hivatalos eljárások gyermekbarát jellegének feltérképezését állította a vizsgálatai középpontjába. További információk a projektről elérhetőek az ombudsman weboldalán.

 

EN: Publication of the Commissioner for Fundamental Rights called “Child Friendly Justice” is available now in Hungarian, and will soon be published on the website of the Commissioner for Fundamental Rights thus it can become directly available to anyone.

The Commissioner for Fundamental Rights, as an Ombudsman for children, defends the rights of the child. Consequently, in 2012 the Ombudsman has focused in his children’s rights project, similarly to the Network of European Children’s Rights Ombudsmen and to the Ministry of Public administration and Justice, on certain questions of child-friendly justice, conducting comprehensive ex officio inquiries. More information about the project is available HERE.

2013. április 5.

HU: A magyar Új Akropolisz 2007 óta vesz részt a Filozófia világnapja megünneplésében, melyet 2002-ben hirdetett meg először az UNESCO. 2012-es programsorozatunk november 14 és 24 között, hat városban, tíz helyszínen és összesen 20 esemény keretében a filozófia gyakorlati és a mindennapi életben hasznosítható oldalát hangsúlyozta.

 

További információk alább és a Egyesület honlapján.

 

EN: New Acropolis Hungary has been celebrating International Day of Philosophy declared by UNESCO since 2007. In 2012 from 14 to 24 of November 20 programs at ten sites in six Hungarian towns were organized, promoting the practical nature of philosophy which can be of help in daily life.

 

For more information please continue reading or visit the official website of the Association.

2013. március 26.

HU: Világszerte ma első alkalommal ünneplik a boldogság napját. Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. Konszenzussal elfogadott határozatában a Közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.

 

További infromációk elérhetők az ENSZ honalpján.

 

EN: The General Assembly of the United Nations in its resolution 66/281 of 12 July 2012 proclaimed 20 March the International Day of Happiness recognizing the relevance of happiness and well-being as universal goals and aspirations in the lives of human beings around the world and the importance of their recognition in public policy objectives.

 

For more information please visit the official website of UN.

2013. március 20.

HU Március 21-ét 1966-ban jelölte ki az ENSZ az antirasszizmus világnapjává, hogy emléket állítson egy 1960-as dél-afrikai, vérfürdőbe torkollott apartheid-ellenes demonstráció 69 áldozatának. Az Európa Pontban beszélgetésekkel, koncertekkel emlékezünk.

EN In 1966 the United Nations designated March 21 as the International Day for the Elimination of Racial Discrimination, commemorating the 69 victims of the South African antiapartheid demonstration in 1960. On this occasion a concert and discussions will be organized in Európa Pont.

2013. március 19.

HU: A Corvinus Alumni, a Közgáz Alma Mater, a Magyar ENSZ Társaság a Corvinus Világgazdasági Tanszékével és az MTA KRTK Világgazdasági Intézetével együttműködve három témakörben vita-délután sorozatot szervez. A témák: A világ főbb kérdései 2020-ban, Európa 2020-ban, Magyarország 2020-ban. Az első előadás 2013. március 7-én 18.10-kor lesz, további információk alább olvashatók.


EN: The United Nations Association of Hungary in cooperation with Corvinus Alumni , Közgáz Alma Mater, the Dept. of World Economy of the Corvinus University of Budapest and the Research Centre for Economic and Regional Studies of the Hungarian Academy of Sciences Institute of World Economics organizes a series of debates called “2020 ON THE HORIZON”. The topics: The World's Major Issues in 2020, Europe in 2020, Hungary in 2020.

2013. február 28.

HU: A Romakép Műhely egy közösségi filmklub szerdánként 18,00-kor a DocuArtban. A Romakép Műhely a DocuArt és az ELTE MMI Média Tanszék közös eseménye, antropológiai képértelmezések művészek, társadalomkutatók, filmes szakemberek, egyetemi hallgatók részvételével. Részletes program: www.romakepmuhely.hu, www.docuart.hu.

 

EN: The Roma Visual Lab is a university course and film club open to public from 13th of February, on every Wednesday at 6:00 p.m. at DocuArt Cinema. Organized by DocuArt Cinema in cooperation with the Media Studies Department of ELTE MMI, it is a moving picture interpretation from an anthropological perspective, with the participation of artists, sociologists, film experts and university students. Detailed program: www.romakepmuhely.hu, www.docuart.hu.

2013. február 11.

HU: Január 27-én - az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadulásának évfordulóján - az UNESCO a holokauszt áldozataira emlékezik. Az idei megemlékezések mottója "Bátorság a törődéshez: menekítés a holokauszt idején", azokra bátorságára és áldozatára is felhívva a figyelmet, akik - a közömbös többséggel ellentétben - mentették és óvták embertársaikat.

Az UNESCO a holokauszt nemzetközi emléknapjával foglalkozó oldalaelérhető ITT, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatójának ez alkalomból írt üzenete pedig alább olvasható.

 

EN: Every year around 27 January, UNESCO pays tribute to the memory of the victims of the Holocaust. This date marks the anniversary of the liberation of the Nazi German Concentration and Extermination Camp of Auschwitz-Birkenau by the Soviet troops in 1945. In 2013, the theme chosen by the United Nations for this International Day is “The Courage to Care: Rescue during the Holocaust”. It highlights the exceptional actions of individuals or groups who contributed to save Jews from the grasp of Nazi Germany. In contrast to an indifferent majority, they refused to stand by while innocents were being murdered and they took action despite tremendous danger. These stories of rescue are rare but provide strong evidence that action is always possible in the face of injustice and gross violations of human rights.

Message from Irina Bokova, Director-General of UNESCO is available below, for more information please visit UNESCO's website for the International Holocaust Remembrance Day.

2013. január 28.

HU: A „VilágVÁLTÁS – a Fenntarthatóság Forrása” civil kezdeményezésű eseménysorozat a fenntarthatóság eszmei és etikai hátterét és a civilizációs válság különböző tudományos megoldási lehetőségeit vizsgálva a gondolkodás- és hitrendszerek, kultúrák párbeszédét szorgalmazza. A VilágVÁLTÁS szervezői szándékosan különböző tudományos, kulturális, vallási és politikai hovatartozású előadókat hívnak meg, teret adva a valódi párbeszédnek és kölcsönös megbecsülésnek. Az eseménysorozat szakmai együttműködő partnere az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is.

A VilágVÁLTÁS januári programjai alább olvashatók, további információk: www.vilagvaltas.hu.

 

EN: Worldshift (VilágVÁLTÁS) Events are focusing on the sources of sustainability. The organisers of WorldShift believe that one of the basic conditions of sustainability is dialog. Calling upon speakers of different scientific, cultural, religious and political fields for the series of talks our purpose is to create space of mutual appreciation and understanding, accepting the differences that are the path of love. If we are ready to give up our divisive way of thinking and judgments, we will be able to get nearer to each other and create social and ecological coherence. More information: www.vilagvaltas.hu.

2013. január 9.

HU: Békés, Boldog Ünnepeket és Sikerekben gazdag Új Esztendőt kíván az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága!

 

EN: The Hungarian National Commission for UNESCO wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year!

2012. december 19.

HU: Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (UDHR) 1948. december 10-én fogadták el. Ez a dátum, azóta világszerte az Emberi Jogok Napját jelöli. Az emberi jogok főbiztosa, mint az ENSZ hivatalos szerve, fontos szerepet játszik az éves eredmények összehangolásában.

EN: The Universal Declaration of Human Rights (UDHR) was adopted on 10 December 1948. The date has since served to mark Human Rights Day worldwide. The High Commissioner for Human Rights, as the main UN rights official, and her Office play a major role in coordinating efforts for the yearly observance of Human Rights Day.

2012. december 10.

A Magyar ENSZ Társaság és az MTA Társadalomtudományi Kutató Központ Jogtudományi Intézete az emberi jogok napja alkalmából ülést tart 2012. december 10-én, 16 órai kezdettel.
2012. november 29.

HU: Könyvbemutató a kőszegi Európa házban: Dr. Miszlivetz Ferenc és az ISES kutatócsoportjának „Kreatív városok és fenntarthatóság” Javaslatok a Duna-stratégia megvalósítására Nyugat-Pannónia példáján c. kötetének bemutatója.

EN: Book launch at European House at Kőszeg: Dr. Ferenc Miszlivetz and the research group of ISES present their volume with the title: „Creative cities and sustainability” Proposals to achieve the Danube strategy via the example of Western Pannonia.

2012. november 27.

HU: Szerte a világon lányok és a nők erőszakkal szembesülnek, amikor alapvető jogaikat próbálják gyakorolni, beleértve az oktatáshoz való hozzáférést is. Szexuális zaklatás és erőszak, megfélemlítés és lelki erőszak, a testi fenyítés - az erőszak mindezen formái továbbra is elterjedtek. Az egyéni emberi jogok hasonló megsértése aláássa a társadalom egészségét. Az UNESCO azon dolgozik, hogy megszüntesse az erőszak minden formáját – legyen az testi, pszichológiai vagy gazdasági. A témához kapcsolódóan az UNESCO november 26-án konferenciát szervez, december 10-én pedig az emberi jogok napjához kapcsolódó magas szintű eseményt.

EN: Across the world, girls and women face violence as they try to exercise their basic rights, including that of education. Sexual harassment and assault, bullying and psychological violence, corporal punishment -- all of these types of violence remain prevalent. This is a violation of individual human rights that undermines the health of all society. UNESCO is working to eliminate all forms of violence -- physical, psychological and economic. On 26 November, 2012, UNESCO is organizing a conference, and on 10 December, UNESCO is organizing a high-level advocacy event.

2012. november 23.

HU: "A különbözőségek nem a megosztottság, hanem az erő forrása kell legyenek" ez a fő üzenete idén a tolerancia nemzetközi napjának, melyet az UNESCO nov. 16-án ünnepel. A nap alkalából Irina Bokova főigagató asszony üzenetet tett közzé, mely angol nyelven alább olvasható, további információk pedig a nemzetközi nap hivatalos weboldalán érhetők el.

EN: "Difference must not be a source of division but strength." This is the core message for the 2012 International Day for Tolerance. Message from Ms Irina Bokova, Director-General of UNESCO, on the occasion of International Day for Tolerance, 16 November 2012 is available below, for more information please visit the official site of the International Day for Tolerance.

2012. november 16.

A Filozófia világnapját először 2002. november 21-én ünnepelték meg, az UNESCO korábbi főigazgatója, Koichiro Matsuura kezdeményezésére. Ekkor jelölték ki a Filozófia világnapjának minden esztendő novemberének harmadik csütörtökét. 2007 novemberétől a filozófiai gondolkodást serkentő programjaival az Új Akropolisz Filozófiai Iskola is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez.

 

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola 2012-ben is ingyenes programsorozattal ünnepli meg a Filozófia világnapját, a részletes program elérhető itt, valamint további információk találhatók az Iskola honlapján.

2012. november 12.

HU: 2012. szeptember 9-13. között Pozsonyban kerület megrendezésre az UNESCO regionális főigazgatói konzultációja, amelynek célja, hogy a régió tagállamai és nemzeti bizottságai javaslataikkal és ajánlásaikkal hozzájáruljanak az UNESCO költségvetésének és programjának az előkészítéséhez. A konzultáció során az UNESCO középtávú stratégiája a 2014-2021 évekre (37 C/4 dokumentum) és a szervezet programja és költségvetése 2014-2017 évekre (37 C/5 dokumentum) került megvitatásra. A konzultáció ajánlásai elérhetők az UNESCO központi weblapján.


EN: The meeting held for the Europe and North America region in Bratislava, Slovakia, is one of the first steps in the preparation of UNESCO's Medium-Term strategy for 2014-2021 and programme and budget for 2014-17. A number of Member States worked closely with the Slovakian, Austrian and Hungarian hosts to develop the recommendations. The final document can be downloaded from the website of UNESCO.

2012. október 9.

HU: A Béke Nemzetközi Napja - 2012. szeptember 21. - alkalmából Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója üzenetet tett közzé "Fenntartható béke a fenntartható jövő érdekében" címmel. Az üzenet szövege angol, francia és spanyol nyelven alább olvasható.


EN: The message from Irina Bokova, Director-General of UNESCO on the occasion of the International Day of Peace, "Sustainable Peace for a Sustainable Future”, 21 September 2012 can be read below.

2012. szeptember 21.

HU: Életének 83. évében, szeptember 10-én elhunyt Enyedi György geográfus, a Magyar UNESCO Bizottság egykori elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 1999 és 2002 között alelnöke. A társadalomföldrajz elismert professzora a társadalom és a gazdaság régiók közötti és a településhálózaton belüli egyenlőtlenségeit kutatta. Nevéhez fűződik a falusi régió koncepciójának kidolgozása, valamint a globális urbanizációs ciklus modellje. Kiemelkedő munkáját számos kitüntetéssel, köztük Széchenyi-díjjal ismerték el.

 

EN: György Enyedi distinguished geographer and economist, a full member of the Hungarian Academy of Sciences and former chair of the Hungarian National Commission for UNESCO dies at 83. He played a major role in the long-term development of regional science as an independent discipline, and received numerous awards.

2012. szeptember 17.

HU: A rabszolga-kereskedelem történelme és annak eltörlése formálta a világot, amelyben élünk. Mindannyian e múlt örökösei vagyunk, amely átalakította a világ térképét, a törvényeit, a kultúráit és társadalmi kapcsolatait, legfőképpen pedig tartós hatással volt az emberek közti kapcsolatokra. A nap alkalmából különböző cikkek találhatók a témában az UNESCO weboldalán, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatójának üzenete pedig alább olvasható.

 

EN: Message from Ms Irina Bokova, Director-General of UNESCO, on the occasion of the International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition; 23 August 2012

2012. augusztus 23.

HU: 1999. december 17-én, az Egyesült Nemzetek Közgyűlése az 54/120 határozatában jóváhagyta az ifjúságért felelős miniszterek lisszaboni világkonferenciájának (1998. augusztus 8-12) ajánlását, hogy augusztus 12-ét nyilvánítsák a Nemzetközi Ifjúsági Nappá. Ahhoz, hogy útjára engedjük az ifjúság erejét, partnernek kell lennünk velük - nyilatkozta Ban Ki-moon főigazgató. További információk elérhetők a hivatalos weblapon.

 

EN: On 17 December 1999, in its resolution 54/120, the United Nations General Assembly endorsed the recommendation made by the World Conference of Ministers Responsible for Youth (Lisbon, 8-12 August 1998) that 12 August be declared International Youth Day. For more information please visit the official website.

2012. augusztus 13.

HU: Az Őslakosok Nemzetközi Világnapját minden év augusztus 9-én ünnepelik, megemlékezve az 1982-ben tartott első találkozó időpontjáról, melyet az ENSZ munkacsoport őslakos népekkel foglalkozó albizottsága hívott létre az emberi jogok előmozdítása és védelme érdekében. További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

 

EN: The International Day of the World's Indigenous People, celebrated each year on 9 August, marks the day of the first meeting, in 1982, of the UN Working Group on Indigenous Populations of the Subcommission on the Promotion and Protection of Human Rights. For more information please visit the website of UNESCO.

2012. augusztus 9.


Az UNICEF és az UN Women részvételi lehetőséget hirdet az egyenlőtlenség különböző formáinak felszámolására irányuló konzultációs folyamatába. A szervezők témajavaslatokat várnak egyrészt az egyenlőtlenség témaköréről általánosságban, másrészt specifikus problémákra fókuszálva mint a jövedelmi, nemi, etnikai, kisebbségi és vallási egyenlőtlenségek. Határidő: 2012. július 20.

 

További információk elérhetők itt.

2012. július 13.

Az ENSZ Humán Erőforrás Gazdálkodási Hivatala (OHRM) szervezésében, az ENSZ Fiatal Szakértői Program (Young Professionals Program – YPP) keretében hazánk ismét lehetőséget kap arra, hogy versenyvizsgát rendezzen a pályakezdő szakemberek részére a következő kategóriákban: politikai ügyek, szociális ügyek, közgazdaságtan, építészet, információs technológia, valamint rádiós műsorszerkesztő. Az Egyesült Nemzetek Szervezete magasan képzett jelentkezőket vár, akik készek nemzetközi köztisztviselőként szakmai karriert kezdeni.

 

A részletek az alábbi címen találhatók:

http://www.menszt.hu/hirek_aktualitasok/az_ensz_fiatal_szakertoi_programja_2012_ismet_lehet_palyazni

2012. július 13.

Júliusban kerül kiadásra az UNESCO társadalomtudományi szektorának új publikációja, mely a városi rasszizmus és diszkrimináció felszámolásával foglalkozik. A kiadvány a Városok Nemzetközi Koalíciója a Rasszizmus és a Diszkrimináció Ellen (International Coalition of Cities against Racism and Discrimination) munkája útján született meg, melyet az UNESCO 2004-ben hozott létre. A jelentés jó gyakorlatok útján szemléleti miként lehet felszámolni a rasszizmust és a diszkriminációt. / In July, UNESCO will publish its report “Fighting racism and discrimination: Identifying and sharing good practices in the International Coalition of Cities”. This report is the culmination of the work of the International Coalition of Cities against Racism and Discrimination (ICCAR), established by UNESCO in 2004, a network of cities interested in sharing experiences in order to improve their policies to fight racism, discrimination, xenophobia and exclusion.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.
For more information please visit UNESCO’s official website.

2012. július 4.

Az International Social Science Council (A Társadalomtudomány Nemzetközi Tanácsa) közreműködési lehetőséget hirdet a 2013-as jelentésének elkészítésében. A jelentés idei témája a társadalomtudományok hatásai a változó világunkra. További információk elérhetők a szervezet honlapján, valamint a felhívás letölthető itt. / The ISSC is pleased to announce a call for contributions to the 2013 World Social Science Report. The report, to be launched in October 2013, will focus on “Changing Global Environments: Transformative Impact of Social Sciences”. For more information please visit the official website.

2012. július 3.

Június 21-én az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján (Rio+20), mely Brazíliában Rio de Janeiróban került megrendezésre, az ENSZ Global Sustainability Panel (Panel a Globális Fenntarthatóságról) képviselői ismertették a Panel jelentését. „A rugalmasan ellenálló emberiség és világ: egy jövő, melyet érdemes választani” címen kiadott jelentés felvázolja, hogy miképpen lehet elérni a Földön a fenntarthatóságot. / On 21 June at the UN Conference on Sustainable Development (Rio+20) taking place in Rio de Janeiro in Brazil, representatives of the UN Secretary-General’s High-level Panel on Global Sustainability (GSP) presented the GSP report. The report, entitled “Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing”, presents a vision for a sustainable future for the planet.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

A jelentés elérhető itt.

2012. július 3.

Június végén 17. alkalommal rendezi meg Kőszegen a Nemzetközi Nyári Egyetemet a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet, a UNESCO Kulturális Örökségmenedzsment és Fenntartható Fejlődés tanszék vezetője, prof. Miszlivetz Ferenc szervezésében. / The Institute of Social and European Studies, UNESCO Chair in Cultural Heritage Management and Sustainability led by prof. Ferenc Miszlivetz will held its 17th International Summer University in Kőszeg at the end of June. A részletes program elérhető itt / Download the programme here.

2012. június 19.

Még a legjobb kormányoknak is szükségük van tanácsokra - fogalmazott Balog Zoltán az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának alakuló ülésén, hozzátéve: a bizottság a nevelésügy, kultúra és tudomány területén olyan segítséget nyújtott eddig is, mely a kormányzat számára nélkülözhetetlen.

 

A teljes cikk olvasható a www.kormany.hu-n.

2012. június 18.

Az 1947 óta rendszeresen publikált „Alapvető tények az ENSZ-ről” – beleértve a 2008-as kiadást „Az ENSZ ma” (The United Nations Today) cím alatt – egy bevezető könyv az ENSZ-ről, amely minden részletre kiterjedően, azonban tömören mutatja be, mit csinál a Szervezet és hogyan funkcionál, felvázolja struktúráját és céljait a történelem és a jelenlegi fejlemények összefüggésében. (A Magyar ENSZ Társaság az 1989-es és az 1998-as kiadást jelentette meg magyarul.)

 

A kiadvány és további információk elérhetők a Magyar ENSZ Társaság honlapján.

2012. május 15.

Bogyay Katalin UNESCO Közgyűlési elnöki minőségében március 19-én és 20-án Stuttgartban előadóként vett részt a GendEra, Európai Bizottság által támogatott projekt szervezésében a nemek közötti egyenlőség témakörében megrendezett nemzetközi konferencián (European Conference on Gender and Innovation – Maximising Innovation Potential through Diversity in Research Organisations).
2012. március 21.

Az UNESCO 2012-ben is rendezvénysorozatot szentel a Nemzetközi Nőnapnak, mely során a többek között a nők társadalmi helyzetével foglalkozó kerekasztal beszélgetésekre, filmvetítésekre, koncertekre kerül sor. Az ünnepségek kapcsán ma nyíló művészeti kiállításon hazánkat, és egyben választási csoportunkat Keserű Ilona kortárs magyar képzőművésznő képviseli. A nap alkalmából számos cikk is található a témában az UNESCO weboldalán, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatójának üzenete pedig alább olvasható.

2012. március 8.

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatójának ez alkalomból kiadott üzenete alább olvasható.
2012. január 26.

A magyarországi Új Akropolisz 2011 novemberében is csatlakozott A Filozófia világnapjának nemzetközi megünnepléséhez. Az országszerte hét helyszínen megrendezett, 22 programból álló programsorozattal a filozófia gyakorlati jelentőségét emelte ki, és elgondolkodásra, tanulásra és közös beszélgetésekre biztatta az összesen mintegy ezer résztvevőt.

2012. január 24.

Irina Bokova UNESCO főigazgató 2011. novemberi magyarországi látogatása során Réthelyi Miklós miniszterrel ünnepélyes keretek között aláírta az UNESCO és Magyarország közötti, az oktatás, a kultúra, a tudomány és a kommunikáció területére kiterjedő új együttműködési megállapodást.

A dokumentum itt megtekinthető: 1., 2., 3., 4., 5., 6., magyar fordítása itt olvasható.

In November 2011, UNESCO Director-General, Irina Bokova, undertook her first official visit to Hungary and signed a Memorandum of Understanding on Cooperation between UNESCO and Hungary.

The Memorandum of Cooperation is available here: 1., 2., 3., 4., 5., 6.

2012. január 20.

Az UNESCO támogatásával és a Filozófus Nők Nemzetközi Hálózatának (International Network of Women Philosophers) gondozásában 2011-ben útjára indult a Women Philosophers’ Journal, amely a hálózat kutatásait, munkáját és eredményeit kívánja bemutatni, valamit kommunikációs platformként kíván szolgálni a hálózat tagjai között. A kezdeményezés alapja a befogadás és a multidiszciplinaritás, célja, hogy a világ különböző régióiból és kultúráiból összehozza a női filozófusokat a produktív együttgondolkodás, diskurzus teremtés végett.

 

További információk elérhetők itt.

2012. január 6.

 

The Hungarian National Commission wishes you a Merry Christmas and a Happy New Year for 2012!

2011. december 22.

December 10-én az emberi jogok napját ünnepeljük, hogy megemlékezzünk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 63 évvel ezelőtti létrejöttéről. / On 10 December we celebrate Human Rights Day to remember the creation, 63 years ago, of the Universal Declaration of Human Rights.

2011. december 10.

Annak következtében, hogy az Egyesült Államok felfüggesztette az UNESCO-nak szánt hozzájárulások kifizetését, a szervezetnek váratlan pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznie.

A megvonásból eredő pénzügyi problémák áthidalására Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a 36. Általános Konferencia végén egy alap létrehozását jelentette be, melyre várják minden olyan tagállam, intézmény, alapítvány, szervezet és magánszemély adományát, mely segíteni kívánja az UNESCO-t céljai elérésében.

Adakozni az alábbi oldalon található link segítségével lehet:

Donate to UNESCO

2011. november 28.

2002. óta az UNESCO minden november harmadik csütörtökén a Filozófia Világnapját ünnepli, idén ez a nap november 17-re esik. A világnap megünneplésére Magyarországon az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület szervez eseményeket. A részletes program elérhető az Egyesület weblapján, valamint letölthető innen.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. november 5.

A mai fiatalság egyre inkább bele kíván kapcsolódni az őket és jövőjüket érintő politikai és társadalmi kérdéseket megvitató folyamatokba. Az UNESCO kiemelt prioritásként kezeli a fiatalságot, a 7. UNESCO Youth Forum is ennek a megnyilvánulása, ahol idén kiemelt témaként fog szerepelni a diákok részvételének erősítése, a demokrácia elősegítése, a fiatalság foglalkoztatása és a fenntartható fejlődés kérdésköre. Az esemény, amin többek között a tagországok fiatal delegáltjai vesznek részt, 2011. október 17-20. között kerül megrendezésre az UNESCO párizsi központjában.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. október 11.

Az AEC célja, hogy a sporttörténeti jelentőségű első Afrikát megkerülő vitorlás verseny segítségével erősítse az Európai Unió és az Afrikai Unió vezetői által megfogalmazott új típusú, a felek egyenrangúságán és kölcsönös gazdasági, politikai és kulturális érdekein alapuló együttműködést. Az egy évig tartó vitorlás eseménysorozat és a hozzárendelt nyilvánosság a maga nemében egyedülálló módon kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az európai és afrikai országok népei jobban megismerhessék egymást.

 

További információk elérhetők a projekt weblapján.

2011. október 10.

Az UNESCO moszkvai irodájának szervezésében kettő szeminárium kíván foglalkozni a bioetika mediális reprezentációjának kérdéskörével. A foglalkozások célja, melyek 2011. szeptember 27-28-án Fehéroroszországban és október 17-18-án Moldovában kerülnek megrendezésre, hogy képzést nyújtsanak újságíróknak miképp célszerű a bioetikai kérdéseket prezentálni.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. szeptember 30.

2011. október 9-12. között, Dohában kerül megrendezésre az UNESCO COMEST (Tudomány- és technológiaetikai bizottság) 7. általános ülésszaka. Az esemény kiemelt témái a környezetetika és a nanotechnológiát érintő etikai kérdések.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2011. szeptember 30.

A Béke Nemzetközi Napja - 2011. szeptember 21. - alkalmából Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója üzenetet tett közzé "Béke és demokrácia: hallasd a hangodat" címmel. Az üzenet szövege angol, francia és spanyol nyelven alább olvasható.

Message from Irina Bokova, Director-General form UNESCO on the occasion of the International Day of Peace, 21 September 2011 "Peace and Democracy: Make Your Voice Heard"

2011. szeptember 21.

A publikáció, melynek társszerzőse Dr. Hronszky Imre, letölthető innen. A kötet további szerzői: Gerhard Banse, Armin Grunwald.
2011. augusztus 26.

Az ENSZ, a Fiatalok Nemzetközi Évéhez kötődően, New Yorkban, július 25-26-án „Fiatalság: párbeszéd és kölcsönös megértés” (Youth: Dialogue and Mutual Understanding) címmel találkozót szervez. Az eseményen, melyet az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon fog megnyitni, szó fog esni a fiatalság szerepéről a társadalmi integráció elősegítésében, a foglalkoztatottság növelésében és a szegénység felszámolásában. A találkozó eredményei prezentálásra és megvitatásra kerülnek az UNESCO 7. Ifjúsági Fórumán.

 

További információk elérhetők itt.

2011. július 25.

A Filozófia világnapját először 2002. november 21-én ünnepelték meg, az UNESCO korábbi főigazgatója, Koichiro Matsuura kezdeményezésére. Ekkor jelölték ki a Filozófia világnapjának minden esztendő novemberének harmadik csütörtökét. 2007 novemberétől a filozófiai gondolkodást serkentő programjaival az Új Akropolisz Filozófiai Iskola is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez.

 

További információk az Új Akropolisz Filozófiai Iskola programjairól elérhetők a honlapjukon.

2011. április 7.

Az UNESCO és az International Social Science Council (A Társadalomtudomány Nemzetközi Tanácsa) együttműködése folytán készült kiadvány az elmúlt évtizedben az első átfogó jelentés, mely beszámol a társadalomtudomány helyzetéről. A munkában világszerte több száz szakember vett részt.

 

További információk elérhetők az UNESCO weblapján.

 

A kiadvány letölthető itt.

2011. április 6.

Az UNESCO Főigazgatója, Irina Bokova nőnapi üzenete angol, francia és spanyol nyelven alább olvasható.
2011. március 8.

A Weird Meetup-sorozat március 3-án, csütörtökön 18 órakor folytatódik, amelyen Észak-Korea példáján a hatalom és művészet lehetséges viszonyaira keresünk választ meghívott vendégeinkkel. Az este folyamán Pilinger Erzsébet művészettörténész, Dr. Csoma Mózes, az ELTE BTK Koreai Tanszékének vezető-helyettese, valamint Bodó Balázs, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatója mellett Nemes Csaba képzőművész ül egy asztalhoz. További információ elérhető innen.

2011. február 23.

(MTI) - Négy magyar roma festőnő műveiből nyílt tárlat kedden este a az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában.  

2011. február 14.


A nemzetközi szervezet fennállásának 65. évfordulója alkalmából a főigazgató üzenete itt olvasható.

További információk az ünnepi programokról és kiadványokról a központi honlapon találhatók.

2011. január 10.

2011. szeptember 27. és 30. között rendezi meg a Vakok Világszervezete (World Blind Union) a lipcsei Német Központi Könyvtár/ Vakok Könyvtára (Deutsche Zentralbücherei für Blinde zu Leipzig) társszervezésében az ’Innovációk a Braille-programban a 21. században’ („Innovations in Braille in the 21st century. World Congress Braille21”) című világkonferenciáját.
2011. január 6.

Az ENSZ központi lapja a témanaphoz kapcsolódóan ide kattintva elérhető.

 

A magyarországi programok közül a "Távol az Otthontól" Alapítvány által, a budapesti Tűzraktérben december 18-án szervezett programról a képre kattintva olvashat bővebben.

2010. december 15.

Az UNESCO főigazgatójának üzenete a témanap alkalmából innen tölthető le, a központi honlap ide kattintva érhető el.
2010. december 10.

Hablicsek László demográfus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a matematikai demográfia és a népességelőreszámítás elkötelezett kutatója és tudományos képviselője 2010. november 11-én életének 57. évében elhunyt.

Hablicsek Lászlót a KSH Népességtudományi Kutatóintézet saját halottjának tekinti.

2010. november 29.

2002. óta az UNESCO minden november harmadik csütörtökén a Filozófia Világnapját ünnepli, idén ez a nap november 18-ra esik.

További információk a központi honlapon, ide kattitntva érhetők el, a Főigazgató üzenete a cikkben olvasható.

2010. november 18.

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója üzenete a témanap alkalmából ide kattintva olvasható.
2010. november 16.

Gunter Pauli, a Római Klub tagja, vállalkozó és tudományos szakember az elmúlt négy évben arra koncentrált, hogy olyan innovációkat azonosítson, amelyek képesek megváltoztatni a jelenleg uralkodó gazdasági modellt. Különböző vállalati kezdeményezéseknek köszönhetően kidolgoztak egy olyan gazdasági makromodellt, amely a következő tíz évben munkahelyeket teremt, szociális alapokat létesít és a fenntarthatóság felé viszi a gazdaságot és társadalmat. Ezeket a kezdeményezéseket írja le a Kék Gazdaság. A magyar kiadás hivatalos bemutatójára 2010. szeptember 23-án a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, majd ezt követően szeptember 24-ën a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor. Regisztráció: http://clubofrome.at/2010/budapest/

2010. szeptember 23.

2010. szeptember 17-19. között került megrendezésre az I. Tudományfesztivál Budapesten, amelynek legfontosabb célja a TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTÉS volt látványos, népszerűsítő, interaktív formában. Az eseményt megnyitó előadást Balázs Ervin professzor, a Magyar UNESCO Bizottság alelnöke tartotta, "Tudomány a XXI. Században" címmel.

További részletekről itt tájékozódhat: www.tudományfesztival.hu

2010. szeptember 20.

Letölthető a Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottsága által létrehozott Jövőkutatási Bizottság 2010. június 4-i ülésén elhangzott Dr. Hideg Éva "Jövőkutatási paradigmák" című előadása. A prezentáció elérhető itt.

2010. június 8.

A Magyar UNESCO Bizottság Társadalomtudományi Albizottsága által létrehozott Jövőkutatási Bizottság 2010. június 4-i ülése a jövőkutatási paradigmákkal foglalkozik. Az előadásra délután kettőkor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.) II. emeleti 275. sz. tárgyalójában kerül sor. Az előadó Dr. Hideg Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem Jövőkutatási Tanszékének egyetemi docense. Részvételi szándékát kérjük, az erzsebet.novaky@uni-corvinus.hu e-mail címen jelezze.

 

2010. május 26.

Az "Arica: 1960-2010-2060" című konferencia 2010. május 27-29. között kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Politikai Tanulmányok Tanszék részeként működő Afrika Kutatóközpont szervezésében. További információk elérhetők a Kutatóközpont honlapján, részletes program itt.

2010. május 14.

A SHSviews' 2010/1. száma a 2010. január-március közötti hírek feldolgozásán kívül egy különszám erejéig foglalkozik az UNESCO 2001-2011-es társadalomtudományi stratégiájával is, aminek keretén belül az elmúlt évek eredményei kerülnek áttekintésre. A kiadvány angolul elérhető itt, tovább információk itt.
2010. április 8.

Az UNESCO párizsi központja Ifjúsági Fórum szervezésével és sportolókkal közös kampánnyal csatlakozik a témanap programjaihoz. A részletek megtekinthetők itt.
2010. március 22.

 

Budapesten szervezték meg 2010. március 4. és 7. között a „Hearts in Harmony” nemzetközi zenei programsorozatának eseményeit. Az Europa Cantat védnöksége alatt 2006-ban Párizsban „Hearts in Harmony” elnevezéssel elindított rendezvények célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a fogyatékkal és nem fogyatékkal élő éneklő-zenélő embereket. Minden évben más európai városba, más fogyatékkal élő fiatalokat és művészeket hívnak, és ehhez kapcsolódó szakmai tanácskozásokat rendeznek.

2010. március 7.

 

A szező és egyben kiadó, Drexlerné Stanchich Ilona három évtizedes, különböző iparágakban eltöltött műszaki fejlesztői és szakértői pályafutása befejeztével hasznosítani kívánta az emberi viselkedések terén szerzett tapasztalatait humán területen is. Így fogalmazta meg 2000.-ben projektjét TÁRSADALMI VISELKEDÉSTAN -- Alapmű címmel.

2010. február 4.


2011-et a Kémia Nemzetközi Évévé nyilvánította az ENSZ 63. közgyűlése. Ebben az évben lesz száz éve annak, hogy Mme Maria Sklodowska Curie megkapta a kémiai Nobel-díjat. A centenárium alkalmat teremt arra is, hogy megünnepeljék a nők "térhódítását".
2010. január 1.

Magyarul is hozzáférhetőek az UNESCO bioetikai tárgyú nyilatkozatai: "Az emberi génállomány és az emberi jogok..." valamint "A bioetika és az emberi jogok egyetemes nyilatkozata", továbbá a "Nemzetközi nyilatkozat a humángenetikai adatokról".
2009. január 1.

Tájékoztatjuk az olvasót, hogy megnyílt az UNESCO szakértői adatbázisa. A szervzet programfelelősei ebből az adatbázisból választanak majd a szükségletek szerint szakértőt, konzulenst
2009. január 1.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet