Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU

UNESCO/ISEDC által közösen finanszírozott oroszországi ösztöndíj - 2012

2012. február 22.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A moszkvai International Center for Sustainable Energy Development („Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért”) 30 darab, 4 hétre szóló továbbképzési ösztöndíjat hirdet meg. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont.


A program megkívánja az orosz nyelv magas szintű ismeretét.

Amint az a pályázati kiírásban is szerepel, országonként, a nemzeti UNESCO bizottságok jóváhagyásával összesen 2 pályázatot lehet megküldeni.

A beérkezett pályázatok közül a továbbküldhető kettőt a UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) által felkért szakértői zsűri fogja kiválasztani, és az UMNB-titkárság fogja továbbítani Párizsba 2011. május 31-ig. Az előválogatásra a pályázatoknak postán vagy személyesen eljuttatva legkésőbb

2012. május 14-én 16:00 óráig kell megérkezniük az alábbi címre:
Nemzeti Erőforrás Minisztérium/UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága

1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

A borítékra kérjük ráírni: "PÁLYÁZAT".

Az előválogatás eredményéről 2012. június 3-ig értesítjük a pályázókat.

A díjról szóló részletes ismertető elérhető itt, valamint a nevezési lap letölthető itt.

További információk: balint.hudecz@unesco.hu

Kardos Levente és Povodör Artúr beszámolója a 2011-es programról alább olvasható:

A képzés a RUDN-en (az orosz Népek Barátsága Egyetemen) történt. Az egyetemnek több, mint félévszázados hagyománya van a fejlődő világ elitjének képzésében, ezt a hagyományt a rendszerváltozás után is tovább folytatta. Ezt a a 17 résztvevő is jól reprezentálta, a FÁK-országokon kívül főként (Fekete-)Afrikából érkeztek a résztvevők, de jöttek Sri-Lankából, Kínából és Észtországból is. A résztvevők nagy része a RUDN-en illetve egyéb orosz/szovjet egyetemen folytatott tanulmányokat így jó orosz nyelvtudással rendelkeztek és a legkülönfélébb területekről érkeztek: energiaipar, egyetemi oktatók és diákok, civil szervezetek. Az oktatás az egyetem Ökológai Tanszékén folyt, ahol a tanszék tanárai mutatták be a megújuló energia, energiahatékonyság, és az energiamenedzsment nemzetközi tendenciáit, illetve az ehhez csatlakozó oroszországi aktualitásokat. A programban szerepeltek tanulmányi kirándulások is kutatóintézetekben, egyetemen (Moszkvai Állami Egyetem-MGU), illetve egy moszkvai hőerőműben is. Meghívást kaptunk a "Tudomány ünnepe" rendezvényre is, ahol a tanszék oktatói mellett a magánszféra (TNK-BP) és az állami szektor (Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma) mutatták be a kockázatkezelés és a HSE elméleti és oroszországi gyakorlati alkalmazását. Emellett látogatást tettünk az ISEDC moszkvai központjában, ahol a szervezet szakértői mutatták be a központ működését.
A szállás a RUDN kollégiumának szálloda részén volt, ahol két ágyas szobákban laktunk, jó körülmények, között, megfelelő közlekedési csatlakozással. Egyetlen dolog, ami itt hiányzott az az internetkapcsolat a szobában, de ez a közeli kávézóban elérhető volt.

***

Számomra, hatalmas öröm volt megnyerni, és részt venni az „Energiaforrás menedzsment és megújuló energiákban rejlő lehetőségek” UNESCO/ISEDC ösztöndíjon. Nemcsak a szakmám (Környezetkutató-geográfus), foglalkozásom (projektfelelős az alábbi témákban: ökológiai lábnyom, Zöld Iroda program, energiahatékonyság) miatt éreztem megtisztelőnek a programon való részvételt, de félig magyar félig oroszként nagyon nagy öröm volt közel egy hónap eltöltése az orosz fővárosban. Az alábbi pár sorban szeretném összefoglalni tapasztalataimat, amely remélem segítség lesz a jövőbeli UNESCO ösztöndíjak nyerteseinek.
A vízumon ügyintézés után, amely megér egy másik beszámolót, megérkezésünket követően egy jól szervezett és alapos forgatókönyvvel rendelkező ösztöndíjon találtuk magunkat. Minden résztvevőnek biztosítva volt a szállása és a közlekedés az oktatások helyszíne és a diákszálló között, továbbá kaptunk orosz SIM kártyát, amely nagyban megkönnyítette a szervezők és résztvevők közötti kommunikációt. A diákszálló egyetlen negatívuma, hogy nem állt rendelkezésünkre internet hozzáférés, így minden ösztöndíjnyertesnek magának kellett gondoskodni erről (internetkávézó, mobilinternet a két legjobb lehetőség).
Az oktatások felépítése logikus és érthető volt. Az előadók felkészültek voltak. A prezentációk nagy többsége tömény írott szöveg volt, ami kicsit megnehezítette az órán elhangzott és a kivetített szövegek összeegyeztetését, ámbár öröm az ürömben, hogy az utólag megkapott előadások minden fontos információt tartalmaztak, így a résztvevők akár otthon is átolvashatták az aznap elhangzott anyagokat.
Szakmailag a következő részekből épült fel a program: az előadásokon a Föld erőforrásairól; klímaváltozásról; energia függőségről; ökológiai-, energetikai menedzsmentről; megújuló energiákban rejlő lehetőségekről; és mindezen témák oroszországi példáiról volt szó. A lexikális ismeretek mellett üzemlátogatásokat is szerveztek az oktatók az előadásokon elhangzott tudás kézzelfoghatóvá tételéhez. Ilyen utazás volt például az MGU (Moszkvai Állami Egyetem) megújuló energiával foglalkozó tanszékére, az oroszországi UNESCO/ISEDC Fenntartható Energiagazdálkodással foglalkozó kutatóközpont meglátogatása, az Oroszországi Villamos Energetikai Kutatóintézetbe (BHИИ) tett látogatásunk és a Moszkva közeli hőerőmű meglátogatása. Vendégelőadók is részt vettek az oktatásban, mint például az oroszországi WWF munkatársa.
Összességében nagyon hálás vagyok az UNESCO-nak és az ISEDC-nek a lehetőségért. Szakmailag közelebb kerültem az energetika területéhez, belátást kaptam az orosz állásponthoz és az üzemlátogatásoknak hála a gyakorlatban is megtapasztaltam a megújuló energiaforrásokba rejlő lehetőségeket. A szakmai fejlődésen túl, kulturálisan is sok lehetőség volt a személyes fejlődésre. Hála a részvevők lelkesedésének és a szervezőknek, a közel 3 hét alatt kialakult szakmai kapcsolatok a program után is megmaradtak. Az ösztöndíj egy nagyon jó tapasztalat volt minden téren.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet