Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU

Tanuló Város: Pécs / Learning City: Pécs

2017. január 23.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Pécs városa elnyerte az UNESCO által 2017. évre kiírt „Global Learning City Award”, Tanuló Város díjat, mellyel az első magyar város lett, mely megkapta az elismerést. Idén 16 kiválasztott város részesül világszerte az UNESCO által kétévente odaítélt díjban, a pályázók közül nemzetközi zsűri választotta ki azokat a városokat, melyeknél kimagasló és „kézzel fogható” a fejlődés az oktatás és az élethosszig tartó tanulás területein. Az UNESCO UIL által kiadott közlemény Pécs esetében indoklásként hangsúlyozza, hogy a város létrehozott egy olyan platformot, amely elősegítheti és jelentősen hozzájárulhat a további fejlesztésekhez az oktatás, tanulás területén.


Páva Zsolt, Pécs polgármestere az elnyert díj kapcsán elmondta: „Pécs történelme, kultúrája és nemzetközi megnyilvánulásai egyaránt jelzik, hogy a település tanuló város, és ezt immár az UNESCO is elismerte, melyre valamennyi pécsi polgár büszke lehet. A Város és az Egyetem együttműködésben jó példaként vonultathatja fel a Pécsi Tanuló Város – Régió Fórum kezdeményezést is, mely szintén a partnerség-alapú tanulási innováció modellje. Ennek egy jelentős és a lakosság számára is jól érzékelhető megnyilvánulása lesz az idei Pécsi Napok keretében az ún. Tanuló Fesztivál.”

A polgármester hozzátette: „Pécs városa e díj elnyerésével folytatni kívánja azt a közösség- és városfejlesztő építkezést, mely jelzi, hogy a soknemzetiségű, számos felekezetnek otthont adó település a tanulás vonzó helye kíván lenni és maradni, a tanulás innovációjával kíván fejlődést elérni, legyen az iskolarendszerű, vagy azon kívüli tevékenység. Ez a díj reményeink szerint hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, továbbá a Városnak a Zöld Főváros címért benyújtandó pályázata sikeres megvalósításához.”

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szintén örömének adott hangot: „Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy éppen abban az évben, amikor a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóját, jubileumát ünnepeljük, akkor nyerte el Pécs a „Tanuló Város” címet. Azt gondolom, hogy az egyetem egyre növekvő számú külföldi hallgatóival, magas színvonalú oktatásával és értékes diplomájával méltó alapja, bázisa lehet ennek a területnek, és mindent megteszünk azért, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósítandó egyetemi fejlesztésekkel még magasabbra helyezzük magunk számára az átugrandó lécet.” – hangsúlyozta az egyetem rektora.

 

További információk: Sixteen cities to receive the UNESCO Learning City Award 2017

 

forrás: pte.hu

 

unesco-learning-city-awardees-2017_0

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet