Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU

Patrimonito Nemzetközi Történetmesélő Verseny

2010. augusztus 30.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Már lassan tíz éve „Patrimonito's World Heritage Adventures” címmel az UNESCO életre hívott egy rajzfilmsorozatot a Világörökségről. A mese egy rajzfilmfigura, Patrimontio köré épül, aki különböző Világörökségi helyszínekkel ismerteti meg a gyerekeket. Felvázolja a tárgyalt örökséget veszélyeztető tényezőket és megoldást is javasol, hogy milyen módon lehetne jobban megóvni a lelőhelyet. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalságot aktivizálja és bevonja az örökségvédelembe. Az idei évben az UNESCO mesemondó versenyt hirdet fiatalok számára arra ösztönözve őket, hogy saját ötleteiket és elképzeléseiket vessék papírral, találjanak ki egy történet. A pályázatok beérkezési határideje a Magyar UNESCO Bizottsághoz 2010. december 15.


Nevezési feltétel:

Az UNESCO 12 és 18 év közöttiek nevezését várja, fejenként egy pályamű nyújtható be. Oktatási intézmények és ifjúsági szervezetek esetében nincsen maximalizálva a nevezések száma. A résztvevőknek az alábbi témákból kell választaniuk egyet:

  1. a Világörökség és a közösségek szerepe (élet a Világörökség körül);
  2. a Világörökség és a fenntartható turizmus (a turisták felelősége);
  3. a Világörökség és a fenntartható fejlődés (hogyan lehet összhangba hozni az emberi szükségletek kielégítésére való igényt a lelőhelyek megóvásával);
  4. a Világörökség és a biodiverzítás (lelőhelyek, amik egyben fontos természetes élőhelyek; veszélyeztetett élőhelyek).

A történetmesélés nagyjából úgy zajlik, mint egy képregény megrajzolása. Az alábbi szempontok figyelembevételével egy forgatókönyvet kell a nevezőknek kitalálniuk:

  1. alapos tudás demonstrálása a választott Világörökség helyszínről;
  2. a lelőhelyet veszélyeztető tényezők bemutatása;
  3. megoldási kísérlet ezen veszélyek elhárítására.

További információk elérhetők itt és itt.

 
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet