Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU

Nevezés a "Kultúrtájak megóvása és menedzselése" Melina Mercouri Nemzetközi Díjra

2010. szeptember 16.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A díjat a világ nagy kultúrtájainak megóvásában és hasznosításában végzett példaértékű tevékenységek elismerésére alapították. Melina Mercouri nevét viseli, aki kulturális miniszterként az elsők között kezdett az integrált megőrzés és a fenntartható fejlődés területén tevékenykedni.A pályázatoknak 2010. szeptember 24. 14:00 óráig kell beérkezniük a Magyar UNESCO Bizottsághoz.

Nevezés a "Kultúrtájak megóvása és menedzselése" Melina Mercouri Nemzetközi Díjra (UNESCO - Görögország)

 

A díjat a világ nagy kultúrtájainak megóvásában és hasznosításában végzett példaértékű tevékenységek elismerésére alapították. Melina Mercouri nevét viseli, aki kulturális miniszterként az elsők között kezdett az integrált megőrzés és a fenntartható fejlődés területén tevékenykedni. A "kultúrtáj" fogalma – mint azt a Világörökség Bizottság 1992. évi santa féi ülésén meghatározta – több, mint a klasszikus értelemben vett "műemlék" vagy "történelmi hely". A 30.000 USD-os díjat kétévente ítélik oda. A pályáztatni kívánt tájnak a Világörökség Bizottság által elfogadott alábbi három kultúrtáj-kategória közül legalább egynek meg kell felelnie:

 

1. a legkönnyebben azonosítható, egyértelműen meghatározható táj, melyet eleve ember tervezett és alkotott, magában foglalva esztétikai céllal kialakított kerteket és parkokat, melyek általában (de nem feltétlenül) kapcsolódnak vallási építményekhez vagy együttesekhez;

2. a második kategória a jellegéből adódóan továbbfejlődő táj. Eredetileg társadalmi, gazdasági, közigazgatási és/vagy vallási szempontok alakították és jelenlegi formáját természeti környezetével összhangban és hozzá illeszkedve nyerte el. Ezek a tájak formájukban és kialakításukban tükrözik ezt a fejlődési folyamatot. Két alkategóriájuk van:

- a maradványtáj (vagy kövülettáj) átélt egy ilyen fejlődési folyamatot, mely valamikor a múltban hirtelen megszakadt vagy egy időre megállt. Fő jellegzetességei tárgyi vonatkozásban mégis láthatóak maradtak;

- az élő táj megőrzi aktív társadalmi szerepét a hagyományos életmódhoz szorosan kötődő mai társadalomban, melyben a fejlődési folyamat nem szakad meg. Ugyanakkor őrzi az idők folyamán átélt fejlődés nyilvánvaló jegyeit.

3. az utolsó kategória az asszociatív kultúrtájat foglalja magában. Ennek a tájtípusnak a Világörökség Jegyzékre való felvételét inkább a természeti elem vallási, művészeti vagy kulturális jegyeinek együttes súlya indokolja, semmint a materiális kulturális nyomok, melyek nem jelentősek vagy megsincsenek.

 

Az angol vagy francia nyelven elkészített pályázatokat vagy a tagállamok kormányai nyújthatják be a nemzeti bizottságokkal történt egyeztetés alapján, vagy az UNESCO-val hivatalos kapcsolatban álló, illetékes nemkormányzati szervezetek. A pályázatok összegyűjtését, előzsűrizését és a tagállamonként két kiválasztott nevezés UNESCO-nak 2010. október 4-ig történő kiküldését és gondozását a nemzeti bizottságok végzik.

 

A pályázatoknak 2010. szeptember 24. 14:00 óráig kell beérkezniük az alábbi címre:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Magyar UNESCO Bizottság

1055 Budapest, Szalay u. 10-14., V. em. 548-550. szoba

Tel.: 795-4413, -4464, -4608, fax: 795 0255, e-mail: gabriella.kertesz@unesco.hu; info@unesco.hu

http://www.unesco.hu

 

A díjról szóló ismertetés és a nevezési lap letölthető az UNESCO angol http://unesdoc.unesco.org/images/0018/001885/188525e.pdf és francia http://unesdoc.unesco.org/images/0018/001885/188525f.pdf nyelvű CL 3927 sz. körleveléből és honlapjáról http://whc.unesco.org/en/melinamercouriprize/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet