Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU

MAB Young Scientists Awards 2017 - Magyar pályázat a nyertesek között

2017. július 27.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az 1989-ben alapított díjjal olyan fiatal tudósokat jutalmaznak, akik kutatásaikat az ökorendszerek, a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség területén végzik.

A MAB Kormányközi Koordinációs Bizottság (MAB ICC) 29. ülésén 2017. június 13-án kihirdették a Young Scientists Awards 2017 díj nyerteseit. A rangos pályázaton a MAB Nemzeti Bizottság által támogatott magyar jelölt, Dr. Amir Mosavi is a hét elismerésben részesülő fiatal kutató között szerepel. Ezt a díjat elsősorban a fejlődő országok pályázói nyerik, európai pályázó csak indokolt esetben nyerhet.

A 2017. évi díjazottak listája:

Isma Merad (Algéria) - kutatásának címe: Impact of human activity on Lake El Mellah (El Kala, Algeria): health assessment using the Cerastoderma glaucum (Mollusca, Bivalvia) as a sentinel species.

Stella Marlène B. F.Sokpon (Benin) - kutatásának címe: Involvement of local communities in ecotourism activities and attitudes regarding conservation at the Pendjari biosphere.

Marie Florence Sandrine Ngo Ngwe (Kamerun) - kutatásának címe: Genetic and biochemical features of forests at the Dja Biosphere Reserve to improve knowledge and conservation of its biodiversity.

Amirhosein Mosavi (Magyarország) - kutatásának címe: Monitoring and assessing sustainability in Biosphere Reserves utilizing sustainable business models.

Luiza Abdurasulova (Kazahsztán) - kutatásának címe: Study on the biodiversity, monitoring and management of insects of the Karatau Biosphere Reserve.

Eduardo Luna Sanchez (Mexikó) - kutatásának címe: Case studies of organizations that implement natural resource management projects in the Sierra Gorda Biosphere Reserve

Adeeb Hayyan (Malajzia) - kutatásának címe: Physiochemical properties and cellular toxicity of oil plant seeds available in Tasik Chini Biosphere Reserve as an alternative for conventional natural oils with regards to nutraceutical and food industry.

Dr. Amir Mosavi

Amir_Mosavi_kepDr. Amir Mosavi, adattudós, jelenleg az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán folytat kutatásokat az alacsony szennyezőanyag kibocsátású hibrid motorok fejlesztése területén Dr. Dineva Adrienn és Prof. Dr. Várkonyiné-Kóczy Annamária kutatókkal tudományos kollaboráció keretén belül. Dr. Mosavi a Budapesti Gazdasági Főiskola meghívott tanára. Informatikai- illetve környezetmérnöki szakokon szerzett diplomát, majd az Egyesült Királyságban és Kanadában folytatott további tanulmányokat. Számos utazást tett, több, mint tizenöt kollaborációs projektben vett rész az adattudományok és döntéselmélet területén kiemelkedő, széleskörben elismert egyetemeken. Több, mint 55 országban járt. Utazásai során a “Predict It” című könyvéhez gyűjtött ismereteket és vizsgálta a környezetvédelemmel kapcsolatos döntési mechanizmusokat különböző kulturális és geopolitikai hatások alatt.

Dr. Amir Mosavi elismert vezető fenntarthatósági tudós, Dr. Johanna Wanka német oktatási és kutatási miniszter kitüntetését vehette át a fenntartható fejlődésben elért kiemelkedő eredményeiért. A kiemelkedő fenntartható-fejlődés kutatók között tartják számon, elnyerte a Green Talent Díjat az általa kifejlesztett pontos környezetvédelmi előrejelző módszerért, amely sikerrel alklamazható a környezetvédelem-menedzsmentben és katasztrófa-csökkentési rendelkezések tervezésében. Vallja, hogy az emberiségnek szüksége van pontos előrejező-döntéstámogató eszközökre annak érdekében, hogy képesek legyenek vizsgálni és csökkenteni a klímaváltozás hatásait.

Dr. Mosavi nagymértékben hozzájárult az éghajlatváltozás kockázatának csökkentését célzó kutatásokhoz az ún. prediktív döntési modell beveztésével. Az adat-vezérelt számítási platformja világszerte a legfejlettebb tanácsadást biztosítja a döntéshozók számára, hogy a legmagasabb tájékozottsági szinten hozzanak döntést. A lehetséges döntések következményeinek pontos előrejelzése a prediktív-döntési modell alkalmazása révén optimális/jobb és automatizált módon történik. A klímaváltozás valóságában a pontenciális döntéseket támogató fejlett eszközök valóban létfontosságúak, mivel a környezetbarát döntések gyakran ellentmondanak a nemzetek gazdasági és politikai érdekeinek. Az alapötlete tehát, hogy támogassa a szervezeteket és kormányokat olyan új üzleti modellek bevezetésével, amelyek fenntarthatók és sok generáció számára fenntartják jövedelmezőségüket. Ez az új koncepció különösen hasznos segítséget nyújt az UNESCO Bioszféra rezervátumainak fenntarhatósági kérdéseiben. Az adattudományok segítségével a múltbeli eseményeket elemezzük annak érdekében, hogy a jövőbeli döntésekről és cselekvésekről képet kapjunk. Tény, hogy a prediktív modellek segítségével a tudósok tanulmányozhatják az emberi viselkedés lehetséges hatásait, hogy képesek legyenek fenntarthatóbb irányba fejlődni és növekedni. Ez az újdonság forradalmasította napjaink döntéshozatali rendszereinek működését.

Számos díjat, köztük a MAB UNESCO fiatal tudósok díját, a TU-Darmstadt Jövő tehetség-díját, a Graz-i GoStyria-díjat, a weimari Bauhaus Egyetem kutatói ösztöndíját, a Campus France Research díjat és az Észt Dora & Estophilus díjat vehette át Dr. Mosavi a meglepően újszerű és tudományosan szigorú előrejelzési modellekkel végzett kutatási eredményeiért, amelyek új utakat nyitnak és figyelemre méltó eredményekkel emelkednek ki. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz és a kockázatcsökkentéshez javasolt adatközpontú döntéstámogató rendszere valóban kiterjedt lehetőség arra, hogy a legfrissebb felfedezéseket a döntési tudomány és előrejelzés egyik fő innovációjává alakítsa. A közelmúltban a Norvég Tudomány és Technológia Egyetem az Informatika és Matematika Európai Kutatási Konzorciuma kutatási alapján keresztül támogatta Dr. Mosavi kutatómunkáját, ahol az innovatív koncepciót a következő szintre emelheti gyümölcsöző együttműködéssel vezető tudósokkal, mint Pinar Ozturk és Hai Thanh Nguyen professzorok.

További információk elérhetők a kutatásról az alábbi linken:

https://www.researchgate.net/profile/Amir_Mosavi2 

A MAB Young Scientists Awards-ról további információ itt érhető el.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet