Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU

Lezárult a magyarországi előválogatás az UNESCO ide Fiatal Szakértői Programjára (YPP)

2015. július 14.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO-ban alulreprezentált tagállamok között meghirdetett programra a meghívott nemzeti UNESCO bizottságok 15 jelöltet javasolhattak. A jelentkezési lehetőség sok érdeklődőt megmozgatott Magyarországon és végül megközelítőleg 70 pályázat érkezett a megadott 2015. május 31-i határidőig. A kiválasztott jelöltek elérhetőségeit a Bizottság Titkársága megküldte az UNESCO párizsi központjának. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a beérkezett pályázatok harmada érvénytelen volt, ezért röviden összefoglaljuk az idei tapasztalatokat. Tovább >>

Az egyik legfontosabb jelentkezési feltétel az angol vagy a francia nyelv felsőfokú ismerete volt. Az UNESCO egy kormányközi nemzetközi szervezet, ahol többnyire angol vagy francia nyelven folyik a munka, ezért alapfeltétel valamelyik nyelv felsőfokú ismerete, sőt, ajánlott a másik nyelv ismerete is. Azon pályázók, akik csak középfokú nyelvvizsgával rendelkeztek (vagy csak azt csatolták a pályázathoz) kiestek. A Bizottság az idegen nyelven folytatott felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló dokumentumokat is elfogadta a nyelvtudás igazolásaként. A másik fontos jelentkezési kritérium a felsőfokú (MA vagy PhD) végzettség megléte. Szintén kiesetek azon pályázók, akik csak BA végzettséggel rendelkeztek. A Bizottság nem fogadott el utólagos hiánypótlást. Sok idén végzett pályázó csak az abszolutóriumát tudta bemutatni, mivel az államvizsgák a megadott határidő utánra lettek kiírva. A Bizottság ezekben az esetekben sem fogadta el az utólagos hiánypótlást, azon megfontolásból, hogy a kiírásban szereplő feltételek mindenkire ugyanúgy vonatkoznak.

A pályázatok elbírálása során a Bizottság objektív és szubjektív szempontokat is alkalmazott. A nyelvismeretek és a végzettségek adták a pontozás alapját a következő módon: az alap nyelvismereten túl a további nyelvek (az UNESCO munkanyelveiért magasabb pont), valamint a francia és az angol nyelv együttes magas szintű ismeretéért plusz pont járt. A végzettség tekintetében is hasonló volt az eljárás, több és magasabb végzettségért plusz pontot kapott a pályázó. A pontozásnak a másik felét az önéletrajz és a motivációs levél értékelése adta. Az önéletrajz áttekintése során a Bizottság a releváns nemzetközi szakmai tapasztalatot kereste. Az UNESCO-s, vagy ahhoz közeli tapasztalat több ponttal járt, de általánosában véve az ENSZ-hez köthető munkatapasztalat is magasabb pontot ért. A motivációs levél során nyílt mód a pályázó részére, hogy a Bizottságnak bemutassa az elköteleződését az UNESCO-s célok iránt, megmutassa, hogy valójában tudja hová jelentkezik, illetve hogy a terveiről is nyilatkozzon.

Kik jutottak tovább?

Az idei mezőny erős volt, így csak nyelvtudással, vagy csak releváns szakmai tapasztalattal nem lehetett továbbjutni. Általánosságban elmondható, hogy a legalább három nyelven tudó (vagy angolul és franciául felsőfokon beszélő), több végzettséggel és releváns, tágabban az ENSZ családhoz köthető szakmai tapasztalattal rendelkező pályázók jutottak tovább. A szakmai tapasztalat kiemelten fontos szempontot játszott, hiszen a közel azonos nyelvtudással és végzetséggel rendelkező pályázók közül egyértelműen előnyben részesültek azok, akik rendelkeztek releváns tapasztalattal.

Általános hibák

Célszerű a pályázati kiírást alaposan áttanulmányozni és aszerint eljárni, mert különben a pályázó kizárásra kerül (határidő, végzettség, nyelvtudás). Sok pályázó nem tudta hová jelentkezik, a Bizottság nem nagyon értékelte, ha a pályázó nem ismerte az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága hivatalos nevét (rossz címzés). További általános hiba a motiváció hiánya. A kísérőlevelekből gyakran nem derült ki, hogy a pályázó tisztában lenne az UNESCO céljaival és tevékenységével.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet