Pályázatok, ösztöndíjak
UNESCO.HU
Az új koronavírus emlékeztet bennünket arra, hogy létfontosságú a határokon, a szektorokon és a nemzedékeken átívelő együttműködés ahhoz, hogy leküzdjük az előttünk álló globális kihívásokat. A drámai változások közepette és miközben a világon intézkedések sorát hozzák a koronavírus elleni harcban, jobban szükségünk van a kollektív fellépésre, mint eddig valaha.
Alakítsuk együtt a jövőnket! – Mondd el, mit gondolsz kamerán keresztül!
2020. április 6.

HU: A díj magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek a lányok és a nők oktatását elősegítő innovatív, kiemelkedő kezdeményezéseit jutalmazza.
Jelentkezési határidő: 2020. május 1.
EN: The Prize rewards innovative and outstanding projects by individuals, institutions and organizations that are advancing girls’ and women’s education.

Deadline in Hungary: 1 May 2020.

2020. március 19.

Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el csillagászat területén Dr. Kóspál Ágnes, matematika tudományok területén Dr. Novák-Gselmann Eszter, fizikai tudományok területén pedig Némethné Dr. Pethes Ildikó munkásságát 2020. március 5-én a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében.
2020. március 13.

Az új koronavírussal kapcsolatos intézkedések alapján a 2020. március 20-21-i, miskolci helyszínnel meghirdetett, víz világnapja alkalmából szervezett XXIV. Nemzetközi Úszóverseny elmarad.

2020. március 9.

HU: Az UNESCO és a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development közös programjának célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a kapacitás-építésben és humánerőforrás-fejlesztésben a fenntartható és megújuló energiaforrások vonatkozásában.

EN: The aim of this fellowships programme is to enhance the capacity-building and human resources development in the area of sustainable and renewable energy sources in developing countries and countries in transition.

2020. február 6.

Miben és kiben bízhatunk? – Az eszmék fenntarthatósága és a kontinenseken átívelő értékek újraértékelése

“In What and Whom Do We Trust? The Sustainability of Ideals and Re-evaluation of Values Across Continents”

2020. február 4.

A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. A versenyben 15-20 év közötti, középiskolás fiatalok vehetnek részt egy maximum kétfős csapatot alkotva.

2020. január 29.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével 2019-ben is meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat csillagászat, matematikai- és fizikai tudományok tématerületen. A pályázat beküldésének határideje: 2020. január 26. éjfél.
2019. november 21.

HU: Kiírták a XVI. Castello Di Duino Nemzetközi Költészeti Versenyt 31 év alatti fiatalok számára, melyet az UNESCO Olasz Nemzeti Bizottsága és az Olasz Külügyi Hivatal is támogat. A pályázati felhívás és részletek alább olvashatók.


EN: The International Poetry Competition Castello di Duino XVI Edition reserved to young people under the age of 31 is now announced. The competition has the Patronage of UNESCO Italian Commission and of Italian Foreign Office.

2019. szeptember 18.

HU: Az idei felhívás témája a környezetetika, azon belül is a klímaváltozás, valamint a környezeti fenntarthatóság etikája.

EN: The theme of this year’s edition of the Prize is „Ethics of Environment” with a specific thematic focus on the ethics of climate change and environmental sustainability.

2019. június 28.

HU: Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája a mesterséges intelligencia használata az oktatás, tanulás és tanítás megújításában.
Pályázati határidő Magyarországról: 2019. augusztus 31.


EN: The theme of 2019 Prize is “The use of Artificial Intelligence (AI) to innovate education, learning and teaching”.
Deadline from Hungary: 31 August 2019.

2019. június 21.

Az UNESCO Mahatma Gandhi Oktatási Intézete a Békéért és Fenntartható Fejlődésért (MGIEP) idén első alkalommal rendezi meg a World Youth Conference on Kindness konferenciáját, Új-Delhiben, Indiában 2019. augusztus 20-23. között. Az UNESCO MGIEP várja az érdeklődő, 18-35 év közötti ifjúsági vezetők pályázatait a világ mindentájáról, hogy közülük százat meghívjanak a konferenciára.
Pályázási határidő: 2019. június 30. (IST 17:00)
2019. június 21.

HU: Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO-King Sejong díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO-Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok – ezen belül kiemelten is a nők és lányok – körében végzett tevékenységet díjazza. Az idei felhívás kiemelt témája: írni-olvasni tudás és többnyelvűség.
Pályázati határidő Magyarországon: 2019. május 20.


EN: The call for nominations for the UNESCO International Literacy Prizes 2019 is now open. The two prizes are the UNESCO King Sejong Literacy Prize for "the development and use of mother-tongue literacy education and training", and "literacy amongst adults in rural areas and out-of-school youth, particularly girls and women" for the UNESCO Confucius Prize for Literacy. This year’s theme is "Literacy and Multilingualism".
Deadline in Hungary: 20 May 2019.

2019. május 7.

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának támogatásával, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben megrendezi a 2019-es Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A versenyre minden 10 és 20 éves kor közötti diák önálló vagy iskolai osztályok nevezését várják olyan rövidfilmekkel, amelyeket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának cikkei ihlettek. A verseny idei témája: „Védjük meg bolygónkat”.
2019. április 8.

HU: Az UNESCO-Hamdan díjat a tanítás hatékonyságát elősegítő gyakorlatok elismerésére és népszerűsítésére hozták létre, hangsúlyosan fejlődő országok, marginalizált, hátrányos helyzetű csoportok részére.
Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 1.


EN: The Prize aims to improve educational practices around the world, with priority being given to developing countries as well as to marginalized and disadvantaged communities. Deadline in Hungary: 1. September 2019.

2019. április 8.

HU: A legfeljebb három nyertes között megoszló, 100.000 USD összdíjazású pénzjutalommal és az elismerésről szóló oklevéllel olyan személyeket, csoportokat, intézményeket, valamint szervezeteket díjaznak, amelyek az UNESCO célkitűzéseivel és programjaival összhangban jelentős eredményeket értek el a környezetvédelem és –megőrzés/gazdálkodás területén: kutatások, környezetvédelmi nevelés és képzés, környezettudatosság megteremtése környezetvédelmi információs anyagok és olyan tevékenység révén, amelyek védett területeket, például világörökségi helyszíneket, bioszféra rezervátumokat és UNESCO Globális Geoparkokat érintenek.

 

EN: The purpose of the UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Conservation is to afford recognition to outstanding contributions by individuals, groups of individuals, institutes or organizations who have contributed to environmental and natural resources research, environmental education and training, creation of environmental awareness through the preparation of environmental information materials and activities aimed at establishing and managing protected areas including in relation to sustainable tourism, such as Biosphere Reserves, natural World Heritage sites and UNESCO Global Geoparks.

2019. április 1.

HU: A díj magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek a lányok és a nők oktatását elősegítő innovatív, kiemelkedő kezdeményezéseit jutalmazza.
Jelentkezési határidő: 2019. március 29.


EN: The Prize rewards innovative and outstanding projects by individuals, institutions and organizations that are advancing girls’ and women’s education. Deadline in Hungary: 29. March 2019.

2019. március 12.

HU: Az UNESCO és a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) közös ösztöndíj programjának célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a kapacitás-építésben és humánerőforrás-fejlesztésben a fenntartható és megújuló energiaforrások vonatkozásában.

EN: The aim of this fellowships programme is to enhance the capacity-building and human resources development in the area of sustainable and renewable energy sources in developing countries and countries in transition.

2019. február 5.

HU: A fenntartható fejlődésre nevelésért létrehozott UNESCO-Japán díjat idén ötödik alkalommal hirdették meg, melyre Magyarországról is várják a pályázatokat. A részletes feltételek alább olvashatók.


EN: The UNESCO-Japan Prize on ESD is announced for the fifth time this year, as it was awarded for the first time by the Director-General of UNESCO in November 2015. More information: http://en.unesco.org/prize-esd.

2019. január 30.


Újra meghirdették a kultúrtájak megőrzéséért és kezeléséért létrehozott Melina Mercouri Nemzetközi díjat, melyre az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága 2019. március 1-ig várja a jelöléseket. A díjat 1995-ben hozták létre annak érdekében, hogy a világ kultúrtájainak – amely a világörökség egyik kategóriája – megőrzésére tett kiemelkedő példákat díjazzák.

2019. január 29.

A felhívás célja arra ösztönözni a fiatalokat, hogy a jövő légiközlekedésének megoldásait keressék. A versenyre 3-5 fős főiskolai és egyetemi csapatok jelentkezését várják 2018. november 16-ig.
2018. november 5.

Az UNESCO meghirdette az UNESCO/Emir Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah Díjra (2018-2019) való felterjesztési lehetőséget. Az elismerés célja, hogy jutalomban részesítsen olyan személyeket és szervezeteket, melyek kimagasló mértékben hozzájárulnak a fogyatékossággal élő emberek társadalmi beilleszkedéséhez, valamint életének jobbá tételéhez különböző hatékony és innovatív digitális megoldások alkalmazása révén.

2018. augusztus 31.

HU: Az UNESCO a Tanuló Város címmel azon városok jó gyakorlatait kívánja elismerni, amelyek jelentős előrelépést tettek helyi szinten a minőségi oktatás és az egész életen át tartó tanulás mindenki számára történő elérhetőségéért. Az elismerés célja a jó példák bemutatása és ismertté tétele. Tekintettel arra, hogy ez nem hagyományos értelemben vett UNESCO díj, a kiemelt városok oklevelet kapnak, de az elismerés pénzjutalommal nem jár.


EN: The UNESCO Learning City Award has been established in order to recognize and showcase good practice in promoting quality education and lifelong learning opportunities for all on the local level. These cities will receive a certificate, but no monetary award, as this is not a UNESCO prize.

2018. augusztus 29.

HU: Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé az UNESCO - King Hamad Bin Isa Al-Khalifa díjra való jelölés lehetőségéről. A kiírás idei témája az innovatív információs és kommunikációs technológiák használata a legsérülékenyebb csoportok oktatásának biztosítása érdekében.

EN: The theme of 2018 Prize is “The use of innovative information and communication technologies to ensure education for the most vulnerable groups”.

2018. augusztus 9.

Az 1998-ban létrehozott L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a tudományért nemzetközi díj kiváló kutatónőként részesít elismerésben világszerte.
2018. május 31.

HU: Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 70. évfordulóját ünnepelve világméretű kampány indított az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala az emberi jogok elősegítése, megismertetése céljából.

 

EN: The UN Human Rights Office celebrates the 70th Anniversary of the Adoption of the Universal Declaration of Human Rights (10th December 1948) and has launched a worldwide campaign to promote, engage and reflect on human rights.

2018. május 8.

Az UNESCO a témában két díjat ír ki: az UNESCO-King Sejong díjat, amely az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, valamint az UNESCO-Konfuciusz díjat, amely az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok – ezen belül kiemelten is a nők és lányok – körében végzett tevékenységet díjazza.
2018. május 4.

A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának szervezésében, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben idén is megrendezi az Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A verseny idei témája: „70 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata: A nők kiállnak a jogaikért”.
2018. május 2.

Az UNESCO felhívást tett közzé a 2020-as Nemzetközi Jazznap házigazda városának való jelentkezésre. A pályázat részletei alább olvashatók.
2018. március 26.

2017 szeptemberében indult útjára és decemberben zárult le az Inspire Women kampány a Nő Arcai Egyesület szervezésében és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával.

2018. március 1.

Díjátadó ünnepség 2018. március 8. 16:00
Helyszín: MTA Székház, Felolvasóterem

 

A díj fővédnöke Prof. Hargittai Magdolna akadémikus. A díj védnöke az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság.

2018. március 1.

Az idén immár 22. alkalommal kerül sor a Víz Világnapi Nemzetközi Úszóverseny megrendezésére Miskolcon 2018. március 10-11-én a Kemény Dénes Városi Sportuszodában.

2018. február 12.

A Koreai Köztársaság által finanszírozott elismerés célja, hogy díjazza a dokumentumörökségek megőrzésére és hozzáférhetőségének elősegítésére tett kezdeményezéseket. A pályázati felhívással kapcsolatos további információk alább olvashatók.
2018. február 12.

HU: A fenntartható fejlődésre nevelésért létrehozott UNESCO-Japán díjat idén negyedik alkalommal hirdették meg, melyre Magyarországról is várják a pályázatokat. A részletes feltételek alább olvashatók.

EN: The UNESCO-Japan Prize on ESD is announced for the fourth time this year, as it was awarded for the first time by the Director-General of UNESCO in November 2015. More information: http://en.unesco.org/prize-esd.
2018. február 6.

A díjban olyan egyének, intézmények és nem kormányzati szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a kultúra, a művészetek és a kommunikáció területén, továbbá több éve dolgoznak a nemzeti/nemzetközi szintű problémák megoldásáért.
2018. január 30.

2017. október 6-án Budapesten, Pest Megye Önkormányzatának Dísztermében adták át az idei nyertes védjegyhasználóknak a Holnap városáért Díjakat. Az elismerés fővédnöke Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, korábbi nemzeti erőforrás miniszter.

2017. október 9.

HU: A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna)  nemzetközi holokauszt témájú poszterversenyt hirdet 18 évesnél idősebb művészeti és/vagy design hallgatók/végzett hallgatók részére, akik a "Keeping The Memory Alive - Our Shared Responsibility” témában nyújthatnak be pályaműveket Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából és Szlovéniából. A beadási határidő 2017. október 9.

 

EN: UNIS Vienna invites Art and Design students over the age of 18 from Austria, Hungary, Slovakia and Slovenia to submit original posters on the theme "Keeping The Memory Alive - Our Shared Responsibility" in keeping with the designated theme of the The Holocaust.

2017. szeptember 12.

Az 1989-ben alapított díjjal olyan fiatal tudósokat jutalmaznak, akik kutatásaikat az ökorendszerek, a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség területén végzik.
2017. július 27.

A 10. UNESCO Youth Forumhoz (2017. október 25-26., Párizs) kapcsolódóan a szlovén UNESCO Ifjúsági Platform és a Szlovén Nemzeti Bizottság 2017. október 12-13-án Európai UNESCO Ifjúsági Találkozót szervez Ljubljana-ban. Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2017. augusztus 16. 17:00 óra!

2017. augusztus 9.


A Műhely keretében a hallgatók, tanáraik folyamatos segítségével és a közös foglalkozásokon elsajátítottakat felhasználva, saját választott témáikon kezdenek el dolgozni csoportosan vagy egyénileg. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 8.

2017. július 14.


HU: Kiírták a XIV. Castello Di Duino Nemzetközi Költészeti Versenyt 31 év alatti fiatalok számára, melyet az UNESCO Olasz Nemzeti Bizottsága és az olasz Külügyi Hivatal is támogat. A pályázati felhívás és részletek alább olvashatók.

EN: The International Poetry Competition Castello di Duino XIV Edition reserved to young people under the age of 31 is now announced. The competition has the Patronage of UNESCO Italian Commission and of Italian Foreign Office.
2017. július 11.

2017. október 9-13. között rendezik a 6. ASEF Rektori Konferenciát és Diákfórumot (ARC6) Szingapúrban, Malajziában, melynek fő témája: "Jövőképes egyetemek és diplomások: minőségi oktatás a horizonton túl". Az esemény részeként, az október 9-e és 12-e között tartandó diákfórumra nyílt pályázatot hirdettek. Jelentkezési határidő: 2017. július 16., vasárnap.
2017. július 5.

Az UNESCO 10. Ifjúsági Fórumát az UNESCO párizsi központjában tartják 2017. október 25-26. között, melyre a jelentkezés elindult. Pályázni közvetlenül az UNESCO központjának lehet, a szervezet 2017. Június 25-ig várja elhivatott, motivált 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését.
2017. június 9.

Az UNESCO írni-olvasni tudás témában két díjat írt ki: az UNESCO-King Sejong díj az anyanyelvi oktatásra és képzésre helyezi a hangsúlyt, míg az UNESCO-Konfuciusz díj az elmaradott térségekben élő felnőttek és beiskolázatlan fiatalok – ezen belül kiemelten is a nők és lányok – körében végzett tevékenységet díjazza.
2017. május 16.

HU: Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózata egy olyan nemzetközi szakpolitika-központú hálózat, melynek célja inspirációt, know-how-t és a legjobb gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között. Kaposvár csatlakozásával a hálózatnak immáron két magyarországi tagja van: Kaposvár mellett Pécs városa, mely 2017-ben bekerült azon városok közé, amik elnyerték az UNESCO 2017. évre kiírt Tanuló Város díját.


EN: The UNESCO Global Network of Learning Cities is an international policy-oriented network providing inspiration, know-how and best practice. With the addition of Kaposvár, the network now has two member cities from Hungary: besides Kaposvár, the city of Pécs is a member of the network, and Pécs is also amongst the cities to receive the UNESCO Learning City Award in 2017.

2017. május 5.

2017. augusztus 31-ig lehet pályázni a Holnap városáért Díj védjegyének a használatára (a regisztrációs határidő: 2017. július 3.)! A pályázat önkéntes és nyilvános.

 

A 2010-ben alapított City Hungary Program a fenntartható és élhető magyar városok vezető fóruma, mely azt tűzte ki célul, hogy olyan hazai és nemzetközi modelleket, tapasztalatokat, eszközöket mutasson be, amelyek már eredményt hoztak; hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. E Program része a 2013-ban alapított nemzeti fenntartható városdíj, a Holnap városáért Díj.

Hisz nem mindegy, hogy hol, hogyan élünk!

2017. június 15.

HU: A this human world (thw) évente megrendezésre kerülő emberi jogi filmfesztivál a bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai irodájának szervezésében, valamint az osztrák, szlovén, magyar és szlovák iskolákkal együttműködésben idén is megrendezi az Emberi Jogi Rövidfilmversenyt. A verseny idei témája a „Miénk a jövő: Együtt egy jobb jövőért”.

 

EN: Organized by "This Human World" Film Festival together with United Nations Information Service (UNIS) Vienna, Office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Austria and in cooperation with Austrian, Slovenian, Hungarian and Slovak schools organises a short film competition for young creatives, the Student Short Film Competition on Human Rights. The call for 2017 is now open!

2017. április 28.

HU: Az UNESCO immáron második alkalommal hirdette meg az UNESCO-UNAM Jaime Torres Bodet társadalomtudományi díjra való jelölési lehetőséget.

 

EN: UNESCO invites Members States in consultation with their National Commissions to submit nominations for the UNESCO-UNAM Jaime Torres Bodet Prize in Social Sciences, Humanities and Arts 2017, which will be awarded for the second time in 2017.

2017. április 21.

HU: Az UNESCO-Hamdan díjat a tanítás hatékonyságát elősegítő gyakorlatok elismerésére és népszerűsítésére hozták létre, hangsúlyosan fejlődő országok, marginalizált, hátrányos helyzetű csoportok részére. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 1.


EN: The Prize aims to improve educational practices around the world, with priority being given to developing countries as well as to marginalized and disadvantaged communities. Deadline in Hungary: 1. September 2017.

2017. április 4.

HU: A díj magánszemélyek, intézmények vagy szervezetek a lányok és a nők oktatását elősegítő innovatív, kiemelkedő kezdeményezéseit jutalmazza, hangsúlyosan fejlődő országokban. Jelentkezési határidő: 2017. április 12.
EN: The Prize rewards innovative and outstanding projects by individuals, institutions and organizations that are advancing girls’ and women’s education. Deadline in Hungary: 12. April 2017.
2017. március 31.

HU: 2017. március 23-án rendezték meg a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért programjának idei, 19. díjátadó ünnepségét, ahol a nemzetközi feltörekvő tehetségek (International Rising Talents) kategória egyik díjazottja Dr. Kóspál Ágnes csillagász volt.

EN: Last night, for the 19th edition of the L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards Ceremony at the Maison de la Mutualité, the international scientific community gathered to honour and celebrate five exceptional women scientists and fifteen promising young researchers.

2017. március 24.

HU: A 2004-ben létrehozott hálózat célja, hogy erősítse a városokkal és a városok közötti együttműködést, elismerve a kreativitást a fenntartható fejlődés egyik stratégiai tényezőjeként gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból egyaránt.

EN: Launched in 2004, the UNESCO Creative Cities Netwoek (UCCN) aims to strengthen cooperation with and among cities that have recognized creativity as a strategic factor of sustainable development as regards economic, social, cultural and environment aspects.

2017. március 21.

Az UNESCO Világörökség Oktatási Programja keretében az UNESCO Lengyel Nemzeti Bizottsága és a lengyel Nemzetközi Kulturális Központ idén közösen szervezik a Világörökség Bizottság 41. ülését megelőző Fiatal Világörökségi Szakértők Fórumát, melynek témája „Emlékezet: Elvesztett és helyreállított örökség”. A fórum két lengyelországi helyszínen, Varsóban és Krakkóban kerül megrendezésre 2017. június 25. és július 4. között. Magyarországot 1 fő képviselheti a Fórumon.
2017. március 13.

HU: Az UNESCO párizsi központja idén is meghirdette pályázati lehetőségét a Kalinga Díjra a tudomány népszerűsítéséért. Az 1952-ben alapított díjat a nemzetközi zsűri kétévente egy olyan személynek ítéli oda, akit a tudomány népszerűsítése terén végzett tevékenységéért nemzetközi elismerésre érdemesnek talál.

EN: The UNESCO Kalinga Prize for the Popularization of Science is an international award to reward exceptional contributions made by individuals in communicating science to society and promoting the popularization of science.

2017. március 2.

HU: A fenntartható fejlődésre nevelésért létrehozott UNESCO-Japán díjat idén harmadik alkalommal hirdették meg, melyre Magyarországról is várják a pályázatokat. A részletes feltételek alább olvashatók.

 

EN: The UNESCO-Japan Prize on ESD is now open! The prize is announced for the third time this year, as it was awarded for the first time by the Director-General of UNESCO in November 2015. More information: http://en.unesco.org/prize-esd.

2017. február 7.

HU: Pécs városa elnyerte az UNESCO által 2017. évre kiírt „Global Learning City Award”, Tanuló Város díjat, mellyel az első magyar város lett, mely megkapta az elismerést. Idén 16 kiválasztott város részesül világszerte az UNESCO által kétévente odaítélt díjban, a pályázók közül nemzetközi zsűri választotta ki azokat a városokat, melyeknél kimagasló és „kézzel fogható” a fejlődés az oktatás és az élethosszig tartó tanulás területein. Az UNESCO UIL által kiadott közlemény Pécs esetében indoklásként hangsúlyozza, hogy a város létrehozott egy olyan platformot, amely elősegítheti és jelentősen hozzájárulhat a további fejlesztésekhez az oktatás, tanulás területén.

2017. január 23.

A Nők a Tudományban Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia szakmai közreműködésével és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével meghirdeti a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat Agrártudományok / Műszaki tudományok / Információs technológia tématerületeken.

2016. november 17.

HU: Megjelent a World Heritage Volunteers 2017-es pályázati felhívása, melyet az UNESCO Világörökségi Központ irányít, a Coordinating Committee for International Voluntary Service (CCIVS), a European Heritage Volunteers és a Better World szervezetekkel együttműködésben. A kezdeményezést a fiatalok ösztönzésére indították, azért, hogy a résztvevők konkrét lépések megtételével, projekteken keresztül játsszanak aktív szerepet a Világörökségi helyszínek védelmében, megóvásában és népszerűsítésében.

EN: World Heritage Volunteers 2017 is calling for projects. The Initiative is led by the UNESCO World Heritage Centre (WHC) in collaboration with the Coordinating Committee for International Voluntary Service (CCIVS), European Heritage Volunteers (as a branch of Open Houses) and Better World. The initiative mobilizes national and international volunteers through hands-on and awareness-raising activities for the conservation of our common cultural and natural heritage.
2016. november 16.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (továbbiakban: UNESCO) lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy kétévente javaslatot tegyenek olyan jeles személyiségek és történelmi események évfordulójára, amelyekről a szervezet nemzetközi szinten, az adott tagállammal közösen megemlékezhet. Az UNESCO a 2018-2019-es bienniumra tagállamonként két felterjesztési javaslatot fogad, és egyben arra kéri a tagállamokat, hogy az egyik felterjesztési javaslat lehetőség szerint kapcsolódjon a nemek közötti egyenlőség elősegítéséhez.
2016. október 10.

HU: A „Fenntartható fejlődési célok – ahogy én látom” egy fotópályázat azért, hogy a fiatalok egy fényképpel elmondhassák, miként látják a fenntartható fejlődési célokat. Pályázni szeptember 19-ig lehet!


EN: “My View on Sustainable Development Goals (SDGs)” is a student photo contest. Applications open until 19th September!

2016. szeptember 7.

2016 őszén az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésében útjára indul a Humánökológia – UNESCO Szakkollégium a globális együttélésről elnevezésű szakkollégium.
2016. szeptember 5.

HU: Augusztus 12-e a fiatalok nemzetközi napja, ez alkalomból nemzetközi fotóversenyt hirdetek, melynek témája a fiatalok fenntarthatóság kapcsán betöltött vezető szerepe. Jelentkezni Instagramon és Twitteren megosztott fotókkal lehet, a fiatalok vezető szerepét az élelmiszerek fenntartható és egészséges fogyasztása és termelése témájában készült fotókkal. Használd a #SustainableYouth és a #ZeroHunger hashtageket, taggeld Twitteren a @UNYouthEnvoy és a @ZeroHunger-t, Instagramon a @unyouthenvoy és a @zerohungerchallenge-t a részvételhez!


EN: August 12 is International Youth Day, and this year’s theme focuses on how young people lead in sustainability. In order to mark the day, the Office of the Secretary-General’s Envoy on Youth and the Zero Hunger Challenge are happy to announce the launch of a photo contest on youth leading in the sustainable consumption and production of food! Using #SustainableYouth and #ZeroHunger, share your best photos on Instagram and Twitter of young people leading in consuming and producing food in a sustainable and healthy way! The winners of the contest will be announced on International Youth Day, and the winning photo will be turned into an official Zero Hunger Challenge Digital Card. As you share your photos, make sure you tag @UNYouthEnvoy and @ZeroHunger on Twitter, and @unyouthenvoy and @zerohungerchallenge on Instagram!

2016. augusztus 4.

HU: Az elismerés célja, hogy jutalomban részesítsen olyan személyeket és szervezeteket, melyek kimagasló mértékben hozzájárulnak a fogyatékossággal élő emberek társadalmi beilleszkedéséhez, valamint életének jobbá tételéhez különböző hatékony és innovatív digitális megoldások révén. A díjra olyan egyének, illetve intézmények/szervezetek jelölésére van lehetőség, akik/amelyek szerepet vállalnak abban, hogy megszűnjenek az akadályok a fogyatékossággal élők számára az információhoz és tudáshoz való digitális eszközökkel történő hozzáférés kapcsán.

 

EN: The aim of the Prize is to reward the outstanding contributions of individuals and organizations that promote inclusion and the enhancement of the lives of persons with disabilities in society through the effective, innovative and inclusive application of digital solutions.

2016. július 28.

HU: Az Airbus, az UNESCO-val karöltve 5. alkalommal rendezi meg a Fly Your Ideas versenyt, melyre augusztus végéig lehet jelentkezni. Az izgalmas verseny célja elérni, hogy a diákok szerte a világon dolgozzanak ki új ötleteket és megoldásokat annak érdekében, hogy a jövő légiközlekedési ipara ökológiailag hatékony lehessen.

 

EN: Airbus, together with UNESCO, is running the 5th Fly Your Ideas Competition, which challenges students across the globe to develop new ideas for the eco-efficient aviation industry of the future by stimulating youth to create solutions for the future of aviation. Registration is open until the end of August.

2016. június 15.

HU: Az UNESCO Learning City díjával azoknak a városoknak fáradozását kívánja elismerni, amelyek jelentős előrelépést tettek helyi szinten a minőségi oktatás és az egész életen át tartó tanulás mindenki számára történő elérhetőségéért. A díj célja a jó példák bemutatása és ismertté tétele. Tekintettel arra, hogy ez nem hagyományos értelemben vett UNESCO díj, a kiemelt városok oklevelet kapnak, de az elismerés pénzjutalommal nem jár.


EN: The UNESCO Learning City Award has been established in order to recognize and showcase good practice in promoting quality education and lifelong learning opportunities for all on the local level. These cities will receive a certificate, but no monetary award, as this is not a UNESCO prize.

2016. június 14.

Ismét lehet pályázni a Holnap Városáért Díj védjegyhasználatára. A Fenntartható városért, a Zöld városért, A Művészet, a Kultúra, az Örökség megőrzéséért, az Üzlet a városért kategóriákban. Városi önkormányzatok, cégek is pályázhatnak! Regisztrációs határidő: 2016. június 30. A pályázati anyagok leadásának a határideje: 2016. augusztus 30.

2016. május 31.

HU: Az ENSZ Civilizációk Szövetsége ösztöndíj-program 25-38 éves fiatalok számára nyújt lehetőséget két hetes, kultúrák és vallások közötti párbeszéd témájában megrendezésre kerülő programban való részvételre.

Jelentkezési határidő: június 26.

 

EN: The main objective of the Fellowship Program is to challenge cultural stereotypes and develop cross-cultural partnerships between peoples from different faiths and cultures. During two weeks, the EUNA cohort and the MENA cohort will visit each other’s region and interact with a wide range of local actors and partners. In 2016, the Fellowship Program will also focus on Education as a tool to prevent of radicalization and xenophobia.

2016. május 26.

HU: Az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottsága nyári programot szervez, melyre résztvevők jelentkezését várják. A program július 18-30. között kerül megrendezésre a Koreai Köztársaságban, Muan-gun-ban, az idei téma: „Land of Life, Muan Tidal Flats”.

 

EN: The Korean National Commission for UNESCO (KNCU) is once again organizing the 2016 KNCU International Workcamp. The event will be held between 18-30 July in Muan-gun, in the Republic of Korea, this year’s theme is ‘Land of Life, Muan Tidal Flats’.

2016. május 18.

HU: A bécsi ENSZ Információs Szolgálat (UNIS Vienna) idén is együttműködik a This Human World filmfesztivállal és a UNHCR-ral, megrendezve a 2016-os diákoknak szóló művészeti és rövidfilmversenyt, mely arra bátorítja a 10 és 20 éves kor közötti diákokat, hogy tanáraikkal együttműködve megbeszéljék a fő témát „„Miénk a jövő. Te milyennek látod? – jövőbeli kilátások és utópia”, valamint a témával kapcsolatban művészeti alkotásokat és rövidfilmeket készítsenek.

 

EN: The international short film competition on human rights has been part of this human world for years. The call for submissions for the competition of 2016 is now open. The competition is open to all secondary school students, from 10 to 20 years old. More information:

http://www.thishumanworld.com.

2016. május 12.

HU: 2016. július 6-10. között rendezik a 7. Model ASEM háromnapos fiataloknak szóló konferenciát és Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) szimulációját Ulánbátorban, Mongóliában.
Jelentkezési határidő: 2016. május 13, péntek 23:59 GMT.

EN: The 7th Model ASEM, a 3-day youth conference and political simulation of the Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit. will be organized on 6-10 July 2016 in Ulaanbaatar in Mongolia.
2016. május 3.

HU: Az UNESCO King Hamad Bin Al-Khalifa díjban olyan személyek és szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek tevékenysége a tanulást, az oktatást és általában a nevelési munka eredményességét segíti elő az információs és kommunikációs technológiák innovatív alkalmazásával. Az idei kiírás témája a hátrányos helyzetű csoportok.
Beadási határidő: 2016. július 31.


EN: The UNESCO King Hamad Bin Isa Al-Khalifa Prize for the Use of Information and Communication Technologies (ICTs) in Education has recognized innovations in teaching and learning that leverage technology to improve educational outcomes. This year’s edition takes as its theme the Use of ICTs in Education for Disadvantaged Groups.

2016. május 3.

HU: Az Alap kiemelten és elsősorban fejlődő országok kulturális ágazatait és fejlődő országokban megvalósuló projekteket támogat, az UNESCO központi kiírása értelmében fejlett tagállamok (köztük Magyarország) civil és társadalmi szervezetei támogatási kérelmet nem nyújthatnak be. Magyarországról idén – az előző évek kiíráshoz hasonlóan – csak meghatározott nemzetközi nem kormányzati szervektől (INGO) beérkező pályázatokat fogadnak, ennek módja alább olvasható.

EN: The Fund, which invests in projects in developing countries that lead to structural change through the introduction and/or elaboration of policies and strategies that have a direct effect on the creation, production, distribution of and access to a diversity of cultural expressions as well as through the reinforcement of the structures deemed necessary to support viable local and regional cultural industries and markets, was established by the 2005 Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions.
2016. február 18.

HU: Az UNESCO a részvételi programot (UNESCO Participation Programme, PP) abból a célból hozta létre, hogy a tagállamok nemzeti, regionális vagy szubregionális, az UNESCO prioritásaival és értékrendjével összhangban álló programjait támogassa. A pályázatot kétévente, kétéves ciklusra írják ki, jelen felhívás a 2016-2017-es időszakra vonatkozik.
A pályázatok beadási határideje Magyarországon, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságához 2016. június 15.


EN: UNESCO’s Participation Programme provides a means of supporting the national, subregional or regional activities of Member States that are in line with the Organization’s Regular Programme priorities. The programme is biennial, the applications received now should be realised in the 2016-2017 period. Deadline for the submissions in Hungary is 15 June 2016. For more information please visit the UNESCO website.
If you are interested in applying for the UNESCO Participation Programme from outside of Hungary, please contact the relevant National Commission for UNESCO for their application criteria and procedures.

2016. február 8.

HU: Az UNESCO minden páros esztendőben lehetőséget nyújt tagállamai számára, hogy azok felterjesztéseket nyújtsanak be az UNESCO Világemlékezet Listájára.

 

EN: UNESCO is inviting new nomination proposals for inscription on its Memory of the World International Register. These new proposals will be examined during 2016/2017 cycle.

2016. február 3.

HU: A „Megannyi nyelv, egy világ” esszéíró pályázat, amelyet a United Nations Academic Impact és az ELS Educational Services Inc. indított el 3 éve. A pályázatra 18 éves kortól lehet jelentkezni egy esszével, amely a multilingualizmusról és annak szerepéről szól a globális állampolgárság és kulturális megértés előmozdításában. A jelentkezési határidő 2016. március 31. A pályázók közül hatvan kiválasztott nyertes részt vehet a fiatalok számára rendezendő egy hetes Global Youth Forum-on, New Yorkban, és akár az ENSZ júliusi közgyűlésén is felszólalhat.
További információ: http://www.els.edu/en/ManyLanguagesOneWorld

EN: „The United Nations Academic Impact and the ELS Educational Services Inc. have launched the 3rd annual Many Languages, One World essay contest! The essay contest invites college and university students 18 years of age and older to write an essay in an official UN language on the theme of multilingualism and the role it can play in fostering global citizenship and cultural understanding. Sixty winners (10 for each of the official UN languages) will be selected to attend a week long Global Youth Forum in New York and speak at an event in the UN General Assembly in July.
The contest deadline is 31 March 2016 and more information, including contest rules and eligibility, can be found at http://www.els.edu/en/ManyLanguagesOneWorld.”

2016. február 2.

HU: 2016-ban 44. alkalommal kerül megrendezésre az a nemzetközi gyermek képzőművészeti kiállítás, amely az 1942-ben német náci csapatok által a csehországi Lidicében meggyilkolt gyerekeknek állít emléket, egyúttal megemlékezve a háborúk áldozatául esett többi gyermekről is. A kiállításra 4-16 éves gyermekek alkotásait várják, amelyeket a felhívásban megadott címre kell eljuttatni. A 44. Kiállítás központi témakörei az iskola és az oktatás, tekintettel az UNESCO alapításának 70. évfordulójára.
A pályaműveket tartalmazó küldeményen szereplő postai keletbélyegző legkésőbbi dátuma 2016. február 29. lehet.

EN: The International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice (ICEFA Lidice) was established in 1967 to commemorate the child victims from the Czech village of Lidice murdered by German Nazis, as well as all other children who have died in wars.
ICEFA Lidice is a one round competition for children 4 to 16 years for all types of schools and organisations working with children.
Closing date of the current edition is 29 February.
2016. február 1.

HU: A humanitárius segítségnyújtás és fejlesztés témájú 54. Graduate Study Programme-ot 2016. július 4. és 15. között tartják az ENSZ európai központjában, Genfben, amelyre 23 és 35 éves kor közötti, angol és francia nyelven is folyékonyan beszélő, egyetemi képzésben részt vevő fiatalok jelentkezését várják.

Jelentkezni online lehetséges, a jelentkezési határidő: 2016. március 1.


EN: The 54th Graduate Study Programme will take place from 4 to 15 July 2016 at the United Nations Office at Geneva, with the theme: "Humanitarian Assistance and Development ". As this is a bilingual programme, candidates must be fluent in both English and French. Deadline of the application 1st March 2016.

2016. január 30.

HU: Kiírták a XII. Castello Di Duino Nemzetközi Költészeti Versenyt, 30 év alatti fiatalok számára, melyet az UNESCO Olasz Nemzeti Bizottsága és az olasz Külügyi Hivatal is támogat. A pályázati felhívás és részletek alább olvashatók.

 

EN: The International Poetry Competition Castello di Duino XII Edition reserved to young people up to 30 years of age is now announced.
The competition has the Patronage of UNESCO Italian Commission and of Italian Foreign Office.

2015. augusztus 5.

Az UNESCO-ban alulreprezentált tagállamok között meghirdetett programra a meghívott nemzeti UNESCO bizottságok 15 jelöltet javasolhattak. A jelentkezési lehetőség sok érdeklődőt megmozgatott Magyarországon és végül megközelítőleg 70 pályázat érkezett a megadott 2015. május 31-i határidőig. A kiválasztott jelöltek elérhetőségeit a Bizottság Titkársága megküldte az UNESCO párizsi központjának. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a beérkezett pályázatok harmada érvénytelen volt, ezért röviden összefoglaljuk az idei tapasztalatokat. Tovább >>
2015. július 14.

HU: Az Európa Tanács „Európai kulturális útvonalak” elnevezésű programjához kulturális örökségvédelemmel, kulturális turizmussal foglalkozó független szakértők jelentkezését várja a hitelesített kulturális útvonalakról készített 3 éves szakértői jelentések, illetve az újonnan javasolt kulturális útvonalak elbírálásával kapcsolatos értékelések elkészítésére.

Jelentkezni a szükséges adatlap kitöltésével on-line lehet, az önéletrajzot és motivációs levelet a luxemburgi intézet e-mail címére contact@culture-routes.lu várják 2015. augusztus 28-ig.

 

EN: The EICR is currently renewing its lists of independent experts and is seeking professionals in cultural heritage management, cultural tourism and related disciplines for inclusion in their database. The Council of Europe Cultural Routes - Call for experts is available below.

2015. július 13.

HU: Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Más-más természeti gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, a települések más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé. Közös érdek a magasabb életminőség elérése.
Ehhez ösztönző erő, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkánkra. Ezért indult útjára a Holnap városáért Díj, mely egy alulról jövő kezdeményezés. Fő partner 2015-ben is: az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága.

EN: The City of the Future aims to support partnership building across sectors both in Hungary and internationally, to contribute achieving a better and more sustainable quality of life by sharing experience information and tools, and to improve relations between the public and private sector in order to achieve common goals, to recognise and showcase innovative projects that verify the positive impacts of sustainability and environmental awareness on local communities and environments and which make the everyday lives of individuals and local communities more liveable and to enable larger cities to be role models for towns and villages.
The main partner for the award is the Hungarian National Commission for UNESCO.
2015. június 17.

HU: A kreatív város – múlt, jelen jövő címmel fiataloknak szóló tíznapos nyári egyetemet tartanak 2015. szeptember 16-25. között a European Campus of Excellence keretében Krakkóban, Lengyelországban. A programra 30, urbanisztika és örökségmenedzsment iránt érdeklődő fiatalt várnak, elsősorban Lengyelországból, Németországból és más országokból, így Magyarországról is. Jelentkezni online lehet 2015. június 20-ig, a kiválasztott résztvevők részére a szervezők a részvétel költségeit térítik. További információ ITT érhető el.

 

EN: The ‘Creative City’ is a ten-day-long educational programme organised within the frame of the European Campus of Excellence in Krakow, Poland. It addresses 30 young scholars form Poland, Germany and other European countries interested in urban studies and heritage management. The deadline for the online application is 20th June 2015. More information is available HERE.

2015. május 22.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Nemzeti Ifjúsági Tanács résztvevőt keres az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumára (9th UNESCO Youth Forum), amelyre az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 38. Általános Konferenciája keretében kerül sor.
Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumát az UNESCO párizsi központjában szervezik meg 2015. október 26-28. között annak érdekében, hogy összehozza a szervezet tagállamainak fiataljait, hogy megvitathassák az aktuális ifjúsági problémákat, és stratégiai ajánlásokat tegyenek.
Az Ifjúsági Fórumot megelőzi egy, az UNESCO európai nemzeti bizottságai által szervezett előkészítő tréning és egyeztető fórum, a Preparatory UNESCO Youth Meeting 2015. október 15-17-én Brüsszelben, melyre szintén a kiválasztott delegált utazik.
Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumának kiemelt témája: Young Global Citizens for a Sustainable Planet.
2015. május 18.

HU: Díjazásos pályázat fiatal, nemzetközi művészcsoportok számára kortárs kiállítási koncepció létrehozására Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulóján.
A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs kezdeményezésére 2015 őszén a világhírű magyar orvosról emlékeznek meg egy innovatív nemzetközi pályázati projekttel, melynek üzenete, hogy a tudományos és művészeti törekvéseket a kreativitás, a bátorság és az innováció egyesítik. A projekt célja a kortárs európai művészek dialógusa és munkájuk támogatása, valamint primer módon Semmelweis jó hírnevének öregbítése is.

EN: Application for an art prize and the realization of an exhibition concept for the 150th anniversary of the death of the world-famous Hungarian physician, Ignaz Philipp Semmelweis (1818-1865). Drafts from young international contemporary artist groups are welcome.
The Hungarian cultural institute in Vienna, Balassi Institute – Collegium Hungaricum Vienna, has worked out an innovative international project that shows that scientific and artistic efforts are connected through creativity, innovation and courage. Another aim of the project is to support the dialogue and the activities of young contemporary artists in Europe and to remember the “savior of mothers”, Ignaz Philipp Semmelweis.
2015. május 5.

HU: Megkezdődött a jelölési lehetőség a L'ORÉAL-UNESCO Díjra, amelyben földrajzi régióként 1-1 élettudományokkal foglalkozó tudósnő, azaz öt díjazott részesülhet (Afrika és az arab államok, Ázsia / Csendes-óceáni térség, Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika). A díj fejenként 100.000 eurós pénzjutalommal jár, a díjra szakterületükön elismert tudósok jelölhetnek, a jelölésre jogosultak teljes listája megtalálható a hivatalos kiírásban. A felterjesztési javaslatokat regisztráció után a www.fwis.fr honlapon keresztül lehet megtenni. Határidő: 2015. június 16. További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

 

EN: Created in 1998, the L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards program identifies and supports five eminent women in science throughout the world. Each year, five Awards Laureates are recognized for their contributions to the advancement of science, in Life or Physical Sciences in alternating years. The 2015 edition of the Awards will designate five outstanding scientific researchers in the Life Sciences working in one of each of the following regions: Africa & the Arab States, Asia-Pacific, Europe, Latin America, North America. Each of the five Laureates will receive an award of €100,000. Nominations can be made by scientist through www.fwis.fr till the 16th June 2015. For more information please consult the website of UNESCO.

2015. április 29.

HU: A 2004-ben alapított UNESCO Kreatív Városok Hálózatának célja az egyes városok gazdasági, szociális és kulturális fejlesztésének szakmai támogatása az irodalom, a filmművészet, a zene, a dizájn, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia területén. A hálózat lehetőséget biztosít a városoknak, hogy globális szinten bemutassák kreatív iparukat és kölcsönös szakmai segítségnyújtás útján továbbfejlesszék azokat. Jelenleg 69 város tagja a hálózatnak. A részletes pályázati felhívás az UNESCO központi honlapján található. A pályázás közvetlenül történik az UNESCO párizsi központja felé , azonban a pályázathoz csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az ajánlólevelét, amire a pályázati anyag véleményezése után kerül sor. Titkárságunk 2015. május 29-ig balint.hudecz@unesco.hu címre várja a kész pályázati anyagokat véleményezésre.

 

EN: Interested cities are invited to submit an application containing appropriate information about the city and its links to one of the thematic networks. The application should indicate a contact person and a management team of three to four people, representing public, private and civil society sectors, who can carry out the Creative Cities initiatives in their city. The application should also ideally include a description of the city’s economic, social and cultural context, a brief section providing a catchy overview of the city’s chosen field and an extensive description of the city’s cultural offerings in the same field. For more information please visit the website of UNESCO. All the nominations have to include a formal letter of endorsement of the candidature from the National Commission for UNESCO of the country in which the city is located. For the Hungarian cities wishing to apply for the title, the deadline for sending the application to our Commission is 29 May 2015.

2015. április 28.

HU: Az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottsága nyári UNESCO tábort szervez, melyre résztvevők jelentkezését várják. A program július 14-27. között és július 21. - augusztus 3. között kerül megrendezésre a Koreai Köztársaságban.

EN: The Korean National Commission for UNESCO (KNCU) is once again organizing the 2015 KNCU International Workcamp. The event will be held between 14-27 July in Jeju-do and 21 July-3 August in Muan-gun, Inje-gun and Tongyoung-siin the Republic of Korea.
2015. április 22.

Több éves kihagyás után ismét lehetőség nyílik jelentkezni az UNESCO Fiatal Szakértői Programjára (YPP). Az UNESCO-ban alulreprezentált tagállamok jelölhetnek 15 szakértőt, az előválogatást a tagállamok nemzeti UNESCO bizottságai végzik. Magyarország továbbra is alulreprezentált a szervezeten belül, így idén Magyarországról is jelentkezni lehet a programra. A nemzeti előválogatást az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága végzi, a jelentkezési határidő: 2015. május 31. A pályázás menete >>

2015. április 15.

HU: A this human world csapata művészeti és emberi jogi rövidfilmversenyt rendez, amely nyitva áll minden 10 és 20 éves kor közötti középiskolás diák számára. Bármilyen típusú iskola részt vehet a versenyen. Az idei verseny fő témája elsődlegesen a HŐSÖKRE irányul. Nevezni az iskolákban felelős projektvezetőknek lehet 2015. május 30-ig, a pályázatokat 2015. október 10-ig kell benyújtani.


EN: The international short film competition for students has been part of this human world for years. The call for submissions for the competition of 2015 is now open, the focus of this year's competition is intended to refer primarily to the theme of HEROES. The competition is open to all secondary school students, from 10 to 20 years old, deadline for registration is 30 May, and the daedline to submit the participating works for the competition is 10 October 2015.
2015. március 20.

HU: Az UNESCO a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásában nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme – 2015” keretében. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont. Az angol nyelvű képzésre 2015. október 5. és 30-a között kerül sor. A képzési programban meghirdetett összesen 20 helyre országonként, az UNESCO nemzeti bizottságainak jóváhagyásával összesen 2 pályázatot lehet megküldeni. A beérkezett pályázatok közül a továbbküldhető kettőt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) által felkért szakértői zsűri fogja kiválasztani, és az UMNB Titkársága továbbítja Párizsba. Titkárságunk 2015. április 24-ig várja az angol nyelvű pályázatokat papíralapon és elektronikusan. A kiírásban szereplő dokumentumok mellett a pályázóknak a magyar és angol nyelvű önéletrajzukat is mellékelniük kell. A részletes pályázati kiírás elérhető itt. További információk: info@unesco.hu

 

A programra Magyarországról is lehet jelentkezni - a 2011-es magyar ösztöndíjasok beszámolói itt olvashatók.

 

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty (20) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme. The energy questions being a priority for the international community and the United Nations System, these fellowships are aimed at enhancing the capacity­ building and human resources development in the field of sustainable and renewable energy in developing countries and countries in transition. The training will be held in specialized institutions in the Russian Federation from 5 to 30 October 2014. For more information please visit consult the documentation of the fellowship.

2015. március 17.

HU: A német UNESCO Nemzeti Bizottság felhívást intéz a nemzetközi örökség terén otthonosan mozgó, kiállítások konceptualizálásában és kidolgozásában igazolt művészi tapasztalattal rendelkező, fotózásban és történetmesélésben gyakorlattal bíró szakemberek részére. Ajánlatot benyújtani az alábbiak szerint legkésőbb 2015. március 16-ig lehet, a kiállítás a Világörökség Bizottság 39. ülése keretében kerül bemutatásra.

EN: The German Commission for UNESCO is inviting professionals with an understanding of the international heritage field, proven artistic experience in conceptualising and producing exhibitions, and with practice in photography and story-telling to submit an offer corresponding to the following Terms of References before 16 March 2015.
2015. március 2.

HU: Tájékoztatjuk azokat a magyarországi felsőoktatási intézményeket, amelyek jelentkezni kívánnak az UNESCO Tanszékek hálózatába, hogy a hálózatba történő jelentkezés az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságán keresztül történik. A jelentkezéshez szükséges feltételeket a szervezet központja adja, a feltételek és a jelentkezéshez hasznos iránymutatások az UNESCO itt elérhető összefoglalójában olvashatók.

A jelentkezés határideje március 31., hogy a támogató levelet időben ki tudjuk állítani. A határidő után beérkező jelentkezéseket csak a következő évben tudjuk elbírálni és az UNESCO központjának továbbítani.

További információk az UNESCO Tanszékekről alább olvashatók.

 

EN: Those higher education institutions from Hungary that wish to apply for the UNESCO Chairs Programme must submit their application through the Hungarian National Commission for UNESCO. Guidelines and application criteria is available here. The deadline for the submission of proposals to the Hungarian National Commission is 31 March, applications received after deadline will be considered the following year.

If you are interested in applying for the UNESCO Chairs Programme from an institution outside of Hungary, please contact the relevant National Commission for UNESCO for their application criteria and procedures.
More information on the UNESCO Chairs Programme is available here.

2015. február 27.

HU: Legyél Te is a pozitív társadalmi változások iránt elkötelezett 75 fiatal egyike!

A United Nations Alliance of Civilizations és az EF Education First, külföldi nyelvtanulással folglalkozó cégének szervezésében idén nyáron is
megrendezésre kerül az UNAOC-EF Summer School. Vegyél részt izgalmas beszélgetéseken és workshopokon, melyek közös célja a globális béke és társadalmi egyenjogúság megteremtése és a diszkrimináció megszüntetése.

 

EN: Call for Applications for the 2015 UNAOC-EF Summer School is open!

The UN Alliance of Civilizations and EF-Education First invite youth aged 18-35 to apply to their upcoming summer school in Tarrytown, New York, 13-20 June 2015. The conviction that young people are drivers of positive social change is the basis for the UNAOC-EF Summer School. The interactive program of workshops, discussions and site visits provides 75 selected participants with hands-on experience on how to address shared social challenges across diverse communities and religions.

2015. február 20.

HU: Az Alap kiemelten és elsősorban fejlődő országok kulturális ágazatait és fejlődő országokban megvalósuló projekteket támogat, az UNESCO központi kiírása értelmében fejlett tagállamok (köztük Magyarország) civil és társadalmi szervezetei támogatási kérelmet nem nyújthatnak be. Magyarországról idén – a tavalyi kiíráshoz hasonlóan – csak nemzetközi nem kormányzati szervektől (INGO) beérkező pályázatokat fogadnak, ennek módja alább olvasható.

 

EN: The IFCD provides support to projects that aim to foster the emergence of a dynamic cultural sector, primarily through activities facilitating the introduction and/or elaboration of policies and strategies that have a direct effect on the creation, production, distribution of and access to the diversity of cultural expressions as well as the reinforcement of institutional infrastructures supporting viable local and regional cultural industries.

2015. február 19.

HU: A Princesa (2014-ig Príncipe) de Asturias Díj Spanyolország legismertebb és legnagyobb presztízsű díja. Minden év őszén Asztúria hercege – az idén azonban maga a spanyol uralkodó – adja át a díjat Oviedóban, Asztúria tartomány fővárosában.

EN: The Princess of Asturias Awards are intended to reward scientific, technical, cultural, social and humanitarian work carried out at an international level by individuals, institutions or groups of individuals or institutions. They are conferred in eight different categories: the Arts, Literature, Social Sciences, Communication and Humanities, Technical and Scientific Research, International Cooperation, Concord and Sports.
2015. február 16.

HU: Michel Batisse emlékére alapított díjban évente olyan egyéneknek részesülhetnek, akik a „Sevillai Stratégia” ajánlásaival összhangban, a bioszféra rezervátumok menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkoznak. Az előválogatás miatt a pályázatokat kizárólag angol nyelven legkésőbb 2014. november 21-ig kell eljuttatni a MAB Nemzeti Bizottság Titkárságára Tovább >>

 

EN: This prize is awarded every year in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.

2014. október 31.

HU: Az Oktatástervezési és Menedzsment Speciális Kurzusok Programjának keretében az UNESCO Oktatástervezési Nemzetközi Intézete képzéseket hirdet 2015. április 13. és június 5-e között, Párizsban.

 

EN: The UNESCO International Institute for Educational Planning is inviting candidatures for the forthcoming session of its Specialized Courses Programme (SCP) in Educational Planning and Management. This programme will be held in Paris from 13 April to 5 June 2015.

2014. október 21.

HU: Az ajánlatokról részletesen a központi honlap nyújt tájékoztatást, a jelenlegi lehetőségek elérhetők:https://careers.unesco.org/careersection/2/joblist.ftl

 

EN: For current vacancies please visit: https://careers.unesco.org/careersection/2/joblist.ftl

2014. szeptember 22.

HU: 2015 júliusában kerül megrendezésre a 18. Kanagawa Biennial Gyermek Művészeti Világkiállítás, mely a 4 és 15 év közötti gyermekeknek szóló művészeti pályázat kiválasztott alkotásait mutatja be szerte a világból. Az előző rendezvényt 2013-ban tartották, melyen több mint 24 ezer pályázó vett részt, összesen 92 országból. Idén még több nevezésre számítanak, hiszen ez kiváló lehetőség a kreatív gyerekek bemutatkozására.

EN: Kanagawa Prefecture has held the Kanagawa Biennial World Children's Art Exhibition every two years from 1981. They collect children's art from all over the world in order to foster the dreams and creativity of today's young children who will be the bearers of tomorrow through the art, and also to further understanding of the world's diverse cultures and differences in global liefstyles.
More information: http://www.earthplaza.jp/biennial/English/
2014. szeptember 2.

HU: Az Ökoiskola és Örökös Ökoiskola pályázat őszi bírálati határidejét 2014. szeptember 15-re módosították. A pályázatok beadása folyamatos, az évi két bírálati határidőn kívül is be lehet nyújtani pályázatokat. A szeptember 15. és 2014. december 31. között beérkezett pályázati anyagokat az idei év szempontjai alapján bírálják el, de már 2015-ben.
A pályázat az alábbi linken érhető el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján: http://www.ofi.hu/palyazat/palyazati-felhivas-okoiskola-es-orokos-okoiskola-cim-2014-elnyeresere 

Az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés hazai megvalósítói között kiemelt szerepet játszik az Ökoiskola hálózat, melyről további információk érhetők el az
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján.

 

EN: Information on how to join the Network of Hungarian Eco-schools is available HERE in Hungarian.

Eco-schools are part of the-ENSI network of eco-schools, their goal is to represent the idea of sustainability in public education. For more information on the Hungarian Eco-schools please visit the webpage of the Hungarian Institute of Educational Research and Development.

2014. augusztus 28.

HU: A nemzetközileg elismert Elsősegély a kulturális örökségnek válsághelyzetben (First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis) elnevezésű kurzus indul, melyet 2015 március-áprilisában tartanak Hollandiában az UNESCO holland nemzeti bizottsága, az ICCROM és a Smithsonian Institution szervezésében.


EN: The internationally renowned course ‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ will be held in the Netherlands in March/April 2015, organised by The Netherlands National Commission for UNESCO in collaboration with ICCROM and the Smithsonian Institution.
2014. augusztus 27.

HU: Az ENSZ "Szövetség a Civilizációért" és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közös kezdeményezése, a Plural+ Ifjúsági Videó Fesztivál ismét meghirdeti felhívását a világ fiatalságának. A nyertes pályázókra készpénz nyeremények és egy new yorki utazás vár. A pályázaton részt vehet minden 9 és 25 év közötti fiatal egy legalább 1, de legfeljebb 5 perces videóval, amelyben megoszthatják gondolataikat, tapasztalataikat, véleményüket, kérdéseiket és javaslataikat a migrációval, különbözőséggel, társadalmi befogadással kapcsolatban. A beküldési határidő: 2014. június 27. További információk a kezdeményezés honlapján.

 

EN: The United Nations Alliance of Civilizations and the International Organization for Migration again invite the world’s youth to submit original and creative videos focusing on PLURAL+ themes: migration, diversity and social inclusion. The awardees will receive cash prizes and will be invited to New York. Young people up to 25 years old are invited to submit short videos of five minutes maximum in length. Submit your videos now up until June 27th, 2014. For more information please visit the official website.

2014. június 17.

HU: A díjra, amelyben olyan egyének, intézmények és nem kormányzati szervezetek részesülnek, akik/amik sokat tettek a tolerancia és az erőszakmentesség elősegítéséért a tudomány, a művészetek és a kommunikáció területén, a felhívásban közzétett jelölésre jogosultak tehetnek fejenként két javaslatot. A jelölőnek gondoskodnia kell: a jelölőlap angol vagy francia nyelvű kitöltéséről; egy kísérőlevél kiállításáról, valamint további két, a jelölttől független szervezet vagy személy által kiállított támogató levél megküldéséről, amelyek bemutatják a jelölt érdemeit, munkásságát és a díj profiljához való illeszkedését. A díjra való jelölési határidő 2014. június 16. További információk elérhetőek az UNESCO központi honlapján.

 

EN: The UNESCO-Madanjeet Singh Prize for the Promotion of Tolerance and Non-Violence rewards significant activities in the scientific, artistic, cultural or communication fields aimed at the promotion of a spirit of tolerance and non-violence. UNESCO invites governmental and non-governmental entities, civil society actors and individuals active in strengthening foundations for peace and tolerance to propose candidates for the 2014 UNESCO-Madanjeet Singh Prize for the Promotion of Tolerance and Non-Violence.The deadline for the submission of candidates: 16 June 2014 at midnight. For more information please visit the website of UNESCO.

2014. június 6.

HU: Megkezdődött a jelölési lehetőség a L'ORÉAL-UNESCO Díjra, amelyben földrajzi régióként 1-1 fizikai tudományokkal foglalkozó tudósnő, azaz öt díjazott részesülhet (Afrika és az arab államok, Ázsia / Csendes-óceáni térség, Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika). A díj fejenként 100.000 eurós pénzjutalommal jár, a díjra szakterületükön elismert tudósok jelölhetnek, a jelölésre jogosultak teljes litája megtalálható a hivatalos kiírásban. A felterjesztési javaslatokat regisztráció után a www.fwis.fr honlapon keresztül lehet megtenni. Határidő: 2014. június 15. További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

 

EN: Created in 1998, the L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards program identifies and supports five eminent women in science throughout the world. Each year, five Awards Laureates are recognized for their contributions to the advancement of science, in Life or Physical Sciences in alternating years. The 2015 edition of the Awards will designate five outstanding scientific researchers in the Physical Sciences working in one of each of the following regions: Africa & the Arab States, Asia-Pacific, Europe, Latin America, North America. Each of the five Laureates will receive an award of €100,000. Nominations can be made by scientist through www.fwis.fr till the 15th June 2014. For more information please consult the announcement or the website of UNESCO.

2014. május 6.

HU: A Nemzetközi Alap a Kulturális Sokszínűségért immár ötödik alkalommal, idén is pályázatot hirdet kulturális projektek támogatására. A pályázat célja olyan projektek támogatása, amelyek egy dinamikus kulturális ágazat létrejöttét segítik elő.
A Nemzetközi Alap a Kulturális Sokszínűségért kiemelten és elsősorban fejlődő országok kulturális ágazatait támogatja, az UNESCO központi kiírása értelmében fejlett tagállamok (köztük Magyarország) civil és társadalmi szervezetei támogatási kérelmet nem nyújthatnak be, Magyarországról idén csak nemzetközi nem kormányzati szervektől (INGO) beérkező pályázatokat fogadnak. A pályázatok beérkezési határideje 2014. május 14., további részletek alább olvashatók.

EN: The IFCD provides support to projects that aim to foster the emergence of a dynamic cultural sector, primarily through activities facilitating the introduction and/or elaboration of policies and strategies that have a direct effect on the creation, production, distribution of and access to the diversity of cultural expressions as well as the reinforcement of institutional infrastructures supporting viable local and regional cultural industries.
2014. május 5.

HU: Az UNESCO lehetőséget hirdet 18 és 35 év közötti, fenntartható fejlődésre nevelés témakörében érintett fiatalok számára az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés fiataloknak szóló konferenciáján történő részvételre. A konferencia 2014. november 7-én kerül megrendezésre Okayamamában, Japánban, az UNESCO, a japán Oktatási, Kulturális, Sport, Tudomány és Technológiai Minisztérium (MEXT), az UNESCO Japán Nemzeti Bizottsága, Okayama városa és a Goi Peace Foundation közös szervezésében.

Az érdeklődő fiataloknak közvetlenül kell pályázniuk, sikeres pályázás esetén lehet utazási támogatásban részesülni a japán szervezőktől. Pályázni a jelentkezési lap beküldésével lehet, a pályázatok beküldési határideje 2014. június 1.

 

EN: Are you between 18 and 35 years old? Are you involved in Education for Sustainable Development (ESD)? Do you have success stories and innovative ESD initiatives you could share? Would you like to meet and collaborate with other ESD youth leaders from around the world? Do you want to add your voice to youth-focused recommendations that will be presented at the World Conference on ESD? Now’s your chance: send your application by 1 June 2014 to join!
2014. április 30.

A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága - a Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért - útján, a Magyar Tudományos Akadémia védnökségével – idén már tizenkettedik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO FOR WOMEN IN SCIENCE program szellemében, 2014. évre
2014. április 16.

HU: A Fiatal Vállalkozók Versenye szervezői a Goi Peace Alapítvány, a Stiftung Entrepreneurhsip és az UNESCO, a lehetőség olyan, 16 és 30 év közötti fiataloknak szól, akiknek van olyan innovatív vállalkozási ötletük, amely hozzájárul közösségük fenntartható fejlesztéséhez vagy már van egy ilyen területen működő vállalkozásuk, non-profit cégük vagy projektjük.

A jelentkezési határidő 2014. június 30., pályázni a verseny honlapján történő regisztrációval és a pályázat feltöltésével lehet.

A verseny részletes feltételei ITT olvashatók.

 

EN: The Youth Citizen Entrepreneurship Competition is a new and exciting international program co-organized by the Goi Peace Foundation, Stiftung Entrepreneurship and the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO. The Competition provides an online entrepreneurial and educational platform for young people from all around the world in between the ages of 15 and 30. It gives young people the opportunity to develop their entrepreneurial potentials and creative talents, and encourages them to submit their innovative ideas (Best Ideas Category) and projects (Best Projects Category) by 30 June, 2014 at the latest.

2014. április 4.

HU: A Félix Houphouët-Boigny Békedíjban olyan egyének, magán- és köztestületek részesülnek, akik sokat tettek a béke elősegítéséért, védelméért és megőrzéséért. Az UNESCO főigazgatója minden évben körlevélben kéri fel a tagállamokat és az UNESCO-val konzultációs státuszban lévő nem kormányzati szervezeteket a jelölések megtételére. Tovább >>

 

EN: The Félix Houphouët-Boigny Peace Prize is intended to honour living individuals and active public or private bodies or institutions that have made a significant contribution to promoting, seeking, safeguarding or maintaining peace, in conformity with the Charter of the United Nations and the Constitution of UNESCO. For more information please visit the website of UNESCO.

2014. március 14.

HU: Az UNESCO a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásában nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme – 2014” keretében. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont. Az angol nyelvű képzésre 2014. október 6. és 31-e között kerül sor. A képzési programban meghirdetett összesen 20 helyre országonként, az UNESCO nemzeti bizottságainak jóváhagyásával összesen 2 pályázatot lehet megküldeni. A beérkezett pályázatok közül a továbbküldhető kettőt az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) által felkért szakértői zsűri fogja kiválasztani, és az UMNB Titkársága továbbítja Párizsba. Titkárságunk 2014. április 30-ig várja a pályázatokat papíralapon és elektronikusan. A részletes pályázati kiírás elérhető itt. További információk: balint.hudecz@unesco.hu

 

A programra Magyarországról is lehet jelentkezni - a 2011-es magyar ösztöndíjasok beszámolói itt olvashatóak.

 

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty (20) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme. The energy questions being a priority for the international community and the United Nations System, these fellowships are aimed at enhancing the capacity­ building and human resources development in the field of sustainable and renewable energy in developing countries and countries in transition. The training will be held in specialized institutions in the Russian Federation from 6 to 31 October 2014. For more information please visit consult the documentation of the fellowship.

2014. február 28.

HU: A Goi Peace Foundation - UNESCO nemzetközi esszéíró verseny várja 25 év alatti fiatalok jelentkezését a világ minden tájáról. Az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedére tekintettel, melynek idén van a záró éve, az idei verseny témája „Szerepem a Föld polgáraként”. A műveket közvetlenül az UNESCO-hoz kell beküldeni angol, francia, spanyol, német vagy japán nyelven, a pályázatok benyújtásának határideje 2014. június 15, vasárnap.

 

EN: Young women and men from around the world are invited to participate in this year’s edition of the Goi Peace Foundation - UNESCO International Essay Contest for Young People. The contest is open to anyone up to 25 years old. On the occasion of the final year of the United Nations Decade of Education for Sustainable Development (2005-2014), the theme of this year’s contest is “My Role as a Citizen of Earth”. The deadline for entries is Sunday, 15 June 2014.

2014. február 28.

HU: Az UNESCO a Részvételi Programot (UNESCO Participation Programme, PP) abból a célból hozta létre, hogy a tagállamok nemzeti, regionális vagy szubregionális, az UNESCO prioritásaival és értékrendjével összhangban álló programjait támogassa. A pályázatot kétévente, kétéves ciklusra írják ki, jelen felhívás a 2014-2015-ös időszakra vonatkozik.

Az UNESCO kéri, hogy a Világbank besorolása szerint magas éves GDP-vel rendelkező országok ne pályázzanak, valamint kiemelik, hogy a forrásokat kifejezetten a legkevésbé fejlett országok (LDC), a fejlődő országok, a konfliktus és a katasztrófa sújtotta országok, a kis szigetek fejlődő államai (SIDS), az átalakulóban lévő országok és a végül a közepes jövedelmű országok segítésére kívánják felhasználni. Magyarország gazdasága a Világbank jelenlegi besorolása szerint felső-közepes jövedelmű.
A pályázatok beadási határideje Magyarországon, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságához 2014. június 30.


EN: UNESCO’s Participation Programme provides a means of supporting the national, subregional or regional activities of Member States that are in line with the Organization’s Regular Programme priorities. The programme is biennial, the applications received now should be realised in the 2014-2015 period. Deadline for the submissions in Hungary is 30 June 2014. For more information please visit the UNESCO website.
If you are interested in applying for the UNESCO Participation Programme from outside of Hungary, please contact the relevant National Commission for UNESCO for their application criteria and procedures.

2014. február 6.

HU: Az UNESCO a tagállamaitól 2014. március 31-ig várja a felterjesztéseket a Világemlékezet Listára. A listára országonként két dokumentumörökség terjeszthető fel (míg más országokkal való közös felterjesztéseknek nincsen korlátja), így nemzeti szinten a jelölések elővallogatását az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága végzi és az UNESCO ügyekért felelős miniszter jóváhagyását követően a Bizottság Titkársága küldi meg az UNESCO párizsi központja számára. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Titkársága 2014. január 31-ig fogadja az angol nyelvű felterjesztési anyagokat és a Bizottság február 28-ig véleményezi azokat. A Titkárság az UNESCO központi honlapján leírtak alapján elkészített angol nyelvű nevezési anyagokat vár, valamint egy rövid 1-2 oldal terjedelmű magyar leírást a felterjesztendő dokumentumörökségről. A programot bemutató kézikönyv angol nyelven elérhető itt. Minden érdeklődőt kérünk a dokumentum alapos áttanulmányozására. A felterjesztési anyagot is az erre kialakított formanyomtatvány mentén kell összeállítani, melyben alaposan meg kell indokolni a felterjesztendő örökségi elem hitelességét és nemzetközi jelentőségét. Az űrlap elérhető itt. A nevezési anyag összeállítása során segítséget jelenthet a korábbi sikeres felterjesztések áttanulmányozása. A teljes lista a nevezési dokumentációkkal elérhető az UNESCO központi honlapján. További információk kérhetőek a balint.hudecz@unesco.hu címen.

 

EN: UNESCO is inviting new nomination proposals for inscription on its Memory of the World International Register, a list of library collections and archive holdings of world significance, which was established in 1997 to promote documentary heritage of universal value. Nominations should ideally be submitted through the National Commissions for UNESCO or the Memory of the World National Committees in the countries where they are located. Proposals should be based on the selection criteria listed in the General Guidelines to Safeguard Documentary Heritage, which stipulates that the most important criterion for inscription on the Register is the universal significance of the documentary heritage. For more information please visit the official website of UNESCO.

2013. december 30.

HU: A 2004-ben alapított UNESCO Kreatív Városok Hálózatának célja az egyes városok gazdasági, szociális és kulturális fejlesztésének szakmai támogatása az irodalom, a filmművészet, a zene, a dizájn, a népművészetek, a médiaművészetek és a gasztronómia területén. A hálózat lehetőséget biztosít a városoknak, hogy globális szinten bemutassák kreatív iparukat és kölcsönös szakmai segítségnyújtás útján továbbfejlesszék azokat. Jelenleg 38 város tagja a hálózatnak. A részletes pályázati felhívás az UNESCO központi honlapján található. Az UNESCO párizsi központjának benyújtandó pályázathoz csatolni kell az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az ajánlólevelét, amire a pályázati anyag véleményezése után kerül sor. Titkárságunk 2014. február 28-ig balint.hudecz@unesco.hu címre várja a kész pályázati anyagokat véleményezésre.

 

EN: Interested cities are invited to submit an application containing appropriate information about the city and its links to one of the thematic networks. The application should indicate a contact person and a management team of three to four people, representing public, private and civil society sectors, who can carry out the Creative Cities initiatives in their city. The application should also ideally include a description of the city’s economic, social and cultural context, a brief section providing a catchy overview of the city’s chosen field and an extensive description of the city’s cultural offerings in the same field. For more information please visit the website of UNESCO. All the nominations have to include a formal letter of endorsement of the candidature from the National Commission for UNESCO of the country in which the city is located. For the Hungarian cities wishing to apply for the title, the deadline for sending the application to our Commission is 28 February 2014.

2013. december 20.

HU: Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, a maga egyénisége, ennek megfelelően a stratégiáik és technikáik, az eszközeik és a forrásaik is különböznek. Más-más adottságokkal rendelkezve a települések különbözőképpen, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá és minél élhetőbbé. Az egy helyen lakók, az egy területen tevékenykedők közös érdeke a jobb életminőség elérése. Ehhez erőt ad, ha büszkék lehetünk saját munkánkra, értékeinkre, ami ösztönző lehet mások számára is! Ezért indította útnak a City Hungary a Holnap városáért Díjat különböző kategóriákban, helyi közösségeknek, önkormányzatoknak és cégeknek is.

A regisztrációs határidő: 2013. december 15., a pályázati anyagok leadásának a határideje: 2014. január 15.

A fenntartható fejlődés az ENSZ témákon átívelő paradigmája, ehhez kapcsolódóan az UNESCO koordinálja az ENSZ Fenntartható fejlődésre nevelés évtizedét (ESD 2005-2014). További információk a fenntartható fejlődésre nevelésről ITT érhetők el.

EN: The City of the Future aims to support partnership building across sectors both in Hungary and internationally, to contribute achieving a better and more sustainable quality of life by sharing experience information and tools, and to improve relations between the public and private sector in order to achieve common goals.

Deadline for the registration is 15 December 2013, and the deadline for the submission of the documentation is 15 January 2014. More information on the award is available HERE.

Sustainable development is the overarching paradigm of the United Nations, and UNESCO is the lead agency for the UN Decade of Education for SustainableDevelopment (2005-2014).

2013. december 12.

HU: Az UNESCO Oktatástervezési Nemzetközi Intézete képzési programot indít Oktatástervezési és Menedzsment Speciális Kurzusok Programjának keretében. A képzés 2014. április 7. és május 30-a között, Párizsban (Franciaország) zajlik majd. Jelentkezési határidő: 2013. december 31. További információk elérhetők az Intézet honlapján.


EN: The UNESCO International Institute for Educational Planning is inviting candidatures for the forthcoming session of its Specialized Courses Programme (SCP) in Educational Planning and Management. This programme will be held in Paris from 7 April to 30 May 2014. The applications and supporting documents should reach IIEP by 31 December 2013 at the latest. For more information please visit the official website of the Institute.

2013. november 15.

HU: A United Nations Academic Impact (UNAI) és az ELS Educational Services szervezésben nemzetközi esszéíró pályázat kerül kiírásra főiskolai és egyetemi diákok számára a többnyelvűség szerepéről a globális világban. A legfontosabb követelmény minden résztvevő számára, hogy az esszék olyan ENSZ hivatalos nyelven kell, hogy készüljenek, amely nem az anyanyelvük.

A „Megannyi Nyelv – Egy Világ” főcímnek megfelelően olyan esszék benyújtását várják a szervezők, amelyek a többnyelvűség értékét vitatják meg a globális állampolgárság szélesebb kontextusában, amely a UNAI egyik fő alapelve (http://outreach.un.org/unai).

További információk a versenyről és a feltételekről alább olvashatók. A pályázatok benyújtásának határideje 2014. február 21.

 

EN: The contest is open to students 18 years and older enrolled in a college or university anywhere in the world. The essays will have to be written in one of the six official languages of the United Nations (Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish), but CAN NOT be the student's mother tongue and/or principal medium of instruction, and must present, in a clear and concise form, arguments for – or against – the importance of multilingualism.

The deadline for submitting entries is 21 February 2014, more information is available below.

2013. november 15.

HU: Kiváló emberek közötti, kommunikációs és előadói képességekkel rendelkező hallgatókat és diplomásokat keres a Bécsi Nemzetközi Központ Túravezetői csoportjába. Amennyiben hetente háromszor ráérsz és folyékonyan beszélsz angolul és németül kérünk, jelentkezz 2013. december 5-ig. További információért kattints ide.

EN: The Visitors Service in Vienna, part of the United Nations Information Service, is searching for new individual contractors to serve as tour guides for visitors to the Vienna International Centre. More information is available HERE.
2013. november 15.

A kormány 1688/2013. (IX.30.) Korm. határozatával összhangban a Miniszterelnökség pályázati kiírást tett közzé Civil Alap – 2014 néven. A pályáztatás útján lehetőség nyílik a magyarországi zsidó közösségek bevonásával az Emlékévnek és céljainak társadalmasítása, a történelemmel való szembenézés elősegítése, valamint a civil szféra aktivitásának ösztönzése. A pályázatokat november 15-ig várják.

A 2014-es magyarországi Holokauszt Emlékév keretében megrendezésre kerülő rendezvények az UNESCO védnökségével zajlanak.

Részletek, a pályázati kiírás és űrlap elérhető a kormany.hu oldalon.

2013. október 14.

HU: A X. Castello di Duino Nemzetközi Költészeti Színház Verseny kiírásra került 30 év alatti fiatalok számára. A versenyt az UNESCO Olasz Nemzeti Bizottsága és az olasz Külügyminisztérium támogatja. A pályázati felhívás és részletek alább olvashatók.


EN: The International Poetry and Theatre Competition Castello di Duino (10th edition) reserved to young people up to 30 years of age is announced, evaluation of the poems in original languages.
The competition has the Patronage of UNESCO Italian Commission and of Italian Foreign Office.
More information is available below.

2013. október 2.

HU: Megnyílt a jelentkezés a 2014-es UNESCO-Aschberg ösztöndíjakra. A pályázatra 25 és 35 év közötti kreatív írók, zenészek és képzőművészek jelentkezhetnek, a program célja a fiatal művészek mobilitásának segítése külföldön tölthető „art residency” programon keresztül.
A jelentkezést a kiválasztott intézménynek kell közvetlenül megküldeni, a jelentkezési határidők intézményenként eltérőek.

A programban részt vevő intézmények listája és további információk elérhetők az UNESCO honlapján.

 

EN: The UNESCO-Aschberg Bursaries for Artists Programme has the pleasure to announce the 2014 Call for Applications. The Programme promotes the mobility of young artists through art residencies abroad.
The Call is open to creative writers, musicians and visual
artists between 25 and 35 years old. To consult the list of bursaries available for 2014 please visit the website at www.unesco.org/culture/aschberg.
You will find direct links to institutions /residencies and instructions on the application procedures and necessary dates.

2013. szeptember 9.

HU Az UNESCO-Hamdan bin Rashid Al-Maktoum Díjat a tanárok, a tanítás hatékonyságát elősegítő kiemelkedő teljesítmények és gyakorlatok elismerésére és népszíerűsítésére hozták létre. A díjat kétévente adják főként fejlődő országbeli illetve hátrányos helyzetű közösségek civil szervezeti, szakmai intézményei számára. A jelölési határidő 2013. október 31., a pályázatokat közvetlenül az UNESCO párizsi központjának szükséges angol vagy francia nyelven postai úton vagy e-mailben megküldeni.

EN The UNESCO-Hamdan bin Rashid Al-Maktoum Prize for Outstanding Practice and Performance in Enhancing the Effectiveness of Teachers is all about improving education quality through raising teacher standards.The prize is awarded every two years with priority given to developing countries and to marginalized and disadvantaged communities. Deadline for nomination is October 31, 2013 Letters of nomination (in English or French only) should be sent to the UNESCO Secretariat by post or email.

2013. augusztus 6.

HU A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve és a 2013. októberében megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a Magyar Fotográfusok Háza az Indafotóval együttműködésben fotópályázatot hirdet.

EN To celebrate the International Year for Water Cooperation and the Budapest Water Summit taking place in October, the House of Hungarian Photographers together with Indafoto invites photo applications.

2013. augusztus 5.

 

HU: Az UNESCO pályázatot hirdet öt földrajzi régiójának fiataljai számára. A kiírás célja tizenöt (régiónként három) olyan projekt kiválasztása és támogatása, melyek terveit a tagállamok ifjúsága dolgozta ki saját nemzedéke szolgálatára, az UNESCO 2014–2017-es Ifjúsági Stratégiájával összhangban. Az UNESCO olyan fiatal pályázók terveit várja, akik tagjai valamely ifjúsági (vagy az ifjúságért dolgozó) szervezetnek, vagy egy elismert nem kormányzati szervezet (NGO) keretein belül tevékenykednek. A kidolgozott projektek irányulhatnak saját közösségükre, országukra, de lehetnek regionális szintűek is.

 

A jelentkezés közvetlenül, online elérhető pályázati űrlap kitöltésével történik, ennek határideje 2013. augusztus 12-e éjfél (párizsi idő szerint). Kérjük, hogy pályázatáról feltétlen tájékoztassa az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságát is!

 

EN: UNESCO launches a call for projects in order to identify and support 15 action projects (3 by region), which are expected to be in line with the UNESCO Youth Strategy 2014-2021. The call for projects is open to all young women and men who are members of a youth-led or youth-focused organization, project leaders or young entrepreneurs active in an established NGO.

These young people are invited to submit their proposals for an innovative action project in their community, country or region, by filling in the form that can be found here by 12 August 2013, the International Youth Day, midnight, Paris time.

2013. július 24.

HU: Michel Batisse emlékére alapított díjban kétévente olyan egyéneknek részesülhetnek, akik a „Sevillai Stratégia” ajánlásaival összhangban, a bioszféra rezervátumok menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkoznak. Az előválogatás miatt a jelöléseket kizárólag angol vagy francia nyelven legkésőbb 2013. október 14-ig kell eljuttatni az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságára Tovább >>

 

EN: This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.

2013. július 23.

HU: Az UNESCO az írástudatlanság felszámolása és az olvasásértés fejlesztése területén végzett tevékenység elismerésére két díjat hirdet meg, az idei pályázatok jelmondata: "Alfabetizáció a 21. századért" (Literacies for the 21st century). A két díj:

az UNESCO-King Sejong Díj és az UNESCO-Confucius Díj.

Az UNESCO-tagállamok kormányai a nemzeti UNESCO-bizottságokkal együttműködve, vagy az UNESCO-val hivatalos kapcsolatokat fenntartó nemzetközi NGO-k az UNESCO-King Sejong Díjra két, az UNESCO-Confucius Díjra három jelöltet állíthatnak.

Határidő: június 10.

 

EN: Every year, on the occasion of International Literacy Day (8 September) , UNESCO awards the International Literacy Prizes to institutions, organizations and individuals whose efforts contribute to the promotion of dynamic literate societies.

For more information please visit the UNESCO website. Deadline for the Hungarian nominations: 10 June.

2013. május 31.

HU: Az UNESCO a „Nőkért a tudományban” együttműködés keretében L'Oréal Alapítvánnyal együttműködve közösen finanszírozott ösztöndíjat hirdet az élettudományok (biológia, biokémia, biotechnológia, mezőgazdaság, gyógyszer- és orvostudomány, fiziológia) területén tevékenykedő fiatal kutatónők részére a 2014-es évre.


Módosított jelentkezési határidő: 2013. június 10.!


EN: Within the framework of the "For Women in Science" partnership between the L'ORÉAL Corporate Foundation and UNESCO a joint programme has been launched with the L’ORÉAL Corporate Foundation with a view to promoting the contribution of young women - from all over the world – in research developments in the field of life sciences.


More information on the programme is available at the UNESCO website.

2013. május 27.

HU: Az UNESCO a moszkvai International Center for Sustainable Energy Development (Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért - ISEDC) társfinanszírozásában nemzetközi ösztöndíj programot hirdet az „UNESCO/ISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme – 2013” keretében. Az angol nyelvű képzésre 2013. október 1. és 26-a között kerül sor szakosodott oroszországi intézményekben.

Határidő: 2013. május 28.

 

EN: The International Center for Sustainable Energy Development (ISEDC) in Moscow is offering twenty two (22) fellowships of four-week duration within the framework of the UNESCOIISEDC Co-Sponsored Fellowships Programme.
The energy questions being a priority for the international community and the United Nations System, these fellowships are aimed at enhancing the capacity­ building and human resources development in the field of sustainable and renewable energy in developing countries and countries in transition.
The training will be held in specialized institutions in the Russian Federation from 1 to 26 October 2013.

2013. május 24.

HU Az idén 2013. december 5. és 12. között Bécsben megrendezésre kerülő „this human world” elnevezésű emberi jogi filmfesztivál szervezői ismét megtartják az Emberi Jogi Rövidfilmversenyt Diákoknak, amelyre Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából és Svájcból várják diákok jelentkezését. Nevezni a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címen keresztül 2013. június 30-ig lehet. További információk elérhetők ide kattintva. 

EN The organizers of the annual Film Festival on Human Rights “this human world” taking place in Vienna from 5 to 12 December 2013 once again will hold a Student Short Film Competition in 2013 inviting students from Austria, Hungary, Slovakia, Slovenia and Switzerland to take part. Please register by 30 June 2013 via email:schulfilmprojekt@thishumanworld.com Further info is available here.

2013. május 13.

A Nemzetközi Alap a Kulturális Sokszínűségért immár negyedik alaklommal, idén is pályázatot hirdet kulturális projektek támogatására. A Pályázat célja olyan projektek támogatása, amelyek egy dinamikus kulturális ágazat létrejöttének előmozdítását segítik elő. Az UNESCO párizsi központ kiírása alapján az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága tagállami szinten, kormányzati szervektől, közintézményektől, (köz)hatóságoktól várja angol és magyar nyelveken a pályázati anyagokat 2013. június 10-én 16:00-ig. Magyarországon regisztrált civil és társadalmi szervezetek támogatási kérelmet nem nyújthatnak be. Részletek alább olvashatók.

2013. május 6.

HU: Az UNESCO Oktatástervezési Nemzetközi Intézete képzési programot indít oktatási szakértőknek Master szintű diplomát adó szakirányú továbbképzési programjának keretében. Az Advanced Training Programme in Educational Planning and Management (Oktatástervezési és Menedzsment Szakirányú Továbbképzési Program) című képzés 2013. október 21. és 2014. június 27. között Párizsban (Franciaország) zajlik majd. További információk elérhetők az Intézet honlapján.

 

EN: IEP is now accepting applications for the 49th session of its Advanced Training Programme (ATP) in Educational Planning and Management. The 2013/2014 ATP will be held from 21 October 2013 to 27 June 2014. For more information please visit the official website of the Institute.

2013. április 18.

Az UNESCO által meghirdetett pályázat célja, hogy összegyűjtse azon illusztrációkat, melyek a legkifejezőbb módon mutatják be a békét. A versenyen a 14 és 25 év közötti fiatalok vehetnek részt.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi weblapján, valamit a regisztrációs űrlap letölthető innen.

2013. március 14.

HU: Az UNESCO Nemzetközi Kulturális Fejlesztési Alapja (UNESCO-IFPC) pályázatot hirdet művészeti és kreatív projektek támogatására. A pályázaton elsőbbséget élveznek a 18 és 30 év közötti fiatal alkotók projektjei, kezdeményezések, amelyek a fiatalok érdekeit szolgálják, illetve a fejlődő országokban működő vagy azok javát szolgáló projektek. Pályázati határidő: 2013. május 2.

 

További információk elérhetők az UNESCO központi honlapján.

 

EN: The IFPC is launching a call for proposals for artistic and creative projects. Priority will be given to young artists/creators (18-30 years) and to projects benefitting youth.Priority will also be given, as far as possible, to projects from or benefitting developing countries. The deadline for submissions is 2 May 2013 at midnight CET.

 

For more information please visit the official website of UNESCO

2013. március 11.

HU: Az ENSZ "Szövetség a Civilizációért" és a Nemzetközi Migrációs Szervezet közös kezdeményezése, a Plural+ Ifjúsági Videó Fesztivál ismét meghirdeti felhívását a világ fiatalságának. A nyertes pályázókra készpénz nyeremények és egy new yorki utazás vár. A pályázaton részt vehet minden 9 és 25 év közötti fiatal egy legalább 1, de legfeljebb 5 perces videóval, amelyben megoszthatják gondolataikat, tapasztalataikat, véleményüket, kérdéseiket és javaslataikat a migrációval, különbözőséggel, társadalmi befogadással kapcsolatban. A beküldési határidő: 2013. június 30. További információk a kezdeményezés honlapján.

 

EN: The United Nations Alliance of Civilizations and the International Organization for Migration again invite the world’s youth to submit original and creative videos focusing on PLURAL+ themes: migration, diversity and social inclusion. The awardees will receive cash prizes and will be invited to New York. Young people up to 25 years old are invited to submit short videos of five minutes maximum in length. Submit your videos now up until June 30th, 2013. For more information please visit the official website.

2013. március 1.

Világszerte minden évben több ezer, 15-20 éves fiatal készül arra, hogy munkáját bemutathassa a Stockholm Junior Water Prize döntőjén. Közülük az egyes országok versenyének győztesei jutnak el a svéd fővárosba, ahol a Víz Világhét keretében lezajló nemzetközi versenyen képviselhetik országukat.

 

Magyarország versenyzője első ízben 2013-ban szerepelhet ebben a nemes vetélkedőben. A hazai versenyt a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Kovács Péter, vízügyért felelős helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium.

 

Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval, valamint az angol nyelvű pályamű és a nevezési lap beküldésével lehet.

 

Nevezetési határidő 2013. április 15.

2013. február 28.

A Duna Múzeum idén is meghirdeti kreatív plakát- és képregénytervező, valamint street art ötletpályázatát. Az egyfordulós pályázatra 2013. március 11. reggel 8h-ig lehet beküldeni a munkákat, a szervezők négy kategóriában várják a pályamunkákat. A meghirdetett pályázatokban korosztályok szerint a zsűri által legjobbnak ítélt első három helyezet kerül díjazásra. A legjobbnak talált munkák a Duna Múzeum honlapján egész évben láthatóak lesznek. A díjazottakat e-mailben fogják a szervezők értesíteni 2013. március 18. hétfő 12h-ig. A díjazottak március 21-én csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében ünnepélyes keretek közt vehetik át a jutalmakat, majd ezt követően a szervezők egy Parlamenti sétára invitálja őket.

 

A részletes pályázati felhívás elérhető a Víz Világnapja honlapon.2013. február 27.

HU: A norvég kormány idén immár a 6. alaklommal meghirdeti az Ibsen ösztöndíjat, amellyel a szín és előadó-művészet terén tevékenykedő egyéneket, csoportokat vagy intézményeket díjaz. Önjelölés nem megengedett, azonban a felterjesztési lehetőség mindenki számára adott. Jelölési határidő: április 30.

 

További információk elérhetők a hivatalos weblapon. 

 

EN: The Ibsen Scholarships award innovative projects in the field of drama and performing arts that act as incentives for critical discourse in regards to existential and society-related subject matters concerning Henrik Ibsen and his plays. The right to nominate is open to everyone, though self nominations are not accepted. The application deadline for The Ibsen Scholarships is April 30th 2013.

 

For more information please visit the official website.

2013. február 26.

HU A ma okozott környezeti problémák megoldása nagymértékben gyermekeinkre vár a jövőben. Ahhoz azonban, hogy a jövő generációja helyes és felelősségteljes döntéseket tudjon hozni, fontos, hogy gyermekeink már fiatal korukban megtapasztalják mit jelent környezettudatosan gondolkodni és cselekedni! Ennek népszerűsítésére és támogatására idén 12. alkalommal hirdeti meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Volvo közös pályázatát, a Volvo Adventure-t, melyen 2008 óta magyarországi diákok is rendszeresen bemutathatják eredményüket.

EN The Volvo Adventure - in partnership with the United Nations Environment Programme - is an educational programme that rewards environmental activities and the decision-makers of the future. To enter, you form a team of 2 to 5 members aged 13 to 16 (at competition opening - July 1st 2012). Perform an environmental project in your local community & submit the project via our online submission tool before the competition deadline, January 31st 2013
http://www.volvoadventure.org/home.aspx

2013. január 11.

HU: Michel Batisse emlékére alapított díjban kétévente olyan egyéneknek részesülhetnek, akik a „Sevillai Stratégia” ajánlásaival összhangban, a bioszféra rezervátumok menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkoznak.

EN: This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.
2012. december 11.

HU: Megindult a jelentkezés a 2013-as UNESCO-Aschberg ösztöndíjra. Az ösztöndíjpályázat keretében 25 és 35 év közötti zenészek, képzőművészek és kreatív írók kapnak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a kultúrák közötti párbeszédben. A jelentkezést a kiválasztott intézménynek kell küldeni. A jelentkezési határidők intézményenként eltérnek. További infromációk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

 

EN: The UNESCO-Aschberg Bursaries for Artists Programme has the pleasure to announce the 2013 call for applications. The Programme promotes the mobility of young artists through art residencies abroad. This call is open to creative writers, musicians and visual artists between 25 and 35 years old. To consult the list of bursaries available for 2013 please visit the website of UNESCO at www.unesco.org/culture/aschberg.

2012. október 9.

HU: Az 1989-ben alapított díjjal évente olyan fiatal tudósokat jutalmaznak, akik kutatásaikat az ökorendszerek, a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség területén végzik. A díjjal maximálisan 5.000 dolláros pénzjutalom is jár. A MAB célja, hogy hozzájáruljon egy új környezettudatos szakértői gárda kiképzéséhez, amely az egyre aktuálisabb ökológiai és fenntarthatósági kérdésekre adhat választ. Nevezési határidő: 2012. október 15.

 

EN: Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues. The applications must be received by the Hungarian NatCom no later than 15 October 2012.

2012. október 2.

HU Vizuális művészeti nemzetközi pályázat az UNESCO Louis Francois intézetének szervezésében, "Születni valahová" címmel, részletek elérhetők itt.

EN International Visal Arts Competition organised by the Center for UNESCO Louis François on the theme "To be born somewhere" for details please click here.

2012. szeptember 24.

A Nemzetközi Műveltségi Nap jellegzetességeként, a Globális Partnerség az Oktatásért fotó és videó versenyt szervez „Az olvasás megváltoztatta az életem” címmel, ami nyitott bárki számára, aki 13 éves vagy annál idősebb.

2012. augusztus 28.

2013 júliusában kerül megrendezésre a 17. Kanagawa Biennial, ami egy 4 és 15 év közötti gyermekeknek szóló művészeti pályázat. Az előző rendezvényt 2011 júliusában tartották, és több mint 22 ezer pályázó vett részt rajta, több mint 77 országból. Idén még több nevezésre számítanak, hiszen kiváló lehetőség a kreatív gyerekek bemutatkozására.

2012. augusztus 15.

Az NHK (Japon Broadcasting Corporation – a Japán Műsorszóró Társaság) pályázatot hirdet az oktatás területén tevékenykedő média számára az audiovizuális oktatási tartalmak fejlesztésére, az oktatással foglalkozó rádió- és tv-műsorok, illetve egyéb mediális termékek színvonalának emelésére, a nemzetközi megértés és együttműködés előmozdítására.

 

A kiíró fél 2012. június 30-ig várja a nevezéseket. További információk elérhetők a központi weblapon.

2012. május 15.

Az UNESCO a L'Oréal céggel együttműködve közösen finanszírozott, 12(+12) hónapra szóló ösztöndíjat hirdetett meg az élettudományok (biológia, biokémia, biotechnológia, mezőgazdaság, gyógyszer- és orvostudomány, fiziológia) területén tevékenykedő fiatal kutatónők részére.

 

Jelentkezési határidő: 2012. június 15.

2012. április 19.

A L’ORÉAL Magyarország és a Magyar UNESCO Bizottság - a Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért - útján, a Magyar Tudományos Akadémia védnökségével – idén már tízedik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO FOR WOMEN IN SCIENCE program szellemében, 2012. évre.
2012. április 10.

A 2012-es év harmadik negyedében várható az Oktatást Mindenkinek Globális Nyomon Követési Jelentés megjelenése. A beszámoló középpontjába helyezi azokat a készségeket fejlesztő programokat, amelyek növelhetik a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit valamint esélyeit egy jobb életre. A fiatalok világszerte úgy hagyják el az oktatási intézményeket, hogy nem rendelkeznek azokkal a készségekkel és tapasztalatokkal, amelyekre szükségük van a társadalomban való boldoguláshoz és a megfelelő munkahelyen való elhelyezkedéshez. A jelentés olyan tanulmányokat és oktatási módszereket mutat be, amely programok a gazdaságilag és szociálisan fejlett társadalmakban már sikerrel jártak.

2012. február 28.

A moszkvai International Center for Sustainable Energy Development („Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért”) 30 darab, 4 hétre szóló továbbképzési ösztöndíjat hirdet meg. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont.

2012. február 22.

PLURAL+ 2012 címmel, az Egyesült Nemzetek Civilizációk Szövetsége (UNAOC) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) videó pályázatot hirdet migráció, diverzitás és szociális befogadás témakörökben. A kiíró 2012. július 1-ig várja a pályamunkákat.

 

További információk elérhetők itt.

2012. február 6.

Az UNESCO a 2011. évi Általános Konferenciáján megfogalmazott célok minél hatékonyabb teljesülése érdekében lehetőséget nyújt a tagállamoknak, hogy az ún. Részvételi Program („Participation Program”, a továbbiakban PP) keretében az UNESCO tevékenységének prioritásaihoz illeszkedő projektjavaslatokat terjesszenek be, melyek megvalósításához pozitív elbírálás esetén az UNESCO is hozzájárul.

 

Pályázás előtt kérjük az UNESCO honlapján elérhető dokumentumok: a részvételi program kézikönyv és a főigazgatói körlevél áttanulmányozását.

2012. január 27.

Az UNESCO és az Állandó Emlékmű Bizottság pályázatot írt ki a rabszolgaság áldozatai emlékhelyének megtervezésére. A nemzetközi design pályázatra a kiírók 2012. január 23-ig várják a pályamunkákat.

 

A kiírás részletei és további információk elérhetők az UNESCO központi weblapján.

2012. január 12.

A Kuvaiti Állam által finanszírozott díjban olyan személyek, csoportok, szervezetek vagy központok részesülhetnek, melyek tevékenységükkel hozzájárultak a mentálisan hátrányos helyzetű személyek oktatásához. A kétévente meghirdetésre kerülő díj, melyben két jelölt részesül, az elismerés mellett, fejenként $20,000-os pénzjutalommal jár.

2011. augusztus 2.

"Creative Challenge of Scientific Visualization" címmel, immár második alkalommal meghirdetésre kerülő pályázat 2011. augusztus 26-ig két kategóriában várja a tudományt bemutató illusztrációkat és grafikonokat.

 

A pályázati kiírás elérhető itt.

2011. június 29.

Az UNESCO az alfabetizáció terén végzett tevékenység elismerésére "Alfabetizáció és Béke" (Literacy and Peace) témában két díjat ír ki:
(1) UNESCO-King Sejong Díj;
(2) UNESCO-Confucius Díj.

Az UNESCO-tagállamok kormányai (a nemzeti UNESCO-bizottságokon keresztül), illetve az UNESCO-val hivatalos kapcsolatokat fenntartó nemzetközi NGO-k a két díjra minden évben egy-egy jelöltet állíthatnak.

 

A díj angol nyelvű kiírása elérhető itt.

A díj rövid magyar nyelvű ismertetése itt.

A nevezési lap letölthető itt.

Tovább információk itt.

2011. június 6.

Az ajánlatokról részletesen a központi honlap: http://www.unesco.org/employment nyújt tájékoztatást, a jelenlegi lehetőségek elérhetők itt.

2011. május 2.

 

Az UNESCO a L'Oréal céggel együttműködve közösen finanszírozott, 12(+12) hónapra szóló ösztöndíjat hirdetett meg az élettudományok (biológia, biokémia, biotechnológia, mezőgazdaság, gyógyszer- és orvostudomány, fiziológia) területén tevékenykedő fiatal kutatónők részére.

2011. március 28.

 

A moszkvai International Center for Sustainable Energy Development („Nemzetközi Központ a Megújuló Energiaforrások Kiaknázásáért”) 20 darab, 4 hétre szóló továbbképzési ösztöndíjat hirdet meg. A program célja, hogy elősegítse a fejlődő és átalakuló országokat a megújuló energiaforrások kiaknázásában. Az erre irányuló képzési programoknak orosz szakintézetek adnak otthont

2011. március 24.

Az UNESCO és a Koreai Köztársaság a "Buljo jikji simche yoljeol", a világ legrégibb, mozgatható fém betűkkel nyomtatott könyve Világemlékezet-jegyzékbe történő felvételének alkalmaból "UNESCO/Jikji Memory of the World Prize" elnevezéssel díjat alapított a dokumentumörökség védelme, megóvása és megismertetése területén tevékenykedő intézmények, illetve egyéni pályázók részére. Benyújtási határidő: 2011. január 21.
2011. január 14.

Az ajánlatokról részletesen a központi honlap: http://www.unesco.org/employment nyújt tájékoztatást, a jelenlegi lehetőségek angol nyelvű felsorolása: Programme Specialist/Assistant Programme Specialist, UNESCO Institute for Statistics; Finance and Administrative Officer, UNESCO Office, San Jose (Costa Rica); Finance and Administrative Officer, UNESCO Office, Khartoum (Sudan); Programme Specialist, Sector of Communication and Information.

2010. december 20.

Az UNESCO a tagállamok nemzeti bizottságainak közreműködésével pályázatot hirdet fiatal szakemberek számára UNESCO-nál végezhető egyéves szakmai gyakorlatra, benyújtási határidő: 2011. február 1.
2010. december 3.

Az ENSZ rendszerében meghirdetett pályázatokról ide kattintva olvashat részletesen.
2010. november 9.

A 2011-es képzésre szóló felhívás részletei a hivatalos honlapon olvashatók: www.mpa.uni-klu.ac.at, az „International Journal of Sustainable Society“ által meghirdetett esszéíró-pályázat részletei pedig a http://mpa.e-c-o.at/newsreader/items/mpa_news_25.html címen.
2010. november 5.

A hivatása gyakorlása közben meggyilkolt kolumbiai újságíróról, Guillermo Cano Isaza-ról (1925–1986) elnevezett díjjal "évente olyan személyt, szervezetet vagy intézményt tüntetnek ki, aki/amely bárhol a világban, kockázatot is vállalva, elismerésre méltóan járult hozzá a sajtószabadság védelméhez és/vagy előmozdításához... A tagállamok, az újságírás és a szólásszabadság terén tevékenykedő nemzetközi és regionális szakmai szervezetek, NGO-k tehetnek javaslatot".

Pályázati határidő: 2011. február 1.

2010. október 29.

A Kínai Néphagyomány Fotóművészeti Szövetség az UNESCO védnökségével a korábbi évekhez hasonlóan 2011-ben is megrendezi Kínában a Humanity Photo Awards (HPA) fotóművészeti versenyt és az ahhoz kapcsolódó kiállítást. A versenyre mostantól egészen 2011. április 15-ig lehet jelentkezni a néphagyományok, népviseletek, népi építészet, hagyományos életformák stb. témakörökben készített fotókkal.

 

További részletes információk és jelentkezés a http://hpa2011.worldfpa.org honlapon.

 

2010. október 22.

Az UNESCO Man and Biosphere szekciója által meghirdetett pályázat részletei a párizsi honlapon találhatók, amely ide kattitnva megtekinthető. A honlapon elérhető, angol vagy francia nyelven kitöltött pályázatoknak 2010. november 25-ig kell eljutnia a Magyar UNESCO Bizottság Titkárságához postai (1055 Budapest, Szalay u. 10-14.) vagy elektronikus úton (katalin.csillag@unesco.hu). A pályázat negyedik oldalát a Nemzeti Bizottságok töltik ki, ezt követően megküldik a jelentkezést Párizsba.

2010. október 19.

A pályázati feltételek a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az UNICEF Magyar Bizottsága által kiírt, az „ENSZ gyermek- és ifjúsági küldöttek magyarországi programjára” való jelentkezéshez letölthetők innen.

 

További információk: www.youthdelegates.info

 

Pályázati határidő: 2010. november 14.


2010. október 18.

A párizsi központ jelenlegi pályázati lehetőségei között szerepel 'ASSISTANT LEGAL OFFICER' illetve 'PROGRAMME SPECIALIST' kiírás is, bővebb információk a központi honlapon találhatók: https://recrutweb.unesco.org/postes/postes_visualisation.asp?AffLangue=gb&CATPOSTE=1
2010. október 4.

A Circuito ProArte pályázatot hirdet a 2010-es Premio ProArte Nemzetközi Díj odaítélésére kreatív, kulturális projekteken dolgozó fiataloknak. Az elismerés célja, hogy a helyi, nemzeti és nemzetközi gazdaságokat támogató kezdeményezéseket ösztönözze. A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország. Pályázati határidő: 2010. október 31. További információk elérhetők itt.

2010. szeptember 29.

A díjat a világ nagy kultúrtájainak megóvásában és hasznosításában végzett példaértékű tevékenységek elismerésére alapították. Melina Mercouri nevét viseli, aki kulturális miniszterként az elsők között kezdett az integrált megőrzés és a fenntartható fejlődés területén tevékenykedni.A pályázatoknak 2010. szeptember 24. 14:00 óráig kell beérkezniük a Magyar UNESCO Bizottsághoz.
2010. szeptember 16.

 

Az UNESCO/Sharjah-díjjal minden évben egy arab és egy nem arab országból származó személyt, illetve csoportot vagy intézményt tüntetnek ki, aki, ill. amely művészi, szellemi vagy ismeretterjesztő tevékenységével több éve jelentősen hozzájárul az arab kultúra fejlődéséhez és nemzetközi szintű terjesztéséhez. A nevezéseket 2010. október 7. (csütörtök) 16:00 óráig lehet eljuttatni a Magyar UNESCO Bizottság címére.

2010. szeptember 16.

A pályázatok benyújtási határideje: 2010. október-november-december, a fogadó intézmények kiírása szerint.
2010. szeptember 14.

Már lassan tíz éve „Patrimonito's World Heritage Adventures” címmel az UNESCO életre hívott egy rajzfilmsorozatot a Világörökségről. A mese egy rajzfilmfigura, Patrimontio köré épül, aki különböző Világörökségi helyszínekkel ismerteti meg a gyerekeket. Felvázolja a tárgyalt örökséget veszélyeztető tényezőket és megoldást is javasol, hogy milyen módon lehetne jobban megóvni a lelőhelyet. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalságot aktivizálja és bevonja az örökségvédelembe. Az idei évben az UNESCO mesemondó versenyt hirdet fiatalok számára arra ösztönözve őket, hogy saját ötleteiket és elképzeléseiket vessék papírral, találjanak ki egy történet. A pályázatok beérkezési határideje a Magyar UNESCO Bizottsághoz 2010. december 15.

2010. augusztus 30.

Az Emberi jogok oktatásában nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére alapított UNESCO/Bilbao Díjat - amely az 1978-ban létrehozott Az Emberi Jogok Oktatásáért UNESCO Díj utódja – olyan intézmények, szervezetek és személyek kaphatják meg, akik kiemelkedő tevékenységük útján hozzájárultak az emberi jogok kultúrájának terjesztéséhez regionális, vagy nemzetközi szinten. A díjra való felterjesztésre az UNESCO-tagállamok kormányai (a nemzeti UNESCO-bizottságokon keresztül), illetve az UNESCO-val hivatalos kapcsolatokat fenntartó nemzetközi NGO-k jogosultak. Az önjelölés nem megengedett. A díjat az UNESCO főigazgatója a különböző régiókat képviselő öttagú nemzetközi zsűri ajánlásai alapján ítéli oda december 10-én, az Emberi jogok napja alkalmából.


A díj angol nyelvű leírása elérhető itt.

2010. augusztus 18.

A Circuito ProArte pályázatot hirdet a 2010-es Premio ProArte Nemzetközi Díj odaítélésére kreatív, kulturális projekteken dolgozó fiataloknak. Az elismerés célja, hogy a helyi, nemzeti és nemzetközi gazdaságokat támogató kezdeményezéseket ösztönözze. A ProArte Díj 2010 nemzetközi szekciójának meghívottja Magyarország.

Pályázati határidő: 2010. október 31.

2010. augusztus 9.

Az European Institute of the Mediterranean és az Anna Lindh Foundation immáron harmadik alakalommal hirdeti meg a „Sea of Words” című irodalmi pályázatot. A szervezők az Euro-Mediterrán térséget különböző módon bemutató rövid történeteket várnak. Az idei évben a kiírás témája: igazság, egyenlőség és befogadás a Mediterráneumban és Európában.

2010. augusztus 4.

Részletes információk a további honlapon találhatók: http://www.esza.hu/kereso/palyazati_kiiras/687 

A beadási határidő 2010. augusztus 23.

2010. július 27.

Az Anna Lindh Alapítvány és a Fondazione Mediterraneo idén is meghirdeti az Euro-Med Díjat a Kultúrák Közötti Párbeszédért (Euro-Med Award for the Dialogue between Cultures).

2010. július 31-ig szavazás a döntőbe jutott 5 nevezettre itt.

2010. július 26.

A Kanagawa Biennial művészeti kiállítás, amely 1981 óta kétévente kerül megrendezésre, gyermekek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. A szervezők a festészet útján kívánják bátorítani a fiatalokat a kreatív önkifejezésre. Az esemény másik célja, hogy a művészeteken keresztül segítse a különböző kultúrák közötti megértést.

 
2010. július 8.

Az UNESCO kiemelt prioritása a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, aminek érdekében különböző programokat és projekteket hirdet meg. A Spanyolország finanszírozásával életre hívott díjjal olyan fiatal művészeket kíván kitüntetni, akik munkásságukkal hozzájárultak az arab és a nyugati világ közötti kapcsolatok kialakulásához és fejlesztéséhez.

2010. július 5.

2010. szeptember 15-19. között immáron a 11. alkalommal, a Koreai UNESCO Bizottság támogatásával, idén is megrendezésre kerül az Interntaional Comic Artist Conference (ICC) Dél-Koreában. A konferencia keretén belül a szervezők második alaklommal hirdetik meg az ICC Comic Díjat. A díj kiírása a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve szellemiségében zajlik. A győztes pályamunkákat prezentálják a szeptemberi konferencián is.

 

A pályázatok benyújtási határideje: 2010 július 5.

A részletes kiírás és további információk elérhetők itt.

 
2010. június 17.

Az NHK (Japon Broadcasting Corporation – a Japán Műsorszóró Társaság) pályázatot hirdet az oktatás területén tevékenykedő média számára az audiovizuális oktatási tartalmak fejlesztésére, az oktatással foglalkozó rádió- és tv-műsorok színvonalának emelésére, a nemzetközi megértés és együttműködés előmozdítására. További részletek és jelentkezés 2010. július 31-ig a Japan Prize honlapján: http://www.nhk.or.jp/jp-prize/english/index.html

 
2010. május 18.

Hamad Bin Isa Al Khalifa király védnöksége alatt évente meghirdetésre kerülő díjban - amely $50,000-os pénzjutalommal jár együtt - olyan intézmények, szervezetek és személyek részesülhetnek, amelyek/akik projektek és gyakorlatok útján az ICT szektor vívmányait felhasználva hozzájárultak új oktatási modelleket kidolgozásához.

Pályázati határidő: 2010. szeptember 17.
2010. május 7.

A Freedom to Create mozgalom olyan pályázatokat vár, amik a (I) művészetek segítségével kívánnak előidézni pozitív irányú változásokat a fejlődő világban, (II) illetve harcolni az elnyomás és a sztereotípiák ellen.

 

Tovább információk elérhetők itt és itt.

 
2010. május 6.

Egyetemi hallgatók, diplomások és PhD hallgatók részére ösztöndíjat hirdet a Heinrich Böll Alapítvány. Az alapítvány elsősorban zöldpárti politika szellemiségében fejti ki tevékenységét különös hangsúlyt fektetve a fenntarthatóságra, a demokrácia és az emberi jogok terjesztésére, az önrendelkezésre és az igazságosságra. Jelentkezési határidő: 2010. szeptember 1.


További információk elérhetők itt.

2010. május 6.

Március 1-én indult Magyarország új természetfotós pályázata a Varázslatos Magyarország. A pályázat kiírása elérehető itt, további információk www.varazslatosmagyarország.hu
2010. március 23.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet