Nevelésügy
UNESCO.HU

World Conference on Arts Education - szakmai beszámoló

2010. július 20.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO 2010. május 25. és 28. között Szöulban rendezte meg másodízben művészeti nevelési világkonferenciáját, melyre – az előző, lisszaboni rendezvényhez hasonlóan – a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület (mint a Magyar UNESCO Bizottság Oktatási Albizottságának tagja) ezúttal is meghívást kapott, és azon képviselője részt vett.


Szakmai beszámoló

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület képviselőjének részvételéről

az UNESCO „2nd World Conference on Arts Education” elnevezésű rendezvényén

Az UNESCO 2010. május 25. és 28. között Szöulban rendezte meg másodízben művészeti nevelési világkonferenciáját, melyre – az előző, lisszaboni rendezvényhez hasonlóan – a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület (mint a Magyar UNESCO Bizottság Oktatási Albizottságának tagja) ezúttal is meghívást kapott, és azon képviselője részt vett. A részvétel alapvető feltétele volt az NKA 150.000 Ft értékű támogatása: az összeg az útiköltség jelentős részének fedezetét jelentette.

A konferencia lebonyolítását Dél-Korea Kulturális Minisztériuma vállalta, a tanácskozás helyszíne a COEX Exhibition and Conference Center volt. A rendezvényre az UNESCO szinte valamennyi tagállamából érkeztek küldöttek, így számuk az ezer főt jóval meghaladta.

A lebonyolítás struktúrája az alábbiak szerint mutatható be:

1. témakör: Survey results on the implementation of the Road Map for Arts Education by UNESCO.

Plenáris ülések (Reflections on the implementation of the Road Map, Talking about customized practical strategies).

Regionális tanácskozások és párhuzamos workshopok (pl.: Arts Education in school and out of school, Intra and intergovernmental partnerships, Education and training system for teachers and artists).

2. témakör: Socio-cultural dimension of arts education.

Plenáris ülések (Responding to the challenges of arts education, Advocating the socio-cultural values and impact of arts education).

Workshopok (pl.: Environment and arts education, Private & Professional sectors’ contributions to arts education, Life-long learning and arts education).

3. témakör: Capacity-building: Research for advocacy.

Plenáris ülések (Evaluation of arts education impact and the effect of arts education policies, Conditions for facilitating arts education researches).

Workshopok (pl.: Towards a new concept of arts education, Creativity in arts education, Interaction between theory and practice).

Emellett két speciális szekcióülés is helyet kapott a programban (Encounter with NGOs and Foundations, Networking & Partnerships, ill. Arts Education and Rapprochement of Cultures).

Valamennyi találkozón – a bevezető előadás és a moderátori felvezetés után – a résztvevők számára lehetőség nyílt hozzászólásra, vitára is, elsősorban angol, alkalmanként francia nyelven. Az eredeti előadások szintén e két nyelven kerültek publikálásra a konferencia kiadványában.

A részvétel lehetősége rendkívüli fontosságú volt a hazai művészet-, ezen belül a zeneoktatás fejlődésében. Az egész rendezvény orientációja, valamint a jelenlévők beszámolói – egybefüggően a kerekasztal-beszélgetéseken elhangzottakkal – ugyanis egyértelműen azt mutatják, hogy az integrációs szemléletmód a jövő művészetoktatásának egyre inkább nélkülözhetetlen, alapvető elemévé válik. A konferencián nem volt olyan előadás, de még hozzászólás sem, mely a koncepcióval vitába szállt volna (a vitaindítók, kritikák elsősorban a regionális, helyi specialitásokat kiemelő művészeti oktatás fejlesztését, kiemelt támogatását javasolták, s ez a szemlélet az integrációval egyáltalán nem helyezkedik szembe). Figyelemre méltó emellett a zeneoktatás fontosságának hangsúlyozása, hiszen a zene, sajátos, általánosan használható jelrendszerénél fogva, az integrációs törekvések legfontosabb eszköze lehet.

A Psalmus Humanus Egyesület által a konferenciára juttatott, a hazai művészetoktatás eredményeit sokoldalúan, gazdag információs anyaggal bemutató angol nyelvű kiadványok a rendezvényen nagy sikert arattak. A DVD-t (Psalmus Humanus „Music Belongs To Everyone!”), tájékoztató füzetet (Psalmus Humanus Integrated Arts Education Programme and Consultation Centre) és szóróanyagot tartalmazó kollekció számos résztvevő érdeklődését felkeltette, s az öt világrészre eljutó anyag a magyar művészetoktatás méltó népszerűsítőjévé vált.


szoul1005278_065

szoul100527_091

Budapest, 2010. július 2.

K. Udvari Katalin
zenetanár,
a Psalmus Humanus alapító elnöke

Bodnár Gábor
Egyetemi docens, tanszékvezető
ELTE, Zenei Tanszék,
az egyesület tagja


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet