Nevelésügy
UNESCO.HU

A Víz világnapja tiszteletére márciusban a győri ETO Parkban Tükörben a Világ kiállítás / Celebrating the World Water Day in Győr, Hungary: "The world in the mirror" exhibition, ETO park, March 2013

2013. március 7.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Győrben széleskörű társadalmi összefogás veszi kezdetét a biztonságos és környezettudatos jövő érdekében. A VÍZ VILÁGNAPJA tiszteletére márciusban az ETO Parkban megrendezésre kerülő Tükörben a Világ kiállításnak és A Fenntarthatóság Akadémiája című programsorozatnak kitűzött célja, hogy öt héten keresztül aktívan bevonja Győr és környéke lakosságát egy mindenkit érintő párbeszédbe. Az érdeklődők számára az interaktív Tükörben a Világ kiállítás mellett a témával foglalkozó konferenciákon, workshopokon, műhelyfoglalkozásokon nyílik erre lehetőség.


Tukorben_a_vilagA Fenntarthatóság Akadémiája az Élet Fája Nonprofit Közhasznú Kft. és az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. jóvoltából kerül a győri ETO Parkban megvalósításra. Az öthetes programsorozat keretét a „Tükörben a Világ” című interaktív kiállítás adja, melynek fővédnöke Borkai Zsolt, Győr város polgármestere. A kiállításon 400 négyzetméteren kerül bemutatásra a fenntarthatóság fogalomtára, a klímaváltozás összefüggései és az alternatív megoldások tárháza. A tárlaton kiszámolhatjuk ökológiai lábnyomunk méretét, hogy hány kilométert utazott reggelink a földtől az asztalunkig, illetve megtudhatjuk melyek a leghatékonyabb környezetvédelmi praktikák házunk táján, amelyekkel spórolhatunk is!

Időpont: 2013. március 5 - április 12.

Helyszín: GYŐR, ETO PARK Élményközpont, I. emelet

Cím: 9027 Győr, Nagysándor József utca 31.

Ünnepélyes megnyitó: 2013. március 5. 14 óra

Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 9.00 – 18.00; hétfő: zárva.

A kiállítást az előzetes regisztrációt követően ingyenesen lehet megtekinteni, tárlatvezetőink pedig készséggel állnak rendelkezésre.

Csoportoknak regisztráció: www.okopack.hu/jelentkezes

06-30/734-79-67 tukorbenavilag@gmail.com  

A Manfred Max-Neef chilei közgazdász gondolatai által inspirált tárlat a fenntarthatóság ösvényét kutatja. Számba veszi legfontosabb értékeinket és pozitív magatartásmintákat sugall. A látogatók ötleteket meríthetnek arra vonatkozóan, hogyan élhetnek boldogan az emberek anélkül, hogy tevékenységükkel a bolygó túlélését és embertársaik életminőségét veszélyeztetnék. A kiállítás a konkrét javaslatokon túlmenően azt is sugallja, hogy nem csupán a technológiai vívmányoktól kell várnunk a megoldást; a boldogság és harmónia érdekében sokszor mérlegre kell tennünk: mi is az, ami igazán fontos számunkra?IMG_4512

A kiállítás fő erőssége, hogy izgalmas és könnyen fogyasztható, így az eddig szűk szakmai körben megfogalmazott gondolatokat látványosan és újszerű módon juttatja el a látogatókhoz. Ezt segíti a művészi igénnyel kidolgozott vizualitás, a kreatív ötletek hada, a közérthető „tálalás”. A kiállítás több nemzetközi rendezvényen bemutatkozhatott, tavaly két alkalommal Brüsszelben is. A tárlat mellé hasznos tudnivalókat tartalmaz a kiállítás honlapja, illetve Gyulai Iván ökológus Fenntartható Fejlődés című tanulmánya is. IMG_4524

Helyi érdekesség, hogy 2010-ben kiszámításra került Győr ökológiai lábnyoma, melynek segítségével tisztábban lehet látni a változtatáshoz szükséges legfontosabb területeket:

A végeredmény beigazolta az előzetes feltevést, miszerint a győriek egy főre eső ökológiai lábnyoma a magyar átlagnál (3,5 gha/fő) nagyobb: 4,33 gha/fő. A két érték különbsége egy focipálya nagyságának felel meg, így a város ökológiai lábnyoma a megye biológiai kapacitásának ¾ részét veszi igénybe. Az ökológiai lábnyom nagyságáért elsősorban az energiafogyasztás (panelszigetelés), a rossz vásárlási szokások és a közlekedés felelősek, így ezeken a területeken a környezetvédelmi szempontok érvényesítése kiemelkedően fontos!

GYŐR LÁBNYOMA KUTATÁS ANYAGA Forrás: CG&Partners Kft.

A Tükörben a Világ kiállítás mellett számos találkozó, konferencia, workshop, műhelymunka ad lehetőséget a közös gondolkodásra és a felmerülő kérdések tisztázására!

Rövid ízelítő a Fenntarthatóság Akadémiája programkínálatából:

2013. március 5.: 16.00 órakor Alma Zenekar koncert

2013. március 6-7.: Fenntartható Városok Országos Konferencia

2013. március 18-21.: Fenntartható Integrál Fejlődés - Nemzetközi Üzleti Tréning

2013. március 22.: Víz Világnapja: Tiszta víz - Tiszta beszéd

2013. március 25-29.: A fenntartható építészet felé - konferencia

2013. április 6-7.: Oktatás a fenntartható emberi fejlődésért - Akkreditált Nemzetközi Oktatási Konferencia

Részletes információk, jelentkezés: www.fenntarthatosag.info

A kiállítás tavasszal Budapesten is megtekinthető lesz, az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban 2013. április 16. és május 11. között.

 További információ: www.tukorbenavilag.hu

Sajtókapcsolat: Hankó Gergely, tel.: 70/24-96-113 gergely@okopack.hu

Csoportok számára - előzetes bejelentkezés esetén - térítésmentes tárlatvezetést biztosítunk.

Időpont egyeztetés: www.okopack.hu/jelentkezes

06-30/734-79-67 tukorbenavilag@gmail.com

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet